eredin Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Rock Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> -----
> > Problem w tym, że autonomicznie zarządzany
> Klub
> > znalazłby pewnie kilku mniejszych + być może
> > większego sponsora (np. na koszulki), z
> którymi
> > zacząłby być kojarzony klub. Comarch na to
> nie
> > pójdzie (stąd m.in. chory układ zatrudniania
> > marketingowców Cracovii na etatach Comarchu
> (!)).
>
> Wiesz, Comarch daje ok 5 mln EUR/sezon za to logo.
> Myślisz że znalazłby się ktoś, kto da
> więcej?
Logo na koszulkach w zależności od klubu to średnio 1-2 mln zł, w takich klubach jak Lech, legła i rzeka 3-5 mln zł...
-
-
Protest
[b]Prawda jest taka że dopóki Tabisz będzie w klubie nic się nie zmieni .[/b]
eredin: ComArch nie ma obowiązku pisać skąd dokładnie Cracovia ma kasę, natomiast ma obowiązek napisać ile dokładnie przelały Cracovii inne spółki grupy. czyli reszta z ok. 20 mln przychodu w 2010 r. czy 30 mln przychodu w 2011 r. pochodzi spoza ComArchu - wkład grupy w tych latach oscyluje na poziomie nieco ponad 5 mln zł.
w 2011 r. ze sprzedaży zawodników uzyskano przychody ok. 9 mln zł. 15 spotkań x 7 tys. luda x liczmy średnio 20 zł daje 2,1 mln zł. inni sponsorzy też troszkę dają, zwł. jeśli liczyć barter. do tego kasa z TV. nie wiem dokładnie skąd pochodzi reszta kasy, ale nie z ComArchu - inaczej musialby to wykazać w raporcie.
knur Napisał(a):
> eredin: ComArch nie ma obowiązku pisać skąd
> dokładnie Cracovia ma kasę, natomiast ma
> obowiązek napisać ile dokładnie przelały
> Cracovii inne spółki grupy. czyli reszta z ok.
> 20 mln przychodu w 2010 r. czy 30 mln przychodu w
> 2011 r. pochodzi spoza ComArchu - wkład grupy w
> tych latach oscyluje na poziomie nieco ponad 5 mln
> zł.
> w 2011 r. ze sprzedaży zawodników uzyskano
> przychody ok. 9 mln zł. 15 spotkań x 7 tys. luda
> x liczmy średnio 20 zł daje 2,1 mln zł. inni
> sponsorzy też troszkę dają, zwł. jeśli
> liczyć barter. do tego kasa z TV. nie wiem
> dokładnie skąd pochodzi reszta kasy, ale nie z
> ComArchu - inaczej musialby to wykazać w
> raporcie.
Czy ja wiem czy musiałby? Wystarczy że zatrudni piłkarzy i hokeistów w Comarchu - wtedy tego nie widać a kasa leci :)
Choć mogę się mylić - kiepski ze mnie księgowy:)
knur Napisał(a):
reszta z ok.
> 20 mln przychodu w 2010 r. czy 30 mln przychodu w
> 2011 r. pochodzi spoza ComArchu - wkład grupy w
> tych latach oscyluje na poziomie nieco ponad 5 mln
> zł.
no to nam człowiek w czapce napier.do.lił kasy :D
black cat Napisał(a):
> knur Napisał(a):
>
> reszta z ok.
> > 20 mln przychodu w 2010 r. czy 30 mln przychodu
> w
> > 2011 r. pochodzi spoza ComArchu - wkład grupy
> w
> > tych latach oscyluje na poziomie nieco ponad 5
> mln
> > zł.
>
>
> no to nam człowiek w czapce napier.do.lił kasy
> :D
Czyli mamy z Comarchu za logo tyle, ile ma rzeka od sponsora tytularnego - czyli nieźle
Do tego jak już wspominałem część wynagrodzeń, rachunki, pensje pracowników klubu (nie wiem czy wszystkich), opłata za obsługę medyczną i tak ziarnko do ziarnka okaże sie że tej kasy jest dużo więcej niż wkład grupy :)
Bp przecież świadczenia dla pracowników to nie wkład w Cracovię, prawda?
na początek errata - nie 5 mln, jak pisałem w poprzednim poście, tylko 8 mln z haczkiem, jak pisałem w przedostatnim. nie wiem, skąd mi się te 5 baniek wzięło.
jeżeli część wynagrodzeń części pracowników MKS pokrywa ComArch, to to zmniejsza koszty MKS, ale nie zwiększa przychodów Cracovii. zresztą, co do obsługi medycznej - to z raportu wynika, że segment "medycyna" nie sprzedaje swoich usług innym podmiotom grupy, ergo Cracovia nic z tego nie ma. w raporcie
powtórzę: na moje oko z raportu wynika, że ComArch "odpowiada" za ok. 8 mln przychodów MKS wobec 20-30 mln przychodów Cracovii. 8 mln to ok. 10 procent wszystkich kosztów sprzedaży i marketingu grupy. nie orientuję się, czy "koszty sprzedaży i marketingu" to także płace, ale niezależnie od tego uważam, że 1/10 to sporo.
