Przechodziłem przed chwilą obok El Passo z 30 osób do pubnktu referencyjnego, parę osób krązy między kartami, a karnetami.
I co mmnie wkurzyło: W budce gdzie są wydawane karty z 5 osób w środku, a spokojnie jedna osoba by wystarczyła. Nie lepiej jakoś inaczej ich zagospodarować: może niech roznoszą ulotki czy cuś;].
-
-
(GLOS) Karnety , bilety , karty kibica, punkty referencyjne, zdjęcia , jak załatwić wszystko , jak kupować przez net ...
no_pain_no_game Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> no tak, masz racje. dlatego nie pojechalem
> wczesniej zrobic zdjecia tylko wszystko
> postanowilem zalatwic od razu. po co jezdzic dwa
> razy, marnowac czas i benzyne, skoro mozna to
> zrobic w jednym miejscu. kolega tez wczoraj nie
> odebral karty, tylko musial isc do "rudej" po
> wydruk.Ale czytajac niektore posty stwierdzam ze
> jednak troche w nich przesady, nie bede tego
> podważał, ale napisze tylko ze JA jestem jak
> najbardziej ZADOWOLONY z tego jak Klub to
> zorganizowal.
Wszystko fajnie tylko jakbyś
a) za namowa Klubu z oficjalnej strony internetowej wybrał się na Kabel zrobić zdjęcia miesiąc wcześniej
b) pracowicie wybrał sobie miejsca gdzie obok starych przyjaciół będziesz siedzieć
c) przyjechałbyś na Kałuży i okazałoby się ,że nie ma dawno zapłaconych kart kibica...i to samo spotyka to setki osób...
d) odstałbyś 2.5-4h w obu kolejkach
e) okazałoby się ,że "twoje" miejsce jest już sprzedane
f) wszystko to zrobił biorąc dzień urlopu z pracy
...to gwarantuję stary ,że byś ZAGOTOWAŁ NA MAXA....i winna jest tu wyłącznie po stronie MKS. Co gorsza takie wtopy powtarzają się nagminnie niemal przy każdej okazji....
...oby przynajmniej [b]ZADZIAŁAŁ[/b] poprawnie ten nowomodny biometryczny system na jaki żaden inny Klub nie tylko w Polsce ale i chyba na świecie się nie zdecydował ....bo skuteczność czegoś takiego bardzo różnie oceniają w necie....i wielu uważa to za rozwiązanie przesadzone i na wyrost. Oczywiście jak będzie działał to wchodzić będziemy na stadion bardzo szybko
[b]Khalid...Tego[/b] się boję ,że będziemy dopingować na Błoniach.....nie wiemy jaką system ma przepustowość....
Dlatego warto dostosować sie do apelu który jest w ogłoszeniach i na ten mecz zjawić sie 2-3 h wcześniej... w końcu bedzie co oglądać (stadion) a nawet jakiś koncert ponoć ma być.
Byłem po 14 i wszystko sprawnie idzie... Kolejka na 30osób.
kupowałem karnet na B i zauważyłem ,że stosunkowo mało na razie wykupionych karnetów :) I tak pewnie w 4-5 tyś zamknie się liczba karnetowiczów. I tak jest dobrze.
mogę odebrać karte kibica za koleżankę jeśli posiadam jej dowód?
Podzielam głos Khalida. Organizacja jak zwykle fatalna. Gdy stałem 3 czy 4 godziny po karnet pod stadionem Hutnika i wyżalałem się na forum, że w profesjonalnym klubie nie tak powinno to wyglądać, czytałem uspokajające głosy: "będzie nowy stadion, wszystko będzie normalnie i po europejsku". Niestety jak zwykle wyszło po polsku... Niech i będą robione zdjęcia biometryczne, ale żeby był przeznaczony do tego jeden aparat? To są żarty z ludzi i nie szanowanie ich czasu. Niech skan trwa średnio 3 minuty, to daje 20 osób na godzine i 240 osób na dzień przy założeniu, że od 8 do 20 wchodzi ktoś non stop (jak stałem w kolejce to chyba przez 20 parę minut nikt nie wchodził bo skończył się tusz...). Więc w tydzień roboczy pracy takiego punktu daje to zawrotna sumę 1200 zeskanowanych osób... U nas to naprawdę pracują chyba sabotażyści.
