AMC nie tylko teoretycznie ale również praktycznie jest odrębne od MKS'u to właściwie tak jakby Cracovia kupoała sobie dzieciaki powiedzmy z Clepardii tyle, że cena jest ustalona pewnie wcześniej.
O ekwiwalencie nie ma więc mowy później jak mniemam.
Nie jest akademia inicjatywą MKS'u więc nic dziwnego, że się nie dokłada. Dziwnym jest natomiast że klub sam nie organizuje PROFESJONALNEGO szkolenia OD DZIECKA
-
-
Akademia Mistrzów CRACOVIA :)
co poeta miał na myśli?
no np SMalec i spolka tlukli profesorowi do glowy wspolprace (czytaj kase) dla SMS, czcilibysmy wtedy np urodzimy Remana i inne takie pasiaste swieta :)
czego nie rozumiecie? AMC jest odrębne od MKS'u. przeciez to proste stwierdzenie, które każdy kto skończył chociaż 6 lat potrafi zrozumieć. Czy może chcecie wmócić, że jest inaczej tylko poco kolejna już forumowa demagogia?
Santo z kim sie klucisz i o co? bo Twoj poprzedni post troche sie mija z tym co pisal runkle
dzieciaki konczac Akademie z automatu przechodza do MKS'u jak to sie ma do ekwiwalentu? naliczany jest od 9roku zycia mlodego pilkarza jesli z AMC przechodza do Cracovii po skonczeniu 9roku zycia to ekwiwalent sie nalezy gdy z MKS'u trafia za kase w swiat, bez znaczenia jest tu kwestia rozliczen na etapie AMC - MKS, oczywiscie moge sie mylic wiec pewnie mnie ktos poprawi, natomiast gdy trafia przed 9 rokiem zycia to nic sie nie nalezy przy pozniejszych transferach
Sęk w tym, że dzieciaki mają założone karty zawodnicze w MKS.
Gdyby miały karty zawodnicze w Stowarzyszeniu to byłaby inna rozmowa.
Rzeczywiście pod tym wzgledem AMC jest zupełnie odrębne od mKS. Inaczej mówiąc MKS g.... daje i AMC musi sobie radzić sama, a jeszcze MKS kłody pod nogi rzuca.
Że nazwa ta sama, że AMC zawodników wychowuje za bezcen drużynom MKSu to nic... Z tym podejściem MKSu w życiu nie ma szans na jakąkolwiek normalność. Właściwie to nie wiem po co te drużyny AMC są związane z MKSem (bo tak naprawdę to wyglada, że sa i to bardzo), chyba tylko dla obiektów..
Formalnie Stowarzyszenie jest odrębne od MKS. Tak samo, jak akademia Legii jest formalnie odrębna od KP Legia (akademia działa jako fundacja).
Ale KP Legia SA ze swego budżetu przekłada kilka milionów rocznie do budżetu akademii, udostępnia za darmo obiekty i inne takie.
hmm no to jednej sprawy nie rozumiem skoro stowarzyszenie jest odrebnym podmiotem to w jakim celu zaklada sie karty zawodnicze MKS'u ? nie mozna tego pozniej zmieniac na etapie przejscia z AMC do MKS'u w takiej sytuacji mamy zatem odrebny podmiot pracujacy ZA SWOJE na rzecz innego podmiotu, pewnie jest w tym cel, chodzby nismiertelna chwala Cracovii, ale niestety biznes rzadko idzie w parze z marzeniami ...
co do obiektow to raczej powazna kwestia, miec gdzie trenowac a nie miec gdzie :)
Faktycznie, przecież to jest chore...!
ja się kłócę? zwracam uwagę na pewne błędy w pojmowaniu i nic więcej.
Wypada zwrócić jeszcze uwagę, że Akademia pobiera składki od rodziców, bierze granty z miasta i organizuje sobie sponsorów. W drugą stronę wygląda więc to też tak, że to MKS nie ma z tego nic bo jeszcze musi udostępniać obiekty a potem płacić za dzieci wyszkolone w Akademii.
Dla mnie jest to bardzo dziwny układ, nie wiem jak to wygląda w innych klubach ale ja sobie wyobrażałem zawsze, że to klub szkoli dzieci, bierze za nie składki i dodatki udostępniając obiekty. Wtedy nie ma konfliktu na zasadzie, komercja czy dzieci bo dzieci też jakby (skłądami rodziców chociażby) zarabiają na utrzymanie boiska. Znając Tabisza to w bilansie wychodzi mu, że CAŁKOWICIE mu (MKS'owi) się to nie opłaca, dlatego też są problemy z boiskiem. Nie wiem poco zostało to tak przekombinowane.
Ekwiwalent w późniejszych latach należy się już tylko MKS'owi
SaNtO Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Dla mnie jest to bardzo dziwny układ, nie wiem
> jak to wygląda w innych klubach (...)
