Pewnie Igrzyska doczekają się swojego tematu w HP ale tu pogadajmy o turnieju hokejowym (w domyśle pewnie męskim choć coś o kobiecym też napewno się pojawi)
Chyba pora już rozpocząć temat bo sporo już do omówienia na tym etapie a sam turniej też już za pasem bo zaczyna się 11 lutego a kończy 22 lutego
Na początek garść faktów:
Po paru latach wreszcie wracają wszyscy najlepsi, NHL zawiesza rozgrywki na czas igrzysk żeby wszyscy mogli reprezentować swoje kraje.
Grupy:
A - Kanada 🇨🇦, Czechy 🇨🇿 , Szwajcaria 🇨🇭 , Francja 🇫🇷
B - Finlandia 🇫🇮, Szwecja 🇸🇪, Słowacja 🇸🇰, Włochy 🇮🇹
C - USA 🇺🇸, Niemcy 🇩🇪, Łotwa 🇱🇻 , Dania 🇩🇰
Zasady są takie że do 1/4 finału bezpośrednio awansują zwycięzcy grup i jedna drużyna z drugiego miejsca z najlepszym bilansem
Reszta gra play-in w 4 parach o 4 pozostałe miejsca w 1/4 finału
Potem trochę o turnieju kobiet, składach i szansach drużyn, a na razie zapraszam do dyskusji
-
-
Milano Cortina 2026 - Turniej hokejowy
- Edytowany
Uczta 💪
Turniej Hokejowy na IO jest zajebisty.
- Edytowany
Turniej kobiet startuje już tydzień wcześniej (5 lutego). Przyznam, że jestem go bardzo ciekaw. Hokej kobiet że tak powiem "mocno się uprefosjonalnił" od poprzednich igrzysk. Co więcej u kobiet to już nie jest tak, że "USA i Kanada grają sparingowo 90% turnieju, bo w gruncie rzeczy 1 mecz się dla nich liczy - finał przeciw sobie, a cała reszta świata gra o brązowy medal".
Przypomnę - w 2019 Finki w półfinale MŚ elity pokonały Kanadę i to była rewolucja, dosłownie początek nowej ery w hokeju kobiet. Ok, od tego czasu wszystkie finały kobiet to znów Kanada - USA, ale ich awans tam to już wcale nie jest oczywistość. W '25 Amerykanki w półfinale pokonały Czeszki tylko 2-1 (decider w 49 minucie, a Czeszki nawet prowadziły 1-0 do 29 minuty). Europa goni Amerykę Północną bardzo, bardzo mocno.
Do tego w ostatnich latach ligi kobiet poszły do przodu i się uprefosjonalniły. W USA i Kanadzie powstał PWHL, liczy już 8 drużyn. I to nie jest "liga dla Amerykanek i Kanadyjek", tam jest top całego świata. Na olimpiadzie zawodniczki z PWHL będą miały w składzie Czeszki (7 zawodniczek), Finki (4), Szwedki (4), Niemki (3) i Szwajcarki (2). Do tego w reprach Europy będzie sporo zawodniczek "z północnoamerykańskiego uczelnianego systemu szkolenia", dla któych ten turniej to jest trampolina do PWHL. Ligi z Europy, przynajmniej te czołowe to już też nie są "weekendowe rozgrywki amatorek dla przyjemności". Auroraliiga w Finlandii, SDHL w Szwecji, DFEL w Niemczech, Extraliga w Czechach, PostFinance Woman's League w Szwajcarii, a może nawet i Kaufland SŽHL na Słowacji to są profesjonalne rozgrywki, a nie "zabawa dla wszystkich chętnych, w której każdy kto chce to zagrać może". EWHL (w której jako "klub" gra "prawie Reprezentacja Polski, tzn top select TLHK" pod sponsoringiem Tauronu) łączy kluby (podkreślam - kluby, poza nami to tam chyba nie ma "reprezentacji ligi pod szyldem klubu" tylko to są realne konkretne kluby) z Austrii, Słowacji, Kazachstanu, Włoch, Węgier i Polski.
Turniej kobiet na ZIO 2026 to może być naprawdę milowy krok w rozwoju kobiecego hokeja!
no to popatrzmy na grupy w turnieju Pań:
Tu jest trochę inny regulamin jest 10 ekip
5 drużyn gra w grupie A (mocniejszej): Kanada 🇨🇦 USA 🇺🇸 Czechy 🇨🇿 Finlandia 🇫🇮 Szwajcaria 🇨🇭
5 drużyn w grupie B (słabszej): Niemcy 🇩🇪 Japonia 🇯🇵 Szwecja 🇸🇪 Włochy 🇮🇹 Francja 🇫🇷
Grupa A awansuje automatycznie do ćwierćfinału (grają o rozstawienie) z grupy B trzy ekipy awansują do ćwierćfinału a dwie odpadają z turnieju.