A po co ten cały system biometryczny? To są tylko moje przypuszczenia, ale projektowanie systemów biometrycznych/śledzących ludzi/systemów bezpieczeństwa mających wykrywać zagrożenia(antyterrorystyczne) to obecny trend i pewno gruba kasa z zamówień rządowych w niedalekiej przyszłości. Np. katedra telekomunikacji AGH dostała grant europejski (pewno na kilka milionów euro) na projekt mający na celu: "opracowanie i wdrożenie złożonego systemu informacyjnego do celów kompleksowej detekcji i identyfikacji zagrożeń oraz monitoringu i identyfikacji obiektów ruchomych." (http://insigma.kt.agh.edu.pl/). Tak więc Comarch jako firma informatyczna być może pracuje nad swoim systemem biometrycznym lub testuje go na zlecenie dla kogoś. Wykonanie takich testów to pewno koszt milionów złotych, a tu takie testowanie systemu mają jakby przy okazji. Testują go w realnym otoczeniu, więc takie testy są tym bardziej cenne. Jak się już system przetestuje i poprawi błędy, to marketingowcy mogą się chwalić, że system był testowany w realu, na kilku/kilkunastu tysiącach osób, ma taką, a taką skuteczność. I będą go sprzedawać za miliony na inne stadiony, wykorzystując to, że w chwili obecnej różne instytucje mają "świra" na punkcie bezpieczeństwa.
mc.grucha Napisał(a):
> mogę odebrać karte kibica za koleżankę jeśli
> posiadam jej dowód?
Dowód nie jest potrzebny. Wypiszcie na kartce papieru proste upoważnienie do odbiotu karty z podaniem nr pesel i nr dowodu osobistego. To wystarczy do odbioru karty.
krolmrowek Napisał(a):
Tak
> więc Comarch jako firma informatyczna być może
> pracuje nad swoim systemem biometrycznym lub
> testuje go na zlecenie dla kogoś. Wykonanie
> takich testów to pewno koszt milionów złotych,
> a tu takie testowanie systemu mają jakby przy
> okazji. Testują go w realnym otoczeniu, więc
> takie testy są tym bardziej cenne. Jak się już
> system przetestuje i poprawi błędy, to
> marketingowcy mogą się chwalić, że system był
> testowany w realu, na kilku/kilkunastu tysiącach
> osób, ma taką, a taką skuteczność. I będą
> go sprzedawać za miliony na inne stadiony,
> wykorzystując to, że w chwili obecnej różne
> instytucje mają "świra" na punkcie
> bezpieczeństwa.
System do skanowania twarzy został zakupiony od firmy zewnętrznej więc cały wywód o testowaniu go przez Comarch raczej przesadzony. Bo z tych testów skorzystałaby inna firma. Te systemy już są przecież w zastosowaniu w miejscach gdzie przewija się dużo wiecej osób.
Robinksc Napisał(a):
> mc.grucha Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> -----
> > mogę odebrać karte kibica za koleżankę
> jeśli
> > posiadam jej dowód?
>
> Dowód nie jest potrzebny. Wypiszcie na kartce
> papieru proste upoważnienie do odbiotu karty z
> podaniem nr pesel i nr dowodu osobistego. To
> wystarczy do odbioru karty.
Po co ma pisać upoważnienie skoro posiada jej dowód ?
bez problemu odbierzesz i jak masz dowód żadnego upoważnienia nie pisz
Piter_Skawina Napisał(a):
> Po co ma pisać upoważnienie skoro posiada jej
> dowód ?
> bez problemu odbierzesz i jak masz dowód żadnego
> upoważnienia nie pisz
W sumie to zapomniałem że to MKS organizuje :) Bo w żadnym innym rozsądnym miejscu nic nie załatwisz posiadając tylko czyjś dowód :)
Takie pytanko by się upewnić: czy chcąc zrobić zdjęcie i wyrobić kartę kibica trzeba stać najpierw w jednej kolejce a następnie w drugiej czy jest ogólna jedna kolejka i idzie się zrobić zdjęcie a następnie od razu wyrabia się kartę? Dziś mi się nie udało dotrzeć na Kałuży, ale jutro lub w piątek musi się udać :)
Matthias89 Napisał(a):
> czy jest ogólna jedna kolejka i idzie się
> zrobić zdjęcie a następnie od razu wyrabia się
> kartę?
