Żółta Kaczko jesteś pewien, że to wygrana? Bo jak dla mnie wygląda na to, że PZHL chce zebrać do 4 września co najmniej 60 % wpisowego od każdego z klubów, a w późniejszym terminie po uprawomocnieniu się decyzji i tak zrobić po swojemu. Kluby musiałyby albo zaakceptować nową formułę albo straciłyby 60 % wpisowego. Przynajmniej taki wniosek nasuwa się po analizie tego komunikatu.
-
-
Sezon 2013/2014
Jestem w zasadzie pewien, że Bajkopisarz przerżnął z kretesem i jest tego absolutnie świadom. Co by tam nie kręcił - kluby takie stawiały warunki konieczne do startu w lidze i ich żądania spełnił, choć zapowiadał, że nie ustąpi ani o krok. Więc po pierwsze on zaakceptował pomysł klubów, nie wymyślił nowego. Wpisanie 60% jest dla mnie logiczne, bo regulamin zakładał, że do 31 sierpnia ma być 60% wpisowego, reszta może być na raty, stąd te 60%. Ministerstwo mu zgody nie da tak gładko, albo i w ogóle, bo ustawa naprawdę nie przewiduje możliwości startu czegoś innego niż SSA w lidze zawodowej, więc to nie jest kwestia, że za tydzień mu dadzą, bo na tych warunkach mu po prostu nie dadzą, zresztą ten człowiek z ministerstwa w czwartek to powiedział jasno i wyraźnie. Poza tym to jest takie psychologiczne przekroczenie granicy. Udawał twardziela, a jak przyszło pokazać karty to pasuje nawet bez pokazania jakimi grał kartami. To jest łapki w górę i rezygnacja. Swoją drogą właśnie sobie strzelił w głowę, bo do tego żeby przewidzieć, że kluby mu nie ustąpią to nie trzeba było być wróżką, to było oczywiste. Jak nie był gotów iść do końca na noże to miał milion 500 tysięcy okazji żeby odpuścić i się wycofać, nawet w tym Sejmie. Okazało się, że blefował i nie był gotów na konfrontację, co było swoją drogą do przewidzenia, ale blefował długo za długo, bo myślał że się go przestraszą. Głupio robił, bardzo głupio i teraz za to zapłaci!
Ja tam jego zwolennikiem nie jestem i dobrze mu nie życzę, co może klika osób wie i jest w stanie potwierdzić. Zawodowo to on właśnie popełnił samobójstwo, tyle że z odroczonym terminem egzekucji. I on o tym doskonale wie, ten typ nie ustępuje ani o milimetr dopóki nie przerżnie absolutnie i z kretesem. Jedyne co próbuje to wyjść z resztkami wirtualnej godności, którą wydaje mu się, że jeszcze jakąś ma. Rzecz jasna jest w błędzie i też o tym w sumie wie, ale publicznie nigdy tego nie przyzna. Tak naprawdę teraz on już idzie jak Titanic, do tego w pełnej świadomości tego faktu. I zgodnie z tradycją na tym Titani-Hałasi-cu orkiestra też będzie grała grała do końca jakby nic się nie stało.
Ale oto mamy przed sobą upadek tego człowieka. Zgodził się na coś, co deklarował że nigdy nie nastąpi. oddał wpływ, oddał władzę, oddał rację. I żadnego z tych elementów nigdy już nie odzyska, nawet jakby ministerstwo mu przyznało kiedyś słuszność. I nawet jakby zaczął znów coś kombinować, choćby i jutro, to nawet tej nędznej pozycji jaką miał dziś rano nigdy już nie odzyska. Może i tryliardy euro teraz wyłożyć na stół, niczego to nie zmieni. Potwierdził własnoręcznie to co każdy racjonalnie myślący kibic wiedział od dawna - że wobec klubów jest bezsilny. Teraz może już tylko zwijać zabawki i szukać innej piaskownicy, bo w tej nikt poważny z nim się już bawił nie będzie.
To co stanie się dalej to juz jest tylko kwestia czasu, nawet jeśli ten czas miałby trwać do końca kadencji. Tak, takie mam przekonanie.
