jest tak samo w temacie jak i wasza dyskusja o Złodziejach Ustawionych Społecznie
-
-
Deregulacja zawodów. Opinie
Ja nie pisałem o OFE. Każdy powinien wpłacać pieniądze na indywidualne konto i potem z tego korzystać. Ja nie mam zamiaru płacić ZUS skoro wiem, że nie dożyję 67 lat i moje ewentualne dzieci nic z tego nie dostaną. Zamiast prywatyzować wszystko za grosze trzeba przeznaczyć pieniądze z prywatyzacji na wypłaty emerytur obecnym emerytom, a ZUS zlikwidować. Nie może być tak, że rząd w każdej chwili może zmienić wiek emerytalny, stawki emerytur itd. Nikt by się na coś takiego dobrowolnie nie zgodził i czegoś takiego by nie podpisał, no ale mamy socjalizm i przymus.
65 dni później
witam ,
zadajmy sobie pytanie czy wszyscy taksówkarze znają tak Kraków aby na chwile obecna zdać egzamin z znajomości Krakowa gwarantuje Wam ze nie ,czy ktoś z Was spoglądał na pytania egzaminacyjne zapewne nie ,zadałem kilka pytań obecnemu kierowcy jednej z sieci niestety błędne odpowiedzi .
nie ukrywam ze jestem byłym kierowca przewozu w czasie kursu na taxi i znam przypadki wulgaryzmów itp do firm przewozowych będących już taxi więc zadaje pytanie chodzi o topografie czy o brak konkurencji .
reasumując jestem za egzaminem jednak aby te pytania były bardziej zbliżone do rzeczywistości .
pozdrawiam
wiLLu Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Taxiarze do momentu gdy pojawiła sie konkurencja
> wogole łache robili zeby gdziekolwiek pojechac za
> mniej niz 100 zł ...
> Co wiecej w przewozach jeszcze niezdażyło mi
> się jakoby kierowca byl nie miły widać że
> zależy im na kliencie w taxi nigdy tego nie
> odczułem wręcz przeciwnie tak wiec jak widać
> konkurencja robi swoje :)
A probowales samemu sie usmiechnac i byc myly dla tego taksowkarza ? Ja z krakowskimi taxi mam calkiem mile wspomnienia, a co do tych "100zl" to pamietam jak z pod Cracovii na Wielickiej o drugiej w nocy jechalem i taksoiwkarz zatrzymal licznik na 20 zl wystarczylo tylko ladnie poprosic.
Egzaminy mają być zniesione czy nieobowiązkowe? Czy nie będzie przypadkiem tak, że ja mogę oprowadzić np. rodzinę ze stanów legalnie po Krakowie i jak mi dadzą za to 100 dolarów to nie łamie prawa, ale egzamin na przewodnika miejskiego będzie dalej podstawowym kryterium zatrudnienia w biurze?
Bo jeśli urząd marszałkowski przestaje organizować egzaminy na pilotów wycieczek/przewodników miejskich zrobi nam się kuriozalna sytuacja, w której rynek zamiast się uwolnić się zamknie. Bo chyba nikt sobie nie wyobraża, żeby jakieś biuro wysłało ludzi na wycieczkę z kimś 'z ulicy'...
Z ciekawości można gdzies na necie znaleźć egzamin na złotówe? Kiedys w tv widziałem jak to w UK wygląda.
35 pytan
11 z przepisow
24 z topografii miasta:
- 500 ulic (gdzie sie konczy gdzie zaczyna)
- wszystkie hotele (200 okolo)
- najkrotsze trasy przejazdu
- szpitale
- szkoly
- muzea
itp.
generalnie trzeba sie uczyć, potem dołożyć 6 tysięcy na sprzęt taxi do auta, i zapierdalać by się zwrocił abonament (około 500 zł) i Zus (900 - chyba ze ktos ma nizszy). Jak ktoś ma czas jeździć po nocach codziennie, auto mało pali, nie psuje się, nie jeździ ktoś na wakacje i nie choruje to można zarobić nawet 2,5 tysiaka
trzeba tylko odkladać na nowe auto, bo po 3 latach (około 200 tysiecy przebiegu) auto nie jest juz zdatne do jazdy
starego nikt nie kupi, bo w dowodzie ma sie pieczatke "TAXI"
w dzien nie ma sensu wyjezdzac bo korki na miescie niemilosierne
najlepszy zarobek - piatek, sobota, sylwester. jak nie pozygaja auta to stawka godzinowa wyjdzie ponad dychę spokojnie
BartAcid Napisał(a):
> Z ciekawości można gdzies na necie znaleźć
> egzamin na złotówe? Kiedys w tv widziałem jak
> to w UK wygląda.
http://www.bip.krakow.pl/?dok_id=14313 tu na dole masz wykaz pytań i opisane wszystko jak to wygląda.