Filipiak, Co?, Przebiłeś Dno !!!
".... Na pewno nie będę rejterował. Nie opuszczę Cracovii. Nie będę Rejtanem..."
Kompromitacja, MUSI ODEJŚĆ !!!
http://sport.wp.pl/kat,32294,title,Filipiak-nie-bede-Rejtanem,wid,14363958,wiadomosc.html?ticaid=1e2a5
Nie wiem czy gdzies to juz było, ale moze dobrym pomysłem byłoby w ramach protestu, zainteresowania ludzi i mediów rozwieszac plakaty, zamiat info o meczu to o trwajacym protescie??? Na pewno rzucałoby sie to w oczy
Presja/oczywiście w granicach prawa/ na REJTANA ze wszystkich stron a szczególnie kibiców,niech nie myśli ,że wszystko co powie to"ciemny lud to kupi" !
Dobrze,że ukazał się wywiad z Murawskim,bo przynajmniej mniej zorientowani, usłyszeli o pewnych rzeczach o których nie mieli pojęcia.
Dziwne, bo Murawski mówił to samo już dwa razy wcześniej i jakoś nie przyniosło to żadnego skutku.
Z całym szacunkiem, ale ten protest nie ma szans powodzenia. Szkoda waszego zapału.
mknący
Pewnie, najlepiej nic nie robić
Mówię tylko, że szkoda zapału.
W naszym przypadku jedynym rozwiązaniem które mogłoby przynieśc jakies efekty to protest podobny do tego w Gdyni ,czy też uderzenie w Komarch.
A wybił mu już ktoś z głowy przekonanie,że wcale nie postawił chałupy w Salwadorze?
W Comarch to możecie sobie uderzać... środowisko które robi z Comarchem interesy ze spadku Cracovii może się jedynie ucieszyć, bo da to nadzieję, że Prezes mniej czasu będzie poświecał Cracovii, a więcej Comarchowi, podobnie ucieszy to inwestorów na giełdzie, akcjonariuszy Comarchu, którzy od dłuższego czasu z niepokojem obserwowali finansowe zaangażowanie Comarchu w Cracovię... Myślę, że dla potencjalnych klientów Comarchu, większe znaczenie ma smak kawy podany na spotkaniu biznesowym, niż to, czy drużyna sponsorowana przez tą firmę gra w ekstraklasie, czy 1 lidze...
thebesciak Napisał(a):
> W Comarch to możecie sobie uderzać...
> środowisko które robi z Comarchem interesy ze
> spadku Cracovii może się jedynie ucieszyć, bo
> [b]da to nadzieję, że Prezes mniej czasu będzie
> poświecał Cracovii[/b], a więcej Comarchowi,
> podobnie ucieszy to inwestorów na giełdzie,
> akcjonariuszy Comarchu, którzy od dłuższego
> czasu z niepokojem obserwowali finansowe
> zaangażowanie Comarchu w Cracovię... Myślę,
> że dla potencjalnych klientów Comarchu, większe
> znaczenie ma smak kawy podany na spotkaniu
> biznesowym, niż to, czy drużyna sponsorowana
> przez tą firmę gra w ekstraklasie, czy 1
> lidze...
A tą nadzieję to też podzielam. Niech się zajmie Komarchem i tylko niech nie zapomni wziasc Meczennika
A może wpadniemy na herbatę do Wierzynka i będziemy pić parę godzin.Przecież to ekstraklasa.
Możemy uderzyć w Komarch poprzez wygenerowanie większych strat spółki MKS Cracovia.
Wtedy uśmieszek prezesa szybko zniknie jak coraz więcej trzeba będzie dokładać i pojawi się presja ze strony zarządu.A jak tego dokonać ?
Prostest w stylu Arki.Odcinamy klub od naszych pieniędzy.
Zboro Napisał(a):
> Możemy uderzyć w Komarch poprzez wygenerowanie
> większych strat spółki MKS Cracovia.
> Wtedy uśmieszek prezesa szybko zniknie jak coraz
> więcej trzeba będzie dokładać i pojawi się
> presja ze strony zarządu.A jak tego dokonać ?
> Prostest w stylu Arki.Odcinamy klub od naszych
> pieniędzy.
Wtedy Filipiak sprzedaje udziały w Cracovii i witamy w iii lidze- bo kto da nam kasę?
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)