Powrót
Powrót do działu

Cracovia - Forum kibiców Cracovii

• Regulamin
    • Regulamin
    • Młodzież - temat zbiorczy ...

• Hokej
    • Rozpoczęto 17.08.2014 o 12:03
      Ostatnia aktywność ponad tydzień temu o 20:57
      195893 wyświetleń
    • karampuk

253
      0
    • 21.10.2016 o 12:17
      Post #1194073 21.10.2016 12:17
    • Edytowany
    przewidziane na ten weekend mecze pomiedzy Cracovia a Niedzwiadkami Sanok  w kategorii młodzika,żaka starszego, minihokeja i żaka młodszego zostaly odwolane z powodu przyczyn lezacych po stronie krakowskiego klubu.
    • rmszar

11.7K
      872
    • 21.10.2016 o 15:26
      Post #1194116 21.10.2016 15:26
    Sytuacja jest następująca: Stowarzyszenie Czas na Hokej nie jest w stanie uciągnąć szkolenia w hokeju. To są niestety spore koszty, które cieniem kładły się i wcześniej. Wyjazdów na rozgrywki ligowe jest o wiele więcej i są o wiele dalsze, niż w przypadku piłki nożnej. Dawno temu klub dawał środki na szkolenie, bo było to wymagane pod licencję, ale to się skończyło jakiś czas temu. Pieniądze z CP poszły na CLJ. Rodzicom się wydawało, że dadzą radę lepiej, ale nie dadzą. Klub jest dysponentem jedynego lodowiska w milionowym mieście i bez dogadania się z nim nie da się prowadzić szkolenia.
    • mrówka

568
      83
    • 21.10.2016 o 15:48
      Post #1194117 21.10.2016 15:48
    [quote='rmszar' pid='1194116' dateline='1477056374'] Sytuacja jest następująca: Stowarzyszenie Czas na Hokej nie jest w stanie uciągnąć szkolenia w hokeju. To są niestety spore koszty, które cieniem kładły się i wcześniej. Wyjazdów na rozgrywki ligowe jest o wiele więcej i są o wiele dalsze, niż w przypadku piłki nożnej. Dawno temu klub dawał środki na szkolenie, bo było to wymagane pod licencję, ale to się skończyło jakiś czas temu. Pieniądze z CP poszły na CLJ. Rodzicom się wydawało, że dadzą radę lepiej, ale nie dadzą. Klub jest dysponentem jedynego lodowiska w milionowym mieście i bez dogadania się z nim nie da się prowadzić szkolenia. [/quote] Są jeszcze granty z miasta, które o ile się nie mylę zgarnia Stowarzyszenie 100 lat Cracovia,  pieniądze te powinny również wspierać młodych hokeistów.
    • rmszar

11.7K
      872
    • 21.10.2016 o 16:07
      Post #1194120 21.10.2016 16:07
    Z tego co słyszałem o granty występował Czas na Hokej, ale podobno nie dostał. Skoro młodzi hokeiści przeszli pod Czas na Hokej, to niby jak granty uzyskane przez inne stowarzyszenie, mają wspierać hokeistów?
    • zwykłypaweł lubi to.
    • KruszynaKSC

19K
      20.6K
    • 21.10.2016 o 17:03
      Post #1194132 21.10.2016 17:03
    [quote='rmszar' pid='1194116' dateline='1477056374'] Sytuacja jest następująca: Dawno temu klub dawał środki na szkolenie, bo było to wymagane pod licencję, ale to się skończyło jakiś czas temu. Pieniądze z CP poszły na CLJ. [/quote] Zaraz zaraz.... od kiedy druzyny mlodziezowe nie sa wymagane w hokeju?? Kurcze jesli to prawda to jest to koniec szkolenia w Cracovii..... Klub na pewno oleje to cieplym moczem...
    • zwykłypaweł

