[img]http://wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/anowe/ak_mini_bt_n.gif[/img] [img]http://wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/anowe/helmik_ak_mini.gif[/img]
1 sierpnia mija 60 rocznica tego bohaterskiego zrywu Polaków. W Powstaniu walczyli również piłkarze Cracovii. Dwóch z nich poległo na gruzach stolicy, byli to Stefan Fryc i Alojzy Bialik.
Stefan Fryc- ur 1895 w Krakowie, w Cracovii od 1910 r, lewy obrońca. W pasiastej koszulce rozegrał 313 meczy, ośmiokrotny reprezentant Polski, olimpijczyk. Jak pisze dr J. Kukulski-„ ... znakomity taktyk, bezbłędnie wyczuwał zamiary napastnika, specjalista od pułapek offseidowych , grał bardzo ostro"
[img]http://www.cracovia.krakow.pl/jpg/hist_mistrz.jpg[/img]
Stefan Fryc- pierwszy z lewej, Mistrz Polski 1921
O Alojzym Bialiku nie mam bliższych informacji. Stąd prośba do innych dyżurnych historyków o uzupełnienie.
Pamiętajmy o Nich w tych dniach !!!
Wiadomość zmieniona (30-07-04 17:11)
-
-
CRACOVIA w Powstaniu Warszawskim
chwała Powstancom, obojetne z jakiej druzyny
ja wole oddać Hołd wszystkim powstańcom... chwała im za to co zrobili...
Szacunek
CZESC I CHWAŁA WSZYSTKIM POWSTAŃCOM Z JAKIEGOKOLWIEK BYLI MIASTA..........
szacunek i chwała wszystkim powstancom
Bialik Alojzy ur. 1919. Obrońca. Wychowanek Cracovii. Uczestnik konspiracyjnych mistrzostw Krakowa (1940 w barwach Cracovii, 1941 w barwach Amatorskiego Klubu Sportowego Kraków). Członek akcji rady pomocy Żydom "Żegota". Aresztowany w 1943 przez gestapo, zbiegł z transportu wiozącego go z Montelupich do Oswięcimia. Zginąl w Powstaniu Warszawskim, miał 25 lat.
ps
Marek- dzięki za info!
Chwała naszym jak i wszystkim powstańcom.
Wrociłem do tematu gdyz on tak powolutku spada.Kłócimy sie z wislakami na innych tematach a szacunek wyraziło 7 (SIEDEM} osób dla sprawy przy której lnne sprawy są marginalne.....Dbajmy zawsze o pamieć tych w pasiastych koszulkach i innych.....
Cześć ich pamięci!
[ ' ],[ ' ],[ ' ]
Pamięć po wsze czasy
Chwała im...
Chciałbym także dołączyć się do już powyżej napisanych hołdów uzania dla Powstańców Warszawy. Zawsze miałem wielkie uznanie i szacunek dla Powstańców i nigdy nie poddawałem w wątpliwośc tego zrywu, ani nie roztrząsałem sensowności czy jej braku, ponieważ każdy uczestnik tego Powstania zrobił to z miłości do Ojczyzny.
Można sobie zadać pytanie co oznacza dla nas teraz Powtsanie i czy jest w jakikolwiek sposób obecne w naszej świadomości. Obawiam się, że ta danina krwi przez wielu jest niedoceniona i niezrozumiana, pomimo tego że Ci ludzie ginęli z myślą o nas, z myślą o przyszłej Polsce. Pamiętajmy o tym zawsze i nie ulegajmy propagandzie relatywizmu nierozdrapywania ran i nie wracania do przeszłości.
Naród bez historii nie jest już narodem.
Cześć Ich Pamięci.
P.s.
Dobrze byłoby w jakiś sposób upamiętnić 60-ta rocznicę Powstania przez klub i kibiców. Myślę że dobrą okazją ku temu byłby pierwszy rozegrany na Świętej Ziemi mecz z Odrą i uczczenie tej rocznicy minutą ciszy.
Chwala zwyciezonym...
Ja się nie wpisywałem ponieważ dla mnie jako Polaka jest oczywiste że szanuje i jestem wdzięczny kazdemu kto walczył o wolną i niepodległą Polskę......
wczoraj-dzis-jutro-zawsze CRACOVIA!
AlKazir, pomysł z uczczeniem Powstańców minutą ciszy super!
chwała i szacunek!
Powstanie w Wilnie się udało więc skąd AK mogło przeczuwać że ubeki zostaną sie na wiśle :(((((((((((((
dla Was wszystich dedykuje kawalek
Zipiera - "ptriota"
Chwała Powstańcom!
[ ' ]
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)