Stawowy.....TRZEBA TYLKO WYELIMINOWAĆ BŁĘDY../cytat/.....
Po każdym meczu ta sama wypowiedź,a błędy jak były tak są,może trzeba "wyeliminować niektórych grajków" a dać szanse innym ! :)
-
-
Wojciech Stawowy - treningi, sparingi, taktyka...
Mi po dzisiejszym meczu rezerw z Borkiem w pamiec zapadl tylko Kita. Chlopak bedzie drugim Korzymem bo ma na boisku ta zadziornosc i charakter. Sam strzelil 1 i wypracowal kolejne 2 gole. Swietna technika, szybkosc, utrzymanie sie przy pilce i fizycznie nie ustepowal rywalom. Kita to nie jest zawodnik na kadre meczowa tylko na pierwsza jedenastke !!!
ps. Jeszcze slowo o Marku ... jak dla mnie to wypadl dzis srednio ( o ile super gra w powietrzu o tyle 1 na 1 juz slabiej) ale tez jestem zdania ze powinien powoli ogrywac sie kosztem Zytki.
po czterech kolejkach i przed przerwą na reprę czas na pierwsze refleksje.
1. dobry trener ustawia taktykę tak, aby "ukryć" słabe strony swoich zawodników i obnażyć słabości rywala. Stawowy natomiast nie patrzy ani na jedno, ani na drugie i z uporem maniaka stosuje taktykę do bólu odsłaniającą nasze słabe strony.
2. trenera bronią głownie wyniki. a te są "ni-w-PiS-ni-w-PO". jak pisałem przed sezonem, 4 pkt. na tym etapie to jest norma, choć raczej dolna jej granica. jeśli za cel mieć górną połowę tabeli, to jesteśmy nieco poniżej ścieżki, a jeśli brać pod uwagę spokojne utrzymanie, to raczej jesteśmy "na ścieżce i kursie". wyniki w tym sezonie nie dają argumentów ani fanom trenera, którzy chcieliby stawiać pomnik, bo wynik na razie zgodny z potencjałem, albo i ciut niższy, a WS żadnego cudu nie dokonał. ale 4 pkt. w 4 meczach to nie jest też amunicja dla tych, ktorzy chcieliby natychmiast wywalić trenera - taki wynik jeszcze nie jest alarmowy.
3. skoro wyniki nie są jednoznaczne, to osią sporu będzie to, czy WS w końcu wyciągnie wnioski, czy też nie. owszem, na WS jest tu spora nawalanka nawet po wygranych meczach, ale to niemal zawsze są podobne argumenty. np. krytyka po Ruchu dotyczyła m.in. zalążków porażki w Gdańsku.
4. meczu z Lechią nie widziałem, ale z tego, co czytam, WS zagrał tam, jakby to był mecz u siebie. a na takie coś pozwolić sobie mogą tylko najsilniejsi. to by świadczyło o lekkim oderwaniu trenera od rzeczywistości. [u]i o pysze, która moim zdaniem prowadzi go w przepaść.[/u]
5. Stawowy nie sprawia wrażenia osoby, która skłonna byłaby wyciągnąć wnioski. nie wiem, co się dzieje w jego głowie, ale opierając się na jego wypowiedziach można pomyśleć, że zmiana jego ukochanej taktyki byłaby dla niego porażką. ponadto, stał się trener zakładnikiem swoich słów. skoro Żytko taki super, to trudno go posadzić na ławę (podobnie było z Władkiem, który zagrał w tym sezonie o trzy mecze za dużo). skoro "gramy swoje", to trudno nagle dostosować się do rywala. a ponieważ inni trenerzy nie mają oporów przed dostosowaniem gry do rywala, scenariusz, w którym po 6 meczach mamy 5 pkt. jest dość realny. wówczas w gabinecie prezesa powinno zapalić się alarmowe, czerwone światełko.
edit: punkt szósty - gdy tak pobieżnie słucham/czytam trenera (oraz jego obrońców), to przychodzi mi na myśl jedno: [b]TAKTYKA TAK, WYPACZENIA NIE![/b]
Tylko te dywagacje punktowe nie mają póki co większego sensu.
