J&B Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Ja bym się zastanowił nad wysokością kar
> nakładanych przez tą calą "komisje". Albo
> kogoś karzemy, albo wychodzi śmiech na sali i
> robienie sobie jaj z tych, którzy spełniają
> warunki na grę w badziewlidze. Oczywiście kary
> powinny być proporcjonalne do "przewinień", co
> przyznaje jest zapewne trudne, bo ciężko o
> jakiś taryfikator.
>
> gts miał mieć 3 punkty ujemne, coś tam
> popłacili i wychodzi, ze suma sumarum odbiorą im
> jeden punkt. Jeżeli dobrze rozumuje, ten punkt
> przy obecnym systemie rozgrywek i obowiązującym
> podziale wcale nie musi być im zabrany. Przy
> odrobinie szczęścia w przypadku gdy zdobędą
> parzystą liczbę punktów (minus jeden zabrany) i
> tak zaokrąglą im "do góry".. Wiec tak naprawdę
> nie zabiorą im nic...
>
> Gdzie tu jest kara, ja się pytam???
Wiadomo że te kary są żadne, dlatego nie opłaca się być uczciwym. Prezes Filipiak stara wyga, a jeszcze tego nie może pojąć. Mówi w wywiadzie że kiedyś polecą kary...... ale to nieprawda. Komisja pracująca dla Ekstraklasy nigdy nie ukaże "wielkich i zasłużonych" - Górnika, Ruchu czy Wisły, bo narazili by się tym kibicom którzy nabijają Ekstraklasie w kabzy. Być może trzeba będzie robić w przyszłości tak samo - kontraktować na grubą forsę, nie płacić, a potem szukać kolejnych ugód z menedżerami. Nie miałbym nic na przeciwko, bo uczciwość kiedyś przestanie się opłacać
-
-
Wnioski do Prezesa Filipiaka!
Aston1906 Napisał(a):
> Mieli ultimatum na spłatę zaległych
> zobowiązań wobec byłych pracowników klubu.
> Ultimatum wypełnili, dlatego odebrano im tylko 1
> punkt. Po odrzuceniu oczywistej antypatii do
> konkretnego klubu (ups.. przepraszam,
> towarzystwa), gdzie tu widzisz problem?
>
> Edit: to było do J&B
Jeżeli chodzi o szeroko pojęte rozumienie i postrzeganie tego świata, staram sie nie kierować anty/sympatiami.. Gdyby chodziło o Lecha tez bym pisał to samo..
Jakakolwiek kara odejmowania punktów ma dla mnie sens, jeżeli ma odzwierciedlenie w ostatecznym rozrachunku (tzn na koniec sezonu, bo to wtedy ktoś zdobywa MP, kwalifikuje się do pucharów, albo spada do niższej ligi).
Nie interesuje mnie to, ze gts wystartuje z minus jednym punktem, jeżeli po podziale na grupy tak naprawdę nie straci NIC..
Przykład:
zdobywając [b]parzystą[/b] liczbę punktów (np 50) po podziale maja 25
w przypadku kary, zdobywają swoje 50-1 (kara) mają: 49/2=24,5 co przy zaokrągleniu "do góry" daje im te same 25pkt co i bez kary...
Pytanie: iloma punktami zostali ukarani Twoim zdaniem?
"Budzik i Miro to nasze "zeby trzonowe" tak zwane siekacze ...dokladajac do tego za nimi Pilarza, Babu i Rakelsa ( tak , tak ) i juz mamy prawie polowe skladu na czolowke Ligi. Posilkujac sie zdolnymi i mlodymi - mysle o Kicie i Kapustce ( na razie) to zostaje nam zostawic 3-4 obecnych wyrobnikow ( mysle tylko o pierwszym skladzie jednoczesnie nie zapominajac o Polczaku) i sciagnac naprawde dobrch trzech graczy w tym okienku transferowym......w tedy bedzie git ! Naprawde nie wiele nam brakuje a jednoczesnie tak wiele!
Wszystko od Generala zalezy , czy on to dostrzega i czy tym razem nie poskapi kasy na te prawdziwe wzmocnienia!?
Naprawde jestesmy blisko zrobienia dobrego skladu i.....blisko osemki."
