Jutrzejszy mecz Kanada - Szwecja to będzie petarda :)
-
-
Mistrzostwa Świata Elity | Praga/Ostrawa (01-17.05.2015)
Aston1906 Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Wygląda na to, że tradycyjnie spadną
> beniaminkowie, Austrii na 90% nic nie da
> zwycięstwo ze Szwajcarią.
Austria ma przed sobą mecz z Czechami i Kanadą (oklep) ale także jeszcze z Niemcami i Łotwą. Oki, są faworytem do spadku, ale 2 pkt na Szwajcarii dają im baaardzo dużo - dzięki nim w optymistycznej wersji może im wystarczyć punkt na Łotwie do utrzymania. Również z Niemcami nie są bez szans - przypomnę, że nie tak dawno, w kwalifikacjach do Soczi Austria potrafiła wygrać turniej właśnie w Niemczech (mecz przegrali, ale tam była sytuacja, że Niemcy potrzebowali 3 pkt, a Austrii wystarczał 1 pkt - był remis i emocje się skończyły, Austriacy świętowali już w przerwie między 3 tercją a dogrywką, ta już była na luzie dla każdego). Z Łotwą z kolei ostatni mecz "na mistrzostwach" Austria wygrała 6-3. Poza tym może być i tak, że zlecą dwie ekipy z drugiej grupy z dorobkiem 1 i 2 pkt - to też jest możliwe.
Wiem, że trochę "sympatią" piszę, a nie "realnym faworytem", ale Austria ma wszystko w swoich rękach i na ten moment jest chyba w lepszej sytuacji zarówno od Łotyszy, jak i od Słowenii a nawet Norwegii czy Danii.
W kwestii ćwierćfinałów - w jednej grupie czwórka już się raczej wykrystalizowała, natomiast w drugiej Finowie powinni wskoczyć za kogoś z duetu Słowacja-Białoruś.
żółta kaczka Napisał(a):
> Poza tym może być i tak, że zlecą dwie
> ekipy z drugiej grupy z dorobkiem 1 i 2 pkt - to
> też jest możliwe.
A nie jest tak, że leci po jednym zespole z każdej grupy ?
Zlatują dwie najsłabsze w turnieju. Zwykle oznacza to #8 z każdej grupy, ale nie musi tak być.
O kurcze, tego nie wiedziałem :)
...
Z innych ciekawostek dodam jeszcze, że w cieniu walki o tytuł, medale itd. w kilku krajach od początku turnieju odbywała się cicha kalkulacja w stylu "jeśli my tak, a oni tak" pod kątem igrzysk.
Dwa kraje może już sobie na dobrą sprawę temat odpuścić - Łotwa i Norwegia - bo 1/4 finału im nie grozi, a tylko świetny występ w tym roku mógł im dać bezpośrednią kwalifikację.
Dwie kolejne - Niemcy i Francja - na dobrą sprawę szanse wciąż mają ale tylko teoretyczne. Do awansu potrzebowaliby fatalnej postawy Słowacji, ale takiej z pogranicza spadku. Teraz już wiadomo, że Słowakom lokata poniżej 5go miejsca w grupie raczej nie grozi, a to oznacza, że (przy 5tym miejscu Słowacji w grupie) do bezpośredniej kwalifikacji na IO Francuzi potrzebowaliby finału, a Niemcy złota na tych MŚ. Aż tak dobrze im nie pójdzie, zresztą nawet 1/4 finału zapewne nie osiągną, więc i dla nich temat bezpośredniego awansu na igrzyska już się skończył
Na placu boju pozostały Słowacja i Białoruś. Słowacja jest w lepszej sytuacji - żeby być pewnymi potrzebują co prawda 1/2 finału, ale w zasadzie im do bezpośredniego awansu wystarczy 1/4 finału, a nawet i 5ta lokata w grupie. Białoruś z kolei potrzebuje:
- mistrzostwa jeśli Słowacja wejdzie do 1/4 finału z 1 lub 2 miejsca w grupie - to jest nierealna sytuacja
- finału jeśli Słowacja wejdzie do 1/4 finału z 3 lub 4 miejsca w grupie - to jest nierealna sytuacja
- półfinału lub brązu jeśli Słowacja zajmie 5te miejsce w grupie - to jest mało możliwe, ale jednak realne. Piszę półfinału lub brązu, bo to zależy od punktów zespołu #5 z drugiej grupy - jeśli Słowacy mieliby 5tą lokatę i byli lepsi od 5go zespołu drugiej grupy to Białoruś potrzebuje brązu, jeśli natomiast Słowacja zajęłaby 5tą lokatę i korespondencyjnie przegrała z 5tym zespołem 2giej grupy to Białorusi wystarczy sam półfinał.
