A taka ciekawostka przy okazji Kukiza się nasuwa, że im partia mocniej odwołuje się do wartości chrześcijańskich, to mocniej protestuje np. przeciwko przyjmowaniu jakichkolwiek uchodźców. Kukiz to doprowadza do perfekcji. Taki lekki obłęd w tym widzę. Nie chodzi mi o to aby otworzyć granice na oścież, bo to skończyłoby się tragicznie, ale o sam fakt afirmowania się ze swoim chrześcijaństwem przez Kukiza, a jednocześnie mieć zdanie o uchodźcach takie jak ma. Powiedzmy sobie zatem szczerze, że przyjmowanie uchodźców jest niebezpieczne, nie stać nas na to, kierujemy się interesem Polaków jako obywateli tego państwa i wówczas to mogę zrozumieć. Natomiast gdy słyszę Kukiza gdy wygłasza swoje poglądy na ten temat i kończy potem i niech Was Bóg błogosławi, no to mam dosyć. Może ja jak czytałem Pismo Święte, to jakieś inne tłumaczenie było.
Ale to tak trochą odjechałem. Kruszyna - wiesz jak ludzie mają różne poglądy. Sąsiadka, starsza pani głosuje na PSL. Bardzo miła pani, ciężko przejść koło jej domu, żeby nie zostać zaproszonym na kawę. Znajomy głosujący na Razem. Młody chłopak który chyba nigdy nic złego na nikogo nie powiedział. Miłośnik PiS-u - człowiek zawsze chętny do wszelkiej pomocy.
No i "politycznie" z nikim mi nie po drodze, ale o żadnym z nich nie powiem złego słowa. Nazwę kogoś szują, bo ma inne poglądy, albo nie daj Boże jeszcze głośno o tym mówi. Jak dla mnie obłęd.
-
-
PIS wszystkiemu czyli...........
SaNtO Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> klaros Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> -----
> > Superbłysk, jestem pod wrażeniem.
> > Rozumiem, że Santo zgadzasz się z tym, że
> > powinny orzekać barany.
> >
> > Do wszystkich zwolenników PiS: czy uważacie,
> że
> > bycie Polakiem oznacza konieczność
> głosowania
> > na PiS, a głosowanie np. na PO, Nowoczesną i
> > inne otwarcie opozycyjne partie wyklucza
> takiego
> > wyborcę z narodu?
> > Szczerze proszę.
>
> Próbuje Wam coś uzmysłowić. Sięgamy do
> historii kiedy i poco powstał TK i patrzymy też
> na to teraz. Tam zasiadają ludzie związani z PO,
> są stroną w sporze i orzekają sami o sobie.
> Rzepliński jest zaangażowany, w tym momencie to
> w zasadzie polityk. Broni się trybunału jako
> obiektywnego i bezstronnego a takim nie jest.
> Pytałem czy bronilibyście go tak gdyby tam
> siedzieli sami PiSowcy a miejsce (teoretycznie)
> Rzeplińskiego zajmowałby Kaczyński? No jasne,
> że nie.
>
> Co do pytania. Pozwole sobie odpowiedzieć
> chociaż nie jestem zwolennikiem PiS. Głosowanie
> na PO, Nowoczesną i różne inne lewactwa (PSL
> nie wspominam bo na nich nikt nie głosuje oprócz
> swoich)[b]powinno być wykluczające.[/b]
Jakiż Ty jesteś człowieku głupi...
leszeczek Napisał(a):
> Kruszyna, czy nie jesteś w stanie zrozumieć, że
> są ludzie, którzy uważają, że podniesienia
> wieku emerytalnego wobec wydłużającej się
> długości życia w Polsce jest konieczne?
> Inna sprawa, czy ta ustawa została dobrze
> napisana.
Spoko podnoszenie vatu zmian vatu też jest konieczne bo nie mają z czego sobie premii wypłacać. ... ZUS też muszą podnosić bo w sumie materiały budowlane drogie i nowe siedziby za coś trzeba postawić a do tego ktoś musi im Oplacic ich imprezy firmowe.....
Jak podaje Rada Ministrów, trwają prace nad projektem ustawy o utworzeniu Akademii Sztuki Wojennej, na bazie istniejącej Akademii Obrony Narodowej. Podstawowym celem stworzenia nowej uczelni ma być zapewnienie Siłom Zbrojnym RP nowoczesnych studiów strategicznych.