No więc stawiana w naszym kraju za wzór, a na pewno prekursora Akademia Legii też jest odrębna od KP Legia (AL to fundacja, KP to SA, czyli praktycznie identyczna sytuacja jak u nas, bo fundacja czy stowarzyszenie to jeden pies) a mimo to dostaje kilka milionów rocznie od klubu, trenuje na jego obiektach za free i ma pełne wsparcie medialne.
nalezy sie ekwiwalent tylko dlatego ze mlodzi zawodnicy od poczatku maja wyrabiane karty MKS'u, co do korzystania z boisk to gdyby AMC miala korzystac np z obiektów Clepardii to gdzie tu jeszcze byloby miejsce na MKS? Zakladam ze obecny uklad ma obie strony satysfakcjonowac, inaczej ze soba by nie wspolpracowaly, to ze klub nie daje kasy jeszcze o niczym nie swiadczy, natomiast wspolpraca dla dobra obu podmiotow pewnie powinna i byc moze w niedalekiej przyszlosci bedzie lepsza
z jednym bym polemizowal, gdyby dzieciaki byly bezposrednio pod MKS w cale nie ma pewnosci ze nie zachodzilby konflikt biznes czy dzieciaki, w koncu Pan Biznesmen jak sie obrazi ze mu sie nie daje dobrych godzin bo dzieciaki wtedy graja, pojdzie gdzie indziej a dzieciaki jak im sie wstawi dziwne godziny i tak przyjda bo po 1 rodzice nie bez powodu dali je do szkolki Cracovii no i samym dzieciakom pewnie to nie przeszkadza tak bardzo jak rodzica, teraz w AMC przynajmniej jedno jest pewne dzieciaki sa NAJWAZNIEJSZE!!!
no wlasnie we wszystkich klubach, (właściwie myślę o krakowie i klubikach) rodzice płacą składki, klub dostaje granty i z tego mają to to to i tamto. Jak powstają akademie przy klubach (a znam kilku ludzi, którzy je otwierali) to granty dla klubu, połowa ze składek również a tylko ta druga połowa dla akademii. Wspólnie z klubem zapewniają pewne rzeczy, zwłaszcza że dzieciaki są zawodnikami klubu.
W naszym klubie mamy dziwny układ bo nagle klub nie ma ani złotówki od dzieciaka, granty idą na akademie a klub ma jeszcze tracić na komercji kosztem Akademii i ja się poniekąd nie dziwę, że to tak wygląda bo dla Tabisza liczby i te sławetne słupki są najważniejsze. On siedzi w poczuci, że nic z tego nie ma więc nie będzie jeszcze chciał stracić
SaNtO Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> W naszym klubie mamy dziwny układ bo nagle klub
> nie ma ani złotówki od dzieciaka
czytając samo to stwierdzenie nóż się w kieszeni otwiera, pozdrawiam wszystkich Twoich znajomych co akademie przy klubach założyli i czerpią korzyści finansowe z tego, w końcu nikt tego z dobroci serca nie robi, z Twoich postów wynika że właśnie po to są dzieciaki, by się na nich dorobić(jak już nie ma na czym), bo widzę jesteś wielce oburzony że Cracovia jeszcze nie doi rodziców z AMC, a powiedzmy sobie szczerze Cracovia czyli kto? sprawa jest dość prosta, skoro masz tak szerokie grono znajomych, bawiących się w akademie nic tylko zgłosić się do Cracovii, że na zdrowych zasadach chcecie dać kasę od rodziców, granty się pojawią itp itd a AMC niech się buja, nic prostszego i układ zdrowszy prawda? zresztą ta dyskusja do niczego nie prowadzi, masz szeroką wiedze i spore znajomości a co najważniejsze ugruntowane zdanie
i najważniejsza sprawa otóż klub z tytułu AMC ma młodych zawodników już na dzień dobrych emocjonalnie związanych z klubem, tylko tyle i aż tyle
ja nie jestem tym wcale oburzony, piszę jak to wygląda, wskazuje ze jest to dziwne, ze nigdy sie z czyms takim nie spotkalem oraz probuje sam sobie tlumaczyc problemy z boiskiem znajac metody działania Jakubka. Myślę, że część pasiaków wyobrażała to sobie inaczej, w tym ja.
Mam nadzieję, że chociaż ten ostatni element będzie wrażany i że faktycznie dzieciaczki będą związane z klubem. Inna sprawa, że nie dostaje ich też za darmo.
Nie mam ambicji by cokolwiek przy Cracovii zakładać, tym zająć się powinien klub. Jak kiedyś wygram w totka to się może zaangażuję
z totka to troche jednak zabraknie ;) klub pilkarski to studnia bez dna
Akademia Mistrzów Cracovia jak toładnie jest napisane. Mam pytanie do Pana prezesaAMC. Co pan zrobił w tym kierunku aby młodsze roczniki miały treningi o późniejszych porach ? C o roku jest ten sam problem ,wie Pan żeby dzieci mogły trenowac muszą dojechac z rodzicami. Czy Pan myśli że rodzice nie pracują ? Jak Pan chce ściągnąc wiekszą liczbę dzieciaków takimi ruchami .Albo Pan ma małe pole do popisu albo wszyscy mają w d...e dobro młodej CRACOVII
Jeszcze do Dziennika Polskiego z tym idź...
1. Nie ma prezesa AMC. Jest prezes Stowarszyszenia Kultury Fizycznej Wspierania Młodych Talentów 100-lat Cracovia. Stowarzyszenie prowadzi grupy piłkarskie i hokejowe. Część piłkarska działa pod marką AMC.
2. Pod koniec lipca i sierpnia odbyło się kilka spotkań w sprawie grafiku zajęć. Pierwotnie boiska miały być dostępne do 17. Ostatecznie udało się przedłużyć godziny. Ale oczywiście dalej są problemy kiedy pojawiają się grupy, którym wynajmowane są obiekty, ewentualnie inne grupy MKS. Szczegółowo godziny treningów ustalają trenerzy wespół z koordynatorem.
3. Przy okazji- trener prosił o podanie rozmoarówki dzieci, a nie obiecał stroje. Doszło zatem do nieporozumienia.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)