Tak sobie pozwole zacytowac samego siebie z innego Watku. A nuz General zerknie......i zgodzi sie z moja opinia.
@J&B
Kara jest minimalna, adekwatnie do przewinienia. Koniec końców zapłacili zobowiązanie. Z ponad miesięcznym opóźnieniem, stąd minus 1 punkt. Rozważania czy ten punkt będzie stanowił czy nie są akademickie. Równie dobrze odjęcie dwóch, trzech a nawet dziesięciu punktów może nie mieć znaczenia w końcowej tabeli.
Komisja działa tak, by usunąć nieprawidłowości, jednocześnie stopniując kary adekwatnie do przewinienia.
Ruch zapłacił z kilkudniowym opóźnieniem - anulowali im karę. GTS z kilkutygodniowym - minus 1 punkt. Górnik ma czas do końca roku, jak nie zapłaci, straci trzy punkty. I oczywiście będzie musiał i tak zapłacić, bo w przeciwnym wypadku nie otrzyma licencji na nowy sezon.
Ja w tym widzę logikę, w dodatku te działania spowodowały najważniejszą rzecz, o której nie byłoby mowy przy działaniach poprzednich komisji. Mianowicie komisja monitoruje cały czas kwestię realizacji porozumień o spłatach zaległości wobec byłych pracowników (a nie tylko w momencie ubiegania się o licencję, czyli raz w roku).
Jestem zresztą przekonany, że jeśli dojdzie do recydywy, to kara już będzie wyższa.
Ja w tym wszystkim widzę logikę, której całkowicie brakowało u poprzedników. I absolutnie nie dostrzegam kierowania się jakimikolwiek "sentymentami" wobec klubów.
Aston a co z logiką odnosnie prawomocnych wyrokow ciazacych na Ruchu za niesplacanie kasy bylym pilkarzom (w tym trenerowi Lenczykowi), komisja do dzis dnia ZASTANAWIA sie czy uznac to za dlug obecnego Ruchu czy moze za dlug "jakiegos tam bylego" Ruchu, co wiecej komisja licencyjna powolala niezalezne dwie(!!!!) firmy (chciala to zrobic pol roku temu od tego czasu nie sledze dalszych losow wydymanych bylych "niebieskich") by zbadala kwestie czy maja czy nie brac to pod uwage w procesie licencyjnym, bo komisja stoi na stanowisku ze "chyba, raczej nie" (wygodne nie?)
co do sentymentow to bylo to jasno powiedziane i na to sa nagrania ze Gornik, Ruch (bo o nich byla mowa) to sa firmy i ... jest potrzeba ich ratowania (licencje), czego by nie bylo w przypadku np Lecznej czy Belchatowa, gdyby ich kosztem mialy awansowac z 1 ligi "sensowniejsze" zespoly (ostatnia czesc zdania to moje wnioski z wypowiedzi pana z komisji licencyjnej)
generalnie jest dobrze ale mogloby byc lepiej, co do Legii to hmmm... mam wrazenie ze sami na siebie ukreca bata (zreszta niezle im idzie),z Legia to jest troche tak jak w boksie z mistrzami, chcesz ich pokonac to musisz ich znokautowac a nie udawac ze jak wystoisz 12 rund to moze sedziowie zapunktuja na twoja korzysc, ja osobiscie nie widze az tak ordynarnych walkow na ich korzysc by uznac ze im pzpn pomaga
Nie znam szczegółów dotyczących tych starych zobowiązań Ruchu, ale gdyby sprawa była jednoznaczna, to podjęto by jednoznaczne decyzje.
A skoro powołali dwie firmy do badania sprawy to chyba jest różnica w stosunku do poprzedników, którzy tę śmierdzącą kupę wrzucili pod dywan, nie?
Rzuć mi linkiem do tych wypowiedzi (nagrań), w których Krzysztof Sachs mówi, że jest potrzeba ratowania Górnika i Ruchu ze względu na ich markę.
Kilka dni, miesiąc opóźnienia? Klub / towarzystwo nie płaci swoich zobowiązań już od bardzo długiego czasu, zanim komisja w ogóle kiwnie palcem. To tak jakby wam szef pieniądze przelewał każdą pensję dopiero po pół roku, bo do tego czasu nic mu za zwłokę nie grozi.
