Zac- ten minus jest najbardziej śmieszny, zresztą jak całe to towarzystwo.
-
-
Pasiaste wybory
zac Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Znalezione na stronie UB-ecji
>
>> - jest bezradny - nie potrafi załatwić tak
> prostej sprawy jak zmiana obrażającego Wisłę
> klubowego hymnu Cracovii
to na serio ktos napisal u nich? o ja cie przepraszam.. :):)
cos nieprawdopodobnego, co za zenada:)
Wisi to na stronie www.wislakrakow. com, jako ściągawka dla kibiców Wisły przed II turą wyborów prezydenckich :D:D
swoja droga w cytatach z Kracika na tej www.gts znalazlem takie cos:
(...)
4. "Wszystkie te tereny przylegające do stadionu, włącznie z terenami po dawnym odkrytym basenie, powinny pełnić jedną zintegrowaną funkcję sportową. To powinna być baza sportowa z zapleczem dla stadionu."
(...)
to se panie kracik teraz pointegruj inne tereny.
Kilka miesiecy kampani kibicow GWARDII przeciwko Majchrowskiemu , pelna mobilizacja w II turze . Przy naprawde niskiej frekwencji ogolnie w Krakowie wlasnie pokazali jaka sile stanowia ich glosy hehe.
Nastepnym razem proponuje sie nie napinac kundle i nie zapominac ze mieszkajac w WADOWICACH , MYSLENICACH , CHRZANOWIE czy BRZESZCZACH wybieracie BURMISTRZOW swoich miast , zas inne kundle zamieszkale w takich norach jak SŁOMNIKI czy GDÓW wybieracie wojtow wiec od KRAKOWA wara!!!
Prezydencie Majchrowski prosze pamietac ze dostał Pan kredyt zaufania od kibicow CRACOVII pora wiec dokonczyc obietnice z hala przy stadionie i zajac sie budowa hali dla MKSu , Gwardii niech Kracik wybuduje!
Przecież to wszyscy wiedzą że w samym Krakowie Wisła ma niewielu kibiców . Tak było od czasów powstania obydwu klubów.
Wisła była klubem podmiejskim i tak tez pozostało.
Nie mają żadnej realnej siły politycznej co pokazały właśnie te wybory.
Prezes TS Wisła- 500 głosów - Prezes KS CRACOVIA - 18 000 do sejmiku województwa - Cała prawda o wisełce.
Skończcie z propagandą, Panowie. Faktem jest, że dzięki pewnym działaniom mamy kilku pasiastych radnych w Radzie Miasta. Szkoda, że przez CZARNY PR, nie mamy ich więcej [ tak, potter, do Ciebie mówię ;) ].
W kwestii wyborów na Prezydenta Miasta Krakowa jednak bym nie przesadzał. Nie sądzę, żeby kibice Cracovii czy Wisły en masse stanowili o tym, kto wygrał wybory.
Oczywiscie ze kibice krakowskich klubow nie byli glownym elektoratem wyborczym .
Jednak niechec i propaganda siana przez dzieci ormowcow przeciwko Majchrowskiemu ( wydawalo im sie ze to wlasnie ich glosy sa decydujace ) przechylila szale w druga strone chcacy nie chcacy ustawiajac Majchrowskiego jako kandydata kibicow Cracovii
Wynik wyborow okazał ich siłe dajac im pstryczka w nos , teraz pora by Majchrowski solidnie kopnal ich za to w dupe.
Radna Olszowka była z nimi na rowni krzykliwa , jak widac za dobrze na tym nie wyszla
Aby dobić GTS jeszcze przypomnę wyniki głosowania do Rady Miasta:
Rząsa Tomasz w okręgu 5, miejsce 10 na liście PO - 554 głosy, czyli [b]1,79%[/b] głosów ważnych
Iwan Andrzej w okręgu 7, miejsce 10 na liście PO - 450 głosów, [b]1,41%[/b] procent głosów ważnych
Jakby nie patrzeć, wygraliśmy te derby ;)
^^Zeby to sie jeszcze przedlozylo na [b]konkretne[/b] korzyści...