314
      2
    • 21.10.2016 o 18:38
      Post #1194143 21.10.2016 18:38
    • Edytowany
    [quote='rmszar' pid='1194120' dateline='1477058866'] Skoro młodzi hokeiści przeszli pod Czas na Hokej, to niby jak granty uzyskane przez inne stowarzyszenie, mają wspierać hokeistów? [/quote] Co Ty chłopie pierd...isz. - młodzi hokeiści nigdzie nie przeszli i dalej grają i chcą grać dla Cracovii , z tego co wiem to stowarzyszenie jako główny cel postawiło sobie pomoc w organizacji oraz pomoc w finansowaniu szkolenia . Nie znam szczegółów ale intencją tego stowarzyszenia jest pomoc a nie wchodzenie w kompetencje . I co by nie robić polityki ,znaczy się nie opowiadać o rzeczach jakie mają swoje odzwierciedlenie w rzeczywistości. To przedmiotowe stowarzyszenie o którym mowa wcale nie chce wchodzić w niczyje kompetencje ale nie da się tego robić bo zaangażowania ze strony która najbardziej zaangażowana powinna być po prostu nie ma - stąd też biorą się w ogóle jakiekolwiek ruchy. Czy tą hale na Siedleckiego mają do końca zasrać gołębie ?
    • rmszar

11.7K
      872
    • 21.10.2016 o 20:16
      Post #1194167 21.10.2016 20:16
    • Edytowany
    Stowarzyszenie Czas na Hokej przejęło finansowanie sekcji hokeja. Zbierało składki od rodziców, płaciło za transport itp. Wcześniej robiło to SWMT 100-lat Cracovia. Czy ja napisałem, że dzieciaki grają pod inną nazwą? Żeby nie robić polityki: rodzice, którzy założyli Czas na Hokej mieli propozycję wejścia do zarządu SWMT. Woleli jednak założyć swoje stowarzyszenie. I chwała im za to, że coś robią i dalej chcą robić.
    • delGado

924
      118
    • 24.10.2016 o 11:19
      Post #1194842 24.10.2016 11:19
    Orientujesz się jaka kwota jest potrzebna na szkolenie od grup naborowych do clj?
    • Anna

17
      8
    • 24.10.2016 o 11:47
      Post #1194844 24.10.2016 11:47
    Około 150 tys zł, trenerzy + wyjazdy+ sędziowie, pielęgniarka na mecze rozgrywane w Krakowie, zakładając, że lód jest za darmo. Lodu na treningi 130 dzieciaków jest 10h45min tygodniowo.
    • agent44 lubi to.
    • Justka

7
      0
    • 24.10.2016 o 17:11
      Post #1194885 24.10.2016 17:11
    [quote='rmszar' pid='1194120' dateline='1477058866'] Z tego co słyszałem o granty występował Czas na Hokej, ale podobno nie dostał. Skoro młodzi hokeiści przeszli pod Czas na Hokej, to niby jak granty uzyskane przez inne stowarzyszenie, mają wspierać hokeistów? [/quote] Młodzi hokeiści nigdzie nie przeszli !!!! Granty powinni dostać od Cracovii bo dostaje je na wszystkie dzieci nie tylko piłkarzy. !!! Gdzie jest 1% hokeistów ???? rodzice przekazywali przez 2 lata 1% z opisem na hokej a kasy nie było i nie ma i pewno nigdy nie odzyskamy!
    • rmszar

11.7K
      872
    • 24.10.2016 o 17:58
      Post #1194890 24.10.2016 17:58
    • Edytowany
    [quote='Justka' pid='1194885' dateline='1477321910'] Młodzi hokeiści nigdzie nie przeszli !!!! Granty powinni dostać od Cracovii bo dostaje je na wszystkie dzieci nie tylko piłkarzy. !!! Gdzie jest 1% hokeistów ???? rodzice przekazywali przez 2 lata 1% z opisem na hokej a kasy nie było i nie ma i pewno nigdy nie odzyskamy! [/quote] Pani Justyno, granty dostaje to stowarzyszenie, które o nie wystąpi, na te zadania, na które wystąpi, po spełnieniu kryteriów. W tym roku Stowarzyszenie Czas na Hokej dostało grant z Ministerstwa Sportu i Turystyki na 30.000 zł na wspieranie organizacji imprez sportowych dla dzieci i młodzieży. Stowarzyszenie Czas na Hokej występowało również do UMK o grant w ramach programu Aktywny Kraków, ale niestety jego oferta nie uzyskała minimalnej ilości punktów. Jeśli byłoby tak, że "hokeiści nigdzie nie wyszli", to niby na co o granty występowałoby Stowarzyszenie Czas na Hokej? Stowarzyszenie Wspierania Młodych Talentów dostało 30.000 zł w ramach Sportowego Sukcesu i 10.000 w ramach Aktywnego Krakowa. Kwestie grantowe są powszechnie dostępne w BIP. Mnie dotarcie do nich zajęło niecałe 5 minut, bo nie od razu znalazłem. Czytają forum osoby ze Stowarzyszenia Czas na Hokej i może one by napisały, jak sprawa wyglądała i jak sprawa aktualnie wygląda. 1% procent z podatku szedł m.in. na wynagrodzenia trenerów hokejowych, które były niemałe (nie pokrywał ich rocznego kosztu, za moich czasów, ani 1% ani wpływy z grantów). Napisałem już, że finansowanie młodych hokeistów wzięło na siebie Stowarzyszenie Czas na Hokej. W tym sensie przeszli oni pod to stowarzyszenie. @delGado- co do kosztów to jest mniej więcej tak, jak pisze Anna, przy czym to raczej bez CLJ. Same koszty wynagrodzeń trenerów to kwota rzędu kilkudziesięciu tysięcy rocznie i to zbliżająca się obecnie zapewne do połowy globalnych kosztów. Jak pisałem, hokeiści jeżdżą o wiele więcej i dalej niż piłkarze, zatem koszty transportu są tu znaczne.
    • Anna