Aston1906 Napisał(a):
> @J&B
>
> Kara jest minimalna, adekwatnie do przewinienia.
> Koniec końców zapłacili zobowiązanie. Z ponad
> miesięcznym opóźnieniem, stąd minus 1 punkt.
> Rozważania czy ten punkt będzie stanowił czy
> nie są akademickie. Równie dobrze odjęcie
> dwóch, trzech a nawet dziesięciu punktów może
> nie mieć znaczenia w końcowej tabeli.
Czy Ty rozumiesz, ze oni maja 50% szans na unikniecie jakiejkolwiek kary??? Co to kogo obchodzi, ze startują z -1 jak po podziale punktów maja tyle samo, co i bez kary? (tak jak pisałem w poprzednim poście - w przypadku zdobycia parzystej liczby punktów).
Nie rozważam, czy ten punkt będzie w jakiś sposób decydował o miejscu w tabeli. Zgadzam się, ze nawet 10 zabranych punktów może nie mieć znaczenia, bo następna drużyna będzie miała 11 straty i nic to nie zmieni. Ale to już nie jest wina komisji.. Mnie interesuje to, ze "przy dobrym wietrze" i odrobinie szczęścia tak naprawdę nic na tym "odejmowaniu" nie stracą.. Jedyne co się zmieni, to to, ze na początku sezonu gawiedz na onecie będzie się cieszyć, ze gts jest ostatni w tabeli..
Tłumacząc obrazowo:
Towarzyszu Czerwiński, damy wam 900 000 kary, ale najmniejsze kwoty jakie możecie wpłacać to 1 000 000
;)
z linkiem może być problem :) był to jeden z programów na C+ (to nie Sachs był z tego co kojarze w tym programie), co do zobowiązań Ruchu sprawa jest prosta, sąd uznał że obecny Ruch jest kontynuatorem byłego, PZNP widzi to inaczej (bo tak jest wygodniej) duża część programu wtedy o tym była, argument był tylko taki że Ruch ma papier z PZPN'u który uznał że kontynuatorem nie jest (dzieki czemu dostal licencje kilka lat temu), zresztą pożyjemy zobaczymy, ja w działaniach komisji licencyjnej nadal widzę spore babole, na szczęście (lub nie) dziś zawodnicy mają większe szanse odzyskiwania pieniędzy czego dowodem jest obecna sytuacja Górnika
J&B nie do końca nie dostają kary. Co jak będą walczyć o pierszą 8 w przyszłym sezonie i akurat 1 pkt im zabraknie? Będzie kara czy nie? Idąc dalej twoim tokiem rozumowania Górnik jak dostanie -3 pkt to po podziale może dostać -1, a kary nie zapłaci do końca roku. Widzisz róznicę w przewinieniu. Rzeka zapłaciła w terminie (dodatkowy termin dany przez komisję), a Górnik nie (nie może zapłacić aby dostać -3pkt) więc skala przewinienia jest inna więc i różne kary. Dodatkowo są to pierwsze kary więc nie mogą być to od razu kary po -10pkt. Będzie recydywa będą pewnie i wyższe kary.
[quote]Co jak będą walczyć o pierszą 8 w przyszłym sezonie[/quote]
Ja wiem, my wszyscy byśmy tego chcieli, ale jest na to taka szansa jaką ma JKM w wyborach prezydenckich.
J&B Napisał(a):
> Czy Ty rozumiesz, ze oni maja 50% szans na
> unikniecie jakiejkolwiek kary??? Co to kogo
> obchodzi, ze startują z -1 jak po podziale
> punktów maja tyle samo, co i bez kary? (tak jak
> pisałem w poprzednim poście - w przypadku
> zdobycia parzystej liczby punktów).