Akademia Sztuki Wojennej ma odpowiadać "bieżącym i perspektywicznym" potrzebom polskich sił zbrojnych. Będzie ona ważnym elementem systemu przygotowania i doskonalenia kadr dowódczych, sztabowych i logistycznych Wojska Polskiego. Jednocześnie jednak nowa uczelnia ma kształcić również osoby cywilne, w obszarach związanych z bezpieczeństwem narodowym i obronnością państwa. W założeniu będzie to mieć na celu przede wszystkim wsparcie potrzeb administracji cywilnej i jednostek samorządu terytorialnego.
Akademia Sztuki Wojennej ma również pełnić rolę ośrodka eksperckiego, prowadzącego badania dotyczące sytuacji geopolitycznej i militarnej w określonych częściach świata. Założeniem autorów projektu jest przygotowanie uczelni do realizacji nowych zadań, wynikających z potrzeb, wymagań i oczekiwań polskich Sił Zbrojnych, z uwzględnieniem osiągnięć polskiej i światowej sztuki wojennej. Za opracowanie projektu odpowiedzialny jest szef MON Antoni Macierewicz.
Płk Ryszard Parafianowicz został nowym rektorem-komendantem Akademii Obrony Narodowej. Akt nominacji wręczył mu dzisiaj szef MON Antoni Macierewicz. ? Jest godzien ponieść ciężar odbudowy AON ? powiedział minister podczas uroczystości. Wkrótce uczelnia ma bowiem zostać przekształcona w Akademię Sztuki Wojennej i dostosować swój program do potrzeb armii.
SaNtO, zwaz ze wielce szanowny klaros, zapewne nie przypadkiem, zamierza sprowadzic swoim pytaniem ewentualnych adwersarzy do parteru.Ten sposób dyskusji, który zaproponowal, nazywa sie popularnie, tak przynajmniej go nazwal w stanie wojennym Maciej Poleski (to ksywa oczywiscie), "od trywializacji do idiotyzacji". Wiec nic nowego.
W swoim imieniu moge powiedziec, ze po 8 latach rzadow cynicznych kombinatorow, cwaniakow i aferzystow saczacych dodatkowo modne lewackie ideologie mam ich serdecznie dosyc. Spowodowali, ze poczulem sie konserwatysta i bede popieral kazde rozwiazanie byle by ich nie dopuscic z powrotem do zloba. W moich oczach skompromitowali sie doszczetnie, zadne tworzenie kolejnych fikcyjnych Nowoczesnych czy zaKODowanych bytow nie zmieni mojego stanowiska.
Kruszyno o czy Ty piszesz.
Ludzie protestują przeciwko łamaniu konstytucji, a Ty się pytasz gdzie byli jak podnoszono wiek emerytalny. No to Ci odpowiadam, że moze byli w domu, bo uważają, że wiek emerytalny należało podnieść. Nie mogli mieć takiego zdania?
Na inne podane przez Ciebie tematy też mogli mieć inne zdanie niż Ty. Dajesz im takie prawo?
A populistyczne uproszczenia typu "podnoszenie vatu (...) bo nie mają z czego sobie premii wypłacać. ... ZUS też muszą podnosić bo w sumie materiały budowlane drogie i nowe siedziby za coś trzeba postawić a do tego ktoś musi im Oplacic ich imprezy firmowe..." sobie daruj .
"Mieszasz różne systemy walutowe". Potrzeby budżetowe z marnotrawstwem urzędniczym.
Ja się (żeby była jasność) z podwyższeniem podatków nie zgadzam, gdyż uważam, że prowadzi do skutku odwrotnego z zamierzonym, ale nie mieszajmy głupoty z marnotrawstwem.
@libero, ale czy po "8 latach rzadow cynicznych kombinatorow, cwaniakow i aferzystow saczacych dodatkowo modne lewackie ideologie" jesteś się zgodzić na [b]każde łamanie prawa[/b], byle tylko kto (ktokolwiek) inny utrzymał się u żłoba?
leszeczek Napisał(a):
> [u][b]Kruszyno o czy Ty piszesz.
> Ludzie protestują przeciwko łamaniu konstytucji,
> a Ty się pytasz gdzie byli jak podnoszono wiek
> emerytalny.[/b][/u] No to Ci odpowiadam, że moze byli w
> domu, bo uważają, że wiek emerytalny należało
> podnieść. [b][b]Nie mogli mieć takiego zdania?[/b][/b]
> Na inne podane przez Ciebie tematy też mogli
> mieć inne zdanie niż Ty. Dajesz im takie prawo?