Trzeba przyznać, że okręg 5 ma o 7 tys. mniej zarejestrowanych wyborców, niż okręg 7.
Zwycięstwo Majchrowskiego wcale nie jest zwycięstwem kibiców Cracovii, bo podział elektoratów Majchrowskiego i Kracika wcale nie przebiegał według sympatii kibicowskich. Ja osobiście nie głosowałem w II-ej turze (w I-szej turze mój kandydat przepadł, a żaden z 2 zwycięzców mi nie odpowiadał), a na forum pewnie jest więcej takich osób, podobnie jak są na forum osoby, które głosowały na Kracika (nawet z wypowiedzi w tym wątku to widać). Nie mówię już o tym, że dla 95% głosujących okoliczność czy Majchrowski bardziej lubi Cracovię czy rywalkę z drugiej strony Błoń i dla którego klubu więcej zrobił nie miała najmniejszego znaczenia przy oddawaniu głosu. Tak na marginesie jeśli sięgniecie pamięcią do otwarcia stadionu podczas meczu z Arką, to część osób też gwizdała na Majchrowskiego. Dlatego nie róbcie na siłę z Majchrowskiego prezydenta kibiców Cracovii tylko dlatego, że rok temu powiedział o nie schodzeniu na psy bo wcale nim nie jest.
Nikt z niego pasiaka nie robi. Ja na Majchra głosowałem tylk oz powodów kibicowskich-na przekór gtsowi:)
tu na siel nikt nie robi z Majchra kibica Cracovii, to raczej GTS wciska mu ta mache, bo dla nich kazdy, kto nie przeznaczy 100% na GTS jest "Zydem". taka maja chorobe, ze im sie wszystko nalezy, bo tak.
I tak bylo, jak wspomne takich tuzow, jak chocby Gołaś, co to poza plecami Cracovii (MKS!!) dogadal sie z Cupialem co do przejecia terenow Cracovii w Cichym Kaciku (tylko fakt, ze nieswiadomy urzednik rzucil gdzies mimochodem jakies info dla neigo bez znaczenia, sprawa sie rypla, i golas jak idiota tlumaczyl, ze musimy byc czujni, by nasszej (SIC!!) Cracovii nikt nie oszukal:), co za k.u.r.w.a blazen, jeszce dzis mnie telepie jak pisze o tym gosciu. nawet, pamietam, akcja przygotowawcza wczesniej byla w mediach - wislackie wtedy Tempo forowalo taki change na wniosek towarzyszy z GTS.
wiec jak teraz przeczytalem to co Kracik powiedzial towarzyszom o jednosci terenow przy 3 maja skupionych wokol stadionu GTS to mi sie noz otwiera i mam nadzieje ze ta MENDA Kracik skonczy jako nikt w polityce.
a Majcher, choc w kasie ewidentnie forowal GTS WBREW uchwale rady Miasta Krakowa z poczatku lat 90tych, ktora mowila o ROWNYCH w wartosciach finansowych srodkach na GTS i Cracovie (nikt o niej nie pamieta, a nie slyszalem, zeby ja uniewazniano), to i tak w jego kadencji mamy stadion i lodo czesciowo wyremontowane. za to chocby warto bylo go wybrac zamiast KRacika. bo my nie GTS, nie na chama, ja doceniam to co dla nas zrobil.