17
      8
    • 24.10.2016 o 21:46
      Post #1194895 24.10.2016 21:46
    Przyczepiłabym się do określenia "hokeiści przeszli pod Stowarzyszenie Czas na Hokej", określiłabym to raczej "Czas na Hokej" podjął się i sfinansował cały zeszłoroczny sezon treningowy sekcji hokeja ( pensje trenerów, wyjazdy na mecze ligi małopolskiej + wyjazdy minihokeja w ramach ligi śląskiej), jednak formalnie młodzi hokeiści wciąż podlegają pod SWMT i tylko SWMT dostaje granty na szkolenie młodzieży piłkarskiej i hokejowej. Środki na to pochodzily z darowizn rodziców, z cegiełęk-kalendarzy, od sponsorów i grantu z MInisterstwa Sportu i Turystyki ( http://docplayer.pl/15401947-Kluby-sportowe-dzialajace-w-formie-stowarzyszenia-oraz-inne-organizacje-pozarzadowe-nazwa-podmiotu-miejscowosc-wojewodztwo.html ). Stowarzyszenie Czas na Hokej owszem występowało o grant z programu Aktywny Kraków, ale go nie dostało z powodu braku doświadczenia w szkoleniu młodzieży, Nie miało podpisanej żadnej umowy z klubem/ SWMT na szkolenie młodzieży. Z tego programu grant w wysokości 10 tys zł dostało SWMT. Oprócz tego SWMT dostało 30 tys z programu Sportowy sukces i 25 tys z programu Droga do Mistrzostwa.  30 tys z programu MInisterstwa nie zostały jeszcze przelane na konto Czas Na Hokej, wykorzystane zostaną na organizację dwóch turniejów minihokeja.
    • Justka

7
      0
    • 24.10.2016 o 18:27
      Post #1194898 24.10.2016 18:27
    RODZICE HOKEJOWI MAJĄ DOŚĆ!!!! Mamy dość tego syfu , smrodu, wiecznego braku kasy, braku wsparcia od klubu, braku organizacji.  Wiecznie za wszystko płacimy sami !!! jak podczas transmisji w telewizji w czasie play-off usłyszałam jak spiker mówi jak wiele dla dzieci znaczy otrzymać od klubu koszulkę Cracovii bo się utorsamiają z klubem to mnie szlag trafił - wszyscy dobrze wiedzą że sami je kupujemy! Sami kupujemy bardzo drogi sprzęt hokejowy bo to co jest na stanie klubu to jest totalny syf . Stowarzyszenie Czas na Hokej zrobiło kawał dobrej roboty ! Sami się oskładkowaliśmy na ich rzecz i dzieki temu mieliśmy zawsze opłacony transport , sędziów itp., wiadomo podskoczyć nie mogli bo lód nie jest ich. (grantów bez lodu też nie ma). Teraz słyszę, że trenerzy nie mają umów i od trzech miesięcy trenują dzieciaki za czapkę gruszek  i na mecze nie jeździmy bo trenerzy nie wezmą dzieci bez umów ze  100-lat Cracovia!!! Po prostu szok . Gdzie są kibice , gdzie są władze klubu który reprezentujemy i przede wszystkim dlaczego CIERPIĄ DZIECI bo się dorośli nie dogadują !.Nie wiem o co w tym wszystkim chodzi ale jak nie wiadomo o co chodzi to na pewno o pieniądze.  A już totalną klapą są warunki i zaplecze sanitarne szatni ... tego się nie da opisać .Pan Sz trzy lata temu osobiście obiecywał środki na remont szatni który rodzice chcieli sami wykonać i co ? i jak zwykle wielkie G. Każda inicjatywa rodziców , każdy dobry pomysł od razu jest podcinany . Dusimy się w tym maraźmie w tej beznadzieji. Tracimy już nadzieję, że coś się zmieni a na pewno nie będzie lepiej jak zaczniemy płacić składki do wora bez dna w SKFWMT 100-lat Cracovia!  mam cichą nadzieję, że ktoś się kiedyś za to zabierze raz a porządnie. Cała ta sytuacja nadaje się do prasy! Jak zawsze kochałam Cracoviię tak teraz ją nienawidzę !!!  Szczere podziękowania dla Czasu na Hokej i dla wspaniałych trenerów - że im się jeszcze chce walczyć.
    • Justka

