Poleci ktos jakis football manager online tylko taki w ktorym mozna prowadzic druzyne z realnymi nazwiskami itd ?
-
-
Cracovia - Football Manager
213 dni później
gra ktos w 13? 12 mi sie znudziła i chciałem się przesiąść ale ciągle jaja z tymi cruch dumpami i nie idzie pograć. zna ktoś rozwiązanie tego problemu??
Niestety nie, znam Twój ból Santo. Jakiś czas temu czytałem że jakoś się tam da ale nigdy nie miałem wystarczająco dużo czasu żeby nad tym posiedzieć.
Ja tam trzeci sezon Borussiom cisne i 0 crasów bugów i tp. no może poza tym że Lewandowski dalej siedzi w Dortmundzie i nikt go nie chce.
te,santO,to jak ty grasz w tego FM od dziecka i dalej nie wiesz że wychodzą tam patche,łatki z aktualizacjami??...hehe,kolega Cie musiał uświadomić...
a jak chodzi o stare czasy,CM,FM to- Javier Saviola oczywiście:)
Daawno już w to nie grałem,chyba ostatnia wersja to 04/05...ale może już pora odświerzyć temat?z drugiej strony jak sobie przypomne 3/4 doby spędzane przed kompem byle tylko sezon dograć,żeby następny już zacząć...
51 dni później
w FM2014 na dzień dobry Filipiak informuje trenera, że filozofią klubu jest gra na posiadanie piłki :) odcisnął swe piętno Stawowy.
Jak ogólne wrażenia? Warte stówki? Są wreszcie piłkarze z realistycznymi statystykami?
szczerze mówiąc nie przyglądałem się uważnie współczynnikom kopaczy. rzuciło mi się w oczy, że najlepiej z obrońców wygląda Wasiluk :)
na duży plus (jak dla mnie) dyrektor sportowy, a także system poleceń w taktyce oraz nowy ekran z planowaniem treningów. wygląda też na to, że kluby (przynajmniej polskie) lubią sobie krzyknąć niezłą sumkę za grajka. a Felipe kasą nie szasta ;)
gra bardzo elastyczna: można sobie ustawic tak, by znakomitą większośc roboty sceodwać na asystentów, a można też samemu ustawiać wszystko. szczerze mówiąc, to tak sie tym wszystkim bawiłem, że mecz rozegrałem dopiero po dwóch godzinach - a z reguły "na dzień dobry" chce rozegrać jakiś mecz jak najszybciej, by zobaczyć, jak hula. jeśli chodzi o rozgrywkę, to za każdym razem jest to krok do przodu. no, może kroczek.
najlepiej ściągnąć demo, zobaczyć, czy warto. za friko można zobaczyć, czy odpowiada mechanizm rozgrywki, silnik meczowy, itp. polska liga na pierwszy rzut oka potraktowana jak zawsze po macoszemu, a jak dla mnie da się grać. nie ma kwiatków znanych z poprzednich edycji typu Arek Baran jako bodajże lewoskrzydłowy.
Ja gram od dwóch tygodni (pre-order z betą). W polską ligę się już nie bawię, bo za każdym razem Pasy spuszczę, jakoś nie mam szczęścia :)
Ale rozpoznanie polskich realiów dosyć śmiechowe. W 2016 mistrzem w E-klasie został Dolcan Ząbki. Pasy były trzecie (ale nie za Stawowego, bo ten poszedł do Zabrza, a 3. miejsce z Cracovią zrobił R.Wieczorek (sic!) ). Przygoda w europejskich pucharach zakończona na którejś rundzie eliminacyjnej z FC Sion.
Jeśli chodzi o mnie, to nie poszło mi w Unionie Berlin - sam sezon tragiczny nie był, ale nie awansowałem. Następnie wziął mnie LeMans FC, z którymi awansowałem z trzeciej ligi do Ligue 1. Lecz widząc, że zarząd nie zamierza wyłożyć kasę na wzmocnienia zmyłem się stamtąd i podjąłem współpracę z FC Utrecht w trakcie sezonu.
Z nowości - rewelacyjnie rozwiązany ostatni dzień okienka transferowego. Rewolucja w treningach również na plus, choć na razie wyznaczam środki ciężkości trochę na wyczucie. Bardzo fajne są podpowiedzi asystenta w trakcie meczu oraz rozbudowane szybkie polecenia meczowe. Generalnie dużo innowacji, gra się niesamowicie rozbudowuje. Strach pomyśleć co będzie za parę lat. I w którym momencie będzie granica, po której przekroczeniu natłok możliwych opcji i ustawień będzie tak duży, że zacznie tracić grywalność.
