Owa osoba, o której pisze ŻK już jakiś czas pracuje w klubie i liczę, że z informacjami o hokeju będzie coraz lepiej.
-
-
Sezon 2015/2016
[i][b]Młodzieżowa kadra uzupełni listę drużyn ekstraligi[/b]
Młodzieżowa reprezentacja Polski będzie dwunastym zespołem rywalizującym w Polskiej Hokej Lidze. Taką decyzję podjęła dzisiaj hokejowa centrala.
Jako pierwszy tę informacje zamieścił portal katowickiego ?Sportu?, zaznaczając przy tym, że jest to decyzja pewna, ale jeszcze nieoficjalna. Po wielu próbach udało nam się ją potwierdzić.
? Prawdą jest, że dwunastą drużyną w Polskiej Hokej Lidze będzie młodzieżowa reprezentacja Polski. Nie mogę jednak zapewnić, że jej siedzibą będzie Sosnowiec. Przed nami negocjacje z władzami miasta ? powiedział nam Dawid Chwałka, prezes Polskiego Związku Hokeja na Lodzie.
Młodzieżową kadrę poprowadzi duet Torbjörn Johansson-Piotr Sarnik. Młodzi zawodnicy będą mogli rywalizować na najwyższym poziomie i podnosić swoje umiejętności.
Zespół ma występować pod szyldem Polska U20 lub Szkoła Mistrzostwa Sportowego (SMS).
Kończy się zatem saga związana z ilością drużyn w Polskiej Hokej Lidze. Szkoda, że dopiero na 11 dni przed startem nowego sezonu.[/i]
źródło: http://www.hokej.net/pl/news,artykul,5,37067,mlodziezowa-kadra-uzupelni-liste-druzyn-ekstraligi.html
Zmiany dla ligi, jak zawsze, wprowadzane z odpowiednim timingiem. :D'
Jeśli chodzi o "hokejową centralę", to od razu przypomniała mi się piosenka: https://www.youtube.com/watch?v=mS5jTh7RkEE
Rozumiem, że z klubami przyspawany uzgodnił, żeby dały zawodników i załatwił sponsora, żeby mieć na pensje dla zawodników, ubezpieczenie, w razie poważnej kontuzji odszkodowanie dla klubu itd? Czy też będzie to działać na zasadzie normalnego klubu, tzn. zawodnicy do owego klubu / smsu / quasi kadry zostaną wykupieni na normalnych zasadach, tzn kluby otrzymają ekwiwalent za wyszkolenie, a owi zawodnicy zostaną w normalnym trybie kontraktowymi zawodnikami klubu?
Aha, no i jeszcze co w takim układzie z limitem młodzieżowców w składzie? Ja wiem, że ten limit nie pokrywał się nijak z jakąkolwiek kategorią młodzieżową i o ironio łapali się do niego de facto nawet seniorzy (swoją drogą zawsze mnie to dziwiło i byłem ciekaw jaka idea przyświecała debilowi, który ów próg wiekowy wymyślił), ale jeśli jakiś klub ma kadrowicza U20 w składzie to by nim na 99% grał i ten zawodnik by w ten sposób część limitu młodzieżowców (sic!) wypełniał. Skoro teraz oni zagrają w quasi-kadrze to co z limitem? Znika? Czy może klub ma sobie 27 sierpnia znaleźć nowego zawodnika? Boże, co za bajzel...
U20 w plastikowej? Kurczę, skoro kasę na wykup zawodników, czy ten ekwiwalent na wyszkolenie mają, kasę na pensje mają i organizacyjnie są przygotowani do gry takiej "kadry-drużyny" w sezonie ligowym, to czemu plastikowa, a nie EBYSL?!? Do EBYSL i niech grają "u siebie" na różnych taflach w Polsce - frekwencja murowana, wsparcie kibiców wszędzie murowane, nowe wydarzenie stworzone i rozwój z najlepszymi. Czemu, chwałka jego mać, znowu jak coś robimy to musimy poprzestać na półśrodkach, a nie próbować doganiać świat?