7
      0
    • 24.10.2016 o 18:55
      Post #1194903 24.10.2016 18:55
    [quote='rmszar' pid='1194890' dateline='1477324690'] [quote='Justka' pid='1194885' dateline='1477321910'] Młodzi hokeiści nigdzie nie przeszli !!!! Granty powinni dostać od Cracovii bo dostaje je na wszystkie dzieci nie tylko piłkarzy. !!! Gdzie jest 1% hokeistów ???? rodzice przekazywali przez 2 lata 1% z opisem na hokej a kasy nie było i nie ma i pewno nigdy nie odzyskamy! [/quote] Pani Justyno, granty dostaje to stowarzyszenie, które o nie wystąpi, na te zadania, na które wystąpi, po spełnieniu kryteriów. W tym roku Stowarzyszenie Czas na Hokej dostało grant z Ministerstwa Sportu i Turystyki na 30.000 zł na wspieranie organizacji imprez sportowych dla dzieci i młodzieży. Stowarzyszenie Czas na Hokej występowało również do UMK o grant w ramach programu Aktywny Kraków, ale niestety jego oferta nie uzyskała minimalnej ilości punktów. Jeśli byłoby tak, że "hokeiści nigdzie nie wyszli", to niby na co o granty występowałoby Stowarzyszenie Czas na Hokej? Stowarzyszenie Wspierania Młodych Talentów dostało 30.000 zł w ramach Sportowego Sukcesu i 10.000 w ramach Aktywnego Krakowa. Kwestie grantowe są powszechnie dostępne w BIP. Mnie dotarcie do nich zajęło niecałe 5 minut, bo nie od razu znalazłem. Czytają forum osoby ze Stowarzyszenia Czas na Hokej i może one by napisały, jak sprawa wyglądała i jak sprawa aktualnie wygląda. 1% procent z podatku szedł m.in. na wynagrodzenia trenerów hokejowych, które były niemałe (nie pokrywał ich rocznego kosztu, za moich czasów, ani 1% ani wpływy z grantów). Napisałem już, że finansowanie młodych hokeistów wzięło na siebie Stowarzyszenie Czas na Hokej. W tym sensie przeszli oni pod to stowarzyszenie. @delGado- co do kosztów to jest mniej więcej tak, jak pisze Anna, przy czym to raczej bez CLJ. Same koszty wynagrodzeń trenerów to kwota rzędu kilkudziesięciu tysięcy rocznie i to zbliżająca się obecnie zapewne do połowy globalnych kosztów. Jak pisałem, hokeiści jeżdżą o wiele więcej i dalej niż piłkarze, zatem koszty transportu są tu znaczne. [/quote] Czyli mam rozumieć, że jeśli rodzice którzy chcieli pomóc SKF i założyli Stowarzyszenie , znaleźli sponsorów i pomimo braku lodu udało im się jakiś grant uzyskać aby wspomóc sekcje to SKF odcina się od jakiej kolwiek pomocy ze swojej strony ? bo co ? staracie się to się sami finansujcie ? Dobry Boże to jest stowarzyszenie bo nim musi być ale to są rodzice dzieci hokejowych którzy walczą o każdą złotówkę!!!!Moje dziecko jest członkiem klubu MKS CRACOVIA !!!! i pomimo pomocy stowarzyszenia RODZICÓW dalej nim pozostaje !!!! Skoro SKF może się starać o grant dla dzieci to powinien się starać na wszystkich swoich członków! Ludzie ogarnijcie się dla dobra dzieci ! a nie można współpracować? - skoro SKF nie stać na hokej a rodzice nie uciągną tego sami to trzeba współpracować!!!
    • RobertoBaggio

