"...Co Pan czuł, kiedy już z dystansu obserwował upadek "Pasów"?
Szkoda mi było pracy ludzi, którzy tę Cracovię budowali od początku. Mam tu na myśli prezesa Pawła Misiora i trenera Stawowego. Była jakaś myśl, jak budować drużynę. Były efekty, dobra piłka. Potem, kiedy Stawowy odszedł, następni trenerzy przetrącili kręgosłup temu zespołowi. Ten spadek był nieunikniony.
Teraz idzie ku lepszemu?
Różnicę widać gołym okiem, przynajmniej jeśli chodzi o grę zespołu, o taktykę. To zawsze był konik Stawowego, my przy nim wiedzieliśmy, jak mamy biegać po boisku co do centymetra. Ma swoją myśl, wie, co chce zrobić. Teraz jest krytykowany, że tiki-taka, że to, że tamto, ale spokojnie - Cracovia z meczu na mecz będzie grać lepiej i coraz więcej prostopadłych piłek będzie szło do przodu. Trzeba zwrócić uwagę, kto tam gra. To są w większości piłkarze, którzy dopiero uczą się ekstraklasy. Nie wymagajmy od nich cudów. Spójrzmy, ile czasu w Lubinie utrzymywali się przy piłce. 65 procent?
Może nawet więcej.
No właśnie. Na takim poziomie to jest przepaść. Jasne, popełniają jeszcze dużo prostych błędów i po Lubinie powinni na rękach nosić Pilarza, że uratował ich tyle razy, ale dajmy im czas...."
(Piotr Giza)
-
-
Wojciech Stawowy - treningi, sparingi, taktyka...
ale polowa woli pasieke albo płatka i kopanie pilki byle do przodu na afere...
Trzeba to powiedzieć otwarcie - Stawowy w naszym wypadku to chyba jedna z najlepszych możliwych opcji, i tyle w temacie. Ma pomysł na grę (mało kto go w Polsce ma), zna specyfikę Klubu, a na razie bronią go wyniki. Niech pracuje do końca rundy, ja z chęcią ocenię go za wyniki i grę po całej rundzie, o ile będzie okazja.
Ja się dziwie jednemu. Filipiak trzymał Ulatowskiego, gdy ten miał sześć porażek na wejście. Tutaj Stawowy po 5 meczach ma 7 punktów, a jeżeli przegramy z Legią to zapewne znowu pojawią się newsy o zmianie trenera..
Nesta
Pełna zgoda są tu kibice WSa którzy wielbią obecną taktykę polegającą na oddawaniu w bramkę jednego, max, dwóch strzałów podobnie jak za Pasieki czy Płatka.
Ja się z tym nie zgadzam, uważam że Cracovia zasługuje na więcej, na Trenera. Na kogoś kto jest elastyczny i potrafi połączyć grę defensywną z ofensywną i gdzie strzały w bramkę są częste. W przeciwieństwie do idiotycznego klepania w poprzek.
Największe błędy Stawowego to to, że ani nie dobiera taktyki do zawodników jakich ma, ani nie szuka zawodników do taktyki którą chce grać. Jego taktyka naprawdę nie jest zła tylko na stoperze i def pomocniku trzeba mieć bardzo dobrych zawodników. A on jako dobry tato gra tym co ma mimo tego, że połowa się do tego na poziomie ekstraklasy nie nadaje.
Nesta Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> ale polowa woli pasieke albo płatka i kopanie
> pilki byle do przodu na afere...
Możesz wskazać tę połowę? Serio pytam, bo ja tęsknoty za Płatkiem czy Pasieką nie zauważyłem nawet w wypowiedziach najzagorzalszych krytyków trenera Stawowego.
To pewnie ta połowa do której się ja np. zaliczam. Pewnie ta połowa tęskni również za Majewskim a w bramce z racji nienawiści do Pilarza chciałaby Cabaja. To również ta połowa która zamiast Żytki chciałaby żeby grał non stop Wasiluk i już tęskni za pojedynkami z Kolejarzem i Stomilem. Połowa fikcyjna innymi słowy.
Znaczy się są forumowicze którzy dobrze wspominają elDoctore de Laptop ;)
rmszar Napisał(a):
> Nesta Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> -----
> > ale polowa woli pasieke albo płatka i kopanie
> > pilki byle do przodu na afere...
>
>
> Możesz wskazać tę połowę? Serio pytam, bo ja
> tęsknoty za Płatkiem czy Pasieką nie
> zauważyłem nawet w wypowiedziach
> najzagorzalszych krytyków trenera Stawowego.
Wskazanie natomiast tej "połowy", która myli Cracovię z Wojciechem Stawowym jest dużo łatwiejsze.
Jesteśmy z Panem, Panie Nesta.