Jedna kolejka. Zdjęcie + druk karty 2-3minut :)
Robinksc Napisał(a):
> krolmrowek Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> -----
> Tak
> > więc Comarch jako firma informatyczna być
> może
> > pracuje nad swoim systemem biometrycznym lub
> > testuje go na zlecenie dla kogoś. Wykonanie
> > takich testów to pewno koszt milionów
> złotych,
> > a tu takie testowanie systemu mają jakby przy
> > okazji. Testują go w realnym otoczeniu, więc
> > takie testy są tym bardziej cenne. Jak się
> już
> > system przetestuje i poprawi błędy, to
> > marketingowcy mogą się chwalić, że system
> był
> > testowany w realu, na kilku/kilkunastu
> tysiącach
> > osób, ma taką, a taką skuteczność. I
> będą
> > go sprzedawać za miliony na inne stadiony,
> > wykorzystując to, że w chwili obecnej różne
> > instytucje mają "świra" na punkcie
> > bezpieczeństwa.
>
> System do skanowania twarzy został zakupiony od
> firmy zewnętrznej więc cały wywód o testowaniu
> go przez Comarch raczej przesadzony. Bo z tych
> testów skorzystałaby inna firma. Te systemy już
> są przecież w zastosowaniu w miejscach gdzie
> przewija się dużo wiecej osób.
Jeśli tak i jest to system wypróbowany, a nie prototyp, to tym bardziej jest dla mnie absurdalne, że zakupiono 1 aparat chcąc zapełnić 15-tysięczny stadion... A to, że ludziom którzy zrobili zdjęcia wcześniej na Wielickiej, karze się czekać jeszcze raz w kolejce do punktu referencyjnego z ludzmi którzy jeszcze zdjęcia nie zrobili, jest absurdem do kwadratu.
Nie chcę być złym prorokiem ale ciekawie może być przed meczem z Arką. Na mecz otwarcia należy spodziewać się mobilizacji mniej aktywnych kibiców i oraz wysypu kibiców jednorazowych. Oceniam ich ilość na około 1000 osób. 1000 osób które przyjdą bez biletów i kart kibica. Ruda w swojej budce dostanie wściku macicy.
Co do działania systemu to ja bym nie był optymistą. Nie jest to jednak nowy program. Wydaje mi się że aparaty na Wielickiej były dwa, a dodatkowo był Decathlonie (no chyba że to był jeden z wielickiej). Czemu teraz jest tylko jeden na Kałuży to nie wiem. W każdym razie od czasu uruchomienia aparatów zrobiono podobno 6 tys. zdjęć więc spokojnie można zrobić drugie tyle do meczu.
Właśnie wróciłem karnet na D2 mam. Zainteresowanie średnie cała procedura trwała 15min tzn odebranie karty i kupno karnetu. Byle do 25 września.
Dziś byłem o 10 mojej nie zapłaconej karty brak muszą wydrukować,
na szczeście nie było nikogo.
Kupiłem karnet dokładnie na to miejsce co chciałem(znajomi kupowali w poniedziałek,
i jakimś cudem zostało jedno wolne miejsce koło nich)
Cała operacja zajęła mi dziś 5 min.
Ale oczywiście żeby nie było za wesoło,
zapytałem o bilety na Górnik, mówią że nie ma,
że nie ma drukarki.
Oczywiście zaznajomiony z tematem twierdzę że jest,
to mówią że popsuta.
Ale podchodżę do budki gdzie wydają karty i okazuje się że bilety są w sprzedaży.
Uradowany po 10 min jadę do pracy.
Dobrze że jest to forum, dzięki niemu przynajmniej wiadomo jak się zachować.
Wróciliśmy z inspekcji i:
1. na kilku sprzedających - 1 gra w pasjansa, 2-gi z jakimiś stalowymi kołami w uszach razem z tym drugim 3. Panienka obok udaje Greka.
A kolejka do zdjęć - jakies 30-35 osób .
Pytam się dlaczego nie ma tam 2,3 czy 4 maszyn do robienia tych zdjęć tak żeby Ci co siędzą i pierdzą w stołek do czegoś byli przydatni.
Na F zostały miejsca w 1 rzędzie - i na skrajnym prawym końcu.
Jakieś 400-450 karnetów dziennie schodzi.
Tak odnośnie okazywania nie swojego dokumentu tożsamości - nie wolno tego robić. Nawet dokumentem żony czy matki nie wolno.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (2 użytkowników)
Goście (2)