a Czarni Lwów założeni w 1903 więc nie ma się o co kłócić;)
-
-
RESOVIA 1904 ??
Wiadomość zmieniona (24-01-04 13:28)
a więc jeszcze raz dla wszystkich, którym umknęła potwierdzona przez mnie PRAWDZIWA HISTORIA CRACOVII I RESOVII podaję ją po raz kolejny:
mianowicie mój pradziadek śp. Jakub Bytnar powiedział mi na łożu śmierci, że tak naprawdę na pomysł założenia klubu piłkarskiego o nazwie Cracovia wpadł on z kilkoma kolegami już w roku 1902, zaraz po powrocie z rejsu parostatkiem po Morzu Północnym.. był on bowiem na meczu w Sheffield i zaraz jak wrócił do Polski założył z kilkoma kolegami drużyne podwórkową o nazwie Cracovia.. faktu tego jednak nie wpisał do księgi żadnej a jedynie do swego sztambucha, który zaginął podczas II Wojny Światowej.. a że w 1905 roku pokłócił się z jednym z kolegów , tamten pojechał do swojej babci do Rzeszowa i tam na złość mojemu pradziadkowi założył drużynę o nazwie łudząco podobnej do Cracovii (Resovia) oraz pomalował chłopakom koszulki w takie same biało-czerwone pasy..
mój pradziadek jednak nie popuścił i po przejściu szkarlatyny na przełomie 1905 i 1906 roku skrzyknął raz jeszcze kumpli i wpisali się w poczet klubów polskich założoną 4 lata wczesniej Cracovię, zaczęli grać oficjalne mecze, robiąc tym samym ”kuku” samozwańczym odgapiaczom z Rzeszowa.. Mój pradziadek płakał rzewnymi łzami, kiedy mi to wyznał, ja również nie posiadałem sie ze wzruszenia.. tydzień później ten skromny załozyciel Cracovii dokonał swego żywota..
reasumując: Resovia istotnie powstała w 1905 roku, Cracovia zaś 4 lata w cześniej w 1902 roku.. czyli nic się nie zmienia.. to Cracovia jest najstarszym klubem w Polsce.. musicie sie z tym pogodzić
w mowie, w sercu, w myśli CRACOVIA 1902 KRAKÓW
jako pierwszy dokanałem wykopalisk na terenach Polskiej Strefy Zabezpieczenia Pokoju w Babilonii:
okazuje si, że pradwą jest ze niejaki -nasz-judeo-słowianin wyriezany(stąd nazwa Moj-Rzesz-ów) był pierwszym potomkiem i Adama i Ewy...
stąd też to w miascie tym wzięło sie pierwsze : Ameryka (taki sobie bazar założyliśmy) i Europa (stąd też bazar jest) i w Azjia(też mamy taki bazar)..
i jeszcze jedno - Akademię też pierwsi zalożyliśmy ... mamy na to Alibi
..a Matkę Wszechczasów uwieczniliśmy naszym pomnikiem - od tego zwanym....
bo my z pod(pro)m(il))a jesteśmy
Wiadomość zmieniona (24-01-04 14:11)
Ro Man z całym szacunkiem - Twoje argumenty też nie są przekonywujące i nie zgadzam się z ostatnim zdaniem, że Cracovia powstała w 1902 roku, a Resovia w 1905. Nie są przekonywujace, gdyż w zasadzie taką historię każdy kibic może sobie wymyslić, co nie znaczy, że Ci nie wierzę:) Za chwilę znajdzie się ktoś kto powie, że np. najstarszym klubem są Bieszczady Ustrzyki Dolne ponieważ planowali założenie go już w 1897 roku i pierwszy mecz rozegrali 7. VII. 1897 roku piłką szmacianą pod bieszczadzkim lasem. Dlatego liczy się to co jest na papierze, czyli data rejestracji klubu, a nie to co mówią historycy footballu i żaden spór nie ma tutaj sensu. Wracajac jeszcze raz do tej "rzeszowskiej rewelacji" - argument rzeszowian o regulaminie z 1904 roku jest - nic dodać nic ująć - śmieszny. Poza tym padło takie zdanie: "...Austriaccy zaborcy wydłużali procedury pisemnego rejestrowania polskich stowarzyszeń i klubów, na dodatek były to czynności kosztowne dla zgłaszających..." oraz "...Rzeszów podlegał pod namiestnictwo lwowskie, a więc i daleko a pewno i drogo..." Również i to nie jest żaden argument - tłumaczenie, że było drogo i daleko nie ma żadnego sensu bo kogo to interesuje? Nie udało się wcześniej przed Cracovią i trudno. Choć nie ma to znaczenia, my też należeliśmy do zaboru austriackiego, a że mieliśmy znacznie bliżej bo u siebie... no cóż- również pozostaje powiedzieć trudno. CRACOVIA POWSTAŁA W 1906 ROKU, NATOMIAST RESOVIA W 1907 I NIC TEGO NIE ZMIENI.