Pozostałe 8 "gwarantowanych" miejsc na ZIO jest już w zasadzie zaklepane - Szwecja, Finlandia, Rosja, Kanada, USA, Czechy, Szwajcaria i Korea.
gentlemen Napisał(a):
> Jutrzejszy mecz Kanada - Szwecja to będzie
> petarda :)
Kanadyjczycy sprawią, że Szwecja będzie miała pierwszych swoich obywateli w kosmosie ;)
Serio? Dla TVP Sport druga liga siatkówki jest ważniejsza niż MŚ w hokeju na lodzie? Dobrze, że chociaż wieczorny mecz pokażą. :)
sterby Napisał(a):
> gentlemen Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> -----
> > Jutrzejszy mecz Kanada - Szwecja to będzie
> > petarda :)
>
> Kanadyjczycy sprawią, że Szwecja będzie miała
> pierwszych swoich obywateli w kosmosie ;)
Czuję że to może być bardzo wyrównany pojedynek. Niestety nie miałem czasu zobaczyć Szwedów jeszcze, a kanadziorow jedynie tercje.
Tego po pierwszej tercji się nie spodziewałem...
sterby Napisał(a):
> gentlemen Napisał(a):
> -----
> > Jutrzejszy mecz Kanada - Szwecja to będzie
> > petarda :)
>
> Kanadyjczycy sprawią, że Szwecja będzie miała
> pierwszych swoich obywateli w kosmosie ;)
Chyba start odwołali. 3:0 dla Szwedów po I-szej tercji.
Ale umówmy się, gola na 2-0 Szwedom dali sędziowie. Ta bramka nie powinna być uznana.
żółta kaczka Napisał(a):
> Ale umówmy się, gola na 2-0 Szwedom dali
> sędziowie. Ta bramka nie powinna być uznana.
Nie jestem do końca pewny.
Na powtórce było widać ewidentny ruch łyżwą. Nie zmienia to faktu, że Kanadziory jak na razie śpią !
No na powtórkach to takie pół na pół. Bardziej ze wskazanie na Szwedów.
Pięknie walczą na bandach i ten obrońca !!!
Co mają defensywę to masakra.
Leesior Napisał(a):
> żółta kaczka Napisał(a):
> -----
> > Ale umówmy się, gola na 2-0 Szwedom dali
> > sędziowie. Ta bramka nie powinna być uznana.
>
> Nie jestem do końca pewny.
Ja też bym się nie umówił :)
Oki, nie grają Pasy, więc nie mam jakichś wielkich empocji, ot - ja bym nie uznał - i tyle.
Ruch łyżwa to oczywiście widać, tylko czy był celowy... Sędzia analizował i uznał, że nie.
A tak z nieco innej beczki:
Dziś w meczu Rosja-Dania grało 19 Sowietów i 17 Duńczyków (2-ch jest zawieszonych), nie licząc bramkarzy. Tak się zastanawiam jak to jest na MŚ z ta ilością zawodników, że ledwo tylu grało...
no i jest 3-3!
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (2 użytkowników)
Goście (2)