[small]KruszynaKSC Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Zaraz ktos napisze ze to przez rywali bo slabi[/small]
Nie, no skąd, tym razem tak się akurat złożyło, że byli niespotykanie mocni
> i ze trenerzy nie maja nic wspolnego z sukcesem[/small]
Mieli. Zawsze fajnie mieć awans w CV na koniec. Choć co wspólnego z awansem miał Bykow, który zamiast pracować dla kadry siedział w Leningradzie to możnaby dyskutować, ale to osobna kwestia
> brawo trenerom i oby zostali hcoc odejscie juz przesadzone :([/small]
I całe szczęście. Za cały syf jaki narobili chociaż nam dali na koniec ten awans. Teraz ładnie im podziękować, wręczyć po goździku i sio do Leningradu :)
-
-
Mistrzostwa Świata dywizji IB w Wilnie (20-26.04.2014)
Uderz w stol a nozyce zaraz sie odezwa :D :D :D
KruszynaKSC Napisał(a):
> Uderz w stol a nozyce zaraz sie odezwa :D :D :D
hahahaha, ależ się ubawiłem, cóż za trafiona uwaga :D
a tak na serio - przecież wiadomo, że do mnie to pisałeś, więc Ci odpisałem, co w tym dziwnego? Aha, no tak, po tym jak mnie zwyzywałeś od komunizmu obiecałem, że nie będę z Tobą dyskutował. Przepraszam Cię najmocniej, poniosło mnie i tak odruchowo... Ale już nie będę, obiecuję :) Wybacz mi, proszę :)
Zostajesz rozgrzeszony :)
Teraz pytanie do zorientowanych(ŻK o to samo pytał, w innym temacie).
Czy Słoweńcy i Węgrzy złożyli aplikację ws. organizacji Mistrzostw Dywizji 1A(2015)??
I do kiedy jest termin składania takiego wniosku??
Wczoraj grzebałem sporo na stronach IIHFu i znalazłem tam info, że chętni do zorganizowania turniejów w 2015 muszą złożyć wypełniony jakiś formularz do 15 kwietnia 2014. Pewnie to jakieś wstępne zgłoszenie, bo debaty i oficjalne prezentacje będą w maju w Mińsku, no i to co najważniejsze czyli głosowania też. 15 kwietnia był ponad tydzień temu, więc po części to takie deklaracje w ciemno. Ale kto złożył to tego już nigdzie nie znalazłem, nie tylko na IIHFie, ale i na paru zagranicznych forach też nie.
Mowa o naszej aplikacji, była ze 2-3 tygodnie temu.
Tak więc myślę, że jak by co to nasi złożyli.
żółta kaczka Napisał(a):
> KruszynaKSC Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> -----
> > Zaraz ktos napisze ze to przez rywali bo slabi
>
> Nie, no skąd, tym razem tak się akurat
> złożyło, że byli niespotykanie mocni
>
W tak słabej grupie nie graliśmy chyba nigdy. No może 2 lata temu gdy przegraliśmy (przegrał wiedźmin) z Koreą :D
Blizzy Napisał(a):
> Mowa o naszej aplikacji, była ze 2-3 tygodnie
> temu.
> Tak więc myślę, że jak by co to nasi
> złożyli.
Złożyli.
Ufff.... trochę się bałem odpowiedzi.
Teraz trzeba trzymać kciuki ;)
O to raczej byłem spokojny, jak powiedziano że się będziemy starać, to zapewne powiedziano przy okazji wypełniania tego formularza. Bardziej pisałem pod kątem "kto jeszcze złożył?"
Tak na logikę - i Węgry i Słowenia i Ukraina lubią organizować różne turnieje, więc konkurencja może być, a to, nie oszukujmy się, niedobrze dla nas.
Ukraina ze względu na sytuację tam pewnie się nie zgłosiła, bo i tak nikt by tam nie chciał jechać.
Węgry to może byś mocna kandydatura, bo łatwo im o ewentualne głosy Słowenii, czy Włoch gdyby spadły, bo kibice by mieli blisko, a i koszty wyjazdu mniejsze.