Turniej jak słusznie zauważył żk zaczyna się 5 lutego i potrwa do 19 lutego
Faworytkami wydają się jak zawsze Amerykanki i Kanadyjki - szczególnie że PWHL się rozwija i ma się dobrze więc mają dobre przetarcie, ale jak słusznie również Kaczka zauważył Europa sukcesywnie goni Amerykę więc nie można wykluczyć niespodzianek. Raczej nie należy się spodziewać sytuacji jak ma niektórych Igrzyskach kiedy to Kanadyjki bądź Amerykanki strzelały więcej bramek niż przeciwniczki oddawały strzałów na ich bramkę. Na pewno ciekawy turniej też do zobaczenia, dziewczyny grają z nieco innymi zasadami - mniej kontaktu, więcej techniki, oczywiście nie ukrywajmy że przepaść fizyczna i techniczna w stosunku do męskiego hokeja jest gigantyczna, ale i Panie potrafią grać ładny zespołowy hokej a ambicji i zacięcia na pewno nie można im odmówić. Zreszta sukces PWHL (już powiększyła się o 2 ekipy w stosunku do pierwszego sezonu, a mówi się o kolejnych) dowodzi że i hokej kobiet może być fajnym widowiskiem.
W wątku olimpijskim przez jakieś 2 tyg jeszcze będzie dość spokojnie, więc pozwolę sobie tu napisać, zamiast zakładać nowy wątek (bo może niepotrzebnie).
Dostałem 2 pytania "czy będę robił typera olimpijskiego na Forum?" Prawdę mówiąc nie miałem w planie i nawet takiego pomysłu nie miałem, bo jest na cnb Międzynarodowy Typer Hokejowy i w jego ramach wszystkie spotkania Olimpiady będą. No ale jak 2 pytania dostałem, to może jednak warto pomyśleć? Zrobić to dla mnie nie jest kłopot, w ogóle, bo jak już wspomniałem i tak te spotkania w typerze na blogu będą, wiec dorobić na tej samej zasadzie "drugi identyczny arkusz na samą Olimpiadę dla Forum" no to jest żaden wysiłek i żadna trudność. [b]Tylko czy są chętni? Na razie nie gadamy o formule[/b] (turnieje kobiet i mężczyzn czy tylko mężczyzn, zasady, punktacja itp), [b]ale o samym fakcie czy jest znacząca grupa chętnych czy nie?[/b]
Zróbmy tak - jeśli będzie ze 20 osób co najmniej (w co wątpię, jeśli mam być szczery), to założę osobny wątek i tam sobie ustalimy szczegóły, a jak nie to przepraszam za zaśmiecanie i nie ma tematu. Poproszę poniżej o deklaracje zainteresowanych, termin powiedzmy do rozpoczęcia meczu z Tychami (piątek, 23 stycznia, g.18:00), a później poproszę adminów o usunięcie tych wpisów, żeby nie zaśmiecały wątku olimpijskiego.
Ja bym potypował jak coś ale to już wiesz
natomiast tak naprawdę to apeluję
Olimpiada to czteroletni okres między Igrzyskami i nie mylmy tych pojęć :)
w tym tygodniu pierwsze raporty z drużyn :)
- Edytowany
[quote]#post1706731 (...)
natomiast tak naprawdę to apeluję
Olimpiada to czteroletni okres między Igrzyskami i nie mylmy tych pojęć :)
(...)
[/quote]
Jak sama nazwa wskazuje - kaczka ma "ptasi móżdżek", więc musisz zrozumieć i mi wybaczyć, że moje pojęcie jest tylko "takie sobie, tyle o ile" 😂
Liczę Cię jako "1 chętny", dziękuję.
Tylko punktację zrobić jak w MTH bo nie chce mi się dwa razy myśleć i typować oddzielnie 🤔
OK no to zaczynamy od grupy A :)
Od razu zaznaczam że głownie patrzę z punktu widzenia NHL bo w tym najmocniej siedzę - proszę znawców europejskich lig o wsparcie
Grupa A to:
Kanada 🇨🇦
Czechy 🇨🇿
Francja 🇫🇷
Szwajcaria 🇨🇭
Terminarz:
[b]12 lutego:[/b]
Szwajcaria 🇨🇭 - Francja 🇫🇷
Czechy 🇨🇿 - Kanada 🇨🇦
[b]13 lutego:[/b]
Francja 🇫🇷 - Czechy 🇨🇿
Kanada 🇨🇦 - Szwajcaria 🇨🇭
[b]15 lutego:[/b]
Szwajcaria 🇨🇭 - Czechy 🇨🇿
Kanada 🇨🇦 - Francja 🇫🇷
Kanada, Czechy i Szwajcaria dostały się na Igrzyska na podstawie rankingu IIHF z 2023 roku* Francja była rozstawiona więc zagrała w finałowym turnieju na Łotwie, skąd awansowały dwie drużyny, więc weszli z drugiego miejsca za gospodarzami - w pokonanym polu zostawiając Słowenię i Ukrainę. Od nich też zaczniemy...