To naprawdę przykre, tyle lat szukać swojej drugiej połowy, tyle poświęceń, wyrzeczeń, by nagle usłyszeć, że wybranka serca tak naprawdę woli od Pana Dariusza Pasiekę i Artura Płatka...
nie zrozumiales mojej wypowiedzi, chodzi mi o to ze jest DOBRZE , dobry start , jest styl , jest ladna gra
i nawet po tym starcie po zwyciestwach , czytam wypowiedzi osob , gdzie nie wazne co sie dzieje, najwazniejsze by zmienic Trenera!
jak juz wielokrotnie wczesniej wspominalem , nie jestem wyznawca Stawowego ani jego krytykiem, jestem za dobra gra Cracovii
, wypowiedz o powrotach do Pasiek i innych ulatowskich jest metofora do tego ze dla wszystkich przeciwkinikow tego co jest teraz,
lepiej by bylo zeby kazdy byl trenerem byle nie Stawowy. to poprostu denerwuje. Ja rozumie ze mozna kogos nie lubiec, nie szanowac, nie akceptowac itd.
Ale tez nie przesadzajmy skoro jest dobrze... lepiej wyciagac wnioski przy wyniku koncowym
Aston jak nie rozumiesz mojego postu to nie komentuj bezsensownie i ironicznie.
czy ktoś z ośrodka antywąs dopuszcza sytuacje, ze komuś może się podobać styl gry obecnej drużyny i nie ma to nic wspólnego z uwielbieniem trenera ? Czy ktoś z obozu prostawowy dopuszcza myśl, ze komuś obecny styl gry nie odpowiada i ma go prawo krytykować ? Przecież to już czasem zakrawa na jakiś kretynizm dwóch obozów. Trudno się wypowiedzieć o grze w piłkę, o taktyce, bo zaraz jakiś idiota się personalnie odezwie. Widocznie, większość się wypowiadających nie ma zielonego pojęcia o samej grze w tej jednej z najstarszych dyscyplin sportowych.
zubereg Napisał(a):
> Nesta
> Pełna zgoda są tu kibice WSa którzy wielbią
> obecną taktykę polegającą na oddawaniu w
> bramkę jednego, max, dwóch strzałów podobnie
> jak za Pasieki czy Płatka.
> Ja się z tym nie zgadzam, uważam że Cracovia
> zasługuje na więcej, na Trenera. Na kogoś kto
> jest elastyczny i potrafi połączyć grę
> defensywną z ofensywną i gdzie strzały w
> bramkę są częste. W przeciwieństwie do
> idiotycznego klepania w poprzek.
chcialem zauwazyc ze w kazdym meczu strzelamy przynajmniej jedna bramke, przy tych ''dwoch strzalalach za Pasieki czy Platka'' jakos ciezko o ta srednia bylo
Ian, oczywiście że dopuszczam do siebie myśl że komuś się to podoba. Problem polega na tym że każdy kto się odezwie w jakikolwiek negatywny sposób o drużynie/trenerze słyszy że pluje jadem, jest antywąsem i idiotą. Każda krytyka jest marginalizowana i uznawana za nienawiść do trenera. Oczywiście gdy już trzeba przyznać że coś nie idzie to zawsze jest wina kogoś innego niż trenera. Z resztą ja już w temacie staram się nie wypowiadać ponieważ ciężko o merytoryczną dyskusje.
Ianie zgoda - tylko nie w kwestii "jednej z najstarszych dyscyplin sportowych". Najstarsza to cos z lekkoatletyki - bieg a pozniej cos jak zapasy :) a pozniej ........... daleko pozniej Angolowi spadla pilka z nieba i wymyslil football.
zubereg Napisał(a):
> Nesta
> Pełna zgoda są tu kibice WSa którzy wielbią
> obecną taktykę polegającą na oddawaniu w
> bramkę [b]jednego, max, dwóch strzałów[/b] podobnie
> jak za Pasieki czy Płatka.
Opierając się na statystykach meczowych (sport.pl) strzały ogółem/strzały w światło bramki
Cracovia 13/6 - Piast 11/5
Lech 5/2 - Cracovia 5/2
Cracovia 16/8 - Ruch 6/2
Lechia 14/7 - Cracovia 4/1
Zagłębie L. 9/4 - Cracovia 10/3
Nie jest jednak tak źle jak piszesz! Więcej optymizmu, mniej malkontenctwa!
Ian
Brawa za samokrytykę
Nesta
Poprzednicy nie mieli tylu szczęścia co obecna Cracovia w Poznaniu i Lubinie..
Zapamiętaj szczęście sprzyja lepszym!!!
Napisze tak - myslalem ,ze pokusze sie o ocene Stawa po 5 kolejce ale tu brak wciaz materialu do analizy...doglebnej :)
Za to z reka na sercu taka analize zrobie po 10 kolejkach (11moze)- zobaczymy gdzie bedziemy.
Juz w tej kolejce Lech i Slask dybie na nasze 8 miejsce a pozniej bedzie gorzej - Zawisza,gts, Slask ,Pogon i Jaga w 11kolejce.
ZOBACZYMY co Staw UGRA optymisci.
Od Legii do Jagii jak zdobedziemy co najmniej 6 pkt to naprawde nie bede sie martwil o prace Stawa i uznam to za sukces.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)