PS Jak grałem LeMans w Ligue 2 ściągnąłem sobie Krzyśka Szewczyka. Daje radę, serio ;-) Chciałem też Sebę Stebleckiego, ale on wolał do malinowych nosów iść.
gentlemen Napisał(a):
-------------------------------------------------------
Generalnie dużo innowacji, gra się
> niesamowicie rozbudowuje. Strach pomyśleć co
> będzie za parę lat. I w którym momencie będzie
> granica, po której przekroczeniu natłok
> możliwych opcji i ustawień będzie tak duży,
> że zacznie tracić grywalność.
>
już teraz jest opcja "prostego" ("klasycznego") Football Managera, z podstawowymi opcjami. jeszcze nie probowalem.
gra faktycznie, wspaniale się rozwija, ale do tej pory z reguly po jakościowym skoku kolejna edycja nie wnosiła za duzo nowego. ja siadam do FM co dwa lata, po FM2015 nie obiecuję sobie za dużo. za to FM2016 powinien być jeszcze wspanialszy :)
W FM13 nie grałem, przyznaje, jednak FM12 zrobił na mnie niezłe wrażenie. Największym problemem były statystyki piłkarskie(Pawelec najlepszym polskim obrońcą, Polska wygrywa Euro 2012(!), Dudzic królem strzelców e-klasy(!!!) i tego typu). Do tego silnik 3D wołał o pomstę do nieba. Straciłem kiedyś gola, strzelonego przez zawodnika pływającego pod murawą:D po kilku meczach przeszedłem na widok klasyczny.
Do tego zdobycie Cracovią finału LM w 3 sezonie nie było bardzo ciężkie(1-5 w finale z Barceloną:( ). No i kasa transferowa, bardzo dziwnie to wyglądało. Często grajków kupować dało się za grosze(100k pln za Nakoulme!) a często chcieli sumy niebotyczne(Gołębiewski za 2mln pln). Do tego budżet transferowy wyglądał niejednokrotnie śmiesznie. Widziałem na przykład Jagiellonie kupującą w jednym okienku piłkarzy za 6mln(z średnimi wcześniej wynikami.
Poprawiła się kwestia relacji między klubami satelickimi? Wyboru tych klubów etc? W pewnym momencie nie dało się znaleźć ani sensownego patrona ani sensownej satelity za granicą(nie mówię o jakichś okocimskich etc.)
Obecna wersja mnie kusi, cena zastanawia. Po jakimś czasie żałowałem wydania 100+ pln na FM12.
Miałem 11 może się skuszę na 14? :)
Warto piszesz Knurze? :)
warto, jak się ma parę dni zaległego urlopu ;) ale myślę, ze jeszcze bardziej warto poczekac na tradycyjną łatkę w parę tygodni po premierze, naprawiającej niejednego buga.
btw. jak czytam, że jest mowa o przyjściu Szwocha do nas, to się uśmiecham, bo to pierwszy grajek, jakiego w gierce zaproponował mi Burlikowski ;) (razem z którymś z braci Maków). ale grajka nie kupiłem (ergo nie wypróbowałem), bo Arka chciała za niego za dużo.
7 dni później
Kupiłem
Wrażenia po dwóch dniach
Dużo się dzieje ale nie wszystko ogarniam jeszcze - przyjąłem model angielski zdystansowanego menedżera
Wybrałem oczywiście Pasy
Początek sparingowy obiecujący ale ostry wp... od FTC u siebie w sparingu nieco ostudził moje zapędy (chyba przesadziłem z młodością :) ) 1-6 mnie zmartwiło
przyszła liga jestem po 5 meczach mam 7 punktów Śląsk wyjazd w pałę 0-2 na inaugurację, potem 4-2 z Lechią u siebie, 1-1 Korona wyjazd, 0-1 Piast u siebie, 4-1 Widzew na wyjeździe - teraz szykuję się na Legię.
