ja wlanie wrocilem z Kasiny i jakby nie troche lodu to bym sie zakochal w tym stoku, rewalcja, nie jest plasko wbrew temu co mi ktos tam nagadal, dla mnie stromizna w sam raz, stok w miare dlugi, bez muld, goroca polecam
Moim zdaniem Bialka nie umywa sie do Kasiny jesli mowimy o stokach, bo infrastrukture ma lepsza Bialka zdecydowanie
-
-
Narty - Sezon 11/12
Sprzedam dwie używane pary Salomonów :
Salomony 4 : flex 55, rozmiar 29, 50 zł
Salomony 5 : flex 60, rozmiar 28,5, 50 zł
Ceny do negocjacji ;)
6 dni później
jutro zakonczenie sezonu .. Kasprowy :)
Siepraw-Ski to jest w dzisiejszym wydaniu total hardcore, trzeba się wybrać chyba na jazdę tam gdzie El Duce..
w piatek ekipa forumowiczow zaliczyla kasprowy, pech chcial ze akurat w ten dzien bardzo wiało i wyciagi w kotłach goryczkowym, i gasienicowym były nieczynne, za to warunki na trasie zajebiste.Po jednym zjeździe udalismy sie do jurgowa gdzie przywitał nas zajebiscie mokry snieg, ale za to nie było ludzi, ogolnie wyjazd moza zaliczyc na udanych.
Jak bym pojechał od razu do Jurgowa to bym twierdził że było super, ale jeden zjazd z Kasprowego spowodował u mnie niedosyt i pytanie dlaczego w Polsce nie ma więcej takich stoków jak Kasprowy?
Miej pretensje do płyt tektonicznych.
Gdyby było więcej takich stoków, to orogeneza alpejska nie nazywałaby się alpejską, tylko tatrzańską albo karpacką.
Ceny na Kasprowym to rozbój w biały dzień . Nie dość , że drożej niż w Alpach to jeszcze stare wyciągi,często słabo przygotowane trasy, kolejki, sporo oszołomów którym wydaje się , że najnowszy model nart czyni z nich super narciarzy plus niepewność pogody ( zawieje i oba krzesełka stoją ) .
Omijam tą górę szerokim łukiem .
rmszar Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Miej pretensje do płyt tektonicznych.
>
> Gdyby było więcej takich stoków, to orogeneza
> alpejska nie nazywałaby się alpejską, tylko
> tatrzańską albo karpacką.
Ale ja już pomijam wysokość Tatr bo tego się nie da przeskoczyć, ale na samym Kasprowym można by było zbudować jeszcze ze 2 wyciągi, nie mówiąc już o tym że gór podobnych do Kasprowego nadających się do szusowania jest więcej - ale łatwiej robić skansen i być zadupiem europy.
A.W.B. Napisał(a):
> Ceny na Kasprowym to rozbój w biały dzień . Nie
> dość , że drożej niż w Alpach to jeszcze
> stare wyciągi,często słabo przygotowane trasy,
> kolejki, sporo oszołomów którym wydaje się ,
> że najnowszy model nart czyni z nich super
> narciarzy plus niepewność pogody ( zawieje i
> oba krzesełka stoją ).
Ale nie ma w Polsce drugiej takiej góry... Cena masakra za 1 zjazd zapłaciłem 32zł dzięki temu, że nie mogłem jeździć na krzesłach.
No i co z tego , że nie ma ?
Na wypad jednodniowy wolę jechać na Rohace albo na Chopok. Słowacja też daje dupy bo mimo o niebo lepszych warunków do tworzenia infrastruktury narciarskiej niż w Polsce to przez ostatnie lata prawie nic nie zrobili w kierunku poprawy , wkurwi... mnie ta mentalność , trasy nieprzygotowane , kamienienie i kosodrzewina pod śniegiem na trasie , ogólnie wschodnio-europejski bałagan i nieporządek ....... .
A i jeszcze jedno , Coco jak Ci zrobią dwa dodatkowe wyciągi na Kasprowym to pewnie trzeba będzie bulić ze 200 zł za karnet : )
COCO- Kasprowy to środek parku narodowego, więc zasadniczo uważam, że nie powinno tam być żadnych tras zjazdowych. Jak ktoś chce pojeździć z wyższej górki, to ma Słowację, czy nie tak daleko Alpy. Nie zajeżdżajmy i tak już zadeptywanych Tatr.