Ok, rozumiem wasze argumenty, choć tylko częściowo się z nimi zgadzam. Sam też zastanawiałem się czy z braku racjonalnych argumentów politycznych przemawiających za głosowaniem na Majchrowskiego lub Kracika nie zagłosować jednak na Majchrowskiego za nowy stadion (i w mniejszym stopniu halę, bo na hokeja rzadziej chodzę), ale wybudował to za pieniądze z kredytów, a nie dzięki jakiejś dobrej gospodarce. Kraków jest najbardziej zadłużonym dużym miastem ze wszystkich w Polsce w przeliczeniu długu na głowę mieszkańca i przyciąga mniejszą liczbę inwestorów niż inne duże miasta jak choćby Wrocław, Gdynia, Gdańsk, Poznań, nie mówiąc o Warszawie, więc ostatecznie doszedłem do wniosku, że takie inwestycje z zaciągniętych kredytów każdy potrafiłby zrobić. A o konkretnym przeznaczeniu sum i tak decydowała Rada Miasta, więc nowy stadion i tak zawdzięczamy bardziej Radzie Miasta. Tak poza tym na Wisłę pod rządami Majchrowskiego wydali z kasy miejskiej (a raczej z zaciągniętych kredytów, które trzeba będzie kiedyś spłacić) więcej niż na Cracovię, o czym już kilka osób pisało.
Jak to powiedział Gowin ( wyczytałem na stronie koszernej ) - '' następne 4 lata stagnacji '' .
Podsumowanie wyborów przez Wasiukiewicza.
[img]http://nczas.home.pl/wp-content/uploads/2010/11/wasiukiewicz-492010.jpg[/img]
garry Napisał(a):
> Podsumowanie wyborów przez Wasiukiewicza.
>
> http://nczas.home.pl/wp-content/uploads/2010/11/wa
> siukiewicz-492010.jpg
Właśnie dokładnie w ten sposób postrzegałem obydwu kandydatów w II-ej turze :)
garry Napisał(a):
> Podsumowanie wyborów przez Wasiukiewicza.
>
> siukiewicz-492010.jpg
przecie zbudowali kladke.. :)
Sam jestem ciekawy czy przez najblizsze 4 lata uporajá sie chocby czesciowo z budowá wschodniej obwodnicy.Mam na mysli most na wisle i poláczenie z ul.Igolomská,ale w tym wypadku nalezy bardziej liczyc na pana ministra Grabarczyka.
raczej na nowego ministra lub viceministra Kracika...;)
koriksc Napisał(a):
> garry Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> -----
> > Podsumowanie wyborów przez Wasiukiewicza.
> >
> >
>
> > siukiewicz-492010.jpg
>
>
> przecie zbudowali kladke.. :)
>
> Sam jestem ciekawy czy przez najblizsze 4 lata
> uporajá sie chocby czesciowo z budowá wschodniej
> obwodnicy.Mam na mysli most na wisle i poláczenie
> z ul.Igolomská,ale w tym wypadku nalezy bardziej
> liczyc na pana ministra Grabarczyka.
Wiadomo, że Kracik nie zostanie dłużej wojewodą, którym był tylko po to, aby zostać PMK. Ciekaw jestem, czy na ministerialnym stolcu będzie pamiętał o Krakowie, czy raczej będzie podkładał świnie Majchrowskiemu?
Majchrowskiemu nic nie trzeba podkladac
Mr Right & Mr Wrong Napisał(a):
> I tak bylo, jak wspomne takich tuzow, jak chocby
> Gołaś, co to poza plecami Cracovii (MKS!!)
> dogadal sie z Cupialem co do przejecia terenow
> Cracovii w Cichym Kaciku (tylko fakt, ze
> nieswiadomy urzednik rzucil gdzies mimochodem
> jakies info dla neigo bez znaczenia, sprawa sie
> rypla, i golas jak idiota tlumaczyl, ze musimy byc
> czujni, by nasszej (SIC!!) Cracovii nikt nie
> oszukal:), co za k.u.r.w.a blazen, jeszce dzis
> mnie telepie jak pisze o tym gosciu. nawet,
> pamietam, akcja przygotowawcza wczesniej byla w
> mediach - wislackie wtedy Tempo forowalo taki
> change na wniosek towarzyszy z GTS.
> wiec jak teraz przeczytalem to co Kracik
> powiedzial towarzyszom o jednosci terenow przy 3
> maja skupionych wokol stadionu GTS to mi sie noz
> otwiera i mam nadzieje ze ta MENDA Kracik skonczy
> jako nikt w polityce.