EDIT:
takie trzy sprawy mi jeszcze do głowy przyszły:
1. w U20 gra zapewne paru chłopaków z zagranicy, rozumiem, że ich przyspawany też załatwił?
2. czy w 1 Lidze w związku z tym pozostaną oba SMSy, czy też postanowiono zrobić z 1 Ligi już kpinę w sposób jawny? Kto tam zostanie? Stocznia, Legia i Dębica? Bo Krynica podobno znowu nic, albo amatorka?
3. skoro tak ma być robione, to znaczy że jest kasa, a skoro jest kasa to znaczy że jest sponsor. Więc czemu drużyna ma być pod szyldem "Polska U20" lub "SMS", a nie "Orlen Sosnowiec", "Lotos Sosnowiec", czy kto by tam kasy nie wyłożył? Aha, no tak - chyba że przyspawany znowu jakieś obligacje po cichu wypuścił, albo zastawił hipotekę na mieszkaniu na parterze przy Konopnickiej...
Oj tam, czepiasz się ;) . Wspaniała inicjatywa wspierania rozwoju hokeja w Polsce. Profesjonalna drużyna ze wspaniałym zapleczem.Organizacyjnie coś na wzór byłego Dream Team w Krynicy. Jest pomysł i trenerzy. Reszta drobiazgów jak zawodnicy, kasa, regulamin to są detale i pierdoły. Jest 12 klub do ligi, więc łatwiej rozpisać terminarz i gitara. Resztę wymyśli się na bieżąco i będzie łatać do momentu jak się rozwali samo i zostaną długi.
Zainspirowany kreatywnością bajkowych sam (serio nikt mi nie podpowiadał) wymyśliłem że zakładam drużynę HC Grzmot i będzie grała przez pierwsze 3 sezony w EBL a docelowo w KHL. Obiecuję że dołożę wszelkich starań żeby wystartowali już w tym sezonie, najdalej w przyszłym. Ponieważ nie mam pieniędzy, zawodników i struktur, ba nawet nie znam przepisów jak mogłoby to funkcjonować to szukam chętnych do wyłożenia kasy i zorganizowania mojego genialnego pomysłu. Jak się uda to będę "zebeściak" jak mi nikt nie pomorze to później nie narzekajcie że się hokej u nas nie rozwija.
A masz chociaż skajpa i jakś szufladę? :D Bo jak tak, to +/- ze 3 miesiące może Ci się to pokręcić nawet :)
MŚ U20 są dla nas 12-18 grudnia - i co potem z tą kadrą ja się pytam?
Co do kalendarza - mi tam żadna różnica czy parzysta, czy nieparzysta liczba klubów - kalendarz powinno się zderegulować, a najlepiej odejść od systemu kolejkowego. I wtedy żadna liczba drużyn nie jest zła. Tylko że to trzeba chcieć i myśleć, a nie umieć tylko robić ctrl-c i ctrl-v jak bajkowi :P
PS: jak rozumiem zabolała Cię świadomość, że w tym roku w lidze nie będzie żadnego cyrku z "hecą" w nazwie i stąd Cię naszła taka sentymentalna potrzeba? :)
[i]A masz chociaż skajpa i jakś szufladę? grinning smiley Bo jak tak, to +/- ze 3 miesiące może Ci się to pokręcić nawet smiling smiley[/i]
Stary szuflad ile chcesz, ja w meblarstwie robię. Skajpa ma syn to się jakoś dogadamy. Wezmę go na Vice i będzie gitara
[i]Co do kalendarza - mi tam żadna różnica czy parzysta, czy nieparzysta liczba klubów - kalendarz powinno się zderegulować, a najlepiej odejść od systemu kolejkowego. I wtedy żadna liczba drużyn nie jest zła. Tylko że to trzeba chcieć i myśleć, a nie umieć tylko robić ctrl-c i ctrl-v jak bajkowi tongue sticking out smiley[/i]
Tak pewnie, myśleć i ustalać logiczne zasady. Nie za dużo wymagasz od wizjonerów?