Zostaje jeszcze Słowenia, z tym, że zamiast niej może być Austria, ale to nic nie zmienia, bo oni też lubią organizować. Tu jest też kłopot, bo mają ciągoty, mają gdzie i mają doświadczenie. Do tego na 99% w gronie głosujących będą 2 kraje z 3-ki: Słowenia-Austria-Węgry, a ich łączy wspólne sąsiedztwo, czyli łatwość dojazdu kibiców i koszt wysłania kadry, oraz co ważniejsze EBEL. A za tym idzie chyba liczna sieć kontaktów zawodowych, zawodowo-prywatnych i pewnie też prywatnych wśród działaczy. Jakby zleciały Włochy to ich również i ze Słowenią i z Austrią i z Węgrami łączy geografia (nie patrzę na odległość Rzym - Ljubljana/Wiedeń/Budapeszt bo hokej we Włoszek to północna część kraju, Alpy, a głównie Południowy Tyrol).
Zamiast Słowenii lub Austrii może być Japonia. I to by było dobrze dla nas. Dobrze bo na Dalekim Wschodzie nikt nie będzie robił drugi raz z rzędu, więc nie powinni się starać. Ale to pierwszy krok, bo mogą się nie starać, ale czy by na nas zagłosowali to już nie wiem. Zresztą szanse, że Japonia zostanie w d1A są nikłe, oni raczej pójdą do elity.
[hr]
Więc reasumując - patrząc optymistycznie, tzn że mamy tylko jednego rywala, z grupy Węgry / Słowenia / Austria lub kilku, ale do udaje nam się przejść do finałowej rozgrywki z kimś z tej grupy:
Grupa Słowenia - Węgry - Austria przyjmijmy, że głosuje na siebie nawzajem - prawdopodobnie będzie ich dwójka (Węgry + ten kto nie awansuje), więc też mają dwa. Jak spadną Włochy to mają już trzy i jest problem. Kto z potencjalnych spadkowiczów geograficznie tam pasuje to wystarczy spojrzeć na mapę.
Na czyje głosy my możemy liczyć? Myślę, że Ukrainy. Nie wiem czy polityka ma tu coś do rzeczy, ale jak jest polityka i geografia, to może by się z tego poparcie ukręciło. Zresztą, jeśli nie udałoby nam się dostać nawet poparcia Ukrainy, to w ogóle nie ma o czym marzyć. Załóżmy że jakoś się z nimi dogadamy. Z naszym to są dwa głosy. Czyli potrzebny jeszcze co najmniej jeden (ale tu pytanie kto decyduje w razie remisu 3-3 w głosowaniu?) a najlepiej dwa. Kto by mógł spaść i woleć do Polski? Kazachstan? Chyba najłatwiej, nie mają interesu do nas, ale na Bałkany, czy do Austrii też nie. A ostatnimi laty były jakieś towarzyskie, to może się "lubimy"? Kto jeszcze? Łotwa i Dania? Nie do końca. Tzn według mnie nie, bo oni nie będą patrzeć na to kogo lubią i kto gdzie mieszka. Ich głosy jakby spadli łatwo można "kupić", bo będą startować o MŚ elity 2018, a na to głosują wszyscy członkowie IIHF. Więc jeśliby spadli to na pewno nie tylko my na ten pomysł wpadniemy. A jeśli koalicja Austria - Słowenia - Węgry - Włochy nawet nie będąc w jednej dywizji postanowiłaby trzymać się razem, to wspólnie mają dużo więcej głosów w wyborach gospodarza MŚ 2018 niż Polska nawet licząc z Ukrainą.
