Ściągnąłem kilka ciekawostek z chorzowskiego forum.
Do Krakowa wybrała się niezwykle liczna grupa sympatyków chorzowian. Zapowiedź późniejszych zajść na samym stadionie miała jeszcze miejsce przed nim. Jeden z autokarów wiozących „niebieskich” został zdemolowany przez krakowskim pseudokibiców. Związku z tym 400 fanów jadących pozostałymi autokarami zawróciło i udało się z powrotem na dworzec PKP. W tym gronie znalazła się tzw. „bojówka”. Blisko 800 chorzowskich sympatyków pomimo gradu kamieni weszło jednak na stadion. Do małych starć z kompletnie nie przygotowaną policją doszło już przy bramkach. Wreszcie gdy wszyscy zasiedli w sektorze gości okazało się, że sektor buforowy jest wąski, a większość sił porządkowych jeszcze nie dojechało na stadion! Na efekty nie trzeba było długo czekać. Już około 15 minuty meczu rozgorzała bitwa. Rozpoczęło się od rzucania bluzg i drobnych przedmiotów. Następnie zaczęto rozwalać płoty i doszło do bezpośrednich starć. Chorzowianie z powodzeniem nie wpuścili gospodarzy do swojego sektora. Po kilkunastu minutach do akcji wkroczyła policja. Jej działanie było jednak tragiczne. Co prawda rozgonili kibiców, ale nieprawidłowo użyto armatki wodne i broń gładkolufową. Strzelano na oślep, a kule dosięgały nawet trybuny głównej raniąc zasiadającą tam osobę! Rozwścieczeni pseudokibice obu ekip rozpoczęły szturm na służby porządkowe poważnie raniąc jednego z policjantów. Burdy uspokoiły się po jakiś 20 minutach. To był swoisty „western”, jak to określił trener Wyrobek.
Większość kibiców popularnej "Craxy" zachowywało się jednak kulturalnie, choć co do ich przyśpiewek można mieć spore zastrzeżenia. Obiektywnie trzeba uznać, iż "młyn" gospodarz prezentował przecietny poziom. Dopiero po strzeleniu bramki i przyłączeniu się reszty stadionu doping prezentował się naprawdę nieźle. Fani "Pasów" zaprezentowali również pokaz pirotechniczny. Dużo gorzej pod względem oprawy wyglądała syuacja w chorzowskim sektorze. Cóż jednak z tego skoro wszelkie fany, flagi i materiały ultras pozostały przy zawróconej przez policję grupie.
(18.08.2003 10:14) - Niebiesi
A jo musioł być w tym czasie na geburstagu babki i niebyłech na tym szpilu i żałuja :(( To tyla co jo moga dodać łod siebie...
(18.08.2003 1:25) - Globoozz
Cracovia - jesteście beznadziejni!!! Nie to,że boicie się stanąć do walki na gołe pięści i używacie kos,to jeszcze rzucacie hurtowo kamieniami.Tylko na tyle was stać???
18.08.2003 9:37) - bolo
do globoza: walka byla z obu stron na kamienie i ławki-ruch nie chcial ustawki. a kos itp. nie bylo bo sie nie bawimy w zwisle.
18.08.2003 10:47) - CYRAX
nie zapominajcioe ze przez ta głupia chaja na stadionie i przez krakopwskie psy ruch był w 400 osobowej ekipie mniej jak bysmy wszyscy byli na stadionie to by dopiero była zabawa!!!!!!!!
-
-
z chorzowskiego forum
koles :wiesz co to forum a co strona klubowa?????jedna poprawka do tego tekstuu!nie bylo nas na stadionie 800 jak to napisano tylko ok 450!reszta nie weszla jak juz wiadomo
daniell,
nie napinaj się bo ci kark pęknie.. :-)
jestem właśnie po lekturze (forum Ruchu) i moge stwierdzic jedno jada po nas równo (zreszta co sie dziwić) ale jedno mnie wkur...... nie jestem żadnym gorolem czy hanysy kiedyś dojda do tego ze my jestesmy krakusy a nie gorole
ich okrzyki to było coś takiego:
UUUUUUUUUUUUUUUUUUCH !!! UUUUUUUUUUUUUUUUUUUUCH !!!
NAS KA ES !!!
mają pecha chłopcy bo nazwa Ruch jest totalnie "bezdźwięczna" ( to znaczy jest tam R ale jakoś tego nie chciało im się wymówić)
co do Goroli to no comments..
to tak jak nazywanie Zagłębia Sosnowiec Ślązakami zamiast Zagłębiakami!
pzdrw
gorol to ktos nie mieszkajacy na Slasku!!!! urodzony poza naszym regionem czy to krakus czy zaglebiak czy pomorzanin wszyscy to gorole dla nas!!!!!
bolo ale żeś pier.....