Francja imho to kandydat numer 1 do ostatniego miejsca w grupie, Francja to średniak - jeden zawodnik z NHL (dolna szóstka Montreal Canadiens czyli 3-4 atak) Alexandre Texier, jeden z KHL Stephane DaCosta (najmłodszy z tych DaCostów), poza tym 6 z SM- Liiga, 7 z NL (Szwajcaria), 2 z Czeskiej Extraligi, 1 ze Słowackiej Extraligi i 7 z Francuskiej rodzimej ligi. W składzie jest Kevin Bozon syn Phillipe Bozona chyba najbardziej znanego francuskiego hokeisty, który grał zresztą za oceanem i był też trenerem kadry (brat Kevina Tim zapowiadał się na lepszego grajka ale nie załapał się do kadry tym razem). Trenerem Francuzów jest były zawodnik Yorick Treille, który był draftowany do NHL ale się nie przebił i spędził swoją karierę w Europie (Szwajcaria i Czechy, potem Francja). Każdy punkt Francuzów będzie ich sukcesem, mogą skorzystać na tym że czasem lepsze drużyny odpuszczjaą nieco pierwszą rundę.
Szwajcaria - jak dla mnie powalczą z Czechami o drugie miejsce, ale jednak Czesi są mocniejsi. 10 zawodników z NHL, 15 z rodzimej NLA. Najmocniejsze punkty - Roman Josi, Hico Hischier, Kevin Fiala, Timo Meier ale i inni zawodnicy odgrywają ważne role w NHL. Szwajcaria może się postawić każdemu, o medal będzie niezwykle trudno ale ćwierćfinał jest jak najbardziej w zasięgu. Trenerem Patrick Fischer, Szwajcar z niewielkim doświadczeniem w NHL (większość kariery w NLA). Ciekawa drużyna, zawsze trzymam za nich kciuki, liga Szwajcarska jest mocna więc to też działa na ich plus.
Czechy - faworyt do drugiego miejsca w grupie, choć mogą postraszyć Kanadyjczyków. 13 zawodników z NHL, 2 z SHL (Szwecja), 6 z Czeskiej Extraligi, 3 z NLA i 1 z SM- Liiga. Niekwestionowane gwiazdy druzyny to David Pastrnak, Martin Necas, Tomas Hertl którzy decydują o obliczach swoich drużyn w NHL. Czesi mają bardzo dobrych graczy, nie jestem jednak pewien czy wystarczającą głębię składu żeby powalczyć o medale, na pewno półfinał nie będzie sensacją ale małą niespodzianką już tak. O złoto będzie niezwykle trudno, patrząc na składy wielkiej czwórki (Kanada, USA, Szwecja, Finlandia), ale nasi sąsiedzi z południa mogą zamieszać. Raczej będą grali w rundzie wstępnej playoff, ale myślę że z dobrym bilansem. Trenerem Radim Rulik znany z trenowanie HC Lev Poprad w czasach KHL.
Kanada: Skład naszpikowany gwiazdami, jeden z faworytów turnieju, każdy wynik inny niż medal to będzie sensacja, podobnie jak to gdyby nie wyszli z pierwszego miejsca w grupie. Skład w całości oparty na zawodnikach NHL. Liderzy... hmmm tu by trzeba pół skladu wymienić, ale na pewno McDavid, MacKinnon, Makar, Crosby. Pewne wątpliwości budzi bramka, choć Logan Thompson sygnalizował niezłą formę, Binnington w sezonie bez błysku, ale rok temu też w sezonie był tak sobie a w 4 Nations był gwiazdą. Problem Kanady może być nadreprezentacja środkowych. Ciekawie be∂zie oglądać jak sobie poradzi debiutant Celebrini który szturmem wdarł się do drużyny (a zabrakło miejsca dla wyżej cenionego w dniu draftu Bedarda) świetną grą w tym sezonie. Przewidywany pierwszy atak Kanady to Celebrini - McDavid - Marner, na papierze zabójczy, do tego McDavid wyraźnie zwyżkuje z formą ma już prawie 90 punktów w tym sezonie NHL.... Ogólnie faworyt, mocny faworyt
Trenerem Jon Cooper trener Tampa Bay Lightning ma na koncie dwa Stanleye z TBL i trenuje obecnie jedną z dwóch najlepiej grających drużyn w NHL (druga to Colorado)
Ogólnie dużą niespodzianką byłby inny układ niż 1. Kanada, 2. Czechy, 3. Szwajcaria, 4. Francja (najmniej pewny jestem kolejności 2 - 3)
Czekam szczególnie na mecze Kanady żeby zobaczyć jak to się wszystko im poukłada, a każdy mecz McDavida to uczta dla hokejowych oczu
Nadmieńmy że lód we Włoszech jest w rozmiarze NHL dlatego też to pomoże zawodnikom na codzień tam grającym
-------
* Swoją drogą ten ranking to nieźle pokopany jest - obecnie lideruje w nim.... Rosja mimo, że nie uczestniczyła w żadnym turnieju który się do niego liczył - dostają punkty na bazie ostatniego wyniku...
