Chwała!
-
-
CRACOVIA w Powstaniu Warszawskim
http://www.legia.net/mp3/05pogon_legia.zip
minuta ciszy na meczu Pogoń - Legia
dech zapiera
Okazuje się jednak, że Stefan Fryc nie poległ w Powstaniu Warszawskim. Janusz Kukulski zamieszczając taką informację oparł się na błędnych informacjach.
Stefan Fryc zginął wprawdzie w Warszawie, ale został rozstrzelany przez hitlerowców 9 listopada 1943 r.
Za cenne informacje dziękuję weteranom tego forum: misiowi i mośkowi55
Polegli niepokonani
Uwaga do pomysłu AlKazira:
Mecz z Odrą jest bliżej 1 września niz 1 sierpnia. A jeszcze bliżej jest mecz z Legią
1 września jest 65 rocznica wybuchu wojny
W walce o wolną Polskę zginęło nie tylko tych dwóch sportowcow Cracovii, ale znacznie więcej (mam informację o 74 - mniej lub bardziej znanych).
Może by raczej zatem uczcić pamięć sportowców poległych w calej wojnie, a nie powielać pomysłu?
Na marginesie. W budynek klubowy w 1985 wmurowano tablicę pamiątkowa czczacą pamięć niektórych z nich. CZY KTOŚ WIE CO SIĘ Z NIĄ STALO PRZY rozwalaniu budynku z prikazu Palczewskiego?
wiele pamiątek z exbudynku ogarneła "promocja"
Drogi Misiu!
Mam drobną uwagę, ja do Ciebie. Nie musimy grać 1 sierpnia, żeby czcić pamięć "wszystkich" poległych w Powstaniu Warszawskim. Powstanie trwało 63 dni i obchody rocznicowe trwają do 2 października. Każdy dzień w tym czasie jest dobry, żeby upamietnić i uhonorować pomordowanych w powstaniu.
15 dni później
Moim zdaniem najstosowniejszym jest uczczenie minutą ciszy wszystkich Powstańców przypominając, że w Powstaniu walczyli i ponieśli śmierć sportowcy z Cracovii. Zważywszy, że w tym roku Rocznica Powstania jest obchodzona wyjątkowo godnie, byłoby nieładnie z naszej strony nie uczcić tego wielkiego wydarzenia.
ps
Ponury,
jutro 20 dzień, z tego co wiem są plany żeby jutro zaatakować jeden ze strategicznych punktów, wydaje mi się, że może chodzić o PASTĘ. Oby się tylko udało...
Ja zdecydowanie jestem za uczczeniem powstańców. Zarówno na meczu z Legią jak i na meczu z Odrą. Może pokuszę się o małą prywatę w tym temacie.
popieram w 100% doskonały pomysł.
Być może, ktoś z was będzie w niedzielę w Waszawie?
Zapraszam do współnej uroczystości.
W niedzielę 22 sierpnia mija 60 lat od szturmu powstańczego żołnierzy AK ze Starego Miasta na Dworzec Gdański. Szturmu, który przebiegał przez Park Traugutta i stadion Polonii. Zarząd Klubu Sportowego Polonia Warszawa zaprasza do udziału w uroczystościach upamiętniających to historyczne wydarzenie. Uroczystość odbędzie się w niedzielę 22 sierpnia o godz. 14.00 przy tablicy pamiątkowej umieszczonej na fasadzie budynku głównego, specjalnie odnowionej z tej okazji przez firmę „Warbud” S.A.
Wspólną modlitwę poprowadzi ks. Mirosław Mikulski, słowo wstępne wygłosi historyk Robert Gawkowski, a o szturmie opowie p. Julisz Kulesza - uczestnik walk i autor kilku opracowań na ten temat. Udział wezmą także kombatanci batalionów „Zośka” i „Czata 49”, piłkarze Czarnych Koszul oraz przedstawiciele innych sekcji Polonii i władz m. st. Warszawy.
W nocy z 21 na 22 sierpnia 1944 r. na stadionie Polonii poległo 11 żołnierzy AK, tylu ilu liczy drużyna piłkarska. Oddajmy hołd ich pamięci poprzez liczne przybycie!
Cytat z www.polonia.civ.pl
Pozdrawiam
udało się - PASTA nasza!!! Radosc z pokonania sk......ów ogromna... Oby tak dalej...
Można uczcić też i 2 października... a będzie to okazja nie lada...
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)