Ja rozumiem, że nie można lubić polityki, nie można lubić polityków, można mieć jakiś swoje opcje polityczne. Dochodzą to tego jeszcze duchowni, generałowie. Skala jest naprawdę ogromna.
Zresztą nasłuchaliście się już dzisiaj (wczoraj) mnóstwo komentarzy i nie ma sensu już za dużo pisać. Proponuje tylko zastanowić się i przemyśleć głębiej te katastrofe i nie rozważać jej tylko tak powierzchownie.
Rabarbar- nie wiem, w której stacji, ale były podane nazwiska pokładu jeśli chodzi Ci o pilotów i stewardessy.
-
-
KATASTROFA RZADOWEGO SAMOLOTU POD SMOLENSKIEM
Błąd pilota raczej wątpliwy
Wypowiedź Ryszarda Drozdowicza z Laboratorium Aerodynamicznego Politechniki Szczecińskiej (ZUT)
Jako pilot oceniam, że sugerowany w mediach błąd pilota jest mało prawdopodobny. Na podejściu do lądowania nie wykonuje się żadnych manewrów typu silne przechylenie lub nagłe zmiany prędkości. A takie silne przechylenie zauważyli świadkowie. Pilot wykonał dodatkowe kręgi nadlotniskowe, aby upewnić się co do warunków lądowania i na tej podstawie podjął uzasadnioną decyzję o lądowaniu. Nieprawdopodobne też jest, aby doświadczony pilot wraz z drugim pilotem pomylili się co do wzrokowej oceny wysokości, nawet w przypadku awarii przyrządów, która jest również nieprawdopodobna. Należy tutaj zauważyć, że mgła jest na ogół z prześwitami i przy dziennym świetle nie stanowi istotnej przeszkody do wzrokowej oceny warunków lądowania. [b]Okoliczności wskazują jednak na poważną awarię lub celowe zablokowanie układu sterowania. Taką blokadę można celowo zamontować tak, aby uruchomiła się przy wypuszczeniu podwozia lub klap bezpośrednio na prostej przed lądowaniem. Przy blokadzie klap lub lotek na prostej katastrofa była nieunikniona, gdyż pilot nawet zwiększając nagle ciąg, nie był w stanie wyprowadzić mocno przechylonej ciężkiej maszyny, mając wysokość rzędu 50-100 m i prędkość rzędu 260 km/h.[/b]
Rabarbar_1 Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> zastanawia mnie czy choć na
> jednej były wymienione nazwiska personelu
> pokładowego. Ma ktoś taka wiedze?
Tu masz chyba kompletna liste, razem z BORem i personelem pokladowym:
http://wyborcza.pl/1,75478,7752578,Lista_pasazerow_prezydenckiego_samolotu.html
Adam Akustyk Napisał(a):
> Zginęli Najlepsi Synowie Rzeczpospolitej.
> Cześć Ich Pamięci, symbolika tej tragedii jest
> aż nazbyt oczywista.
Adamie, zgineli Wielcy Polacy, przynajmniej kilku waznych politykow, ale nie przesadzalbym... Najlepszym Synem Rzeczpospolitej to mozna nazwac Marszalka Pilsudskiego czy Jana Pawla 2-giego, ale mowienie tak o pasazerach tego lotu jest przesada. To przewaznie zwyczajni politycy, mniej lub bardziej lubiani w kraju, ze o zagranicy nie wspomne. I rowniez z roznym mocno wplywem na polityke krajowa, europejska oraz swiatowa...
Dlatego spokojniej, spokojniej uzywajmy wielkich slow i przy komentowaniu tego zdarzenia oddzielmy emocje o obiektywnych ocen...
[IMG]http://i42.tinypic.com/kt1rk.jpg[/IMG]
[IMG]http://i42.tinypic.com/2s62cjl.jpg[/IMG]
[IMG]http://i43.tinypic.com/ye4w5.jpg[/IMG]
[IMG]http://i43.tinypic.com/dpzpdy.jpg[/IMG]
[IMG]http://i44.tinypic.com/oh7h9v.jpg[/IMG]
[IMG]http://i39.tinypic.com/dze0d2.jpg[/IMG]
[IMG]http://i42.tinypic.com/21nmfqu.jpg[/IMG]
[IMG]http://i43.tinypic.com/2z73jm8.jpg[/IMG]
[IMG]http://i44.tinypic.com/14y3bs2.jpg[/IMG]
Zginął tam Sympatyk CRACOVII dr Kremer , z Katedry Prawa Rzymskiego.