Mecz z Ruchem i przypadkowe, cudem zdobyte 3 punkty. Bez nich byłby 1 punkt i katastrofa, z nimi wydaje się, nie jest tak źle.
Po prostu próbka jest zbyt mała, martwi tragiczna gra, która nie rokuje jakiejś sensownej zdobyczy punktowej.
Najgorsze jest to,że Stawowy faktycznie stał się zakładnikem swojej taktyki i preferowania niektórych zawodników /vide Żytko/ i w tej chwili chyba nie ma możliwości,żeby ktoś go "przestawił na inne tory" :) ......a czas ucieka..............
Muertes pisze-"profesor ma wizję/misję budowy zespołu w dużej mierze opierającego się na zdolnej młodzieży" i to jest to!! Wielu z nas przebaczy błąd debiutantowi a nie zapomni o dziadostwie wyleniałego piłkarza.A to ,że marny obrońca jest duchem szatni i wysoka ocena przez byłego kierownika drużyny dla piłkarza który z trudem dobija do 60-minuty niestety mnie nie interesuje. Chcę jak wszyscy doczekać sukcesów Cracovii.
eplv - w meczu z Ruchem mieliśmy znaczną przewagę w strzałach. 20 ogólem, 10 celnych - to jest naprawdę przyzwoity wynik. jasne, przy pierwszej bramce ciała dał ich bramkarz, a Ruch - dopóki chciał - jechał z nami jak chciał. tyle tylko, że przestał chcieć, a mecz wygrała drużyna, której bardziej sie chciało (jakbym Majewskiego słyszał :D ), która oddała więcej strzałów, częściej była przy piłce i która miała na placu lepszych zawodników. nie nazwałbym tych 3 pkt. niezasłużonymi.
Dla mnie ostatecznym testem zaufania do trenera będzie wystawienie bądź nie Szeligi w meczu z Zagłębiem. Jeśli mamy w składzie Młodzieżowego reprezentanta na tej pozycji (Dąbrowskiego) i podobno (nigdy nie widziałem, ale ufam obserwacją m.in KMPasa) zdolnego młodzieżowca Kitę, to dalej brnięcie w tykająca bombę w wieku 31 lat to szaleństwo.
Stawowy powinien zrozumieć, ze jeśli ktoś jest w stanie ogarnąć jego taktyką, to zapewne nie są to zawodnicy około 30-tki, którzy całe swoje piłkarskie życie grali co innego.(wyjątek dla Nowaka, który jest snajperem i zawsze dostawi nogę lub głowę, niezależnie czy ostanie podanie poprzedziło 100 czy 2 wcześniejsze.
Edit. Całkowicie zgadzam się z knurem co do oceny meczu z Ruchem. Mieliśmy w tym meczu więcej okazji, generalnie przeważaliśmy we wszystkich statystykach. A to, że Ruch strzelał bramki na początku, a my na końcu meczu nie przemawia na ich korzyść. Nie sugerujcie się "ekspertami" z C+
Jesli rozumiem tok myślenia trenera to wlaśnie zgranie formacji ma dać postęp w grze
więc nie wiem na czym opieracie przekonanie,
że będą zmiany kadrowe w formacji defensywnej.
Ja się nie spodziewam zmian
Zresztą nie mamy wlasciwie więcej obrońców i dopóki Burlikowski kogoś nie zakontraktuje
to WS nie ma się właściwie nad czym zastanawiać w kwestii personalnej
knur Napisał(a):
-------------------------------------------------------
(...) meczu z Lechią nie widziałem...
tutaj należało zacząć i zakończyć swoją wypowiedź
SaNtO Napisał(a):
> knur Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> -----
> (...) meczu z Lechią nie widziałem...
>
> tutaj należało zacząć i zakończyć swoją
> wypowiedź
obiecałes zmienić sygnaturkę, ratuj Roka, jeszcze się przyda :)
raf_jedynka, jest problem w tym, że formacja obronna od roku się zgrywa i zgrywa i zgrać nie może ( Kuś jedynie doszedł).
Pora coś zmienić, nawet młodych chłopaków ogrywać w ekstraklasie, bo dzisiejsza obrona to cały czas bomba z opóźnionym zapłonem, wiadomo, że wybuchnie na meczu tylko nie wiadomo kiedy. Zero postępów.