Sprzedałem Saidiego bo chciał (do Kataru :) ) podobno za tanio ale w sumie nie płaczę, bo Żurek okazał się niezłym nabytkiem, potwierdzam Wasiluk wygląda solidnie, eksperymentuję z małolatami, nawet z niezłym skutkiem, Kapustka się jakoś odnajduje, Mak kupiłem , zobaczymy co będzie, Szwoch poza zasięgiem finansowym, podobnie jak inne grajki (głównie ze względu na płace) mam problem z prawą obroną rezerwą jakby coś było nie tak z Kusiem (który swoją drogą gra dobrze)
no i występy grajków -
gram 4-4-2
w bramce Pilarz ale chyba Matko dostanie szansę bo coś go krytykują
Wasiluk już mówiłem, Żytko poza składem bo Kosanovic też dobrze, Marciniak poza składem bo na lewej szaleje.... Zejdler..., no i Kuś
w środku rotuję Steblecki, Danielewicz, Dąbrowski, grał Straus ale dostał kontuzję tak jak Budziński ale obaj są solidnymi kandydatami, tak jak Boljevic plus wchodzi z ławki młody Kapustka
skrzydła to Steblecki, Bernhardt i Żurek (Seba uniwersalnie, Edgar prawa, Żurek lewa)
atak to Dudzic (5 bramek!) i Nowak (2 bramki) wchodzi z ławki Mak i Kita, dostanie szansę Szewczyk i młodzi z U-18 Chmielowski i Piątek, którzy ładują bramę za bramą
zobaczymy jak dalej pójdzie :)
to i ja krótko opisze kariere w Pasach, naparzam w fm13 i rozpoczynam wlasnie sezon 18/19 :D
z obecnego składu zostali: Kosanovic, Marciniak, Steblecki, Budziński i Straus i tylko Kosa grywa od poczatku - reszta ogony/rezerwy/puchar polski. Bardzo dobrym transferem okazal sie byc Arkadiusz Woźniak z Lubina - od 2013 roku zawsze srednia 10 - 15 bramek w sezonie
Z ciekawostek, rozbudowali nam stadion do 19 tysiecy, bilans z gtsem od awansu w 2013 roku to 10-2-3, a podium ligi w ostatnich latach prezentuje sie tak: [URL=http://www.tinypic.pl/5hpqsv8duv9l][IMG]http://pics.tinypic.pl/i/00469/5hpqsv8duv9l_t.jpg[/IMG][/URL].
W LM byłem trzy razy ale bez osiągnięć, plus taki ze przynajmniej hajsik za awans jest ciekawy.
w 2018roku dopiąłem ciekawy transfer i przy Kałuży powitano nowego asystenta haha:
[URL=http://www.tinypic.pl/2do76kccdltb][IMG]http://pics.tinypic.pl/i/00469/2do76kccdltb_t.jpg[/IMG][/URL]
Filipiak z Tabiszem nie są specjalnie rozrzutni, co roku walcze z Tabiszem zeby za kase zarobioną w awansach do LM rozbudowywać szkółkę i obiekty treningowe, z bardzo różnym skutkiem
Na przestrzeni kilku lat(7-8) gra powoli przestaje mieć sens jeśli gra się w e-klasie. Mniej więcej po takim okresie jest seria 120 zwycięstw, drugi raz z rzędu zdobyta LM i mniej więcej najlepszy skład w europie(jeśli się głupio ludzi nie puszcza). Znam ludzi którzy jechali po 20-30 sezonów i wtedy są jaja:) Legia w 2 lidze? Proszę bardzo, LM dla Catanii? Dlaczego nie itp.:)
Problemem dla mnie było zawsze szkolenie, nigdy nie dostawałem ciekawych juniorów(poza startowymi, z których mogło coś być). Przeważnie po paru sezonach juniorzy przychodzący mieli bardzo kiepskie statystyki i ciężko było również z rozwojem(mimo rozwiniętego skautingu oraz bazy treningowej).
Odnośnie Twojego wpisu Karvinie, zawsze fascynowało mnie że Dudzic był w FM zawsze dobrym grajkiem jak na e-klase. W sezonie nie ładował mniej niż 10 bramek(!) co jakiś czas o niego z Niemiec czy Włoch pytali i dawali dobrą kasę. Różni grajkowie niejednokrotnie mieli świetne statystyki w jednej "części" gry(w 12 Milik jest najlepszym napastnikiem świata, w 08 miałem Moskita który został królem strzelców LM etc.), Dudzic jednak w każdej w którą grałem spisywał się lepiej niż dobrze:) Może to on przesyła statystyki z Polski odnośnie FM;)?