należy zjechać na sam dół i są odpowiednie załączniki do egzaminu
http://www.bip.krakow.pl/?dok_id=14313
Zapomniałeś jeszcze dodać, że w pytaniach z topografii znajduje się 1600 ulic, parków, swerów, placów i trzeba je przyporządkować do danej dzielnicy. Przy takich cenach paliwa, produktów i usług jakie mamy teraz odłożenie na nowy samochód staje się coraz mniej realne, przy obecnych cenach za przejazd. Według mnie dawna cena 2,30zł była by idealna na te czasy i satysfakcjonowała by mnie w 100%. Zaraz ktoś powie, że icar jest tańszy i wolicie jeździć taniej, i wcale się wam nie dziwię, bo każdy wybiera tańszą opcję ale!. Icaropodobne twory jeżdżą w tym momencie taniej od taxi (dotyczy to w 90% taryfy nocnej, bo w dzień po mieście wychodzi podobnie. Nie wiem jak lokowozowi psychoterapeuci?), ale jak to długo potrwa? Wszyscy się rzucili na łatwy i szybki zarobek (m.in. wielu taryfiarzy), tylko sobie tego do końca nie przemyśleli, a powód jest jeden: w jaki sposób chą żyć i odkładać na młodszy-lepszy samochód?, bo chyba o to w tym chodzi? Icarusy robią min. 2 razy więcej kilometrów niż zwykła taryfa i tu jest pies pogrzebany ponieważ samochody im zaczną padać jak muchy. Wszyscy myślą, że jest zajebiście bo jedziesz pare kilometrów i płacisz 2 dyszki, które zawijam do kiermany i się cieszę. Jednak prawda jest inna, bo na te 2 dyszki składa się: zus pierdolony, podatek, abonament (jak ktoś jeździ w sieci), paliwo, oraz koszty związane z utrzymaniem samochodu (nie pracujesz=nie zarabiasz).
Jeżeli chodzi o deregulację to pytam się po co otwierać zawód, który jest otwarty dla każdego, tylko trzeba zdać egzamin ze znajomości miasta.
To nie jest rzecz nie możliwa do zrobienia! Każdy nawet jak idzie do Mak' Kwacza smażyc hamburgera to przechodzi szkolenie jak to zrobić. Jeżeli tego nie umiesz, to po co męczyć siebie i innych? Wedłóg mojej opinii najlepiej by było zreformować całąy egzamin, aby stał się bardziej przyjazny, bo w obecnej formie wieje lekką komuną.
"Zapomniałeś jeszcze dodać, że w pytaniach z topografii znajduje się 1600 ulic, parków, swerów, placów i trzeba je przyporządkować do danej dzielnicy"
Na egaminie nie ma już przyporządkowań ulic itp. do danej dzielnicy.
hmm jezeli jest tak zle, to sa inne zawody w ktorych dzieki doskonalej znajomosci adresow, ulic, itp mozna wyciagnac wiecej niz te 2500 miesiecznie na reke. To tylko taka sugestia, jak ktos tu juz napisal "po co sie meczyc" za marne pieniadze.
mamy 21 wiek wiec po co uczyc sie nazwy ulicy kozia wulka skoro moge zobaczyc na e-mapce gdzie ona lezy ? :>
dla liczy sie zeby kierowca umiaj jezdzic, nie byl psychopata oraz byl poprostu uprzejmy.
i dokladnie sie zgadzam skoro panowie sie boja wiekszej konkurencji moga zmienic zawod ;)
WiLLu akurat z nazwami ulic (oraz uprzejmoscia) to bede bronil taksowkarzy. Zawodowa jazda po miescie to nie tylko nazwy ulic (chociaz za czas wstukania ulicy w GPS i znalezienia trasy mozna juz ruszyc i byc daleko, nie martwiac sie ze GPS wskaze zla trase). Jest to takze: znajomosc wszystkich dziur w jezdniach, wiedza gdzie sa korki w dany dzien tygodnia o danej porze, znajomosc skrotow, nie zawsze calkiem przepisowych, znajomosc czasow i kolejnosci swiatel na skrzyzowaniach, wiedza gdzie w zimie asfalt przymarza w pierwszej kolejnosci, znajomosc adresow - gdyz nawet Automapa nie radzi sobie z nimi dobrze, a jest w Krakowie sporo miejsc gdzie numery domow sa calkowicie zmiksowane, i wiele, wiele innych, czasem drobnych rzeczy.
Ogolnie jestem za deregulacja i wolnym rynkiem, ale na zasadzie ze na rynku zostaja najlepsi, a nie najtansi.
Usz!! Napisał(a):
> "Zapomniałeś jeszcze dodać, że w pytaniach z
> topografii znajduje się 1600 ulic, parków,
> swerów, placów i trzeba je przyporządkować do
> danej dzielnicy"
>
> Na egaminie nie ma już przyporządkowań ulic
> itp. do danej dzielnicy.
Nie wiedziałem, że to znieśli. Więc teraz już naprawde nie rozumiem po co likwidować ten egzamin, skoro nie ma już najtrudniejszej części.
wiLLu Napisał(a):
> mamy 21 wiek wiec po co uczyc sie nazwy ulicy
> kozia wulka skoro moge zobaczyc na e-mapce gdzie
> ona lezy ? :>
> dla liczy sie zeby kierowca umiaj jezdzic, nie byl
> psychopata oraz byl poprostu uprzejmy.
