Jaki telewizor kupić? Pytanie do kumatych bo ja w tej kwestii jestem całkowicie zielony :) może ktoś pomoże albo chociaż doradzi. Budżet około 1500-1700 zł, coś koło 40 cali. Poczytałem trochę i o LCD i o LEDach i tak na prawdę dalej nic nie wiem...Co teraz rządzi na rynku? Samsung? Sony? Sharp? Pomoże ktoś? pozdrAWiam !
-
-
Jaki telewizor kupić? LCD, LED, a może plazma?
Czuję, że zaraz El Duce napisze coś o szajsungu ale go nie słuchaj :)
Plazma tylko i wyłącznie. Nawet najprostsza plazma bez zbędnych gadżetów jakością obrazu i trwałością bije na głowę lcd. Led to w ogóle paranoja bo ceny chore a to tak naprawdę nic innego jak lcd tylko się różni sposobem podświetlania matrycy.
Celowałbym osobiście w plazmy Panasonica.
Btw. El Duce już chyba nie będzie nikogo namawiał:D
Miszczu .... trochę się pozmieniało, ... jebać samsungi !
....ale zostal jeszcze izbik....
Kup Samsunga led ! :D
A tak na poważnie - ja tylko kupil bym led tv.
Jesli plazma ,to jak kolega wyżej pisal - tylko Panasonic.
niecały miesiąc temu w Euro AGD kupiłem LG 42".
http://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/lg-42ln5400.bhtml
Jestem z niego bardzo zadowolony. Jeszcze jak byłem pierwszy raz to był za 1900 ale że miałem dowód rozwalony to nie wziałem. Przychodze z nowym dowodem, a tu 200 taniej więc wieszak na ścianę można powiedzieć w gratisie. Do tego ubezpieczenie "jeebie mnie wszystko przez 5 lat" za 510zł (30% wartości telewizora).
Podpiąłem kompa i śmiga. Dwa HDMI ma, jak się ma konsole czy inne sprzęty może czasem braknąć ale są sprytne rozdzielacze za niewielkie pieniądze. Do tego jak będe chciał smarta to sobie kupie dongla za mniej niż 200zł i mam kolejną oszczędność bo TV ze smartem jest o kilkaset droższy od takiego samego modelu bez.
Podpiąłem go pod kompa bo innej TV nie mam, a i tak więszośc co oglądamy to filmy pościagane. Musze tylko dysk większy kupić bo mi się BlueRaye nie chcą mieścic na dysku. Jeszcze szykuje się zakup grafy by się dało na tym grać na pełnych detalach w co popadnie. Do tego wtedy jeszcze dwa pady bezprzewodowe i z młodym jakies wyścigi uskutecznimy jak mamy nie będzie :)
Mam plazmę Panasonica i ile razy jestem u znajomych co mają LCD czy LED, nie mogę się nadziwić, jak można coś takiego używać? W każdym filmie postacie wyglądają jak wycięte z kartonu i nałożone na tło, jak w kiepskiej kreskówce. O prawdziwej czerni czy kątach widzenia nie wspominając.
Pewnie będziesz zadowolony Bart z tego LG.
Odwieczne pytanie - " jaki najlepszy tv ? " na które naprawdę nie ma odpowiedzi :)
Nie raz spieralismy sie na Forum o to , i bedziemy pewnie - tylko odpowiedzi podsumowujacej będzie brakowac.
Najlepszy tv ,to taki który będzie spełniał Twoje kryteria w budżecie który masz na niego przygotowany.
Do 2 tys. (cena pierwotna) na pewno będzie spory wybór z gamy telewizorow takich firm jak Samsung , LG czy Sharpa z 2 modele. Oczywiscie nie zawiedziesz sie na Sony czy Panasonic-u - tylko nie wiem czy zmiescisz sie w tych pieniądzach.
Moge doradzić jedno - upewnij sie z czego będziesz korzystał często(oprocz ogladania) i co będziesz chciał podpiac do tv .
Pozniej zrób listę modeli tych firm w Twoim budżecie i na koniec sprawdź recenzje tych tv.
Ja tak robię pamiętając ,ze choć wymienione firmy są solidne to nie ma tak ,ze wszystkie modele danej marki są super udane. Moze inaczej - zawsze jakis dany model w swojej klasie moze przebić czymś konkurenta, tylko to jest to co wcześniej pisałem - upewnij sie co oprócz obrazu i dźwięku moze byc Ci potrzebne .Warto poświęcić na to parę godzinę ,by pozniej byc zadowolonym parę lat :)
Ja osobiście doradzam Led tv - bez żadnego 3D.
Edit:
To co Alocha napisal - wyjątkiem jest plazma 42 / 46 calowa Panasonica ( zmieścić idzie sie w tej cenie? )Absolutny top w oglądaniu .