Wiadomość zmieniona (24-01-04 16:41)
Resovia sie zkompromitowala niesamowicice kiedy wynyslila za rok powstania-1905,a teraz to juz w ogole dojebali.Brna caly czas w to gowno.Wystarczylo uznac za rok powstania 1909 czy nawet 1907 i nie byloby problemow,a tak to sie wyglupiaja.Hehe i do tego jeszcze kibice Sovii przywlaszczaja sobie takie haselka jak-Pasy,Wojna wojna wojna-Resovia i cos tam jeszcze:D
Coz chca byc mlodsza kuzynka Cracovii,bo i tak nikt nie uzna im tego 1904czy 5,za to beda porownywani do Cracovii,a ze na jej tle wypadaja marnie, to ich wola.
A ten filmik,hehehhe jest jak strefa 11 NIE DO WIARY:D
Niby maja strasznie dowody na cos tam,niby wszystko udawadniaja,a NIC nie udawadniaja:D.
Dziadek pokazal jakas kartke z jakims szkicem boiska i z jakimis tekstami i to ponoc byly przepisy gry w pilke,ale gdzie tam jest cos o klubie Resovia?A najlepsze bylo na koncu jak koles powiedzial,ze i tak zostanie data 1905 bo kibice sa juz przywiazani itp,hehe łaske robia:D
Buuuchacha:)
Bardzo dobre !!! Resovia powstała w 1904 a już po 6 latach zagralii wygrali pierwszy mecz !!!! :) I tak ich to podjarało (też bym się cieszył po 6 latach!!!) że aż powołali prezesa . Lepszego kawału nie słyszałem od dawna!
Idąc tropem odkrywców z Rzeszowa - ja też włąściwie jestem kilka lat starszy - tylko matka urodziła mnie 6 lat później, ale to przez niedopatrzenie :))) Co za bzdety.
Aaa, jeszcze jeden drobny szczegół panowie odkrywcy - Kraków zarówno po tej stronie błoń jak i po drugiej również należał do zaboru austryjackiego wobec czego argument "...Austriaccy zaborcy wydłużali procedury pisemnego rejestrowania polskich stowarzyszeń i klubów.." jest tyle warty co i cała wasza historia.
Ale się ubawiłem -teraz to już mogę wychodzić na hokej :)
BRAWO doktor Zaborniak !!! ... czekamy na dalsze "odkrycia" ;-))) w tej sytuacji proponuje kolejny ciekawy temat badań: kto starszy? ... Sokołowianka 1904 czy Resovia 1904 ? życzymy owocnej pracy ;-)))
A mój dziadek w Krzeszowicach kopnął kamień, który wyglądał jak piłka w 1989 roku... I to był poczatek historii piłki na ziemiach Polski!!!
Tak było, i ja to mówię, i urzędowym pismem zaświadczam...
Pet z Pisuaru (kumpel Syfona z Predomu)
PS. Cenowa -Bomba..., a gdzie jest ten Rzeszów?
Słyszałem że Kazimierz Wielki też kopał w kulę , jak budowali KRAKÓW.
Cenowa-Bomba-rajstopy gratis.
"Trzebinia w Pasy"
Vasago, no nie mów, że łyknąłeś moją historię.. szczerze mówiąc równie trudno z nią polemizować co z rewelacjami resoviaków.. ;-)
pzdrw
Ro Man ano łyknąłem, ale powiem szczerze, że podejrzewałem iż trochę przekoloryzowałeś, tzn. myslałem po prostu, że ktoś do pewnych faktów dorobił legendę. Nie mniej ogólnie uwierzyłem, nie przypuszczając jednak, że to w 100% bajka:) Z drugiej strony, nawet gdybym podejrzewał, że to bajka, to myślę, że niewypadałoby mi napisać, że nie wierzę bo gdyby faktycznie tak było...