>
> i dokladnie sie zgadzam skoro panowie sie boja
> wiekszej konkurencji moga zmienic zawod ;)
Oczywiście, że można wszystko sprawdzić, ale nie lepiej jest posiadać jakąś wiedzę? Ostatnio zauważyłem tendencję wśród ludzi do mówienia "No bo mamy XXI w." i po c.h.u.j nam jakaś wiedza skoro mamy internet. Co jeżeli nie znasz adresu a takiemu właśnie kierowcy świeżo po deregulacji psuje się nawigacja i co wtedy? Powie ci, że przepraszasz ale nie wie jak jechać, albo internet mu nie działa? Z takim podejściem to całe światowe społeczeństwo za parę pokoleń będzie sprawdzać w internecie jak sobie wsadzić palec do dupy,
"...Kiedy giełda padnie, Internet Zawiedzie.
Bank centralny trafi szlak, a karta nie przejdzie..."???
Powtórze jeszcze raz! W tym zawodzie chodzi o to, aby żyć w miarę godnie, oraz odkładać sobie na nowy samochód, który jest twoim narzędziem pracy, a obecna sytuacjia cenowa spowodowana przez icary niszczy wszystkie takie plany, ale to wyjdzie za parę lat. Uwolnienie zawodu spowoduje, że zaczną napływać ex policjanci, wojskowi, strażacy itd., którzy są na emeryturze i rencie, i nie muszą płacić żadnych składek, a tacy jak my pójdą z torbami. Mi się ten zawód podoba i nie mam zamiaru go zmieniać, ale chcę tylko nakreślić wam problem. Zauważcie w jaki sposób przeprowadza się w ostatnich czasach reformy? Dramatyczny! Wszystko jest robione szybko, oraz byle jak. Tusk wzoruje się na całej Europie, zapominająć o tym, że u nas są inne realia. Jak we Francji zaczną jeść gówno, to tusk powie że my też musimy, bo w całej Europie jest to stosowane. Ta ustawa jest potrzebna, ale niektórych zawodów nie powinno się ruszać, albo powinno się zmienić formę egzaminowania, bo w innym wypadku zrobi się burdel większy niż jest.
jaki to zawod, gdzie za znajmosc adresow mozna wyciagnac 2 500 tysiaka?
jeśli nie jeździ się swoim autem, to chetnie podejmę taką :)
nazywasz "wiedza" znajomosc ulic ? no proszeee cie ... czyli jak taxi z Krk jedzie do Wroclawia to musi odmowic bo tamtych ulic na egzaminie nie bylo ? :D
"mm jezeli jest tak zle, to sa inne z[b]awody w ktorych dzieki doskonalej znajomosci adresow, ulic, itp mozna wyciagnac wiecej niz te 2500[/b] miesiecznie na reke. To tylko taka sugestia, jak ktos tu juz napisal "po co sie meczyc" za marne pieniadze."
to post dintha
dlatego pytam, gdzie za takie coś placa taka kase :D
Dla ciebie jest to znajomość, a dla mnie wiedza. Ja w swoim mieście muszę wiedzieć gdzie jest jakaś ulicę, natomiast gdybym jechał do Wrocławia, to nie muszę znać ulic bo uczymy się tylko topografii swojego miasta. Jeżeli taxi z Krak jedzie do Wrocławaia to:
1. Nawigacja
2. Mapa
3. Klient zna trasę
Willu ja rozumiem, że wolisz jeździć icarem - twój wybór, ale nie rozumiem czemu starasz się cały czas dopiec. Niestety twój punkt widzenia znajduje się na kanapie tylnej i widzisz 20 zł chowane do kieszeni za kurs. Nie wiem gdzie pracujesz, ale wyobraź sobie taką sytuację, że do twojej pracy zostają zatrudnienie Rumuni za 2-krotnie niższą stawkę, i albo się dostosujesz do ich zarobków, albo szukaj lepszej pracy.
Da się pracować za niższą stawkę? Wszystko się da, jak się chce, ale jaki jest w tym sens? Obecna zarobki taksówkarza nie powalają na kolana, a każdego dnia jesteśmy odowiedzialni za zdrowie i życie wielu pasażerów, a do tego mordują nas za 200 zł, bo nie mają na maszyny i czy ktoś z was chciałby zarabiać marnie, pracując po 12 godzin i mieć taką odpowiedzialność?
przecież ICar to normalna korporacja Taxi
tylko bez czasówki
w nocy to bez znaczenia, w dzien Icarowiec nic nie zarobi, bo stoi w korkach, a barbakan nie zarobi, bo nie ma zleceń :D
Tak icar teraz stal sie korporacja, ale do niedawna byli tylko przewozem osob. stali sie niezdrowa konkurencja dzieki ktorej jezdzimy na granicy oplacalnosci.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)