Chodzi mi raczej o to co pogrubił w cytacie Agent44. Ja odbieram to tak, że tylko do czasu uprawomocnienia się decyzji trwa obowiązek Hałasika respektowania propozycji klubów, a po uprawomocnieniu się decyzji już nie. Natomiast w kwestii wpisowego chodziło mi o termin, a konkretnie, że jak wynika z komunikatu ostatecznym terminem wpłaty jest 4 września 2013 r. Czyli kluby wpłacają do 4 września, PZHL na ten moment musi respektować propozycję klubów, ale tylko do czasu uprawomocnienia się decyzji ministra, a potem ... nie musi kierować się propozycją klubów?
Proszę Państwa chciałbym zwrócić na jedną rzecz uwagę. Otóż ze wszystkich zespołów, tak jest ze WSZYSTKICH tylko Cracovia postanowiła zagrać va bank uznając że ma czas kompletować zespół. Czy naprawdę myślicie zakładając że rozgrywki nie wystartują bo działacze dalej biją piane coś się u Nas zmieni? Czy po prostu to My (prezes) zaczniemy się wycofywać z hokeja. Sprawa jest dość prosta Hałasik przegrał, tego się nie da odwrócić jeśli nie dziś, to jutro jeśli nie jutro, to za jakiś czas jego koniec już widać. Teraz chce ugrać dla siebie i swoich ludzi jeszcze kawałek tortu (kasy). Nic poza tym. Problem jest jak już wspomniałem co dalej z resztą? Zmiany w polskim hokeju muszą być bo za 3-4 lata ta dyscyplina najzwyczajniej przejdzie w Polsce do historii. Kilka ośrodków jeszcze jest i warto na nich budować przyszłość, tą najmłodszą bo ja nigdy się nie oszukiwałem że na graczach 20-paro lub 30 letnich można zbudować przyszłość hokeja. Dla nich jest za późno, dla dzieciaków co teraz zaczynają jeszcze nie. Czy działacze pazerni na stołki i kasę, w ostatnim odruchu przyzwoitości pozwolą tym dzieciom i kibicom patrzeć w przyszłość z pewnym optymizmem? Mam wątpliwości ale i jeszcze pewne pokłady nadziei. Dotyczy to zarówno struktur PZHL jak i klubowych. Nikt nie jest bez winy. Hałasik się tylko idealnie wpasował w ramy kombinatora, wyzyskiwacza. Liga musi rozpocząć granie innego wyjścia nie ma, ustępstwa są, trzeba pewnych spraw przypilnować, być może w pewnych sprawach odpuścić ale litości ta wojna tak naprawdę nikomu już nic nie przyniesie. Dążyć do walnego, usunąć obecnego prezesa i jego klikę i niestety wyciągać trupy z szafy, bo w niej pewnie już pełno. Naprawiać co się da nawet kosztem ligi, dzieciaki są ważniejsze. Nie leczyć a przeciwdziałać, no ale to każdy wie, tylko zawsze trafiają się tacy co wolą do swojej kieszeni na pacjencje nawet umierającym się dorobić.
Ps. Nigdzie nie jest powiedziane że Podhale powinno grać za Zagłębie czy w ostatnich latach nie zdarzało się że liga była kadłubowa bo ktoś się wycofał? Oczywiście teraz stało się to przed sezonem, no ale akurat w tym względzie uważam że kluby powinny zająć się czymś innym niż dyktowaniem kto w tej lidze ma grać a kto nie. Inna kwestia to wpisowe, ale to już Podhale niech oceni czy opłaca im się je wpłacać.
no to jednak bedzie sie działo :)
http://www.hokej.net/pl/news,artykul,5,31118,stanowisko-klubow.html
I tak trzymać!!!
nieaktualne po oświadczeniu klubów
2) podejmujemy działania w kierunku zwołania Nadzwyczajnego Walnego Zjazdu PZHL celem odwołania Prezesa PZHL wraz z Zarządem
nie dało się wcześniej?
no tak czekaliśmy na sponsora, którego nigdy nie było
Wow, tak ostrej reakcji klubów się nie spodziewałem.
Ponieważ zdążyłem już się kilkukrotnie zgubić w całej sytuacji, to pojawia mi się pytanie. Jeśli uda się odstrzelić Hałasika na walnym, to przecież WB zostaje jako wierzyciel polskiego hokeja?
==edit==
Czy sędzia z PZHL-u może bez problemu sędziować takie rozgrywki?
Dla mnie to niestety nic się nie zmieniło. Co to za kompromis gdy w jednym miejscu zamiast PHL jest PZHL.