Tereny przy 3-maja są dalej łakomym kąskiem dla UB-eków i wykorzystają każdą sytuację aby je od nas przejąć/odkupić ;). Trzeba o tym pamiętać przy każdych wyborach, dopuki ten teren bedzie wygladał tak jak teraz, to taki stan rzeczy stwarza realne szanse dla Wisły, aby nasze działki stały się ich własnością. Przeciez dalej im sie marzy wielkie centrum treningowe usytuowane obok stadionu.
Wieść gminna niesie, że kolejne osoby odejdą z KR PO... smutne ale prawdziwe...
-mam soje typy (żenada)...
a co za roznica. lokalnie szyldy partyjne mnie malo obchodza, wazne co chca i co beda robic w Radzie dla Krakowa, a w szczegolnosci dla Cracovii.
Drugi raz granda z terenami przy Cichym Kaciku nie przejdzie. My, jako Cracovia, na to nie pozwolimy! Przydalby sie jakis wywiad z Majchrem jakie ma plany co do Cracovii na najblizsze lata, czy sa szanse na hale przy stadionie i co najwazniejsze jak wyglada sytuacja z Cichym Kacikiem. To sa sprawy absolutnie priorytetowe!
Mr Right & Mr Wrong Napisał(a):
> a co za roznica. lokalnie szyldy partyjne mnie
> malo obchodza, wazne co chca i co beda robic w
> Radzie dla Krakowa, a w szczegolnosci dla
> Cracovii.
Ciebie może nie...no ale... nie jest to prywatne forum Mr Right & Mr Wronga...
nie przecze, bez urazy :)
to byla opinia, nie krytyka:)
Żadna hala nie ruszy bo miasto nie ma kasy. Za 3 lata ma byc 8% budrzetu przeznaczone na spłate zadłużenia, obecnie 15%. Jak nie zaczą teraz bastować będziemy w wielkiej dupie. Tytuły gazet, Kraków bankrutuje. Kup Kraków na allegro.
Skończenie hokejowej i żadnej hali. Jak się nie znajdą prywatne pieniądze to i Centrum kongresowe nie wiem czy powstanie ( a stać już powinno dawno tylko buc majcher się ociągał), i Czyżyny.
BartAcid Napisał(a):
> Żadna hala nie ruszy bo miasto nie ma kasy. Za 3
> lata ma byc 8% budrzetu przeznaczone na spłate
> zadłużenia, obecnie 15%. Jak nie zaczą teraz
> bastować będziemy w wielkiej dupie. Tytuły
> gazet, Kraków bankrutuje. Kup Kraków na
> allegro.
>
> Skończenie hokejowej i żadnej hali. Jak się nie
> znajdą prywatne pieniądze to i Centrum
> kongresowe nie wiem czy powstanie ( a stać już
> powinno dawno tylko buc majcher się ociągał), i
> Czyżyny.
Trudno się nie zgodzić z Bartem...:)
Coś sie będzie budowac Budimex musi miec zlecenia. Musi.
Bart Acid -Czy jesteś może wróżką?
Skąd Ty to wiesz powiedział Ci to miejski Skarbnik czy może wyczytałeś w jakiejś mądrej gazecie.Jestem ciekaw skad Ty masz takie informacje?
Miasto w sytuacji kiedy coraz trudniej pozyskać pieniądze na rynku musi zadłużać się by coś zrobić w zakresie inwestycji zresztą tak mają inne Miasta na całym świecie niestety.
Każdy który próbował zdobyć kredyt wie że jest coraz ciężej z jego pozyskaniem a będzie jeszcze gorzej.
Inwestorzy nie pchają się drzwiami i oknami, w takiej sytuacji zresztą widać to po dużych nieruchomościach Skarbu Państwa w bardzo dobrych lokalizacjach które wystawiane są w przetargach i nawet mocno przecenione nie znajdują nabywców.
