... tylko ja mieszkam w pobliżu Łagiewnik - obtoczony dookoła remontami i korkami - RATUNKU !!!
-
-
Kraków - życie, przyszłość itd
58 dni później
rozbudowywac,
jeszcze wiecej remontow
niskie krawezniki
lanie asfaltu(nie ten brukbet!!!)
mało reklam
by zyło sie dobrze..
Kraków Miasto Królów!!!
pod AWFem jest dobrze, przynajmniej jest gdzie na wrotkach i rowerem gdzie pod AWFem jezdzic, niebieskie przystanki i przejscia dla gluchoniemych to sie chwali, a nie ten bruk-bet i nieroboty na cechowej i krowo.zuch - w dziurach jezdzic.
W szkolach na Ułanów oni tam pana nienawidza ; )
spokojnie..
duzo zieleni, mądre inwestycje
parki i zabawy
i drogi dla rowerów
Wszystko wskazuje na to, że odbędzie się referendum w sprawie odwołania Jacka Majchrowskiego z urzędu Prezydenta Miasta Krakowa.
Przerażający jest fakt, jak niewiele osób podpisujących ten wniosek zdaje sobie sprawę z faktu, że kiedy dojdzie do odwołania, to miastem będzie rządził komisarz, i to aż do następnych wyborów samorządowych.
...ale ilu ludziom będzie się chciało iść do Komisji wyborczej, aby skreślić jego nazwisko:S
Nic nie wiedziałem o referendum wiec przedewszystkim popatrzyłem kto je odpala.
Jest to stowarzyszenie logiczna alternatywa czyli de facto siostrzeniec Gowina ex-poseł PO (wszedl z 10 miejsca reklamujac się jako "lider krakowskiego PO " czy jakoś tak a koledzy ponoc utopiliby go za to w łyżce wody - tak przynajmniej sie plotkowało) , który ledwo się rozsiadł w ławach poselskich to "myknął do Palikota" . Jakoś nie cierpie miedzypartyjnych "ślizgaczy". Jego wyborcy na Palikota nie głosowali...
Wydaje mi sie ,że cała zabawa to próba powrotu ex-posła do polityki z głebokiego zaplecza;)
Oczywiście mogę sie mylić.
Hasła referendalne oczywiście bardzo ładne i można im przyklasnąć...ale jakoś nie ufam tej inicjatywie.
To tak na szybko co doczytałem. Jak ktoś wie coś więcej to napiszcie.
Odwołać Majchrowskiego da się (niezadowolenie z jego polityki jest spore, a wymagana frekwencja w referendum nie taka znowu duża), ale...
Jeżeli zostanie odwołany i wystartuje w nowych wyborach - to istnieje bardzo duża szansa, że zostanie wybrany ponownie - nie ma żadnego poważnego konkurenta. Z tych niepartyjnych kandydatów jest Gibała - ale jakie on może zdobyć poparcie? Z kandydatów partyjnych - PiS w Krakowie może i wygrać pierwszą turę, ale na zdobycie większości w drugiej - nie ma szans. Kandydat PO? Bez jaj. Nowoczesnej? niby kto? Wspólny kandydat antypisowski? Pozostaje Majchrowski, który wszystkich przeciwników rozegra tak, że się nawet nie zorientują, jak to od czternastu lat robi.
... na wybory ledwie chodzi 40%, a do odwołania trzeba 10% - już widzę ten spęd(:D
Wszystko zależy od tego kiedy ewentualne referendum się odbędzie. Jeśli będzie to zaraz po ŚDM, to uwierzcie mi, że wkurwieni ludzie zlecą się stadami ;)
---
http://krakow.pl/aktualnosci/201137,29,komunikat,aleje_trzech_wieszczow_2_0__mniej_samochodow__wiecej_zieleni.html
trzymam kciuki za ten projekt.
... no to się "zleci" 40-50 tyś, reszta znajdzie milion powodów, aby nie iść do lokalu wyborczego - A przecież stroną organizującą ŚDM jest Archidiecezja Krakowska, a nie Prezydent mKrakowa?
szuwarek Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> ... no to się "zleci" 40-50 tyś, reszta znajdzie
> milion powodów, aby nie iść do lokalu
> wyborczego - A przecież stroną organizującą
> ŚDM jest Archidiecezja Krakowska, a nie Prezydent
> mKrakowa?
1. Bez pomocy miasta Archidiecezja mogłaby sobie co najwyżej zorganizować mszę w Łagiewnikach a nie ŚDM.
2. Co z tego? Dzieje się to w Krakowie i ludzie po tygodniu odcięcia od świata, poblokowanych dróg, prohibicji, gróźb terrorystycznych, wszechobecnego tłoku, przymusowych urlopów, nie wypuszczaniu na zaplanowane urlopy będą tak wkurwieni, że Majchra wywiozą na taczkach.