[pre]
[i]"Ponadto informujemy, że na podstawie zatwierdzonych przez Zarząd PZHL Regulaminów Rozgrywek w ekstralidze
mogą brać udział wyłącznie kluby, które wpłaciły tytułem wpłaty wpisowego do rozgrywek kwoty zawarte w
[b]Liście Kar i Opłat PHL[/b] oraz kluby zaproszone do rozgrywek na zasadzie dzikiej karty, po uiszczeniu
stosownej opłaty."[/i]
[/pre]
Czyli gramy pod PZHL na zasadach PHL. Gdzie tu jest kompromis ?
to nie są rozgrywki tylko mecze towarzyskie, oczywiście PZHL może zabronić, ale skoro im nie płaci to chyba zarobić nie zabroni, jak coś za południowa granicą pewnie znajdą się chętni do sędziowania
A może teraz ci zapisani do PHL też się zbuntują?
No to do kompletu jeszcze oświadczenie Naszego klubu.
[quote="MKS Cracovia SSA"]
W nawiązaniu do komunikatu klubów z dnia 2 września 2013 roku MKS Cracovia SSA oświadcza, iż decyzja o przystąpieniu do rozgrywek towarzyskich organizowanych przez Kluby oraz odmowa udziału w rozgrywkach organizowanych na zasadach ustalonych dla PHL sp. z o.o. podyktowana jest następującymi względami.
1) Brak jest decyzji o wyrażeniu zgody Ministra Sportu i Turystyki o zatwierdzeniu zawartej przez PZHL i PHL sp. z o.o. umowy o powierzenie PHL sp. z o.o. prowadzenia ligi zawodowej, co jest jednoznaczne z brakiem podstaw prawnych dla funkcjonowania ligi zawodowej
2) Nawet jeżeli w najbliższym czasie wydana zostanie zgoda Ministerstwa Sportu na prowadzenie rozgrywek przez PHL, to brak jest na tą chwilę uzgodnionych jakichkolwiek warunków prawnych, organizacyjnych, regulaminowych i finansowych prowadzenia rozgrywek przez PHL. PHL nie utworzyło żadnych struktur organizacyjnych, nie dysponuje pracownikami, którzy mogą rozgrywki poprowadzić.
3) Mimo wielu zastrzeżeń ze strony klubów PZHL ani PHL nie przystąpiły do normalnych prac mających na celu uzgodnienie z Klubami zasad funkcjonowania ligi zawodowej, co przełożyło się na próbę uruchomienia rozgrywek za wszelką cenę, w oparciu o narzucone Klubom regulaminy zawierające nieakceptowalne dla nich zapisy, w tym zapisy obejmujące szereg świadczeń na rzecz PHL
4) Żadna z wielu składanych w ciągu ostatniego roku przez Prezesa PZHL obietnic o pozyskaniu nowych źródeł finansowania nie została spełniona. Wszystkie zapowiadane projekty, w tym głównie utworzenia drużyn Dream Team w Gdańsku, Sosnowcu i teraz w Krynicy zakończyły się porażką. Najlepsi polscy hokeiści trenują w Krynicy mamieni kontraktami, które nigdy nie zostaną zawarte. PHL nie ma żadnych przychodów niezbędnych do prowadzenia działalności
5) Sytuacja finansowa PZHL jest katastrofalna. Zaciągane są zobowiązania, w tym wysokie kontrakty z trenerami reprezentacji Polski, na które nie ma pokrycia w przychodach
6) Komunikaty wydawane przez PZHL do mediów są odmienne od informacji przesyłanych do klubów, wprowadza to w błąd opinię publiczną i prowadzi do sytuacji, w której hokej jest negatywnie postrzegany przez opinię publiczną
7) Działania Prezesa Zarządu PZHL są całkowicie nieprzejrzyste. Członkowie Zarządu PZHL nie mają dostępu do dokumentów podpisywanych przez Prezesa. Według informacji zamieszczanych w mediach Prezes w imieniu PZHL zawiera umowy z własnymi spółkami i podmiotami trzecimi, o których nie są informowani członkowie Zarządu PZHL
Prezes PZHL próbuje w mediach obciążyć kluby odpowiedzialnością za bałagan, niekompetencję i zadłużanie PZHL. Wywołuje to oburzenie klubów.
Trzeba z dużą mocą zwrócić uwagę opinii publicznej i osobom odpowiedzialnym za polski sport, że przeciwko działaniom Prezesa PZHL jednogłośnie występują praktycznie wszystkie polskie kluby hokejowe. Właścicielami i sponsorami tych klubów są poważne firmy państwowe, samorządy miejskie i przedsiębiorcy prywatni. Każda z tych instytucji od lat wykłada na hokej znaczące środki finansowe. Trudno posądzać te instytucje o złą wolę lub dążenie do hucpy.