[i]PS: jak rozumiem zabolała Cię świadomość, że w tym roku w lidze nie będzie żadnego cyrku z "hecą" w nazwie i stąd Cię naszła taka sentymentalna potrzeba? smiling smiley[/i]
Bo "heca" brzmi dumnie.
Widzisz jaki jestem operatywny na wszystko mam gotową odpowiedź ;)
A widzieliście plan transmisji plastikowej przez TVP Sport? :)
Normalnie szał - do końca roku kalendarzowego odbędzie się 5 transmisji (na start Podhale-Zagłębie, lol), z czego cztery to będą niedzielne mecze o 13.15 (sic!). :)
Nie ma to tamto,
promocja hokeja w ogólnopolskiej tv pełną parą.
A na stronie z Tuvalu jest wszystko oprócz transmisji... Echhh.... kurczę, ciekawe co ten skrót "TV" może oznaczać innego? Może "Taki Vał"? :)
Ta U-20 w Ekstralidze, to jakaś paranoja...
ŻK już te pytania zadał, ale ja je ponowię:
- skąd oni wezmą zawodników, z klubów ?
- jak z klubów, to kto za to zapłaci ?
- a może "decyzją" przyspawanego będą musiały kluby zawodników za free oddać ?
- jak nie z klubów to co to za reprezentacja ?
- zawodnicy grający zagranicą też będą w tym tworze grać ?
Wyobraźmy sobie, że jakiś klub ma tak z 5-6 reprezentantów U-20. I co teraz ? Łaskawcy im zabierają tych zawodników do tworu na tydzień przed rozpoczęciem sezonu i radźcie sobie sami... ?
Rodzi się tu pytanie: Czy Cracovia ma jakichś reprezentantów U-20 ?
A jeśli do tego to coś zagra w Katowicach, to już będzie totalna żenada.
Coś mi się obiło o uszy, że chcieli zrobić tak, żeby zabrać zawodników z klubów, a w zamian za to klub miałby obniżony limit młodzieżowców.
rmszar Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Coś mi się obiło o uszy, że chcieli zrobić
> tak, żeby zabrać zawodników z klubów, a w
> zamian za to klub miałby obniżony limit
> młodzieżowców.
O ja p...olę.
To są geniusze... A co jeśli taki zawodnik by wolał zostać w Pasach, Podhalu czy Sanoku zamiast iść do owego tworu? Patrzę na skład U20 z 2014 (to chyba można przyjąć że jest taka baza) i tam widzę Sapa i Jaworskiego, z tych co są teraz u nas.
No a jak byście chcieli. To młodzieżowcy, na roczne zgrupowanie powołani. W klubach są więc są do limitu liczeni. Klub im płaci bo oni tylko na zgrupowanie pojechali na "chwilkę"
Myślałem, że już się nie da debilniejszych pomysłów mieć jak co od cHumoru. Ale mimo, ze już dawno przeszli samego siebie z 1000 razy to potrafią co0ś bzdurnego dalej tworzyć.
żółta kaczka Napisał(a):
> To są geniusze... A co jeśli taki zawodnik by
> wolał zostać w Pasach, Podhalu czy Sanoku
> zamiast iść do owego tworu?
To zostaną.
Ta niby kadra i tak będzie oparta na SMSie, więc większość powyższych pytań jest bezzasadna.
Jeśli ktoś się zdecyduje - jest rozważana opcja opisana przez rmszar.
>Patrzę na skład
> U20 z 2014 (to chyba można przyjąć że jest
> taka baza) i tam widzę Sapa i Jaworskiego, z tych
> co są teraz u nas.
Jaworskiego nie ma. Nie będzie grał w Cracovii. Najprawdopodobniej zagra w JKH.
