Tylko po co się spinać na mature ustną z polskiego jeśli nie jest ona później brana pod uwagę? Niektóre uczelnie chyba biorą ją pod uwagę, ale to naprawdę nieliczne.
Lepiej ustalić sobie priorytety i największe siły włożyć tam, gdzie wynik będzie decydujący o dostaniu się na daną uczelnie, na dany kierunek. Co z tego jak maturzysta przeczyta sporo książek na ustną z polskiego jak przez to straci dużo czasu, który mógłby wykorzystać na przygotowanie do ważniejszego przedmiotu? Jakby ktoś już tak bardzo chciał pogłębić swoją wiedze to zrobi to w innym czasie.
I tak ode mnie wyrazy współczucia za obowiązek pisania matmy.
-
-
Matura -pomoc
no właśnie matma była była głównym powodem przedłużenia mojej edukacji o rok i teraz mnie obejmie na maturze, niestety próbnej też nie zdałem ale trudno się mówi. Zobaczymy jak mi na głównej pójdzie. Polskiego ustnego też sie obawiam bo nie wiem jak sie do tej pracy maturalnej zabrać :P
oj bez przesady :) Poziom tej matury z matematyki nie jest taki wysoki :) spokojnie można ją zdać :) przynajmniej próbna była prosta :) zdałam tylko na 74 % nie przykładając się do niej no ale liczę, że na prawdziwej mi pójdzie lepiej :)
Jeśli chcesz to mogę Ci dać moją zeszłoroczną prezentacje " Polacy a żydzi, przedstaw temat na podstawie różnych epok" łącznie z xerówkami fragmentów które są zawarte w bibliografii. Mi się to już nie przyda , a Tobie moze pomoc:)
Z tej prezentacji dostałem 18/20 . Dostałbym max gdybym się zaczał uczyć troszke wcześniej niż pół godziny przed maturą :) Także powinno być wszystko dobrze :)
rmszar Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Ja na swojej maturze pisemnej z historii, na
> temat: "Skutki wielkich odkryć geograficznych"
> napisałem od końca XV w. do wieku XX. I
Ja mialem "Problem prus wschodnich w stosunkach polsko-niemieckich w XX wieku" i mimo 100 lat, ktore mialem wtedy opisac to Twoje 500 bralbym wtedy w ciemno :D Ale mature takze zdalem.
Moja praca była podzielona na trzy bloki: skutki polityczne, skutki ekonomiczne oraz skutki kulturowe, a na końcu małe resumee. Szczególnie dumny byłem z bloku dotyczącego skutków ekonomicznych. Ale akurat profesor, który oceniał moją pracę nie lubił profesora, który mnie uczył...
A Twój temat bardzo interesujący. W szczególności w perspektywie końca XX wieku.
Widzisz, teraz po tych paru latach duzo wiecej bym napisal o wlasnie 2 polowie XX wieku. Niestety na maturze apropo 2 polowy troche mnie zatkalo. Ale matura zdana bez pomocy romana takze nie ma co narzekac.
a ja sobie tak myślę, ze teraz taką maturę jak macie zdać to bym bez nauki zdał na maksymalne ilości punktów/ocen :D
ja sobie wziąłem rozszerzoną matematykę i teraz żałuje ... :)
na PL ustnym podobno wystarczy ładnie opowiedzieć odpowiedziec na 1/3 pytania i zdane, damy rade a matura za 98 dni !
Asi@ Napisał(a):
> oj bez przesady :) Poziom tej matury z matematyki
> nie jest taki wysoki :) spokojnie można ją zdać
> :) przynajmniej próbna była prosta :) zdałam
> tylko na 74 % nie przykładając się do niej no
> ale liczę, że na prawdziwej mi pójdzie lepiej
> :)
to i tak dobrze :) bo ja sie też nie przyłożyłem i napisałem na 48%. Tylko Angielski mi dość dobrze poszedł... O polskim nawet nie mówie bo katastrofa
Dementor Napisał(a):
> a ja sobie tak myślę, ze teraz taką maturę jak
> macie zdać to bym bez nauki zdał na maksymalne
> ilości punktów/ocen :D
A Ty myslisz ze na przyklad ja sie uczylem w calym LO i do tej matury chocby 10 minut ? :P
Diego7 Napisał(a):
> to i tak dobrze :) bo ja sie też nie
> przyłożyłem i napisałem na 48%. Tylko
> Angielski mi dość dobrze poszedł... O polskim
> nawet nie mówie bo katastrofa
U mnie angielski to katastrofa :D tylko 54 %, polski zreszta tez nie rewelacyjnie bo tylko 60% ale biologia juz lepiej bo 70% :) Biore sie za nauke od dzis :)
ja narazie pisałem próbną mature z majcy (nie będe pisał na ile procent napisałem bo nie ma się czym chwalić w moim przypadku) :P próbne matury z innych przedmiotów piszę 2, 3 i 4 lutego. Zobaczymy co to będzie
czy Santo zdawał już maturę? :D
Tak, w tamtym roku. Było o tym na forum nawet ;)
Asi@ Napisał(a):
> Diego7 Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> -----
>
> > to i tak dobrze :) bo ja sie też nie
> > przyłożyłem i napisałem na 48%. Tylko
> > Angielski mi dość dobrze poszedł... O
> polskim
> > nawet nie mówie bo katastrofa
>
>
> U mnie angielski to katastrofa :D tylko 54 %,
> polski zreszta tez nie rewelacyjnie bo tylko 60%
> ale biologia juz lepiej bo 70% :) Biore sie za
> nauke od dzis :)
ja angielski 80% a dodatkowego nie pisze pier**le :) ja sie też już ucze od wczoraj :P
10 dni później
Maturka dla kogos.
Temat: "Zycie codzienne w PRLu na podstawie wybranych dziel literackich i filmowowych". Postanowilismy z ta osoba skupic sie na absurdach zycia codziennego.
Z materialow narazie mamy Alternatywy 4, Mis, Poszukiwany poszukiwana Barei, serial Dom, Dzienniki Kisielewskiego, kabaret Tey "Z tylu sklepu".
Moze ktos cos polecic odnosnie materialow zrodlowych lub nakierowac na jakies fajne wnioski dotyczace zycia codziennego w PRL?
kogos, kto jest naprawde zajebisty z majcy prosze o priva.
Sprecyzuj problem, to będzie łatwiej pomóc :)
[quote=Dinth]
Postanowilismy z ta osoba skupic sie na absurdach zycia codziennego.
[/quote]
Napisz koniecznie o tym, że antyreżimowa Solidarnośc kibicowała arcyreżimowemu GTS'owi. Przynajmniej tak uważają niektórzy z szemranego towarzystwa. ;)
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)