>
No widzisz dla mnie wazniejsze jest obnizenie wieku,zmniejszenie vatu oraz obnizenie skladek zusowskich a lamanie konstytucji mi kolo fujary lata ...Kazdy robil i robic bedzie pod siebie ustawy i tak naginal prawo ikonstytucje zeby im bylo lepiej a nie Tobie czy Mi czy wszystkim ludziom tylko ICH DUPSKOM!!! Moge miec takie zdanie??
Oczywiście, że możesz mieć takie zdanie. Ja Ci go nie odbieram, choć osobiście uważam, że łamanie prawa przez władze jest bardzo niebezpieczne, tylko proszę byś nie odbierał innym prawa do innego systemu wartości niż Twój.
I jeszcze odnośnie obniżenia wieku emerytalnego: Katastrofalnie niskie emerytury prezydenckie http://biznes.interia.pl/raport/emerytury/news/katastrofalnie-niskie-emerytury-prezydenckie,2309709,1021
Nic nikomu nie odbieram bo za "maly" jestem..... ;)
Pytając "Gdzie byliście..." odbierałeś im właśnie to prawo. W sensie przenośnym oczywiście;)
Go Cha Napisał(a):
> Średnio rozgarnięty obywatel powinien zadać
> sobie pytanie o mechanizmy władzy. Kto trzymał
> przez te lata parasol ochronny nad firmą Amber
> Gold, a potem także nad liniami lotniczymi OLT
> Express?
Dodalbym, ze ABW przez te wszystkie lata nie interesowała się hochsztaplerem, a jak juz na koniec sie zainteresowała, to Tusk odesłał ich do diabla. Niech pani jeszcze doda, ze Urzad Ochrony Konsumenta i Konkurencji przeswietlal sprawe Amber Gold z taka starannoscia, ze nie zdazyl napisac protokolu koncowego przed bankructwem firmy. A przeciez w tym samym okresie Amber Gold reklamowała swoja piramide za pomocą banerow i bilbordow wielkich jak kamienice na Marszalkowskiej. Seria zbiegow okolicznosci sprawila, ze zadna instytucja panstwowa niczego zlego nie zauwazyła, nawet redaktor Olejnik sie nie zainteresowala, a w Wyborczej pisza do dzis, ze system III RP w wersji Tuska, Grasia, Arabskiego, Sikorskiego, Komorowskiego, Rzepliskiego czy krakusow Fedorowicza i Rasia (i innych Schetynow) zdał egzamin.
Przypadkowo zglebilem poruszony przez pania kiedys temat transakcji dotyczacych kamienic Krakowska 10 i Plac Wolnica 11. Pelnomocnictwo sprzedajacej pechowo zaginelo kiedy sprawe zaczeli przeswietlac dziennikarze. Nabywcy /Meysztowicz i Skrobowski/ odsprzedali szybko kamienice z zyskiem. Dalszy ciag byl tragiczny dla mieszkancow. Artysta Mietek Szcześniak, który mieszkał w kamienicy przy Pl. Wolnica 11, wspomina /zacytuje z bloga dr K.Pasierbiewicza/:
[i]Mieszkałem kilkanaście lat na krakowskim Kaźmirzu. Były plany, żeby powstała tam artystowska dzielnica, ale "biznes podstolny" się rozlał i Kazimierz stał się wyszynkownią. Byłby dla ludzi, ale byłby inny... Mimo wszystko przepadałem za tym miejscem, ale podstępny i oszukańczy kapitalizm wygnał nas - mieszkańców kamienicy - przeróżnymi represjami. Zraziłem się, nikt w Krakowie nic z tym nie zrobił. I nie robili tego Żydzi - jak wielu mówi - tylko Polacy, którzy siebie nawzajem niemiłosiernie łupią, szczególnie tych słabszych, starszych. Mury kamienicy przy placu Wolnica 11 pamiętają moje trzy powstałe tam płyty. To był mój dom. Czasem mi się śni... [/i]
Ferencvaros Napisał(a):
(...)
>
>
> Jakiż Ty jesteś człowieku głupi...
zważ na bajerę i ostrzegam ostatni raz.
Leszeczek natomiast nie potrafi wykazać w jaki sposób PiS mógłby mu zagrozić. Co jest niebezpiecznego w olaniu ciepłym moczem wyroków trybunału. To jest jedna wielka demagogia, takie bzdurzenie o tym jak Kaczyński zrobi rządy autorytarne. Nie zrobi. W najgorszym wypadku zrujnuje nas gospodarczo a to i tak tylko dlatego, że poszedł w lewo by zdobyć głosy debili
SaNtO Napisał(a):
> Ferencvaros Napisał(a):
> -----
> (...)