UJ.
Vojnar Napisał(a):
> Zginął tam Sympatyk CRACOVII dr Kremer , z
> Katedry Prawa Rzymskiego.
> UJ.
zdawałem u niego egzamin z prawa konsularnego zdaje się....jedna z niewielu piątek na studiach....
Rabarbar_1 Napisał(a):
> Twixxx z tego samego osiedla jesteśmy to i
> podobne poglądy są.
> Mnie zastanawia jedna rzecz jeszcze: oczywiście
> lista osób, które zginęły w mediach
> przewinęła się już jesli nie setki to
> dziesiątki razy, zastanawia mnie czy choć na
> jednej były wymienione nazwiska personelu
> pokładowego. Ma ktoś taka wiedze?
w Wiadomosciach na TVP1 odczytali całą listę ofiar-łącznie 96 osób
Minuta ciszy przed meczem Real - Barcelona.
Pierwszy raz w życiu poczułem się jak Europejczyk, bardzo szkoda, że dopiero w takiej sytuacji.
Twixxx Napisał(a):
> Adam Akustyk Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> -----
> > Zginęli Najlepsi Synowie Rzeczpospolitej.
> > Cześć Ich Pamięci, symbolika tej tragedii
> jest
> > aż nazbyt oczywista.
>
> Adamie, zgineli Wielcy Polacy, przynajmniej kilku
> waznych politykow, ale nie przesadzalbym...
> Najlepszym Synem Rzeczpospolitej to mozna nazwac
> Marszalka Pilsudskiego czy Jana Pawla 2-giego, ale
> mowienie tak o pasazerach tego lotu jest przesada.
> To przewaznie zwyczajni politycy, mniej lub
> bardziej lubiani w kraju, ze o zagranicy nie
> wspomne. I rowniez z roznym mocno wplywem na
> polityke krajowa, europejska oraz swiatowa...
> Dlatego spokojniej, spokojniej uzywajmy wielkich
> slow i przy komentowaniu tego zdarzenia oddzielmy
> emocje o obiektywnych ocen...
AA przedstawił swoją opinię, więc jej nie podważaj według niego ludzie będący w tym samolocie to najlepsi synowie Rzeczypospolitej i koniec kropka! Ja AA popieram Pan Prezydent był jedynym do tej pory MOIM! prezydentem, czułem do niego szacunek i mu ufałem... + Cała Dowódcza armia! Profesorowie, politycy, Księża .... Czuje się jak by mi ktoś kawałek serca wyrwał....
Jedyne czego mu nie wybaczę to podpisanie traktatu lizbońskiego...
Wlasnie o tym pisalem: oddzielcie prosze emocje oparte o prywatne sympatie od faktow.
Zgineli Polacy, znani politycy, wazni zolnierze, kilku intelektualistow. To tragedia.
Ale ani Oni, ani PO Tuska, ani lewica, ani nikt od czasu JP2 nie byl Najwiekszym Synem Tego Narodu.
Nie ta skala, nie ta miara niestety...
Kazdy z nas ma indiwidualene podejscie do polityki i politykow. Nie kazdy musi lubic prezydenta ale kazdy z nas jako POLAK MUSI MIEC DO NIEGO SZACUNEK!!! W tej tragedii zginela elita polskiej polityki tak z prawej strony sceny politycznej jaki i z lewej, kazda z tych osob kochla Polske i dla niej żyla. Wyrazam swoje najwiekasze kondolencje dla rodzin wszytkich ofiar oraz dla wszytkich patryjotów krórych słynie Cracovia. [*] ....non omis moriar...
Straszna tragedia, jeszcze w takich okolicznościach i miejscu. [']
http://www.globalnaswiadomosc.com/prezydentzginalnowe.htm
Każdy świadek co innego mówi...
za chwilę 2 minuty ciszy ...
