dożywotnie więzienie to nie kara śmierci. Kara śmierci zakańcza życie od razu, a dożywocie to odizolowanie od społeczeństwa do naturalnej śmierci.
-
-
1 z 10 ....
- Edytowany
Właśnie. To takie studenckie filozofowanie, dlatego dziwiłem się że tak miał na karcie. A może sam od siebie wystrzelił, bo dostosował się do tempa gry. ;) Na poważnie to jakby spojrzeć głębiej. Skazywanie kogoś na gnicie w więzieniu do końca życia i brak wolności to jak żywy trup.
- Edytowany
Dożywocie można podciągnąć pod karę śmierci, tyle że wykonywaną długo. Obie kary kończą się śmiercią.
Jak ktoś zostanie skazany na dożywocie w wieq 70 lat, a dożyje 80, a w więzieniu panują znośne warunki,to nie jest gnicie, tylko znośny dom starców.
[quote='Karvin' pid='1514259' dateline='1638378360']
Z którego roku jest ten odcinek z kara śmierci?
[/quote]
Ciężko mi to będzie teraz znaleźć. No, ale sam sobie tego nie wymyśliłem. Jak Pasy kocham!
Tak sobie kminię jak ten Sznuk na to wpadł i do głowy przychodzą mi tylko same karkołomne hipotezy. Raz. Jak było w Polsce moratorium na k. s-a, to dożywocia też nie zasądzano, ale to chyba dlatego, że nie było go w starym kk. Zastępowała je właśnie zapadnia. Albo może jest tak, że w USA, te stany, które nie przewidują capital punishment, nie skazują też na dożywocie, stąd te kuriozalne wyroki po 350 lat. Może Sznuk z tego wywnioskował, że k.s i karuzela, to to samo. Tylko o ile, coś mi się nie pojebbało, to UE, wymaga od krajów członkowskich, że w przypadku skazania na dożywocie, sąd musi od razu ustalić, datę po której skazany, może się starać o warunkowe zwolnienie. Ale nie wiem, czy takie dyrektywy UE, są wiążące. Angole strasznie się o to pieklili.
Caution! WET PAINT
Nie sugeruje ze sobie wymyśliłeś Malarzu zacny ::)właśnie z uwagi na zmiany w orzekaniu kary śmierci zapytałem ;;)
Gdyby ktoś namierzył ten odcinek, to dajcie znać.
[quote="Geopijatyk-Fan Oderki" pid='1514280' dateline='1638399221']
Dożywocie można podciągnąć pod karę śmierci, tyle że wykonywaną długo. Obie kary kończą się śmiercią.
Jak ktoś zostanie skazany na dożywocie w wieq 70 lat, a dożyje 80, a w więzieniu panują znośne warunki,to nie jest gnicie, tylko znośny dom starców.
[/quote]
Gnicie jest zawsze gdy masz ograniczone możliwości. Niektórzy na wolności gniją. Ale nikt nie powie, że woli być w więzieniu.
[quote='the Painter' pid='1514127' dateline='1638297541']
Nie ważne, co mówi w kuluarach, ale co on pjerdoli przed kamerą... (0)
Oglądam ostatnio archiwalne serie na YT.
Sznuk:
-Czy w Polsce jest wykonywana kara śmierci?
Odp. :
-Nie.
Sznuk:
-Tak. Jest to kara dożywotniego więzienia.
[/quote]
Malarzu, sprawdź historię przeglądarki, skoro to było niedawno, pls i pzdrx!
Diego, drogi kolego. Już to zrobiłem, tyle, że to niewiele pomogło. Od wczoraj oglądam te które już oglądałem. Wydaje mi się, że to był finał finałów, taki starszy, gdzieś z przed
15 laty i chyba II etap.
Caution! WET PAINT
[quote='the Painter' pid='1514457' dateline='1638543139']
Diego, drogi kolego. Już to zrobiłem, tyle, że to niewiele pomogło. Od wczoraj oglądam te które już oglądałem. Wydaje mi się, że to był finał finałów, taki starszy, gdzieś z przed
15 laty i chyba II etap.