Zarządzanie PZHL jest złe. Od kilku lat liczba zarejestrowanych w Polsce hokeistów dramatycznie spada. Zamiast zająć się organiczną pracą na rzecz polskiego hokeja Prezes Zarządu PZHL prowadzi wojnę medialną z klubami, w której nie wiadomo o co chodzi.
Prowadzi wojnę przeciwko wielu osobom w klubach, które od lat, często społecznie próbują ratować tą dyscyplinę sportu przed upadkiem.
Praktycznie cała społeczność hokejowa w Polsce domaga się rezygnacji Prezesa Hałasika ze stanowiska Prezesa PZHL.
Wobec powyższego, ze względu na wskazane powyżej zastrzeżenia i uchybienia oraz brak odpowiedniego zaplecza prawnego, finansowego i organizacyjnego po stronie PHL, rozgrywki ligowe w sezonie 2013/2014 powinny odbyć się na dotychczasowych zasadach, a ich organizatorem powinien pozostać PZHL. Sezon rozgrywkowy 2013/2014 PZHL i PHL powinny zaś poświęcić na zbudowanie podwalin pod ligę zawodową, która ruszyłaby od następnego sezonu na zasadach akceptowanych przez wszystkie kluby.
[/quote]
źródło: [url=http://cracovia.pl/hokej/news/wiadomosci/oswiadczenie_zarzadu_mks_cracovia_ssa][Cracovia.pl][/url]
i dla porządku wklejam znane już wspólne stanowisko sześciu klubów hokejowych
[quote]
W związku z notorycznym przekładaniem przez Prezesa PZHL istotnych terminów, niedotrzymywaniem ustaleń, składaniem obietnic bez pokrycia oraz ciągłym wprowadzaniem w błąd opinii publicznej oświadczamy, że:
1) rozpoczynamy mecze towarzyskie zgodnie z pierwotnym harmonogramem meczów tj. z dniem 6.09.2013 r. (terminarz w załączeniu),
2) podejmujemy działania w kierunku zwołania Nadzwyczajnego Walnego Zjazdu PZHL celem odwołania Prezesa PZHL wraz z Zarządem.
Nasza determinacja wynika z podania do publicznej wiadomości treści uchwały podjętej przez Prezydium Zarządu PZHL w dniu 2 września 2013 roku, stanowiącej próbę wmanipulowania Klubów w regulamin i zasady rozgrywek przygotowane dla potrzeb PHL sp. z o.o., pod przykrywką rzekomej organizacji rozgrywek przez PZHL, o czym świadczą:
1) opłata licencyjna w wysokości 40.000 zł, zamiast 15.000 zł wynikających z regulaminu PZHL,
2) możliwość uzyskania ?dzikich kart", których regulaminy PZHL nie przewidują,
3) organizacja rozgrywek na zasadach przyjętych przez Zarząd PZHL w dniach 25 i 28 maja br. dla PHL,
4) przekazanie rozgrywek PHL z dniem uprawomocnienia się decyzji Ministra Sportu i Turystki o wyrażeniu zgody na zawarcie umowy o zarządzanie liga zawodową w hokeju na lodzie w najwyższej klasy rozgrywkowej - co pozwoli osiągnąć Prezesowi PZHL cel, do którego dąży wbrew woli Klubów, tj. rozpoczęcie rozgrywek na zasadach i regulaminach stworzonych na potrzeby PHL sp. z o.o. oraz zapewnienie finansowania działalności Związku i PHL z budżetów klubowych.
Niniejszym przedstawiamy harmonogram meczów towarzyskich:
[/quote]
[img]http://cracovia.pl/hokej/files_pl/file_123255/terminarz.jpg[/img]
źródło:[url=http://cracovia.pl/hokej/news/wiadomosci/oficjalne_stanowisko_szesciu_klubow_hokejowych][Cracovia.pl][/url]
Nie jestem jakoś przekonany czy to nasze "Oświadczenie" do "Oświadczenia Klubów" było konieczne..? Po co to jakieś takie wyrywanie się jeszcze przed szereg? Skoro ktoś od nas uznał, że trzeba łopatologicznie wytłumaczyć 'opinii publicznej' w czym rzecz, to trzeba było - moim zdaniem - takie właśnie pismo wspólnie z pozostałymi Klubami zredagować. Ten cały "przewrót" , który mam głęboką nadzieję, że ma na celu wyłącznie [b]dobro polskiego hokeja na lodzie[/b], uda się wyłącznie przy wspólnym i współgrającym działaniu. Nikt nie powinien wychylać się do przodu i nikt zostawać krok z tyłu. Cieszę się, że Sanok się jasno określił. Jestem przekonany, że tak Polonia jak i GKS K-ce sercem i duchem są z nami.