Bedzie wiele wesji ...parawda wyjdzie na jaw po odsluchani czarnych skrzynek. W tedy bedziemy miec wszyscy pewnosc.
Niestety jest to tragadia trochę na własne życzenie.Teraz płaczemy,użalamy się i żądamy żeby świat robił to z nami.W tym to jesteśmy mistrzam,chociaż chamów nie umiejacych się zachować też nie brakuje..Problem w tym że najprawdopodobniej znowu nie zostaną wyciągnięte wnioski.Pracuje w budżetówce i niestety zawsze jakoś to ma być aż wydarzy sie tragedia.Jedyny plus to to że słowo Katyń poszło w świat.
Tylko dlaczego Rosja wzięła czarne skrzynki a nie Polska? Kumpel z Anglii mi mówił, że w tamtejszych mediach mówią, że to skandal,w Polsce nic o tym nie mówią.
Tez mnie to dziwi ... nie wiem jakie prawo obowiazuje w takiej sytlacji ale wydaje mi sie ze to strna Poska powinne je dostac. Chcial bym sie odniesc jeszcze do tego co napial luka ... masz racje ze nie brakuje chamow w naszym kraju którzy nie wiedza jak sie zachowac... przerazilo mnie wczoraj jak widzialem jak mlodziesz organizuje poijawe i slucha za...glosno muzyki w srodku mojego miateczka. Najgorsze bylo to ze oni identyfikuja sie z nami w sensie Cracovia.... Bylo mi WSTYT.!!!:( Mam nadziej ze to wyjatki. ..
z tego co ja słyszałem to Rosjanie odnaleźli czarne skrzynki ale z ich otwarciem [b]poczekali[/b] na Polskich prokuratorów
[i][b]Serdecznie gratuluję Klubowi Sportowemu Cracovia Jubileuszu 100-lecia. Ten najstarszy polski klub sportowy był i jest dobrą szkołą wychowania przez sport, a także zawsze dawał dobrą lekcję patriotyzmu. Mimo, że wielokrotnie w przeszłości usiłowano wymazać Klub z mapy sportowej Polski, nawet w najczarniejszych czasach, zawsze znajdowali się ludzie, dla których Cracovia była symbolem honoru i polskości. Zapewne dlatego Cracovia ma na całym świecie swoich sympatyków dla których, niezależnie od odległości, losy Klubu są wciąż bliskie.
Życzę Cracovii dalszych 100 lat efektywnej działalności na rzecz młodzieży, życzę wyróżniających ją wyników sportowych, życzę wyróżniających ją wyników sportowych, życzę wytrwałości w realizowaniu hasła SEMPER IN ALTUM[/b][/i]
[b]Lech Kaczyński
Prezydent RP.[/b]
Pamiętacie?
Tak jest.
SEMPER IN ALTUM Pamietamy !!!!
Co do skrzynek, to pojawiła się informacja (nie pomnę już gdzie), że czekają one na polskich ekspertów i dopiero wtedy zostaną odsłuchane i przeanalizowane.
Głupota i bezduszność ludzi w tych ciężkich chwilach nie ma granic.....Nie wiem jak Wy ale spotkałem ludzi których zaistniała sytuacja kompletnie nie rusza, na dodatek niektórzy komentują ją z ironią.....Żenada....
Stewardessa: JUSTYNA MONIUSZKO
http://bialystok.gazeta.pl/bialystok/1,35235,7755948,Zginela_stewardessa___bialostoczanka_Justyna_Moniuszko.html
http://nasza-klasa.pl/profile/4398154
Straszna tragedia~!
Ale tak jak to juz wiele razy było mowione jak mozna dopuscic do sytuacji w której Prezydent i najwazniejsze osoby w Kraju leciały jednym "samolotem" który pietnascie lat temu powinien trafić na złom. Kilkakrotne awarie plus wypadek Millera niczego nie nauczyły " Mądry Polak po szkodzie" Boje sie pomysleć jakby na pokladzie był jeszcze Tusk i Komorowski. Dzien po tej katastrofie juz głowa boli od róznych mediow ,az strach pomyslec jak media beda na tym temacie żerowac przez kilka tygodni , ba kilka mieśięcy.