A.W.B.- zgadzam się, Słowacy wkurwiają poziomem przygotowania tras. Kończyłem w zeszłym roku sezon w Dolnym Kubinie. Jak wyglądał ślizg mojej deski, nie chcę nawet wspominać.
Bo na Kasprowy to trzeba umiec jeździc :) To musi byc przemyslana i poparta wywiadem srodowiskowym decyzja :) Ja jeszcze nigdy nie narzekałem na ta góre. I wybieram sie wstępnie w czwartek o ile wynik wywiadu bedzie pozytywny :)
A.W.B. masz racje na Kasprowym sporo buractwa.
Dzisiaj byłem pierwszy raz na tej górce. Pogoda rewelacja, a jak wjeżdżaliśmy do Zakopca to padało lekko. Ogólnie jakby nie brak miejscami śniegu to dla mnie rewelacja. Fajnie, dość stromo. Nogi mi wysiadły już o 12tej. Zdecydowanie fajniejszy wyciąg Goryczkowy. Na duży plus widoki. Tatry. Fajne góry, a nie kawałek wyciętego lasu jak w Laskowej.
Cenowo drożyzna jednak. Gdzie indziej pojeździ sie fajnie za 50zł, a tu trzeba stówę wyłożyć.
STC_Piotrek do czwartku śniegu będzie tam jeszcze mniej, więc jak nie jedziesz się opalać tylko jeździć to weź to też pod uwagę.
Na duży plus sporo naszych napisów na murach :)
El Duce popracuj nad kondycją bo wstyd w tym wieku padać już koło 12 : ) . To już mój 66 letni wujek wytrzymuje tempo ostrej jazdy przez 8 godzin z jedną krótką przerwą na trasach ostrzejszych niż Kasprowy .
W sobotę jeździłem po raz pierwszy na butach o sztywności 110, lewa łydka mi trochę napiep..... ( zawaliłem sprawę bo ubrałem zbyt grube skarpetki ) ale przetrzymałem do godziny 16 . Sztywność 110 rewelacja, b.dobrze usztywniają nogę w bucie, o wiele łatwiej robi się skręty przy szybkiej jeździe, przy dużej prędkości nie odczuwa się drgań w bucie .
A tak z ciekawości zapytam , jakiej długości w stosunku do wzrostu są wasze narty ?? Ja przy 184 cm używam nart o długości 180 a czasami biorę 185 centymetrowe narty zjazdowe ojca . Gdybym miał więcej kasy i miejsca w pokoju : ) to trzymałbym też narty krótsze o 10-15 cm na jednodniowe wypady na polskie stoki/ Rohace .
Jak ktoś zaczyna przygodę z narciarstwem to niech uczy się na krótkich nartach ( ja uczyłem się w epoce długich nart ), o wiele łatwiej przyswaja się na nich sztukę jazdy na nartach, szczególnie skręty . Z kolei jeżeli ktoś jeździ bardzo dobrze i wybiera się na dłuższe trasy to tylko długie narty , w granicach -/+ kilku cm wzrostu ( przy doborze ważna jest też waga ciała. Do zawodowych zjazdów często używają nart o 15 cm dłuższych a czasami nawet o 20 cm , dłuższe narty wymagają nienagannej techniki i dobrze umięśnionych nóg ( noga przy o nich mocniej pracuje ) ponieważ o wiele trudniej się nimi steruje ( szczególnie skręty ) ale za to o wiele szybciej nabierają prędkości i są idealne do średnich i długich skrętów oraz lepiej trzymają się podłoża przy skrętach .
A.W.B. Napisał(a):
> El Duce popracuj nad kondycją bo wstyd w tym
> wieku padać już koło 12 : ).
koło 12 ... 12tej godziny jazdy w sensie :) a tak na serio .. hm .. szału z kondycją nie ma. siedząca praca = spora nadwaga, nogi to czują.
co do długości ja przy 177cm jeżdżę na nartkach półtaliowanych 176cm (10cm za długie, ale podyktowane okazją .. z wiązaniami za dobrą flachę od kumpla). w przyszłości będą to krótsze całkowicie taliowane.