- Edytowany
[quote]#post1706746 (...)
-------
* Swoją drogą ten ranking to nieźle pokopany jest - obecnie lideruje w nim.... Rosja mimo, że nie uczestniczyła w żadnym turnieju który się do niego liczył - dostają punkty na bazie ostatniego wyniku...[/quote]
Na wstępie - wiem, że występuję w roli advocatus diaboli i wcale z tego dumny nie jestem, ani mnie to nie cieszy, ale pozwolę sobie napisać, że wg mnie ma to swoje dobre strony, że w tym rankingu są sztucznie pompowani (nawet jeśli dziej się to w "pokopany" sposób)
Gwoli ścisłości to kacapy w rankingu formalnie ujmowani nie są. Formalnie #1 ma USA. Ale faktycznie jako "poza rankingiem" są pod nim z "nieuzasadnioną i nie wynikającą z wyników zdobyczą punktową", która jest większa niż obecna zdobycz USA. Szczegóły:
https://www.iihf.com/en/static/68775/iihf_world_rankings_men
Kacapy dostali punkty za nieuczestniczenie w całej serii MŚ (od 2022go) i co więcej za ZIO '26 dostaną punkty "jakby zdobyli złoto", bo ktoś w iihaefie za dużo przyjął na głowę krążków strzelonych mocną klepą i wpadł na oryginalny (naprawdę oryginalny, ja bym na to nie wpadł, a ktoś jednak wymyślił - co by nie mówić, to szacun duży za fantazję) pomysł, żeby kacapom "tymczasowo w każdym turnieju dodawać punktów za takie miejsce jakie dają im obecne punkty w rankingu". Więc oni po prostu korzystają na tym, że "nikt nie wygrywa zawsze" i to ich sztucznie winduje. Ale tylko "w punktach" a nie "w zajmowanej pozycji" (na razie).
Jak kacapów kiedyś przywrócą to z ich umieszczeniem w rankingu będzie wtedy niezły zgryz, z tym, że umówmy się - ranking IIHF ma "praktycznie znaczenie" dla takich reprezentacji jak Polska, a nie dla takich co "jak grają to grają o wysokie stawki", bo ranking IIHF ma dwa zastosowania tylko:
1) kwalifikację na ZIO / rozstawienie w drabince kwalifikacyjnej na ZIO (start od poziomu kwalifikacji / eliminacji do kwalifikacji / preeliminacji do kwalifikacji)
2) podział na grupy w MŚ elity (tak życiowo to dużo, dużo mniej istotny aspekt jest, właściwie bez znaczenia dla każdego)
I tyle. Nic ponadto. Nawet jak im zostawią te "niezdobyte punkty" na koncie to jedyna korzyść jaką oni z tego odnieść wtedy mogą, to że pojadą na następne igrzyska bez kwalifikacji. Przy czym dla takich krajów jak Polska to będzie miało akurat dobrą stronę i będzie korzystne (bardzo korzystne). Serio piszę i już tłumaczę.
Słuchajcie, no ja też bym ich wysłał na wycieczkę w kosmos w jedną stronę na forewer. Ale kiedyś w końcu wrócić jakoś wrócą. No taka prawda (zaznaczam - jestem zwolennikiem żeby to się stało jak zejdą z frontu i mam nadzieję, że faktycznie dopiero wtedy to nastąpi). Jakby ich wysłać "na sam dół rankingu z zerem na koncie" wtedy... no oki, "wizualnie" to by wyglądało bosko. Tak, to jest fakt. Tyle że potem efekt byłby taki, że w kwalifikacjach olimpijskich by uczestniczyli od samego dołu. Czyli najpierw trafiliby do grupy preeliminacji do kwalifikacji (kraje typu Hiszpania, Islandia, Chorwacja czy Bułgaria) - tam są 3 grupy. No i "każdy ma szansę". Ale jakby tam kacapy wpadły, to ten kto by z nimi w grupie wylądował szans by nie miał absolutnie żadnych. Ogoliliby każdego, nawet jakby wysłali rezerwowy garnitur U18tki.