W ciężkich czasach kiedy mnoży się pieniądze bez pokrycia a i tak ciągle ich brakuje państwo a w tym przypadku gmina jeszcze w jakimś stopniu próbuje ratować tą sytuacje poprzez zadłużanie się by jeszcze ludzie mieli pracę i mogli zarobić.
Problem w tym że nawet to się skończy, ale na pewno nie będzie tak że Kraków zbankrutuje i będzie można kupić miasto na Allegro (nawet w przenośni).
Ludźmi którzy podobnie pojmowali gospodarkę jak Majchrowski( tutaj przydałby się cudzysłów) na skalę międzynarodową byli miedzy innymi Reagan i Teacher tylko oni zwiększając deficyt a robili to na maksa uruchamiając wielkie programy zbrojeniowe robili to po stronie podaży natomiast Majchrowski inwestując w infrastrukturę robi to bardziej po stronie popytu co jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem.
Majchrowski nie jest ideałem i to każdy wie, ale finanse publiczne trzyma Skarbnik który jest nim od kilkunastu lat ,był za Lassoty, Gołasia i jest za Majchrowskiego (zresztą sympatyk hokeja i to szczególnie żeńskiego)-.więc byłbym spokojny póki co.
Jeszcze jedno pasożyd kandydując do Rady Dzielnicy powinieneś chyba mniej łykać te bzdury. Ja rozumiem że czarny scenariusz zawsze lepiej działa na wyobraźnie, ale od czasu do czasy trzeba myśleć samodzielnie
maaciek Napisał(a):
> Ludźmi którzy podobnie pojmowali gospodarkę jak
> Majchrowski( tutaj przydałby się cudzysłów) na
> skalę międzynarodową byli miedzy innymi Reagan
> i Teacher tylko oni zwiększając deficyt a robili
> to na maksa uruchamiając wielkie programy
> zbrojeniowe
Deficyt USA rósł nie ze względu na spore programy zbrojeniowe tylko w wyniku połowicznego wykonania planu Reagana ( Kongres zmniejszył podatki ale nie zgodził się na cięcie wydatków budżetowych > stąd deficyt ).
''Majchrowski robi to po stronie popytu '' - możesz to wyjaśnić ?
Gazeta, DP. Było też o tym, że na trasy i duże strategiczne drogowe inwestycje duża kasa ma być dopiero koło 2020r. Z tym bankrutowaniem i wystawieniem miasta na allegro tylko moja lekka dygresja. Zresztą wiadomo, że zadłużac się bez końca nie można. Raz, że nie dadzą, dwa, że będzie się więcej płacić na obsługe długu niż na inwestycje. Kółko się zamyka. CO do samych inwestycji to pewnie by nie było tyle szumu gdyby to dobrze przygotowywano. A i decyzja by wydać troche więcej ale zrobić porządnie i szybciej na pewno by bardziej ucieszyła mieszkańców.
Co do Reganów to zdaje mi się że u Nas też był taki jeden co po stronie owego popytu wszystko robił.
A wiedziałem że tak będzie, by nie obciążać palców.
Reaganomika (z ang. reaganomics ? zlepek słów Reagan i economics) ? Ekonomia podażowa, która była prowadzona w latach osiemdziesiątych XX wieku w Stanach Zjednoczonych za prezydentury Ronalda Reagana.