...tylko jest parę rzeczy na które zwracam uwagę i nie ma tam. Najważniejsza - Panasonic kończy produkcję plazm.
alocha ja także posiadam panasa plazme i za nic się na inny nie wymienie
jakby co to mam do zaoferowania dwa modele w tym przedziale cenowym
TX-P42X60E ------ 1599 42"
PLAZMA TX-P50X60E ------- 1999 50"
zreszta telewizory masz tu ------http://foto-szop.pl/telewizory-c-409.html
Ja od roku mam LG 42LW570S http://www.ceneo.pl/11602732 i jestem bardzo zadowolony.
El Duce Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Miszczu .... trochę się pozmieniało, ...
> @#$%&ć samsungi !
Czyżbyś zwlekał z naprawą i zasilacz wysadził resztę TV ?
alocha Napisał(a):
> Mam plazmę Panasonica i ile razy jestem u
> znajomych co mają LCD czy LED, nie mogę się
> nadziwić, jak można coś takiego używać? W
> każdym filmie postacie wyglądają jak wycięte z
> kartonu i nałożone na tło, jak w kiepskiej
> kreskówce. O prawdziwej czerni czy kątach
> widzenia nie wspominając.
nie mam plazmy, ale zawsze zastanawiam sie jak ogladam tv u rodzicow (maja HD lcd LG) czemu obraz jest jakby z teatru telewizji, nawet filmy kinowe. Kojarzycie o co mi chodzi? na moim lcd (samsung, nie hd) filmy wygladaja ' normalnie' . Ojczulek costam sie bawil ustawieniami, ale ciagle to samo. Mnie to tak mierzi ze nie moge ogladac ;)
A propos, co do plazm, HD to 50" + tak? technologiczne ograniczenie czy jakos tak.
Ja ostatnio kobietce nabylem samsunga z funkcja smarttv, mniejsza o sam tv, jest ok, ale ta funkcja, u innych producentow inaczej sie nazywa, to fajna sprawa. W sensie wolalbym z od bez ;) m.in ogladalem dzieki temu pare naszych meczykow streamowanych aplikacja orangetv.
A dla kinomanow polecilbym zainwestowac w rzutnik :) i kawalek wolnej sciany :P
Telewizor ma być w salonie do oglądania normalnej cyfrowej telewizji typu NC+. Żadnych konsol itp itd. Chodzi głownie o dobrą jakość obrazu i oszczędność ( z tego co wyczytałem plazmy mają chyba większy pobór prądu ? ). No i nie może być większy niż 40 cali bo salon do największych nie należy :) Wymagania jak dla normalnego użytkownika, który jeszcze do niedawna oglądał wszystko na telewizorach kineskopowych a o HD mógł tylko pomarzyć :)
No to Samsung :D
Bier Funai'a. :)
Pysiek Napisał(a):
> Telewizor ma być w salonie do oglądania
> normalnej cyfrowej telewizji typu NC+. Żadnych
> konsol itp itd. Chodzi głownie o dobrą jakość
> obrazu i oszczędność ( z tego co wyczytałem
> plazmy mają chyba większy pobór prądu ? ). No
> i nie może być większy niż 40 cali bo salon do
> największych nie należy :) Wymagania jak dla
> normalnego użytkownika, który jeszcze do
> niedawna oglądał wszystko na telewizorach
> kineskopowych a o HD mógł tylko pomarzyć :)
Pobór prądu przy plazmie nie jest jakiś znaczny. A obraz nieporównywalny. Nie słuchaj też mitów o wielkich rachunkach i wypalaniu obrazu.
Miałem 20 lat tv kineskop Funai... kurde co to był za niezniszczalny tv... aż żal się go było pozbywać
Jerr Napisał(a):
> El Duce Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> -----
> > Miszczu .... trochę się pozmieniało, ...
> > @#$%&ć samsungi !
>
> Czyżbyś zwlekał z naprawą i zasilacz wysadził
> resztę TV ?
udałem się do jednego z dwóch autoryzowanych serwisów szajsunga w krk (tzn. ojciec się udał) to po oględzinach powiedzieli że to płyta i jakby była dostępna to kosztowałoby to 600 - 700 zł, więc odpuściłem i kupiłem nowy 32", za ok 1200, rodzice spróbowali sobie naprawić stary i znaleźli jakiegoś mecenasa/pasjonata który naprawił za 300 zł i to nawet więcej niż było trzeba (bezpośrednią przyczynę plus części niebawem zagrożone) i uratował szajsunga, który wrócił na mieszkanie a że drugi był kupiony to sprezentowałem go rodzicom :)
jebać szajsungi :)
Właśnie wiele dobrego słyszałem o samsungach...także panie El Duce jest pan jedyna osobą która jest na NIE :) argumenty zatem poproszę ! Albo inaczej ! co byś radził innego kupić skoro szajsung jest beeee:)
Kup LG. Ja mam i jestem zadowolony :)
mam 2 samsungi, jeden sie popsuł po 5 latach i 2 miesiącach i to jest mój argument, drugi póki co chodzi ale ma niecałe 2 lata
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (2 użytkowników)
Goście (2)