To zależy, ja śmigam na slalomkach 165 cm, bo to jest rozsądna długość dla mnie i ogólnie przyjęta dla takich nart (mam 183 cm). Jakbym kupował gigantki to dł. w okolicach wzrostu, ale dla mnie na polskie stoki po za tyczkami takie narty nie mają sensu, choć zakupu nie wykluczam :)
A.W.B, jakie masz buty?
Salomony Impact 10 , kupione po dość okazyjnej cenie ( zresztą sprzęt narciarski kupuję tylko przy wyjątkowych okazjach, zawsze taniej niż ceny promocyjne w sklepach ) .
Buendia dlatego napisałem, że najlepsza opcja to dwie pary nart , krótkie i długie . Krótkie narty na długich stokach przy dużej prędkości czasami nie wytrzymują skrętu i wyrzucają narciarza z trasy plus drgania przy dużej prędkości , ogólnie są wtedy zdecydowanie mniej stabilne niż długie narty .
El Duce zastanów się nad tym czy warto zmieniać na krótkie, na obecnych nartach nauczysz się z kolei bardzo dobrze jeździć ponieważ długie narty wymagają lepszej techniki jazdy, jedyny minus to ich słabe przystosowanie do polskich stoków ale jeżeli ktoś dobrze jeździ to i tak sobie poradzi .
"carving wybaczy Ci wszystko"
to mój pierwszy sezon na półtaliowanych, bo przedostatnio jeździłem 10 lat temu na nartach typu "wzrost+15cm", pożyjemy zobaczymy :)
Parę dni temu były jeszcze na allegro zjazdówki Atomica, 210 cm, promień 45, gość pisał, że prosto z PŚ. Ciekawe czy zwinął jakiemuś zawodnikowi, bo cena dziwna, 500 zł. Fajne narty, idealne na takie Myślenice ;)
Pewnie te narty były jakimiś testówkami zjechanymi na dziesiątą stronę . Narty zawodników są robione indywidualnie pod kątem konkretnego narciarza i nie wyrzuca się ich po jednych zawodach aby se ktoś wziął : )
Coś wam pokaże : Dolina Zillertal wraz z lodowcem Hintertux ( 3500 metrów, gondola na szczyt ) >>> 640 km świetnie przygotowanych tras narciarskich i 169 wyciągów narciarskich ( dominują krzesełka i gondole ) w 5 ośrodkach narciarskich położonych wzdłuż doliny Zillertal, cena karnetu na 6 dni jazdy w tym sezonie ( do końca 1/2 tygodnia kwietnia 100% gwarancja śniegu na trasach ) wynosi ......193 euro czyli niecałe 800 zł ( 2200 zł za karnet sezonowy czyli od grudnia do 15 kwietnia ).
I porównanie >
1) Zillertal : 800 zł / 6 dni / 640 km tras zjazdowych / gwarancja śniegu / brak albo minimalne kolejki
2) Kasprowy : około 130 zł za jeden dzień ( opcja Gąsienicowa ) , jedna trasa 2200 metrów , końcowy zjazd 4 km , kolejki , dużo wypadków z powodu przeciążenia trasy i chamstwa na stoku oraz niepewne warunki pogodowe .]
Zerknijcie na mapę , na te wszystkie ośrodki jest jeden karnet a później porównajcie pod względem cen i warunków z Kasprowym , Białką czy inną Jaworzyną : )
http://ski3.intermaps.com/zillertal/index.asp?Lang=de&chn=zoom6&Reg=zmP6&Aktuell=Lifte
1 strona to lodowiec , następnie klikacie na mapie na Mayerhofen ( strzałka ) i przechodzicie na drugą stronę czyli ośrodki Penken i Ahorn , potem kliknięcie na Zillertal Arena i przejście na 3 stronę czyli ośrodek Zillertal 3000 ( połączone nartostradami i wyciągami trzy ośrodki ) i następne kliknięcie na Hochzillertal czyli 4 strona i ośrodek Kaltenbach a potem kliknięcie na Spieljoch i 5 strona z osrodkiem w Fugen .
Teraz już wiecie czemu ceny w Polsce i na Słowacji to oszustwo i rozbój w biały dzień .
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)