164 dni później
Kupiłem FM 14 i stwierdzam, że to najgorsza część gry w jaką gralem (chociaż nie wiem jaka była 13). Mamy koniec kwietnia a gra chodzi jak wersja beta. W każdym meczu są poprzeczki. Niektóre mecze są zaprogramowane przez twórców gry żeby nie dało się wygrać. Gram Cracovią, pierwszy mecz grałem u siebie z Piastem. W strzałach 20 do 5 ale celny miałem tylko 1 i to był akurat gol. Piast strzelił w 90 a wyrównał Dąbrowski w doliczonym czasie. Potem wygrana 2:1 na wyjeździe z Jagiellonią i baty u siebie 0:2 z Zagłębiem. Zagłębie jest wiceliderem (!) ale przegrało z Jagą u siebie 4:0(!!!). Potem gram u siebie z Widzewem i na dzień dobry przegrywałem 0:2 żeby zremisować 2:2 mając kilka niewykorzystanych setek. Nowak wszystkie sam na sam strzela w bramkarza. Zremisowałem z Legią na Łazienkowskiej 1:1, okazało się, że to pierwszy stracony przez nich gol bo w pozostałych meczach gromili. Potem zaliczyli kolejny remis u siebie z Zagłebiem, które w poprzedniej kolejce przegrało 4:0 a ja gram z ostatnim Podbeskidziem, które w dodatku gra piłkarzami, których nie znam z reala. Jakiś Misiak, Mizgała. I tego meczu zgodnie z algorytmem gry nie da się wygrać niezależnie od zastosowanej taktyki i wyjściowego składu.
Najpierw prowadziłem 2:0 i moi zawodnicy marnowali sytuację za sytuacją. Podbeskidzie w końcówce strzeliło 2 bramki i skończyło się remisem a ja ze złości wyłączylem komputer. Gram ten mecz drugi raz, prowadzę znów szybko 1:0 ale przegrywam 2:1. To mi nie grało bo znów miałem miażdżącą przewagę w sytuacjach więc postanowiłem sprawdzić czy wygrałbym ten mecz ustawiając inną taktykę albo cofając się po zdobyciu gola. Ale było to samo i co najlepsze powtarza się scenariusz, że strzelam na początku żeby stracić w końcówce i zremisować. Przed chwilą właśnie taki mecz, w którym prowadziłem 3:1 skończył się 3:3. Skoro wynik jest znany przez program zanim ustalę taktykę i skład to nie ma sensu w to grać. W FM 12 nie mialem takich jaj chociaż tam po zastosowaniu odpowiedniej taktyki zdobywałem Cracovią co sezon mistrzostwo, kilka razy wygrałem LM, a w 11 stoper zostawał u mnie królem strzelców bo był patent na rzuty rożne ;) Teraz chyba tak się nie da ale mam wrażenie, że jaką nie ustawię taktykę to piłkarze grają tak samo więc jest jeszcze gorzej. Zrobiłem symulację dalszych meczów i co chwilę wychodzą takie kwiatki jak Śląsk (10) - Zawisza(5) 7:1 czy przegrana Legii z Piastem u siebie 1:3. Też tak macie? Bo nie wierzę, że każdemu ta gra tak chodzi i ma tyle pozytywnych opinii.
Jako, że w nowego FMa mam przegranych sporo godzin myślę, że mogę się jakoś ustosunkować do tego, co napisałeś :)
Zaznaczę tylko, że nie grałem w ogóle naszej rodzimej ligi (po raz pierwszy chyba od kiedy bawię się w jakiekolwiek managery piłkarskie).
Rzeczywiście, w porównaniu do wersji zeszłorocznych dużo ciężej jest utrzymać jakąś zwycięską serię. Także o kilka meczów bez porażki dużo trudniej.
Podobnie jak Ty - zdarzyło mi się wielokrotnie remisować (szczególnie u siebie) mecze z teoretycznie dużo słabszymi przeciwnikami.
Klasykiem tegorocznego FMa są sytuacje : moi piłkarze oddają 30 strzałów, z czego 12 w światło bramki z czego pada 1 gol, a przeciwnik ma 5/1 i remisuje, bądź wygrywa - ponieważ moi piłkarze pomagają mu swojakiem.