> >
> >
> > Jakiż Ty jesteś człowieku głupi...
>
>
> zważ na bajerę i ostrzegam ostatni raz.
>
> Leszeczek natomiast nie potrafi wykazać w jaki
> sposób PiS mógłby mu zagrozić. Co jest
> niebezpiecznego w olaniu ciepłym moczem wyroków
> trybunału. To jest jedna wielka demagogia, takie
> bzdurzenie o tym jak Kaczyński zrobi rządy
> autorytarne. Nie zrobi. W najgorszym wypadku
> zrujnuje nas gospodarczo a to i tak tylko dlatego,
> że poszedł w lewo by zdobyć głosy debili
Jesteś mega głupi, bo chcesz dzielić Polaków i odmawiać innym prawa do nazywania się Polakiem.
Typowe zachowanie w dzisiejszych czasach.
Oby takich ludzi było jak najmniej i obyś Ty kiedyś dorósł...
Przejrzalem te dyskusje i jestem przerazony. To po to chodzilem na demonstracje w latach 80?? A do KODu zapisalem sie jako 300 gosc. Pocieszyla mnie ostatnio opinia sasiada glosujacego na Kukiza - "przeczekamy to". Oby sie nie mylil
Ja się w tym temacie raczej nie chcę wypowiadać, ale rzuciłem okiem (,bo widziałem, że się jeden mądry wpisał).Ło zgrozo!Jak ktoś skręca w lewo, chociaż niby jest bardzo prawy, tylko po to żeby sobie kupić głosy debili i jeszcze grozi to ruiną gospodarki, to taki ktoś jest je.aną szują i pier.olonym krętaczem nawet jak na standardy świata polityki. Takich trzeba utylizować jak psie kupy!Przez takich doszło do rozbiorów.
Rząd znalazł sposób na sfinansowanie programu 500 plus w przyszłym roku. To pieniądze odłożone na emerytury w Funduszu Rezerwy Demograficznej
Fundusz powołano razem z reformą emerytalną w 1999 r. Miały być w nim gromadzone zaskórniaki na trudne czasy, kiedy emerytów będzie tylu, ile osób pracujących. Do FRD wpływa część składki płaconej przez nas na ubezpieczenia społeczne, jest tam też część zysków z prywatyzacji.
Tę skarbonkę mieliśmy rozbić dopiero po 2025 r., gdy na emeryturze będziemy mieli osoby urodzone podczas wyżu demograficznego i dziura w budżecie ZUS wyniesie nawet 60-70 mld zł rocznie.
Obecnie w Funduszu znajduje się 19,6 mld zł i - jak wynika z naszych informacji - to właśnie z tych pieniędzy zostanie sfinansowany program 500 plus w przyszłym roku. Do ustalenia pozostaje jedynie, jaką kwotę rząd wyjmie z FRD. O tym zdecyduje ostatecznie resort finansów.
- Jeśli będzie taka potrzeba, można sięgnąć po pieniądze z Funduszu Rezerwy Demograficznej - potwierdza nam Henryk Kowalczyk, szef Komitetu Stałego Rady Ministrów. Zapewnia jednak, że na razie takiej potrzeby nie ma, "bo budżet się domyka".
O ile jednak w tym roku rząd poradzi sobie z pokryciem wydatków z budżetu, o tyle w przyszłym może mieć poważny problem.
W 2017 r. program 500 plus będzie obowiązywał od 1 stycznia i kosztował 23 mld zł. To znacznie więcej niż w tym roku, gdy na wypłaty na drugie i kolejne dzieci (a w niektórych przypadkach także na pierwsze dziecko) potrzeba "tylko" 17 mld zł, bo program wejdzie w życie 1 kwietnia (przy dochodach budżetu zaplanowanych na 313,8 mld).
W kolejce są też następne obietnice PiS z kampanii wyborczej - podwyższenie kwoty wolnej od podatku i obniżenie wieku emerytalnego.
Większych dochodów - poza już uchwalonym podatkiem bankowym (ma dać budżetowi 5,5 mld zł) oraz planowanym podatkiem od sklepów (nie wiadomo, kiedy zostanie wprowadzony i ile przyniesie) - nie widać. Nie wiadomo też, czy w ogóle, a jeśli tak, to kiedy pojawią się jakiekolwiek oszczędności związane z uszczelnieniem luki w podatku VAT. - Rok 2017 będzie najtrudniejszy z punktu widzenia polityki fiskalnej - przyznał niedawno wiceminister finansów Leszek Skiba.