Caution! WET PAINT
[/quote]
Oko. Prześledzę pod tym kątem. Thx i miłego weekendu!
Dzięki. Kontynuuję poszukiwania. Jak trafię, dam znać.
Caution! WET PAINT
No dobra, ale co takiego nadzwyczajnego ten Sznuk zrobił. W ferworze dysqsji zapomniał wypowiedzieć sentencję "najwyższą karą (teraz w Polsce) jest". Z kontextu widać, że to miał na myśli. Uważam, że nic nadzwyczajnego się nie stało.
"Kłobuk i fedora służą do zakrywania której części ciała?"
...Odpowiedział zgodnie z prawdą, że "to są oczywiście kapelusze", ale Tadeusz Sznuk zwrócił uwagę, że pytanie było inne i trzeba było odpowiedzieć, że służą do zakrywania głowy. Po tym pytaniu pan Tomasz zmienił nieco taktykę i przestał brać pytania "na siebie". :)
Kapelusz to nakrycie g)owy, a zakrywać można nim dowolną część ciała. Choćby i kootasa.
Kim jest prowadzący 1 z 10,znany ze stawiania nieprecyzyjnych pytań, nie stroniący też, od fałszywych odpowiedzi?
Co można powiedzieć o Tadeuszu Sznuku?
Caution! WET PAINT
Z wiekiem zaczął nieco gwiazdorzyć. Prawdą jest, że w 1z10 dość często pojawiają się pytania mało precyzyjne i chyba układa je ta sama osoba co w Vabanque bo pytania często powtarzają się.
Stolicą Filipin nie jest Manilia, tylko Manila. OK. Ale według pani z Gdyni, zakon w którym bracia dzielą się na bosych i trzewiczkowych, to.. UWAGA - Karmelitanie!! I to jest według T. Sz. poprawna odpowiedź. No bez jaj. To Karmelicka się teraz Karmelitańska nazywa. Co na to oo. Jezuitanie?
Caution! WET PAINT
- Edytowany
A ja oglądałem film historyczny i facet cały czas mówił ATYLLA. Poza tym mówił AECJUSZ, oddzielnie A - E. Kiedyś mnie Widomski na ćwiczeniach z historii filozofii starożytnej opierdolił za takie mówienie (taki filozof też był). Mówi się ponoć ECJUSZ. Choć z kolei jakiś spotkany w Internacie filolog tłumaczył, że można też mówić AECJUSZ. Może się ktoś wypowie. Ale jak ktoś w filmie o Hunach sto razy wypowie słowo ATYLLA, to jest to wqrwiające.
Nie wiadomo jak starożytni wymawiali wyrazy łacińskie. Nie było wtedy dyktafonów żeby móc nagrać dźwięk rozmowy dwóch Rzymian. Stąd nie wiadomo czy "AE" wymawiało się w starożytności jako "AE" czy "E" ani czy "c" wymawiało się jak "c" czy jak "k". Nie wiadomo jak starożytni wymawiali imię Attyli. Może Attyla, może Attila, a może jeszcze inaczej. Nawet nie wiadomo jakiego pochodzenia jest to imię. Część językoznawców twierdzi, że imię Attyla jest tureckie, część, że germańskie, a część, że jeszcze inne. Nie ulega wątpliwości, że Attyla był Hunem, ale czy było to imię oryginalnie huńskie czy też zapożyczone od podbitych przez Hunów ludów germańskich lub innych - nie wiadomo z całą pewnością.
Ale oficjalnie się nazywa Attyla. Co do Hunów, to była raczej zbieranina różnych plemion (podobnie jak np Mongołowie w XIII wieq). Istnieje tendencja do zaliczania języka huńskiego do grupy paratureckiej (z czuwaskim, protobułgarskim), a nawet jenisejskiej (Ketowie).
O co chodzi z tym Sznukiem, ma swój wątek i niechęć wobec siebie niczym Szpaku?
Taki zły?
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)