Co do meczu - KK, docen przeciwnika, bo przegralismy nie tylko przez wlasna glupote, przegralismy, bo oni w drugiej polowie dobrze grali. Karny powinen byc, ale to nie zmienia faktu, bo tak samo dla Craxy pewnie bylaby brama przy spalonym z nieba.
Co do dymow, to nie wiem jak to tam wygladalo wewnatrz. Nigdy nie bylem za chuliganka itd. Ale to co sie tam dzialo, to mozna skwitowac - CHWDp. Prowodyrzy i bezmyslne tempaki - krakowska policja.
Smiesza mnie te wpisy ze bylo 200 co brali udzial w zadymie ze strony Pasow. Nie jestem za zamknieciem stadionu. Ale kiedy te pojebance z Krakowa ruszyly na sektor buforowy, to caly stadion w tym momencie zaczal dopingowac "CRACOVIA" i nie ze wzgledu na wydarzenia na boisku.
To mile przyjecie, to juz szczyt smiesznosci. Ten lysy z przepitym glosem to znal 2 spiewki dopingujace Cracovie. A reszta to: NIEBIESCY KUREWSCY, RUCH CHORZOWSKIE PSY, GDZIE MACIE FLAGI itd itp. I wszystkim piknikom sie podobalo, i spiewali z nimi. Wiec nie mowcie ze to niesprawiedliwe ze zamykaja stadion, i nie mowcie, ze nie chcieliscie dymow. GOWNO PRAWDA
Organizacja meczu - poziom III ligi. Nie mowie tego przez zazdrosc ze wygraliscie, krakusy, ale dlatego, ze taka jest bolesna prawda. Ta konferencja to kabaret. Nie dosc ze wasz trener sobie o niej zapomnial, to jak trener Wyrobek mowil, to "Panowie akustycy" zapomnieli wylaczyc badz sciszyc muzyke, i w tym baraku nic nie bylo slychac. Zadnych podzialow na sektory, do vipow wchodzi kto chce, do tej pory nie wiem gdzie tam jest trybuna prasowa.
I jeszcze jedno, skad wzieliscie tego spikera??????????
Dlaczego przy mikrofonie tak utytulowanego klubu macie... komika? Te teksty... 5 razy o plastikowych butelkach - widac przezywa te przepisy II ligi. O psie, ktory "nie dozyje konca meczu". O tym ze na boisku jest Mariusz Srutawa, a bramke zdobyl Piotr Bajer. O tym, ze gdy kule lecialy na zwykla trybune, jakis dziadek dostal, reszta ludu sie burzyla, a on ani slowem o zamieszkach, ani zadnego apelu do tych ktorzy naprawde dymili, ani do policji. Tylko jeszcze prosil o spokoj tych co pod nim siedzieli. Aha, i ten wyklad, to byla prawie geneza i etymologia imienia Wojciech. "moze niedlugo bedziemy sie nazywali KLUB SWIETEGO WOJCIECHA" - PARANOJA!!!
No i jeszcze na koniec - ochrona spotkania i jej organizacja to po prostu jedno wielkie DNO
to przykre ,ale LukasM 100% racji !!!!!!!!!!!!
TYLKO PASY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
no niestety tak
CRACOVIA PANY!
No może 90%. Bo Cracovia to nie Ruch, któremu stadion, pomieszczenia dla prasy, dla Vipów itd spadły w "słusznym" okresie z nieba. Jeszcze kilkanaście miesięcy temu na Cracovii nie było niczego sensownego. Dziś brak zaplecza to prawda; ale to nie powód do wyśmiewania naszego klubu. Zwłaszcza jeśli się pamięta, że u siebie ma się to wszystko z poprzedniego okresu "gospodarki słuszno rynkowej". Powoli dojdziemy i do tego.
do wczoraj myslałemze faktycznie Misior wykonuje zaje...... prace ale wczoraj wyszło wszystko co było przykryte ,,lekka warstwa ziemi''
powiem inaczej Prezes zaufał niektórym ludziom i sie chłop zawiódł mam nadzieje że wyciagnie odpowiednie wnioski i ta ,,lekka warstwa ziemii'' przemienii sie w ,, wielka hałde''
Po prostu nie przygotowani zostalismy ,,rzuceni,, na głęboka fale pomimo ze jestem chuliganem zadyma na stadionie wyszła chu..... ( szkoda że Ruch nie chciał sie po meczu ustawić , po części nie dzieie sie) ale niekt nikt sie temu nie dziwi X lat w 3 lidze robi swoje
Przeczytalem dzis chyba wszystko na tym forum na temat wczorajszego meczu. Na koniec trafilem na post - LukasM.
Niestety, sama gorzka prawda.....
Przykre to wszystko ale prawdziwe... :(((
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)