Albo mamy słabych grajków albo słabego trenera, bo nie umie ich ustawić/zmotywować ... i najbardziej prawdopodobne, że obrona i WS są do kitu i trza wszystko budować od nowa.
fenix - plan 3letni :), do 3 lat się zgrają...
raf_jedynka Napisał(a):
> Jesli rozumiem tok myślenia trenera to wlaśnie
> zgranie formacji ma dać postęp w grze
> więc nie wiem na czym opieracie przekonanie,
> że będą zmiany kadrowe w formacji defensywnej.
>
> Ja się nie spodziewam zmian
> Zresztą nie mamy wlasciwie więcej obrońców i
> dopóki Burlikowski kogoś nie zakontraktuje
> to WS nie ma się właściwie nad czym
> zastanawiać w kwestii personalnej
Jak twierdzą ci co czytać geniusz naszego trenera potrafią, nie ma zmian bo nasza defensywa się "zgrywa" ......
Jeśli WS dalej będzie taki uparty to im zostało góra 2 mecze na zgrywanie...
eplv Napisał(a):
> Tylko te dywagacje punktowe nie mają póki co
> większego sensu.
> [b]Mecz z Ruchem i przypadkowe, cudem zdobyte 3
> punkty.[/b] Bez nich byłby 1 punkt i katastrofa, z
> nimi wydaje się, nie jest tak źle.
> Po prostu próbka jest zbyt mała, martwi
> tragiczna gra, która nie rokuje jakiejś
> sensownej zdobyczy punktowej.
Chyba byliśmy na innym meczu, albo mówisz o jakimś archiwalnym sezonie.
Problem wg mojej opinii polega na tym ze Stawowy przychodzac na pierwszym trening pomyslal sobie "oni beda grac ta taktyka bo ta mi sie najbardziej podoba". Niestety taktyke dobiera sie do materialu jakim sie dysponuje i tego nie da sie przeskoczyc. Nie rozumiem czy nie widzi ze nie posiadamy odpowiednio wyszkolonych technicznie pilkarzy do tej taktyki(iniesta, xavi)? Już w polskiej lidze nie raz widzielismy jak bakero czy inni chcieli wprowadzac swoje taktyki i upierac sie ze zawodnicy beda grac charakterystycznie i beda sie wyrozniac na tle calej ligi. Jak kazdy juz pisal to milion razy w ekstraklasie kazdy moze wygrac z kazdym patrz ruch-legia, dlatego ze jest to typowo silowa gra. Wystarczy tylko gryzc trawe i angazowac sie w kazdy mecz na 120%. Popatrzymy na Gornika i Nawalke wg mnie najlepszy obecnie polski trener przeciez gosciu z niczego osiaga wyniki ponad przecietne co roku tylko zobaczcie jak gornik gra agresywnie, ficzynie, i kondycyjnie. Tak samo Ojrzynski przypomne ze Korona rok temu byla 5 i nie wiele zabraklo do pucharow, a jaka mieli kadre? Albo ruch 2 miesjce? Czy mieli jakas super kadre? Budowanie druzyny zaczyna sie od tylu kto gra dzisiaj a srodku ci sami ktorzy spadli rok temu to juz jest cos nie tak. Strasznie brakuje kogos z jajem kto przeklnie kiedy trzeba krzyknie czy opieprzy. Dla mnie taktyka nie odpowiada poziomowi pilkarzy i zawsze beda sie pojawiac takie bledy jak szeligi czy innych. To odpoczatku jest narazone na duze ryzyko i to nie wina pilkarzy ze sa jacy sa, trener musi dostrzec ze z tym materialem nie da sie wygrac lm.
Temat do zamknięcia!!!! ;)
mam deja vu. już kiedyś pisałeś, że WS się z nami żegna.
a ile to juz pierdów wysłał ten człowiek. nie możnaby go w koncu zbanować?
nowa sygnaturka dla zibilanda, który trafia na ignora bo mam dośc jego pierdzenia, które śmierdzi. jak będzie kłamał i wprowadzał pasiastą brać w błąd to proszę dać znać albo zacytować, żebym mógł zareagować
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)