Prawdopodobieństwo by uniknęli "jakiejkolwiek kary" jest mniejsze niż 50%. Zastanów się dlaczego :)
quentin Napisał(a):
> z linkiem może być problem :) był to jeden z
> programów na C+ (to nie Sachs był z tego co
> kojarze w tym programie), co do zobowiązań Ruchu
> sprawa jest prosta, sąd uznał że obecny Ruch
> jest kontynuatorem byłego, PZNP widzi to inaczej
> (bo tak jest wygodniej) duża część programu
> wtedy o tym była, argument był tylko taki że
> [b]Ruch ma papier z PZPN'u który uznał że[/b]
> [b]kontynuatorem nie jest (dzieki czemu dostal[/b]
> [b]licencje kilka lat temu)[/b], zresztą pożyjemy
> zobaczymy, ja w działaniach komisji licencyjnej
> nadal widzę spore babole, na szczęście (lub
> nie) dziś zawodnicy mają większe szanse
> odzyskiwania pieniędzy czego dowodem jest obecna
> sytuacja Górnika
No więc potwierdza się to, co napisałem wcześniej. Poprzednie komisje narobiły wielką kupę, a obecna próbuje ją sprzątać. Poprzednie by nawet palcem nie kiwnęły.
WitekKSC Napisał(a):
> J&B nie do końca nie dostają kary. Co jak będą
> walczyć o pierszą 8 w przyszłym sezonie i
> akurat 1 pkt im zabraknie? Będzie kara czy nie?
> Idąc dalej twoim tokiem rozumowania Górnik jak
> dostanie -3 pkt to po podziale może dostać -1, a
> kary nie zapłaci do końca roku. Widzisz
> róznicę w przewinieniu. Rzeka zapłaciła w
> terminie (dodatkowy termin dany przez komisję), a
> Górnik nie (nie może zapłacić aby dostać
> -3pkt) więc skala przewinienia jest inna więc i
> różne kary. Dodatkowo są to pierwsze kary więc
> nie mogą być to od razu kary po -10pkt. Będzie
> recydywa będą pewnie i wyższe kary.
Ufff, wreszcie jakiś głos rozsądku :)
WitekKSC masz racje.. W przypadku jeżeli się rozchodzi o miejsce ósme to może im to zaszkodzić, bo braknie im tego jednego punktu i nie załapią sie do górnej polówki...
Nie zaszkodzi im to natomiast jeżeli będą walczyć o miejsca 1-7 i miejsca 9-18...
Zastanówcie się tylko nad jeszcze jedna rzeczą.. Mając na koniec sezonu [b]idealnie taki sam stosunek zwycięstw, remisów i porażek[/b] co drużyna X , mimo ze byli ukarani jednym ujemnym punktem śmiało mogą być przed drużyną nie ukaraną... Pol biedy, jeżeli będzie się rozchodzić o nic nie warte miejsce, gorzej jeśli mówimy o MP np...
Widzicie w tym jakieś kuriozum, czy to jest dla Was normalne?
Aston, co do Twojego pytania, to szczerze mówiąc nie wiem dlaczego.. Dla mnie albo skończą z parzystą liczba punktów i nic nie stracą, albo z nieparzystą i wtedy realnie będzie im odjęty jeden punkt po podziale na grupy.. Możliwości są dwie, dlatego pisze, ze 50/50
EDIT: WitekKSC
Idąc moim tokiem rozumowania uważam ze Górnik nie ma możliwości uniknięcia kary i o to mi chodzi, tak powinno być również w przypadku gts'u.. Nie dyskutuje nt wysokości tych kar..
J&B Napisał(a):
> Zastanówcie się tylko nad jeszcze jedna
> rzeczą.. Mając na koniec sezonu idealnie taki
> sam stosunek zwycięstw, remisów i porażek co
> drużyna X , mimo ze byli ukarani jednym ujemnym
> punktem śmiało mogą być przed drużyną nie
> ukaraną...
"Mając na koniec sezonu idealnie taki sam stosunek zwycięstw, remisów i porażek co drużyna X" [b]będą mieli o jeden punkt mniej :)[/b] (ten odjęty na początku
@J&B
Otóż nie jest tak, jak piszesz. W rzeczywistości to zaokrąglenie do pełnych punktów w górę po podziale jest niczym innym, jak tylko "ukryciem" pozostałej de facto połówki punktu, tak by tabela "lepiej wyglądała" bez tych połówek.