- To fatalna i niebezpieczna decyzja, bo pieniędzy z Funduszu będziemy potrzebować w przyszłości. Jeżeli teraz wydamy wszystkie oszczędności, to z czego będziemy dokładać do wypłat emerytur w kolejnych latach? - pyta Wiktor Wojciechowski, główny ekonomista Plus Banku.
Kowalczyk przypomina, że poprzednia władza też wydawała pieniądze z FRD i że było to "kilkanaście miliardów w ostatnich latach".
Koalicja PO-PSL co roku podskubywała Fundusz, tłumacząc się trudną sytuacją finansową. W 2010 r. zabrała stamtąd 7,5 mld zł, w 2011 r. - 4 mld, w 2012 r. - 2,8 mld, a w 2013 r. - 2,5 mld. Ale też uzupełniała FRD wpływami z prywatyzacji. PiS natomiast o żadnym dosypywaniu pieniędzy z prywatyzacji nie myśli - bo nie zamierza niczego prywatyzować. Wręcz przeciwnie - myśli o większej roli państwa w gospodarce.
W dodatku gdy poprzednia ekipa rządowa sięgała po pieniądze z Funduszu, posłowie PiS głośno protestowali. Wspierali ich w tym związkowcy z "Solidarności", którzy w 2012 r. wydali nawet specjalne oświadczenie krytykujące rząd Donalda Tuska.
- Zagarnięcie pieniędzy z Funduszu wystarczy tylko na niecały rok finansowania programu 500 plus - wylicza Bohdan Wyżnikiewicz z Instytutu Badań nad Gospodarką Rynkową. - Aby finansować program w kolejnych latach, rząd prawdopodobnie sięgnie po resztę środków w OFE [zostało w nich jeszcze 145 mld zł ulokowanych m.in. w akcjach spółek]. W ten sposób pozbędzie się wszystkich rezerw. A co z pieniędzmi na emerytury za kilka czy kilkanaście lat? Tym niech się martwią kolejne rządy - kwituje.
Read more: http://wyborcza.biz/biznes/1,150689,19831762,nowy-pomysl-na-sztandarowy-projekt-pis-500-plus-od-emerytow.html#ixzz44HILamgE
Inspektorat Uzbrojenia zaprosił ZM Tarnów do negocjacji w sprawie zakupu przeciwlotniczego systemu rakietowo-artyleryjskiego Pilica. Zgodnie z wstępnymi ustaleniami pożądany termin realizacji dostawy pierwszego zestawu to 2018 rok, czterech następnych w dwóch kolejnych latach i szóstego zestawu w roku 2021. Decyzja ta jest efektem zakończenia badań kwalifikacyjnych w styczniu bieżącego roku.
Znany wszystkim z patriotyzmu politycy PiS-u nie godzą się by "Raport Witolda" stał się szkolną lekturą.
"Raport Witolda" to wspomnienia pułkownika Pileckiego z obozu w Auschwitz, sporządzone dla dowództwa AK.
Sam fakt, że politycy dyskutują co ma być szkolną lekturą jest smutny.
Ferencvaros Napisał(a):
> SaNtO Napisał(a):
> -----
> > Ferencvaros Napisał(a):
> >
>
> > -----
> > (...)
> > >
> > >
> > > Jakiż Ty jesteś człowieku głupi...
> >
> >
> > zważ na bajerę i ostrzegam ostatni raz.
> >
> > Leszeczek natomiast nie potrafi wykazać w jaki
> > sposób PiS mógłby mu zagrozić. Co jest
> > niebezpiecznego w olaniu ciepłym moczem
> wyroków
> > trybunału. To jest jedna wielka demagogia,
> takie
> > bzdurzenie o tym jak Kaczyński zrobi rządy
> > autorytarne. Nie zrobi. W najgorszym wypadku
> > zrujnuje nas gospodarczo a to i tak tylko
> dlatego,
> > że poszedł w lewo by zdobyć głosy debili
>
>
> Jesteś mega głupi, bo chcesz dzielić Polaków i
> odmawiać innym prawa do nazywania się Polakiem.
>
> Typowe zachowanie w dzisiejszych czasach.
>
> Oby takich ludzi było jak najmniej i obyś Ty
> kiedyś dorósł...
Ferenc, ale Ty go bierzesz na serio? :)
Ja bardzo lubię taką retorykę jak tego trolla, właśnie dzięki niej traci się poparcie :)
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)