Czyli za dobrze to nie wygląda. Najlepiej byłoby jakby Japonia nie awansowała, ale pewnie awansuje. Dobrze by było też jakby Włosi nie spadli, więc w MŚ elity trzeba im chyba kibicować. Pewnie też lepiej żeby nie spadła Francja i Niemcy. Dobrze też, żeby nie spadła Łotwa i Dania, ale ich zawodnicy będą świadomi, że spadek osłabi kandydaturę. No ale w takim bądź razie kto? Białoruś nie spadnie, bo gra u siebie. Najlepiej więc jakby spadł Kazachstan - nie wiadomo czy na nas zagłosuje, ale spośród potencjalnych to i tak mają najmniejszy interes popierać Austrię, Słowenię czy Węgry. Czyli liczyć na spadek Kazachstanu i w najlepszym układzie mamy 3 głosy. Tylko znów kluczowa kwestia - [b]KTO DECYDUJE, JEŚLI W GŁOSOWANIU JEST REMIS 3-3?[/b]
[hr]
Dla pełnej jasności - nie mam żadnych "tajnych przecieków", raczej taka luźna analiza i gdybanie. Nie uwzględniam też ewentualnych "kontaktów przyjacielskich i prywatnych" działaczy różnych federacji, ale na to bym i tak nie liczył. No bo bądźmy szczerzy - kogo może znać Chwałka? Ciężko. Jeszcze jak doliczyć, że będziemy beniaminkiem i nikt nam raczej ułatwiać utrzymania chcieć nie będzie, to naprawdę ciężko. Może wyżyłujemy na 3-3 i ten ten decydujący głos będzie przyjazny (czyj on wtedy jest?), ale tak to ciężko, no naprawdę cholernie ciężko będzie chyba dostać tą imprezę. Rmszarze, klekocie , może Wy wiecie jak wyglądają takie zjazdy? Jest szansa, że kogoś tam się bierze na wódę albo "inne rozrywki" i się da w ten sposób dogadać, czy to w ogóle tak nie działa? Serio pytam...
Zostaje jeszcze oczywiście możliwość, że nikt inny nie kandyduje - I TO BY BYŁO NAJLEPIEJ :) no ale wiecie, Austria, Słowenia, Węgry - oni lubią robić takie imprezy więc szanse na to są pewnie mizerne. Ale to by była najlepsza sytuacja i na to też można po cichutku liczyć :)
No i brawo
Awans to wymierny sukces i nie ma co się rozwodzić
że był obowiązkiem itd
bo był od trzech lat i dopiero teraz się udało :)
Problem z Zacharkinem nie polegał przecież na tym że to słaby trener
tylko na tym że nas na chłopa nie było stać
i to się wcale nie zmieniło bo trup w szafie czyli rozliczenie Hałasika wciąż przed PZHLem
gentlemen Napisał(a):
> Nie czaję tylko wyróżnienia dla Odrobnego.
> Zawodnikiem meczu zdecydowanie S.Kowalówka.
Tu niestety musi być mały przytyk do Zacharkina, bo wyróżnienie typuje trener.
No i wszyscy widzieli że graczem meczu był Sebastian, ale Zacharkin musiał jakoś obtaśtać swoich pupili z Krynicy
a w ostatnim meczu zabroni pewnie Kosowski
Zasłużony awans. GRATULACJE !
Teraz trzeba jeszcze Brytoli stuknąć.
Ci spadkowicze z Elity to pewno będą Włochy i Kazachstan. Nie są to znowu jakieś wielkie potęgi hokejowe.
Jeszcze tylko pospłacać kolosalne długi i świetlane perspektywy przed nami :)
Jak niektórym wiadomo nie należę do wielkich zwolenników osoby obecnego selekcjonera reprezentacji, a byłego 2-go masażysty jednej z drużyn ligowych, ale po tym czego sam się napatrzyłem przy okazji blogowania i konferencji prasowych tym razem przyznaję mu 100% racji (dla pełnej jasności - chodzi mi o myśl przewodnią artykułu, a nie każde jedno zawarte tam słowo):
http://sport.interia.pl/hokej/reprezentacja/news-zacharkin-nikogo-ten-awans-nie-obchodzi-rece-opadaja,nId,1415642
Pod tym względem leżymy, kwiczymy i robimy pod siebie, prawdę powiedział.
PR, PR i jeszcze raz PR (http://pl.wikipedia.org/wiki/Public_relations).
Tego ta dyscyplina nie ma. W tivi i prasie mowi się i pisze sie o różnych niszowych sportach z egzotycznych krajów niż o rodzimym hokeju.