Lata pięćdziesiąte i sześćdziesiąte były okresem zdecydowanej dominacji koncepcji keynesowskich w polityce ekonomicznej większości krajów zachodnich. Keynes, który wskazywał na potrzebę stałego angażowania się rządu w sprawy gospodarcze, wykreował również ideę państwa opiekuńczego. Słabość keynesowskich metod pobudzania koniunktury ujawnił kryzys energetyczny po wojnie arabsko-izraelskiej w 1973 r., który przeobraził się w recesję. Wtedy to nastąpił zwrot w stronę tendencji liberalnych. Neoliberalizm w bardzo wielu aspektach krytykował poglądy keynesistów. Za cel stawiano sobie obronę zasad wolnego rynku oraz zmniejszenie ingerencji państwa w gospodarkę. Restrykcyjna polityka pieniężna miała zapewnić wysoki poziom stóp procentowych, likwidować deficyt budżetowy i ograniczać jego wydatki. Natomiast ekonomia podażowa, której zwolennikiem był Reagan, zakładała zwiększenie podaży, skłanianie przedsiębiorców do wzrostu produkcji i inwestycji poprzez między innymi wydatki państwa na cele zbrojeniowe. Efekt ten chciał osiągnąć przez obniżanie podatków, pobudzanie oszczędności, powiększanie zasobów kapitału. Reaganomika była zatem połączeniem koncepcji podażowych i monetarystycznych.
Teoria ta mówiła, że główne źródła trudności gospodarczych leżą po stronie podaży. Dążyła ona do prywatyzacji sektora publicznego, decentralizacji, hamowania rosnącej inflacji oraz, jak już wspomniano, ograniczania podatków, co z jednej strony zmniejszyło wpływy do budżetu państwa, ale również pobudziło prywatne inwestycje. Wysokie wydatki na cele militarne spowodowały znaczny wzrost deficytu budżetowego, ale także wyraźnie pobudzały popyt. Wysoki był również poziom stóp procentowych, aprecjacja amerykańskiego dolara oraz pogorszenie bilansu handlu zagranicznego, które objawiało się nadwyżką importu. W latach osiemdziesiątych pojawiły się niepokojące zjawiska recesyjne, mimo że udało się zahamować inflację.
Reaganomika miała również niebagatelny wpływ na zainteresowanie inwestycjami na giełdach papierów wartościowych związane z tzw. equity culture, czyli ze wzrostem zainteresowania kulturą inwestycji międzynarodowych w papiery wartościowe. Polityka Ronalda Reagana wiązała się bowiem z prywatyzacjami wielkich, państwowych przedsiębiorstw. Stosowano ulgi podatkowe dla inwestujących w akcje i zachęcano obywateli do lokowania kapitału w prywatnych funduszach oszczędnościowych (private pensions). Towarzysząca tym działaniom hossa na rynkach akcji w pozytywny sposób wpływała na decyzje zarządów giełd dotyczące ekspansji o zasięgu ponadnarodowym.
Działania prowadzone przez Ronalda Reagana wywarły ogromny wpływ na politykę Wielkiej Brytanii w latach osiemdziesiątych, gdy premierem z ramienia partii konserwatywnej była Margaret Thatcher (thatcheryzm).
Przeciwstawną do pobudzania gospodarki poprzez ekonomię podażową jest ekonomia popytowa i znowu by nie męczyć palców robię to:
Teoria Keynesa powstała jako reakcja na Wielki kryzys ekonomiczny lat 1929-1933. Wystąpił wtedy spadek PNB i wzrost bezrobocia. Spadł poziom inwestycji i notowania giełdowe. Keynes dążył do ustabilizowania gospodarki za pomocą podejścia popytowego. Jako przyczynę złego stanu rzeczy podał stan nierównowagi pomiędzy poziomem oszczędności a poziomem inwestycji. Jak człowiek dostanie podwyżkę, to nie wyda wszystkiego tylko część odłoży, Keynes nazwał to krańcową skłonnością do konsumpcji. W efekcie rosną dochody ale nie wzrasta konsumpcja. Istotą jego poglądów jest zanegowanie zdolności gospodarki do samoregulacji (samoistnego osiągania równowagi rynkowej). Odrzucono stwierdzenie jakoby podaż sama stwarzała dla siebie popyt. Keynes stwierdził, że prawo Say'a nie działa, choć nigdy naukowo tego nie dowiódł. Wg niego gospodarka pozostawiona sama sobie będzie zawsze popadać w stan nierównowagi.