Vasago.. za wprowadzenie mnie w naprawdę znakomity humor stawiam ci bardzo duże piwo.. ;-) historia mojego pradziadka jest równie wyssana z palca co niektóre publikacje tygodnika Newsweek oraz bieżące dokonania ”redaktorów” Faktu.. daleko jej jednak do kwadratury koła, jaką prezentują swoimi ”odkryciami” sympatycy Resovii.. rzeszowskie rewelacje należałoby włożyć gdzieś pomiędzy Monthy Pythona a kłamstwo oświęcimskie..
pozdrawiam wszystkich kibiców najstarszego klubu Polski - Cracovii Kraków, której swięto jak co roku wypada 13 czerwca..
Ja bym się nie doszukiwał kłamstwa w rzeszowskich rewelacjach, ale na pewno nie są one żadnym argumentem.
masz racje, kłamstwem one nie są, ale na pewno nagięciem prawdy do granic mozliwości.. najlepsze jest to, że resoviacy przez kilkadziesiąt lat nic takiego nie twierdzili, znalazł się jednak parę lat temu jakiś ”zmyślny” łebek, który grzebiąc w dokumentach w rzeszowskim ratuszu odnalazł jakieś ścinki-wycinki-półprawdki-półgębki i z wszczął totalne zamieszanie.. tak naprawdę mamy do czynienia z tendencyjną interpretacją pewnych ”faktów”, które nie mają nic wspólnego z rzeczywistym obrazem sprawy.. koleś, który wymyslił tę bzdurę zaciera pewnie rączki z zachwytu..
pzdrw Vasago..
Za kare spadną teraz do 4 ligi :D:D:D
wg http://geocities.com/cwks1905/historia.html
"Otwarcie nowego boiska piłkarskiego (stare było o dość nietypowych rozmiarach i trzeba było wybudować nowe) nastąpiło 12 maja 1912 roku, a mieściło się ono "na stawisku" w rejonie dzisiejszej ulicy Hetmańskiej i Podpromia. "
skoro zrobili sobie nietypowe rozmiary boiska, to chyba jednak nikt nie przeczytał tych papierków napisanych w 1904.... A więc sprawa jest trochę nieoficjalna... :)
Zostawcie już tych buraczków. Widocznie muszą sobie dodawac animuszu w ten sposób bo ich Stal leje na wszystkich frontach aż miło. Prawdy obiektywnej i tak nie zmienią.
Na stonie internetowej resovii jest bład bo pierwszy mecz w 1907r zagrali nie z krakowskimi a z wisla kraków to dowodzi oczywiscie o nierzetelnosci biografow resovii(zreszta grali Championii Rzeszowa) a resovia i championii to nie to samo.I przypominam kolegom że 13 czerwiec 1906 to data pojawienia sie w Nowej Reformie zaproszenia(ogłoszenia) przez AKF do regularnych treningów co jest jednoznaczne z data powstania klubu, jest to dowód na ze tak napisze poczecia sie klubu,statut rejestracja była troche pozniej.Co do resovii to temat wyczerpał PAS zreszta madrze,ja bym jeszcze dodał ze na moj gust nie mozna pisac o klubie resovia w tamtych czasach gdyz kolejne zmiany nazwy swiadczyły o braku tozsamosci lub wiezow z ta nazwa a proba nazwania sie jakkolwiek.Piłkarze z rzeszowa to po prostu zbieranina osob ktora chciała zagrac w pilke i odpowiada naszym Krakowskim którzy grali duzo wczesniej,bo lubili.Tak jak ja czasem zbiore chłopakow na mecz i sobie zagramy ale przeciez nie mam klubu, kłocimy sie na podworku z powodu meczu i jak hemerling napisze maila do listkiewicza bo mam dylemat i nie wiem czy jak kopne w piłke i odbije sie od lecacego ptaka pomiedzy bramkarzem a obronca a padnie bramka to czy przypadkiem nie było spalonego bo akurat przed bramkarzem nie było zawodnika a jak strzelałem to był.TO MA BYC DOWÓD
Wiadomość zmieniona (28-01-04 21:50)
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)