Potem mieliby eliminacje do kwalifikacji. To jest zwykle "nasz poziom", czyli tam się pojawiają takie kraje jak Polska, Węgry, Litwa, Japonia, czy Rumunia. No ten poziom. Plus po jednym z każdej grupy z awansu z niższego szczebla (a jednym z nich by byli właśnie kacapy). Także 3 grupy. Odpadaliśmy w takich turniejach i awansowaliśmy wyżej z takich turniejów, pamiętacie to przecież. A gdyby tam były kacapy, no to te repry którym przydzielono by kacapów - w zasadzie miałyby iluzoryczne szanse.
Potem są kwalifikacje olimpijskie - to już jest "etap finałowy", kto wygra grupę ten jedzie na Igrzyska. Tam grywają takie jak Dania, Francja, Włochy, czy Norwegia (plus po jednym z każdej grupy z awansu z niższego szczebla - czyli także kacapy). Tu już ogranie kacapów przez kogoś może i byłoby realne, ale mało możliwe (zwłaszcza że na ten turniej to oni by byli spięci jak nigdy).
Ergo - na każdym poziomie kwalifikacji olimpijskich każdy kto miałby kacapów w grupie miałby "sztucznie" zaniżone / odebrane szanse awansu wyżej. Jeśli dodasz sobie, że na żadnym etapie kwalifikacyjnym NIE MA losowań, a grupy ustalane są TYLKO WEDŁUG RANKINGU, to efekt spuszczenia kacapów byłby tylko i wyłącznie taki, że w ostatnim sezonie przed kwalifikacjami do ZIO 2030 w każdych MŚ dywizji (od 1A włącznie w dół) w ostatnich dniach turnieju miałbyś mecze cudów. Po prostu - kraje pewne utrzymania miałyby przekalkulowane, że "wygrana dziś da im co prawda lepszą pozycję w rankingu, ale ta pozycja wsadza ich na ścieżkę z kacapami w grupie" i miałbyś mecz o np. 3cie miejsce w dywizji, w którym obie reprezentacje chciałyby przegrać. Także - "wyzerowanie kacapów w rankingu" wyglądałoby ładnie ale przy okazji zrobiłoby cyrk i ośmieszyło turnieje rangi MŚ. Bez sensu. Ja ich nie lubię, ale ich "wyzerowanie" poza tym że ładnie by wyglądało to realnie szkodę by zrobiło wszystkim innym tylko nie kacapom. Oni by chodzili w glorii i chwale i powtarzali gdzie się tylko da "chcieliście się nas pozbyć, a patrzcie, my nastukaliśmy wszystkim, w tym prawie każdemu 15-0! I co? Kto jest fajny?". Więc nawet i to "wizerunkowe ośmieszenie wyzerowaniem ich" w dalszej perspektywie też dałoby im szansę nakręcać swoją chorą propagandę jeszcze bardziej. Już wolę, żeby jak się ich kiedyś przywróci to dać im ten start w Igrzyskach bez kwalifikacji, niż dać im szansę na buractwo jakie niewątpliwie by zrobili gdyby w ścieżce kwalifikacyjnej grać musieli.
No wiesz z drugiej Słowacy musieli startować od zera np.
przy całym uznaniu Twoich argumentów wyjebanie ich na dno rankingu i do dywizji IV razem z Białorusią byłoby bardzo zacne - szczególnie że taka Białoruś by pograła w IV dwa lata - a te wszystkie kraje przynajmniej by sobie pograły z ruskimi i ich podnóżkami
Ja tam jestem za tym żeby wylądowali na dnie
ale jak coś to temat na inny wątek - na szczęście w IO nie grają :)
Tak, no ktoś z tej pary by musiał 2 lata przekiblować (ja tam 100% pewności że to Białoruś by była nie mam, bo tam parcie wodza narodu na hokej też jest spore), ale potem na każdym szczeblu po kolei w górę przez 2 lata by była zablokowana kwestia awansu.
No... miałoby to swoje dobre, ale też złe strony.