2.4K
      1.9K
    • 24.10.2016 o 19:34
      Post #1194914 24.10.2016 19:34
    A co Comarch nic nie moze rzucic ?Co robi Baldys,Tabisz ???
    • Leesior

11.3K
      2.9K
    • 24.10.2016 o 21:07
      Post #1194936 24.10.2016 21:07
    Tośmy się paru rzeczy dowiedzieli....
    • agent44

6.1K
      1.7K
    • 24.10.2016 o 21:19
      Post #1194945 24.10.2016 21:19
    Kto choć trochę orientuje się w realiach Pasiastego, dziecięcego/młodzieżowego hokeja, dla niego nie jest żadną niespodzianką co wyżej zostało napisane. Smutne to wszystko.
    • Blizzy

3.5K
      2.2K
    • 24.10.2016 o 21:47
      Post #1194958 24.10.2016 21:47
    • Edytowany
    Smutno to może być jak negocjacje pójdą się j... a trwają... od lipca :( Mowa oczywiście o CAN-PACKu.
    • staban

1.6K
      2.1K
    • 24.10.2016 o 21:57
      Post #1194963 24.10.2016 21:57
    hehehe pozdrowienia dla starych zmarnowanych hokejowych wyjadacz! a Wam drodzy rodzice narybku radzę : zabierajcie dzieciaki jeśli możecie i macie takie możliwości i uciekajcie jak najdalej... Tylko nie róbcie tego jak rodzice Sapa, który pozwiedzał wszystkie reprezentacje młodzieżowe a dzięki wsparciu klubu można go aktualnie spotkać na mieście jak popyla dostawczakiem ( chłopak 20 letni) kto następny do skreślenia Gawlik ?, ile to już lat bez wychowanka ?
    • rmszar

11.7K
      872
    • 25.10.2016 o 00:14
      Post #1194991 25.10.2016 00:14
    @Anna - a co ja innego napisałem? Porównaj moje: "[u]Napisałem już, że finansowanie młodych hokeistów wzięło na siebie Stowarzyszenie Czas na Hokej. W tym sensie przeszli oni pod to stowarzyszenie[/u]." ze swoim: "określiłabym to raczej "Czas na Hokej" podjął się i sfinansował cały zeszłoroczny sezon treningowy sekcji hokeja ". @Justka - prosiłbym o uczciwe przedstawianie sprawy. Był rodzic, który zaproponował, że dzięki swojej firmie budowlanej wyremontuje szatnie. Były rozmowy z nim i kilkoma innymi rodzicami. Po czym rozpoczęła się budowa drugiej tafli, gdzie miały być NOWE SZATNIE, a pod tę budowę, zgodnie z planami, część starych miała być wyburzona. W takiej sytuacji racjonalne było nie pakowanie kasy w remont starych szatni. Następnie PKP cofnęła zgodę na dysponowanie częścią swojej działki pod budowę nowej hali, bo zaczęli budowę trzeciej linii torów od Zabłocia do Dworca Głównego. Dlaczego po zaprzestaniu budowy nowej hali nie wyremontowano szatni nie mam bladego pojęcia. Aha- dzieci nie są członkami MKS Cracovia. A rodzice nie są członkami Stowarzyszenia Wspierania Młodych Talentów. To w kwestii formalnej. Wiecie gdzie jest problem? W braku zgody i pomysłu na szkolenie. Grają wzajemne animozje, wzajemne ambicje, sprzeczne interesy. Pieniędzy jest za mało, klub czasem sobie liczy za używanie obiektów, ostatnio podobno już nie. Jak się pojawiają pieniądze z zewnątrz, to zostają tylko w konkretnych tematach (Cracovia Kids, CLJ w hokeju). Stowarzyszenie z taką strukturą, jaka jest, jest kiepskie. Zebranie podpisów pod jakąkolwiek uchwałą, nie mówiąc już w ogóle o zebraniu członków w jednym miejscu i czasie, jest drogą przez mękę. Być może powinien klub utworzyć fundację (aby móc pozyskiwać granty i korzystać z odpisów podatkowych), ale z jasnym budżetem, strukturą i relacjami z klubem. Zmieniają się prezesi w stowarzyszeniu, a nie zmienia się klub i problemy. Nikogo to nie zastanawia?

Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!

Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!

Napisz odpowiedź...

Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)

Goście (1)
    • Główna
    • Działy i kategorie