Szkoła Keynesowska położyła nacisk na analizę agregatową ujmowanego popytu globalnego. Chodziło o zwiększenie popytu, co miało przyspieszyć tempo wzrostu gospodarczego i zlikwidować bezrobocie. Aby zapewnić stały rozwój gospodarczy, należy, poprzez odpowiednią politykę gospodarczą, pobudzić wzrost globalnych wydatków. Stąd nazwa ? ekonomia popytu. Wg nich, sterowanie przez państwo globalnym popytem odbywa się za pomocą środków polityki fiskalnej (ewentualnie polityki pieniężnej).
Keynes proponował [edytuj]
* Progresję opodatkowania dochodów osobistych grup zamożniejszych przy jednoczesnym zwiększaniu świadczeń społecznych na rzecz grup biedniejszych.
* Bezpośrednie zachęty do inwestowania poprzez obniżenie opodatkowania zysków przeznaczanych na inwestycje.
* Zarządzanie wielkością globalnych wydatków rządowych na inwestycje państwowe czy roboty publiczne.
Wg Keynesa deficyt budżetowy nie stanowi problemu w okresie prosperity. W okresie dekoniunktury rządy powinny podejmować działania mające na celu utrzymanie na odpowiednio wysokim poziomie aktywności gospodarczej państwa.
był i nazywał się Grzegorz Kołodko. No i miał osiągnięcia lepsze niż Balcerowicz.
Majchrowski bardziej robi to po stronie popytu tak napisałem AWB.
Rozwiń to bo nie za bardzo rozumiem , budowa stadionów i dwóch muzeów , co to ma wspólnego ze stroną popytu ?
Kołodko ? No bez jaj , chłop trafił na prosperitę, wywołaną reformami Balcerowicza i światowym trendem.
Ale bzdura Kołodko dwa razy był przy władzy i dwa razy udało mu się rozruszać gospodarkę ze "Strategią dla Polski". Balcerowicz po tym jak AWS miało z UW koalicje był wicepremierem to doprowadził budżet kraju do nędzy nawet nie chce mi się pisać o terapii szokowej na samym początku naszej drogi do demokracji i ogromnych kosztach z nią związanych.
Jeśli chodzi o Majchrowskiego napisałem że nasz prezydent bardziej od Reagana i Teacher pobudzając gospodarkę stosuje tą stronę popytową niż podażową, czyli wydaje więcej pieniędzy na świadczenia społeczne dla grup najbiedniejszych, kładzie nacisk na inwestycje publiczne Rondo Ofiar Katynia, tramwaj na Golikówkę, dwa stadiony, węzeł wielicki itd itp., można mieć zastrzeżenia do wyboru tych inwestycji, ale były albo są- i to właśnie jest element ekonomi popytowej.
Do tej pory ( a minęło już 20 lat ) żaden z krytyków Balcerowicza nie przedstawił alternatywy dla terapii szokowej .
Przeczytaj sobie wywiady z Balcerowiczem i opisy z tamtego okresu, bywały dni , że w państwie odziedziczonym po komunistach brakowało pieniędzy na działanie aparatu następnego dnia i trzeba było dzwonić po nocach do innych krajów i międzynarodowych instytucji po pożyczki.
Kołodko ? Jeszcze raz napiszę, jechał na efektach reform poprzedników i światowej koniunkturze ( tak jak PiS ).
Ekonomia popytowa popchnęła wiele krajów do zapaści, zresztą były nagrody nobla za jej gruntowną krytykę.
Przynosi tylko krótkotrwałe efekty, na dłuższą metę jest zabójcza dla kraju. Nie chce mi się o tym rozpisywać, jest kupę fachowej literatury na ten temat.
A Majchrowski tak pobudził Kraków swoją ''popytową ekonomią'' , że ucieka stąd do Wawy kto tylko może a kilka miast polskich ma wyższą średnią zarobków i o wiele lepsze rynki pracy ale my za to mamy kretyńską kładkę przez wisłę, dwa nowe muzea, stadiony i tramwaj na Zabłocie.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)