Aneks do Grupy A jeszcze - potem już będę to pisał w każdym poście
Jest coś takiego jak Triple Gold Club - zawodnicy którzy są w tym Klubie to ludzie którzy zdobyli trzy najcenniejsze trofea w hokeju:
Złoto Olimpijskie, Mistrzostwo Świata i Puchar Stanleya
Tu bieżąca lista:
https://www.iihf.com/en/static/68340/tgc_a_to_z
a teraz zawodnicy z Grupy A którzy mają szanse na członkostwo po tych Igrzyskach (czyli jeśli ich ekipa zdobędzie złoto):
Kanada:
Brad Marchand
Nathan McKinnon
Sam Reinhart
Darcy Kuemper
Mark Stone
Czechy:
Ondrej Palat
Jan Rutta
Ok dziś grupa B
[b]Skład grupy:[/b]
Szwecja 🇸🇪
Finlandia 🇫🇮
Słowacja 🇸🇰
Włochy 🇮🇹
[b]Terminarz:[/b]
[b]11 lutego:[/b]
Słowacja 🇸🇰 - Finlandia 🇫🇮
Szwecja 🇸🇪 - Włochy 🇮🇹
[b]13 lutego:[/b]
Finlandia 🇫🇮 - Szwecja 🇸🇪
Słowacja 🇸🇰 - Włochy 🇮🇹
[b]14 lutego:[/b]
Szwecja 🇸🇪 - Słowacja 🇸🇰
Finlandia 🇫🇮 - Włochy 🇮🇹
Z rankingu na Igrzyska dostały się Szwecja i Finlandia, Słowacja wygrała swoją grupę eliminacyjną (turniej był w Bratysławie) pokonując Kazachstan, Austrię i Węgry (nie było gładko mimo 3 wygranych), byli też najwyżej rozstawioną drużyną w eliminacjach - nie brakło im wiele do Czechów w rankingu i wtedy to oni by grali z automatu na IO. Włosi dostali się na Igrzyska jako gospodarz i można śmiało powiedzieć że gdyby nie to to by tu nie grali. Finowie oczywiście bronią złotego medalu z Pekinu, Słowacy natomiast brązu. Włosi będą raczej autsajderem tej grupy, nawet biorąc pod uwagę to, że grają u siebie.
Włochy to drużyna, która wyraźnie odstaje poziomem od reszty stawki, beniaminek Elity, ostatnie lata grali niżej, nie mają w składzie zawodników z NHL, jedynie 21 letni bramkarz Damian Clara byl draftowany przez Anaheim i teraz ogrywa się w SHL w Brynas (gra nawet - ma słaby Sv% ale gra). Liderem drużyny jest 35 - letni Thomas Larkin kapitan Schwenniger Wild Wings (DEL), pół "Włoch" pół "Niemiec" urodzony w Londynie :) grał też w AHL iKHL, Poza tym ciekawsze CV ma też Mikael Frycklund (naturalizowany Szwed) który ma za sobą sporo meczy w SHL (teraz gra we włoskim HC Bolzano), Dustin Gazley - naturalizowany Amerykanin - ma za sobą dużo meczy w AHL ( w mocnym Hershey Bears) - teraz też gra w Bolzano, w Szwajcarii gra z różnym skutkiem 6 zawodników. Ot niezła ekipa ale bez szału, każdy punkt będzie niespodzianką. Nie wróżę im nic więcej niż czwarte miejsce w grupie i szybki koniec turnieju w pierwszej rundzie play-in. Trenerem Jukka Jalonen - Fin który trenował z sukcesami w KHL.
Słowacja - brązowi medaliści sprzed czterech lat - drużyna nadal młoda, ciekawa ale stoi przed piekielnie trudnym zadaniem zrobienia jakiego takiego bilansu z mocną Szwecją i Finlandią w grupie - nie będzie problemów z gospodarzami ale z resztą... Słowacy powalczą o ćwierćfinał (mają duże szanse że z dobrym skutkiem), ale tam obawiam się że ich przygoda się skończy, choć ambicją mogą się pokusić o niespodziankę, medal to będzie sensacja, finał to megasensacja. Liderami Slafkovsky, Fehervary, może Tatar. 7 zawodników z NHL, 2 z AHL, 9 z Czeskiej Ekstraligi, 2 z SHL, 3 z KHL, 1 z NLA i 1 ze Słowackiej Ekstraligi. Trenerem Vladimir Orszagh który miał niezlą karierą w NHL i ogólnie znana postać w międzynarodowym hokeju.