Ale taka refleksja jeszcze. Ten cały "bunt" Klubów według mnie winien mieć miejsce chwilę po tym jak pan Piotr ogłosił, że ma sponsa, który jest - ten spons - jakimś idiotą pragnącym okazać swe szczodrobliwe oblicze w trakcie sezonu, bodajże po 3 kolejce :D Ja osobiście o takim sponsorze tytularnym nie słyszałem. Takie rzeczy jak sponsorowanie tytularne ogłasza się zawczasu, robi się konfę, kiziu miziu, ustala gdzie na bandach, lodzie, koszulkach, etc, ma być logo sponsora, etc, etc. Zatem według mnie już wówczas było jasne, że sponsorem mają być Kluby i ich opłaty licencyjne/dzikie karty. Ale rzecz jasna zapewne co poniektórzy dali się omamić i czekali na ów one million [s]bicycles[/s] euro jak na zbawienie.. A tutaj dupa i kamieni kupa.
[u]No i obyśmy nie stracili hokeja w Cracovii...[/u]
To jest wersja jeszcze lepsza niż sam fakt że Wielki Bajarz ustąpił. Nie ma już co godzić się na żadne półprawdy i półśrodki! To wersja, która mnie w zasadzie satysfakcjonuje całkowicie w 100% :D cały sezon mogę na takie towarzyskie chodzić i wolę to niż dowolne rozgrywki o Mistrzostwo Polski organizowane przez tego matoła Pinokia lub mające z nim i jego kolegą Mariuszem z gumowym zegarkiem cokolwiek wspólnego! Kurczę, no nie do wiary, wreszcie bez niepotrzebnych hamulców kluby powiedziały głośno to co trzeba było już dawno temu powiedzieć, brawo, brawo, brawo!
A ja mam pytanie. W którym momencie można uznać, że zorganizowało się własne, pozazwiązkowe rozgrywki sportowe? Czy już sam fakt, że 6 klubów zorganizowało się i w gruncie rzeczy w okresie, gdy planowany jest start rozgrywek federacyjnych, kluby te rozplanowują spotkania towarzyskie. Moim zdaniem to jest organizowanie alternatywnej ligi. I teraz pytanie - czy to wystarczy WB by polecieć z tym do IIHF?
trochę się zagalopowałeś z tą atrakcyjnością rozgrywek towarzyskich, jak dla mnie ma to tylko i wyłącznie na celu pokazanie pzhl że kluby są przygotowane nie przystępować do rozgrywek pod egida phl i sa w pełni świadome tego czego oczekują, efekt tego ma być prosty dymisja albo baw się sam, żaden z klubów nie chce grać meczy towarzyskich, po prostu usztywnili stanowisko i wyciągnęli armaty dając znać że czas się już skończył, tyle
w gruncie rzeczy zobaczymy jak bardzo prezesowi zależy na hokeju
Dlatego chyba to będzie seria oficjalnie niepowiązanych meczów towarzyskich, bo takie wolno grać do woli, a za jakiekolwiek rozgrywki zorganizowane Pinokio by już chyba mógł polecieć kapować
(...) Prezes zarządu Stowarzyszenia Krzewienia Idei Lewicowej. 12 września 2004 startował w wyborach uzupełniających do Senatu (był popierany przez Stowarzyszenie Krzewienia Idei Lewicowej). W wyborach parlamentarnych 2011 bez powodzenia ubiegał się o mandat senatora z ramienia SLD w okręgu wyborczym nr 77 (w czasie kampanii przegrał proces w trybie wyborczym w związku z rozpowszechnianiem nieprawdziwych informacji o kontrkandydacie). (...) za wikipedia.
Tylko teraz pytanie kto idzie na stołek prezesa? I kto będzie sędziował w międzyczasie te 'towarzyskie', bo sędziowie podlegają pod PZHL, a jak PZHL nie wyda zgody - a nie wyda ;) - to pozostanie przebieranie zawodników za sędziów :)
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)