Dam Ci zadanie, którego rozwiązanie powinno rozjaśnić sytuację. Drużyna A kończy 30 kolejek z 40 punktami, a drużyny B i C z 39 punktami. Po podziale cała trójka ma 20 punktów. Mecze bezpośrednie między nimi kształtują się tak, że najlepszy bilans w małej tabelce ma drużyna C, potem B, na końcu A.
Jaka będzie kolejność pomiędzy tymi drużynami (mimo, że wszystkie po podziale będą mieć 20 punktów), gdy:
a) Drużyna A była ukarana przed sezonem odjęciem punktu
b) nie było żadnych kar
Aston1906 Napisał(a):
> @J&B
>
> Otóż nie jest tak, jak piszesz. W
> rzeczywistości to zaokrąglenie do pełnych
> punktów w górę po podziale jest niczym innym,
> jak tylko "ukryciem" pozostałej de facto
> połówki punktu, tak by tabela "lepiej
> wyglądała" bez tych połówek.
>
> Dam Ci zadanie, którego rozwiązanie powinno
> rozjaśnić sytuację. Drużyna A kończy 30
> kolejek z 40 punktami, a drużyny B i C z 39
> punktami. Po podziale cała trójka ma 20
> punktów. Mecze bezpośrednie między nimi
> kształtują się tak, że najlepszy bilans w
> małej tabelce ma drużyna C, potem B, na końcu
> A.
>
> Jaka będzie kolejność pomiędzy tymi drużynami
> (mimo, że wszystkie po podziale będą mieć 20
> punktów), gdy:
>
> a) Drużyna A była ukarana przed sezonem
> odjęciem punktu
> b) nie było żadnych kar
Astonie chyba źle sformułowałeś zadanie, gdyż w obu sytuacjach drużyna A zajmuje najwyższą pozycję z trójki, jako najwyżej sklasyfikowana w rundzie zasadniczej.
Myślę, że chodziło Ci o sytuację, gdy ukarana drużyna A zdobyła w 30 kolejkach 39 (40-1) punktów, a B i C po 40. Wówczas nawet przy najkorzystniejszym stosunku wzajemnych pojedynków, przy tej samej ilości punktów na koniec sezonu drużyna A zostanie sklasyfikowana najniżej mimo identycznej ilości punktów w całym sezonie "na boisku"
Muszę sparafrazować M.Klicha: [i]ta dyskusja jest taka polska[/i].
Kłócimy się o to co jest zgodne, a co nie z podręcznikiem licencyjnym. A całkowicie pomijamy fakt, że system licencyjny w naszej lidze nie działa, bo nie wyeliminował skutecznie bankrutów i grających "na zeszyt". Jeśli komisja licencyjna działa ściśle zgodnie z przepisami, a efekty tej pracy nadal są mizerne, to wciąż to źle świadczy o związku, spółce organizującej rozgrywki itd.
Być może czas zacząć czerpać z profesjonalnych amerykańskich lig zawodowych - ustawić salary cap, ujawnić [b]wszystkie[/b] kontrakty zawodników i ściśle przestrzegać ich wypłacania. Co do 10. każdego miesiąca.
Nie będę bił brawa Bońkowi za to, że zatrudnił profesjonalnych i wysoko wykwalifikowanych ludzi do kontroli licencyjnej, skoro nadal nie przynosi to oczekiwanych efektów. Rozumiem, że możliwości PZPN-u są tu dosyć ograniczone. Ale nie pamiętam, by Boniek słał jakieś wyraźne komunikaty w tej sprawie. A naciski prezesa związku na ESA byłyby tu chyba bardzo na miejscu.
leszeczek Napisał(a):
> Astonie chyba źle sformułowałeś zadanie, gdyż
> w obu sytuacjach drużyna A zajmuje najwyższą
> pozycję z trójki, jako najwyżej sklasyfikowana
> w rundzie zasadniczej.
Otóż nie zacny leszeczku, w przypadku a) drużyna A ma po sezonie zasadniczym 39 punktów (a nie 40, bo jeden miała odjęty przed sezonem), a zatem o kolejności po 30 kolejkach decyduje mała tabelka, w której jest na ostatnim miejscu. Natomiast w przypadku b) jest na pierwszym miejscu, bo po sezonie zasadniczym ma po prostu więcej punktów i żadnej tabelki z drużynami B i C się nie układa.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)