Finlandia - obronić złoto będzie trudno - bardzo trudno... Wielką stratą jest brak, z uwagi na kontuzję, Barkova - niekwestionowanego lidera i jednego z najlepszych hokeistów na świecie. bardzo dobra obsada bramki, Saros to topowy zawodnik na swojej pozycji na świecie, inni liderzy drużyny to napastnicy Mikko Rantanen z Dallas, Sebastian Aho z Caroliny, Roope Hintz z Dallas, czy obrońca Miro Heiskanen również z Dallas. W drużynie jest 24 zawodników z NHL i jeden z NLA. Finlandia może wygrać z każdym, jednak wydaje się że będzie niezwykle ciężko wygrać całość, medal nie będzie zaskoczeniem, choć z czterech najsilniejszych ekip wydają się mieć najmniejsze szanse na końcowy triumf. Pasjonujący będzie bój o pierwsze miejsce z odwiecznym rywalem Szwedami - mecz miedzy tymi drużynami to hit pierwszej fazy turnieju. Paradoksalnie z uwagi na obecność silnych i nieobliczalnych Słowaków drugie miejsce w tej grupie może nie dać bezpośredniego awansu do ćwierćfinału, wiec tym ciekawsze będzie to starcie. Trenerem Antti Penanen - po mało imponującej karierze zawodniczej zajął się trenerką i powoli awansował na trenera kadry - od dwóch lat jest na tym stołku więc chyba daje radę ;)
Szwecja:
Jeden z głównych faworytów turnieju, bardzo mocna ekipa, która ma największe szanse postawić się dwóm potęgom zza oceanu skład oparty w całości na NHL - silna bramka w postaci duetu z Minnesoty Jesper Wallstedt - Filip Gustavsson i tradycyjnie mocni Filip Forsberg (Nashville), William Nylander (Toronto), Gabriel Landeskog (Colorado), Rasmus Dahlin (Buffalo), Rasmus Andersson (od paru dni Vegas), Elias Pettersson (Vancouver), Erik Karlsson (Pittsburgh), Mika Zibanejad (Rangers), Victor Hedman (Tampa Bay), czy młodzi Lucas Raymond (Detroit) i Leo Carlsson (Anaheim). Mocna naszpikowana gwiazdami ekipa, grają dobry hokej oparty na sile fizycznej, mają jak najbardziej możliwość powalczenia o złoto, ale najpierw muszą stuknąć Finów żeby dostać się do ćwierćfinału z dobrego rozstawienia. Napewno warto oglądać ich mecze. Trenerem Sam Hallam - doświadczenie głównie w Szwecji, ale już 4 lata jest na tym stanowisku.
Przewiduję układ 1. Szwecja, 2. Finlandia, 3. Słowacja, 4. Włochy ale pewien jestem tylko 4 miejsca :)
Czekam szczególnie na mecz Szwecja - Finlandia :)
kandydaci do Triple Gold Club:
Finlandia:
Eetu Luostarinen
Niko Mikkola
Szwecja:
Oliver Ekman-Larsson
Victor Hedman
Gabriel Landeskog
- Edytowany
Hejka przyjacielu,
Miałem w zamiaru nie pisać tutaj na forum, ale ten turniej jest wyjątkowy i postanowiłem sobie komentować twoje blisko 100% doskonałe wpisy.
Niestety po operacji jestem na kilka tygodni przykuty na łóżko i nie będę u mnie w Czechach, bym okładał z przyjaciółmi wszystkie mecze, ale mam nadzieje, że polska TV hokej będzie transmitowała.
Pierwsze spostrzeżenie, o którym już kiedyś pisałem. Twoja ocena: Kanada, Stany, Szwecja jest obiektywnie poprawna. Subiektywnie ale szanse drużyn jako są Czechy, Finlandia, nawet Słowacja także istnieją. Przy odrobinie szczęścia. Przywiązanie do reprezentacji jest u europejskich drużyn narodowych większe niż w przypadku Kanady albo US. U Czechów do tego dochodzi fakt, że hokej jest sport numer jeden. Jak wynika z rozmów z gwiazdami NHL jak Pastrňák, Hertl, Nečas, dla nich zwycięstwo na MŠ i specjalnie na olimpiadzie znaczy więcej niż Stanley cup. Bo w Czechach legendami się stają (tak jak generacja Jagra po Nagano) jako zdobywcy złotego medalu olimpijskiego raczej niż zdobywcy Stanley cupu, który większość fanów hokeja w Czechach średnio interesuje, wierz mi. Dla nich ciekawszy jest mecz Pardubice Sparta niż final SC :).
Mówię o Czechach i hokeju, nie ma to nic wspólnego z tymi figurantami co sie zajmują piłką nożną.
@V.Z.1903#102
Anton Przyjacielu - pozdrawiam Cię serdecznie i zdrowia życzę :)
A teraz garść uwag :)
"Subiektywnie ale szanse drużyn jako są Czechy, Finlandia, nawet Słowacja także istnieją."
No pewnie że tak - nawet o tym pisałem :)
"Przywiązanie do reprezentacji jest u europejskich drużyn narodowych większe niż w przypadku Kanady albo US."