Do lepszego postrzegania dyscypliny może się przyczynić:
1. Sukces - nawet awans z trzeciej ligi do drugiej mozna przekuć w duży sukces odpowiednio dużo o nim mowiac
2. Pieniadze i znany sponsor, który bedzie np. w reklamie pokazywał hokej
3. Znane osoby bedące twarzą dyscypliny. U nas taką możliwość ma tylko Czerkawski. Zauważcie jak dużo zaczęło się mówić o hokeju jak spowadzano Wolskiego do Sanoka. I jak szybko się to skończyło, czyli potrzeba:
4. Ciągłych nowinek z dyscypliny: mecz gwiazd, gwiazdy tancza na lodzie (z udziałem np Arona :)) itd.
5. Infrastruktura: skończyły się już czasy gdy sie marzło trzy godziny oglądając ukochaną drużyne. Teraz musi być widowiosko - patrz mecze siatkówki. I wiecej lodowisk do rekreacyjnego uprawiania tej dyscypliny.
6. Wiecej artykułów o tej dyscyplinie (pozytywnych)
7. Duzej imprezy w kraju - trzeba zrobić wszystko, żeby przeforsować Kraków w przyszłym roku)
itd.
:)
MŚ Dywizji 1A za rok w Kraków Arena - realne!
Japonia przegrała z Węgrami, a więc Austria awansowała.
Z tego co piszą tu:
http://www.hokej.net/pl/news,artykul,8,33029,ms-dywizji-ia-2015-donieck-i-wieden-rywalami-krakowa.html
..wynika, że rywali mieliśmy dwóch: Austrię i Ukrainę. Austria awansowała, więc odpada, a wątpię aby dali MŚ Ukrainie. Z dwóch powodów: 1. Sytuacja polityczna, 2. Mieli MŚ IB zaledwie w zeszłym roku.
Niestety lista zgłoszeń - jak napisano - nie jest jeszcze zamknięta (?!). ŻK pisał coś o 15 kwietnia.....
MŚ d1B rok temu w niczym im nie wadzą w kontekście przyszłorocznego turnieju d1A, zresztą żaden z innych zespołów poza nimi i nami tam nie grał. Ale ja również niespecjalnie wierzę, że ktokolwiek dałby teraz turniej Ukrainie, do tego w Doniecku. Termin aplikacyjny był 15 kwietnia, ale w IIHF podobno czasem jak ktoś ładnie poprosi to mu pozwolą złożyć aplikację na kongresie, co poradzić? Myślę, że w takim układzie nasze szanse rosną, ale pewnym być chyba jeszcze nie można.
Aha, żeby nie być gołosłownym, fragment punktu 602 regulaminu IIHF:
[i]The Member National Association applying to host an IIHF Ice Hockey World Championship or any IIHF event, including qualification tournament, must submit to the IIHF the properly completed and signed Championship Application Form not later than 15 April prior to the IIHF Annual Congress at which the allocation is made, and participate in the respective bidding process as specified therein.[/i]
Lingwistą nie jestem, no ale to dla mnie brzmi dość jednoznacznie - zgłoszenia do 15 kwietnia, może ktoś kto się zajmuje tłumaczeniami zawodowo rzuci na to okiem?
Zachowanie polskich oficjeli i to że nie potrafią nawet wykonać telefonu i podziękować chłopakom i całej ekipie trenerów wolę przemilczeć . Cóż "polactwo" w całej swej rozciągłości wychodzi.Gdyby naszym podwinęła się noga i awansu nie było, jestem przekonany że teraz w aż by huczało od przekleństw i pomstowania.
Z innej beczki; Coś mi się wydaje choć mecz się jeszcze nie skończył i jest remis w III tercji że Austriacy i Słoweńcy się ułożyli co do wyniku. Stawiam w ciemno że Słowenia wygra za dwa punkty i to załatwi sprawę.A nawet za trzy.
Słowenia wygrała 3:1 i zagra, razem z Austrią, w elicie. My zagramy więc z Japonią.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)