Gdyby był Tusk i Komorowski na pokładzie to mielibyśmy w Polsce stan wyjątkowy i czołgi na ulicach, nie do pomyślenia.
nie jestem pewien ale chyba konstytucja zabrania tego aby razem leciały 3 najważniejsze osoby w państwie
Twixxx.
Człowieczeństwo ma inny wymiar, niż tylko zapełnić brzuszek, przetrwać ...... i wizyta w galerii w świąteczny dzień
Zginęła duma i chluba naszego narodu tych czasów - popieram
Cały swiat jest z nami!!! Przywodcy wielu krjow oglosili zalobe narodowa!!! I to krajow dalekich np. Brazylia!! a Prezydenat KOlumbi sklada nam KOndolencje i poswieca miute ciszy!!..... a nie ktorzy z nas tego nie doceniaja.....
Szczęśliwy Napisał(a):
> Tylko dlaczego Rosja wzięła czarne skrzynki a
> nie Polska? Kumpel z Anglii mi mówił, że w
> tamtejszych mediach mówią, że to skandal,w
> Polsce nic o tym nie mówią.
Prosze nie czepiać się Rosjan.Zachodnie media niestety kilkakrotnie wykazały brak taktu i rozeznania.To są nasi sąsiedzi i sami musimy nuczyś się z nimi żyć.Zresztą Anglicy już nam kiedyś "pomogli".
Wywiesiliście flagi z kirem?
Ja wywiesiłem, jako jedyny na osiedlu :(
Zmusiłem do przyjazdu administratora i wywiesił na klatkach schodowych również.
mam wywieszona....wy taz wywiescie!!!
luka Napisał(a):
> Szczęśliwy Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> -----
> > Tylko dlaczego Rosja wzięła czarne skrzynki a
> > nie Polska? Kumpel z Anglii mi mówił, że w
> > tamtejszych mediach mówią, że to skandal,w
> > Polsce nic o tym nie mówią.
>
> Prosze nie czepiać się Rosjan.Zachodnie media
> niestety kilkakrotnie wykazały brak taktu i
> rozeznania.To są nasi sąsiedzi i sami musimy
> nuczyś się z nimi żyć.Zresztą Anglicy już
> nam kiedyś "pomogli".
Ależ nie czepiam się Rosjan,tylko zastanawiała mnie ta sprawa z czarną skrzynką.Mam nadzieje, że nie padną jakieś oskarżenia na Rosjan w związku z tą tragedią, bo już słyszałem takie głosy.
[']
1.Konstytucja się nie zajmuje takimi rzeczami jak to kto ma razem latać samolotami.
2. Jeżeli ustawa zabrania razem latać samolotami kilq najważniejszym ludziom w państwie, to dlaczego nie miałaby zabraniać jeździć jednym samochodem, pić piwa z jednego kranu, przebywać podczas uroczystosci razem na jednej trybunie. Podejrzewam, że prawdopodobieństwo zamachu na takiej trybunie może być większe niż katastrofy samolotu.
3.Jakby zgineło kilka najważniejszych osób w państwie, to podejrzewam, że żadne czołgi nie wyjechałyby na ulice, tylko zebrałby się parlament i ad hoc rozwiazałby sytuację. Oprócz przepisów jest jeszcze zdrowy rozsądek i tzw casus przypadqw nadzwyczajnych, podczas których nad tępym 3maniem się przepisów powinna zagórować tak zwana wyższa racja.
Nie jestem prawnikiem ale tak myslę.
procedury bezpieczenstwa zabraniaja poruszania sie jednym samolotem najwazniejszych osob w państwie
No może i słusznie, ale logicznie mysląc powinny im zabronić wykonywania razem jeszcze 100 innych rzeczy. Pomnoć prawdopodobieństwo śmierci na drodze jest większe niż w samolocie.
Dementor Napisał(a):
> Wywiesiliście flagi z kirem?
>
Biało-Czerwona kirem przyzdobiona wisi od wczorajszego poranka
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)