Oj zdziwiłbyś się - obejrzyj z jakim zacięciem grali o 4Nations Cup - to że nie mogą przysłać najlepszych na każdy turniej bo liga nie znaczy że zlewają reprezentację - dla Kanadyjczyków i Amerykanów granie w kadrze szczególnie dla hokeistów jest mega ważne - zwłaszcza na Igrzyskach
"U Czechów do tego dochodzi fakt, że hokej jest sport numer jeden."
a W Kanadzie, Finlandii czy Szwecji to niby jaki numer? 10? ;)
"Jak wynika z rozmów z gwiazdami NHL jak Pastrňák, Hertl, Nečas, dla nich zwycięstwo na MŠ i specjalnie na olimpiadzie znaczy więcej niż Stanley cup. Bo w Czechach legendami się stają (tak jak generacja Jagra po Nagano) jako zdobywcy złotego medalu olimpijskiego raczej niż zdobywcy Stanley cupu, który większość fanów hokeja w Czechach średnio interesuje, wierz mi. Dla nich ciekawszy jest mecz Pardubice Sparta niż final SC :)."
Dla kibiców tak, dla zawodników to trochę co innego (też czytam wywiady ;) ) - ale to jest dyskusja o wyższości świąt...
Generalnie Czesi mają szanse bo rozumiem że o tym rozmawiamy, ale tym razem przyjeżdżają wszyscy najlepsi i głębia Kanady, USA, Szwecji czy Finlandii jest po prostu większa. Więc będzie baaardzo trudno
a Słowakom jeszcze trudniej ale też przy jakimś super turnieju dla nich tak
Pozdrawiam raz jeszcze :)
Tak dla przypomnienia, Kanadyjski dream team, super faworyt turnieju, naszpikowany gwiazdami z CHL dostal w semi-finale MS do 20 łat w USA 6:4 od ... Czechów. I jazda do domu. I stało się 5.1.2026 w Minneapolis przed 7215 widzów.
no i?
Co ma U20 do Igrzysk?
Czesi dostali za to w finale od Szwedów i co z tego wynika dla Igrzysk?
U20 to rozgrywki juniorskie które się rządzą swoimi prawami
swoją drogą największe gwiazdy Kanady (żaden z nich nie był Dream Team, ot niezły rocznik, ale bez szału choćby na bramce) były akurat z NCAA a nie z CHL (z której to Czechów było prawie tyle samo co Kanadyjczyków)
Jak już chcesz dokładnie wiedzieć to problemem Kanady, USA w rozgrywkach U20 jest to że większość zawodników którzy jadą na MŚ z tych krajów gra w ligach juniorskich (CHL, QJMHL, NCAA etc.) jedynie 3 gości w przypadku Kanady, w przypadku USA nikt (zresztą Amerykanie w ogóle mieli tam słaby skład) gra w dorosłych ligach - w przypadku finalistów 10 Czechów gra w dorosłych ligach (Czechy, Szwecja, Finlandia), w Szwecji 20 gra w SHL. Widzisz różnicę? I to nie wynika z traktowania kadry tylko z innego systemu szkolenia.
ale dalej nie rozumiem co to ma wspólnego z tym co pisałem?
Nie bardzo wiem co próbujesz udowodnić - że Czesi są faworytem do złota? że NHL to chujowa liga? że Kanada ma chujowych grajków?
Na każde z tych pytań mówię stanowcze nie
Nie mówię że Kanada na bank zdobędzie złoto, nawet nie ma 100% pewności że będą mieli medal, ale przed turniejem patrząc na siłę kadry są faworytem numer 1 (choć ja stawiam na to że USA zdobędzie złoto), nie mówię również że Czesi mają 0% szans na złoto - mają jakieś szanse ale znacząco mniejsze od Kanady, USA, Szwecji i Finlandii i srebrny medal w U20 nic a nic tego nie zmienia. I mają mniejsze szanse niż w Nagano kiedy mieli absolutnie najlepszego bramkarza na swiecie (jeśli nie wogóle w historii dyscypliny), który pociągnął ich do złota (nie umniejszając roli innych zawodników w składzie, którzy też mieli świetny turniej)
Pozdr
Dobra, chciałem tylko trochę podyskutować, i trochę Ci oponować by tu nie panował monopol. Nie udało się.
Bez spiny kolego @V.Z.1903#102 , bardzo Cię proszę, bo obaj z @Karvin#16 dostaniecie po 2 minuty za nadmierną ostrość w grze i kto tu będzie pisał? Nikt. I Forum hokejowe padnie 😢 Nieporozumienie chyba wyszło, ot i tyle.
Ale ja mam pomysła - zgłoś proszę swój akces do typera olimpijskiego, będziesz już 3cim chętnym, ja 4ty, znajdzie się jeszcze 16tu chętnych może i wtedy konkretnie sprawdzimy "kto miał lepsze wyczucie?"! Ha! Dobry pomysł? 😀
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)