Agent, pierwsze słyszę z tym komisarzem. Możesz napisać coś więcej na ten temat? Skąd taki gość zostanie przydzielony itp.? Można gdzieś o tym poczytać?
Tak z sentymentu: Czy nie można by gdzieś postawić repliki Whisky Baru?
Trzeba zrobić wszystko, aby to "GTS-wskie muzeum" nigdy nie powstało
http://www.krakow.pl/budzet
szuwarek Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Trzeba zrobić wszystko, aby to "GTS-wskie muzeum"
> nigdy nie powstało
> http://www.krakow.pl/budzet
A to niby dlaczego? Niech powstanie. Należy zadbać jedynie o rzetelnego kustosza.
90 dni później
Zniknie jeden z kominów elektrociepłowni w Łęgu.
[url=http://budownictwo.wnp.pl/w-krakowie-rusza-rozbiorka-225-metrowego-komina,281266_1_0_0.html][u]W Krakowie rusza rozbiórka 225 metrowego komina[/u][/url]
Jeszcze jeden, jeszcze jeden! chciałoby się zawołać :)
90 dni później
Pamiętacie te stare scanie, te co na 164 kiedyś jeżdziły? przewygodne autobusy!
siedzenia jak w autokarze, ciepło, wysoko i komfortowo.
gdy trzeba było wysiadać,robiłem to niechętnie, a tu na pętle chciałoby sie jechać (na Piaski)
[img]http://i64.tinypic.com/whe1jb.jpg[/img]
a tak mi sie przypomniało, bo sprawa sie ciagnie juz od lat i wkurwiajace to jest, a ze mam po sasiedzku i moje czworonogi tam prowadzam
coprawda, mieszkancy sobie radza, mamy dziure w plocie i da sie wejsc z okolicznych kamienic ale bez jaj
pazeruchy zamknely park juz kilka lat temu
http://krakow.wyborcza.pl/krakow/1,44425,21124217,salwatorianie-zrobia-wlasna-wycene-parku-jalu-kurka.html
15 dni później
Fragmenty Nas bardziej interesujące, z tekstu o dziewce z futrzakiem.
Wczoraj w Warszawie podpisana została także umowa zakupu przez Muzeum Narodowe od spółki Echo Investment za 29 mln zł + VAT budynku dawnego hotelu Cracovia wraz z działką. Docelowo ma tam powstać nowy muzealny oddział – prezentujący współczesną polską architekturę i dizajn oraz muzealne magazyny.
...
Wicedyrektor Muzeum Narodowego Andrzej Szczerski i reprezentujący spółkę Echo Investment, dyrektor zarządzający Mikołaj Martynuska zdjęli z wyłożonej mozaiką ściany holu hotelu Cracovia tabliczkę z napisem - Zakaz fotografowania na terenie całego obiektu". "Otwieramy ten gmach symbolicznie dla wszystkich – powiedział Szczerski.
Pierwsza wystawa ma zostać zorganizowana w tym miejscu w maju przyszłego roku w ramach Nocy Muzeów. Sama przebudowa i adaptacja Cracovii oraz poprzedzone konsultacjami społecznymi zagospodarowanie przestrzeni wokół budynku zajmie kilka lat.
Jak poinformował wicedyrektor Szczerski przygotowane są trzy koncepcje dotyczące budynku, do końca 2017 r. ma zostać wybrana jedna z nich, a o kosztach inwestycji na razie trudno mówić. - Spodziewamy się, że będzie to kosztowane, ale nie jest to suma niewyobrażalna. Będzie to z pewnością mniej niż najbardziej sztandarowe inwestycje muzealne w ostatnich latach - powiedział Szczerski.
W budynku dawnego hotelu ma być prezentowany polski dizajn i architektura. - Chcemy, żeby to muzeum kształtowało nasze gusta, aby pokazywało jak możemy wyposażyć nasze mieszkania, jak się ubierać, jak kształtować przestrzeń publiczną. Chcemy tu także pokazywać architekturę XX wieku – mówił Szczerski.
Muzeum Narodowe po zakupie gmachu Cracovii uzyskało niemal 20 tys. m kw. powierzchni, na których zmieści się część ekspozycyjna, częściowo dostępne dla publiczności magazyny studyjne oraz biura. Wstępnie rozważana jest także budowa przejścia podziemnego, tak był bezkolizyjnie i wygodnie piesi mogli przejść z Cracovii do usytuowanego naprzeciwko gmachu głównego Muzeum.
Całość
http://krakow.onet.pl/dama-z-gronostajem-bedzie-wkrotce-eksponowana-w-sukiennicach/3yxdfcy
wbrew pozorom, takie muzeum obok stadionu to dla nas nie musi być coś niefajnego, Szkoda tylko, że pewnie zniknie nazwa budynku....
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)