Dzięx :) zawsze lepiej wiedzieć, bo bajkowi to potrafiliby taki regulamin wymyślić, że mielibyśmy w plastikowej transfery jak w balu ciulanym do Legii za czasów władzy ich mentalnych pobratymców w Rzeczypospolitej Ludowej :)
To rzeczywiście to nibykadra będzie.
Który klub (bo zakładam, że klub, a nie zawodnik decyduje) do takiego tworu kogoś puści ?
Wbrew pozorom może się nazbierać drużyn, które puszczą młodzieżowców. Jeśli jakiś trener ma do wyboru młokosa, który ledwo co łapie się do składu, ale jest w nim, bo być musi, to takie obniżenie limitu młodzieżowców w zamian za niego jest kuszące. Wtedy na jego miejsce wchodzi jakiś w miarę ograny Polak - tylko skąd takiego wziąć (albo "wziąść" wg jednej Pani Poseł >:D<)? Dodatkowo jeśli założyć, że młodzieżowcem jest nasz wychowanek, to przez rok ogrywa się za darmo w ekstra, spędzając dużo minut na lodzie co w klubie byłoby niemożliwe. Przychodzi mi też myśl, że ta drużyna U-20 może być wabikiem dla najzdolniejszych, żeby chcieli przyjść do SMSu, bo jak na razie idzie tam w 80% sam szrot.
Problem pojawia się przy kontraktach. Jeśli kontrakt ulegałby "zawieszeniu", a PZHL w zamian załatwiłby jakieś sensowne stypendia sportowe, to jeszcze jest to do zaakceptowania. Inaczej wątpię, że ktoś pójdzie tam grać za czapkę gruszek i uścisk dłoni Małolata ;)
Don Pedro Napisał(a):
> Wbrew pozorom może się nazbierać drużyn,
> które puszczą młodzieżowców. Jeśli jakiś
> trener ma do wyboru młokosa, który ledwo co
> łapie się do składu, ale jest w nim, bo być
> musi, to takie obniżenie limitu młodzieżowców
> w zamian za niego jest kuszące. Wtedy na jego
I to właśnie wskazywałem, jako nieuczciwe. Bo może się okazać, że na siłę będzie uzupełniany ten zespół młodymi, nieogranymi chłopakami, którzy mają wchodzi na 10 sek. na lód. I potem taka będzie "reprezentacja".
Swoją drogą obawiam się, że wyniki będą bardziej astronomiczne, niż z HC GKS.
rmszar Napisał(a):
> Don Pedro Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> -----
> > Wbrew pozorom może się nazbierać drużyn,
> > które puszczą młodzieżowców. Jeśli jakiś
> > trener ma do wyboru młokosa, który ledwo co
> > łapie się do składu, ale jest w nim, bo być
> > musi, to takie obniżenie limitu
> młodzieżowców
> > w zamian za niego jest kuszące. Wtedy na jego
>
>
> I to właśnie wskazywałem, jako nieuczciwe. Bo
> może się okazać, że na siłę będzie
> uzupełniany ten zespół młodymi, nieogranymi
> chłopakami, którzy mają wchodzi na 10 sek. na
> lód. I potem taka będzie "reprezentacja".
>
> Swoją drogą obawiam się, że wyniki będą
> bardziej astronomiczne, niż z HC GKS.
Zgadza się, ale obecny przepis, gdy "młodzieżowiec" wchodzi na jedną zmianę + liczy się bramkarza, który nie wącha lodu też doprowadził do patologii.
Umówmy się, że ani obecne, ani ew. przyszłe przepisy nie mają żadnego wpływu na rozwój młodych graczy i nie chronią ich interesu (inna sprawa czy sztucznie powinny).
Jeszcze w odniesieniu do przedmówcy. I tak mało który klub stać na zatrudnienie 4 mocnych piątek, więc wypychanie "juniora" do SMSu/Kadry U20, żeby zatrudnić na jego miejsce "gwiazdę" i mieć dla niej miejsce w meczowej 20 raczej nam nie grozi.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)