Wiadomo - tego typu rzeczy także zdarzają się w rzeczywistości, ale w tym Football Managerze zdecydowali przesadzili z częstotliwością tego typu zdarzeń.
Poprzeczki, słupki - mega denerwujący temat. Jak piszesz - co mecz przynajmniej jedna/jeden.
Ja, grając Crystal Palace mam w składzie skrzydłowego Toma Ince'a. Ten jeden chłop ma w sezonie minimum 4-5 meczów jak Władek Bojlević w spotkaniu z Lechem ;)
Bardzo rzadko powtarzam jakiś mecz, a jeśli już to nie z powodu wyniki, a raczej jakichś abstrakcyjnych zdarzeń, które czasami mają miejsce (3 kontuzje/czerwona w pierwszych 5 minutach meczu), ale fakt jest faktem, wynik albo przynajmniej zwycięzca zwykle pozostaje ten sam :)
Ogólnie, mam wrażenie, że dużo więcej zdarzeń jest zaskryptowanych i rzeczywiście w niektórych rola gracza i jego decyzje wydają się mieć mniejsze znaczenie, niż w poprzednich wersjach. Najprawdopodobniej chodziło tutaj o "zwiększenie realizmu", żeby nie miały miejsca sytuacje jak w FM 13, gdzie można było rozegrać sezon, przegrywając dosłownie 1-2 mecze w tak wyrównanej lidze jak angielska.
Co moim zdaniem zostało poprawione w stosunku do poprzedniczki to mecze po zgrupowaniach reprezentacji. W starym Football Managerze, gdy grałem spotkanie tuż po przerwie na kadrę, w 80% taki mecz przegrywałem - zupełnie niezależnie z kim mi przyszło grać. Teraz jest zdecydowanie lepiej.
Najgorsze są te niewykorzystane sytuacje. Wcześniej też tak było tylko nie do tego stopnia i już ludzie się na to skarżyli.
Czasem powtarzałem pojedyncze mecze kiedy gra się zawieszała. Raz wygrałem tak Cracovią z Manchesterem City i gra się wyłączyła (normalka po rozegraniu 10 sezonów). Skoro wygrałem już ten mecz to głupio by było gdyby zapisała się porażka i tak powtarzałem do skutku tylko, że szedłem na 1 dzień na urlop i mecz się symulował. Przegrywałem więc stwierdziłem, że rozegram normalnie ten mecz i udało mi się zremisować. Wtedy czułem, że mam wpływ na grę bo asystent go przegrywa a ja nie. Ale najgorszy jest ten brak realizmu w polskiej lidze. Wcześniej były różne kwiatki jak Moskała królem strzelców z 30 golami ale nie coś takiego jak Śląsk - Zawisza 7:1.
Dokończę ten sezon Cracovią a potem spróbuję zagrać drużyną z lepszej ligi. Póki co widzę jeszcze, że poza stratą punktów ze słabeuszami bardzo łatwo zdobywa się je z mocnymi drużynami. Jedna rzecz mi się podoba - wreszcie GTS walczy u utrzymanie i jest w tabeli niżej niż ja :D
388 dni później
Odkop :P
Jak na razie mam połowę piątego sezonu i idzie mi tak!
[b]Liga mistrzów:[/b]
[img]http://i.imgur.com/04YLXS4.png[/img]
[img]http://i.imgur.com/gUU6KDp.png[/img]
[b]Liga:[/b]
[img]http://i.imgur.com/nTth9Jw.png[/img]
[b][color=#00FF00]mistrz[/color][/b] w 1 sezonie a później:
[b][color=#CC9933]2 miejsce[/color][/b]
[b][color=#00FF00]mistrz[/color][/b]
[b][color=#00FF00]mistrz[/color][/b]
zdobyłem też 1 Puchar Polski.
no i w tym sezonie nie widzę innej opcji jak kolejne mistrzowstwo - tabela po 22 kolejkach: http://i.imgur.com/QBDIQbQ.png oraz wyniki w ekstraklasie: http://i.imgur.com/6qkwNJz.png swoją drogą zajebista seria się zrobiła :)
[b]no i na koniec składzik:[/b]
[img]http://i.imgur.com/pRNbmjA.png[/img]
tutaj cała kadra: http://i.imgur.com/B8Sg2KG.png
baj de łej.. Bartek rozwija się niesamowicie http://i.imgur.com/hHwU0Fa.png
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)