Jeśli już było to proszę admina o przeklejenie , ale gorąco zachęcam (też admina) do pozostawienia wątku na głównym czyt. piłkarskim forum
ku POKRZEPIENIU SERC :)
otóż wpadła mi wczoraj w ręce wydana w 2014 roku książka autorstwa Katarzyny Siwiec (kibic Cracovii? ktoś zna ?)
generalnie historia krakowskiego Zwierzyńca fajnie napisana ze sporą liczbą fotek, także pasiastych
czytelnik może dowiedzieć się rzeczy oczywistych ale jednak miodnych...:)
- jaki klub jest najstarszy w Polsce
- kto zdobył pierwszego majstra w gałe
- kto to był Józef Kałuża , Marchewczyk ,
- jaki hymn przyjął się najlepiej na Kaluży i dlaczego
- kto byl pierwszym trenerem footbalistow
- dlaczego gwiazdy Cracovii oddały buty pewnemu szatniarzowi i za co można było dostać po pysku na Zwierzyńcu
- dlaczego pewien austryjak i oficer SS pozwolił na bijatykę w Rynku Podgórskim
- jak i dlaczego powstało Gwardyjskie TS Wisła i co o tym napisał pewien wislacki działacz
- kto budował stadion na Reymonta i dlaczego poświęcono go w tajemnicy
- komu kibicował JPII , Józef Pilsudzki czy G.Holoubek i dlaczgo
- co powiedział na ucho Profesorowi Ojciec Św podczas audiencji i dlaczego żaden bramkarz nie może mieć jedynki na koszulce w pasy.
- co wisiało na murze przy pożegnaniu największego Pasiaka
- jak się grało pierwszy trening noworoczny
- historia pewnego pasiastego plakatu
ehh , niby człowiek to wszystko wie...
Pasiacy - mamy zajebistą historie i wielkich Polaków=Pasiaków wpisanych
że zacytuję jeden króciutki fragment :)
1949
6 lutego - podczas Walnego Zgromadzenia czlonków TS Wisła zapada decyzja (zgodna z wzorcami obowiązującymi w Związku Radzieckim i całym obozie socjalistycznym), że klub stanie się czlonkiem Zrzeszenia Sportowego Gwardia. Czyli że będzie podlegał milicji i Służbie Bezpieczeństwa, stojącym na straży ludowego porządku. " Straciliśmy na świetności" - skomentuje ten fakt Henryk Reyman. itd itd itd
a! i to nie jest jakaś reklama czy zachęcanie do kupienia ksiązki , nie znam autorki, ani nie mam księgarni na Zwierzynieckiej :)))
-
-
Idze, Idze Bajoku
Na allegro można m.in kupić
http://allegro.pl/idze-idze-bajoku-rzecz-o-krakowskim-zwierzyncu-i5028398948.html
mój śp. Dziadek pochodził ze Zwierzyńca (mieszkał przy Emaus), pasiasta krew w żyłach, zabrał mnie na mój pierwszy mecz, razem z Wojtyłą chodzili do jednego seminarium i na mecze, jeden został później papieżem a drugi uczył religii w podstawówce na Dąbiu ;-) wspaniała historia tam drzemie, szkoda że nie ma mi jej już kto opowiadać
Dla mnie może to być bomba . Zamówiłem 2 sztuki .(:P)
greg Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> mój śp. Dziadek pochodził ze Zwierzyńca
> (mieszkał przy Emaus), pasiasta krew w żyłach,
> zabrał mnie na mój pierwszy mecz, razem z
> Wojtyłą chodzili do jednego seminarium i na
> mecze, jeden został później papieżem a drugi
> uczył religii w podstawówce na Dąbiu ;-)
> wspaniała historia tam drzemie, szkoda że nie ma
> mi jej już kto opowiadać
mój Dziadek..., Pasiok z Kazimierza , też już po tamtej stronie , ale wierze że meczyki ogląda
często oficjalnie w gangu , w klubowej krawatce i ze znaczkiem w klapie
Cracovia Pany
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)