jeżeli przekazałeś dowód tożsamości kontroler ma obowiązek wyjść z tobą na wskazanym przystanku jeżeli tego nie zrobiłeś może przytrzymać cie do przyjazdu niebieskich
-
-
Kanary MPK
250 dni później
panowie dostalem dzisiaj mandat. Płacić nie płacić? ktoś mi mowil ze po roku jak przyślą milion odwołań to umażają sprawe
ja zawsze sądzę, że lepiej zapłacić i mieć spokój a najlepiej to kupić bilet za 2,80 niż potem bulić 250 :)
opcję są takie, że mandat (czy raczej opłata dodatkowa) będzie ścigana w najgorszym wypadku przez komornika sądowego, samo się nie przedawni ani nie umorzą tego, po ustawowym okresie na zapłatę mogą Cie wpisać do KRD i potem nawet pralki na raty nie weźmiesz a wypisanie się z powrotem z tego rejestru to jest droga przez mękę, nawet jak od razu uiścisz opłatę, poza tym mogą Ci to ściągnąć ze zwrotu z podatku, zająć wynagrodzenie a nawet samochód jeśli będzie taka potrzeba :)
o kurwa, najlepsze jest to ze mam bilet semestralny /jestem studentem/ i jechałem jeden przystanek na pogrzeb kolegi za strefe nawet nie wiedzialem ze jest, a ostatnio ktoś coś mówił żeby nie płacić bo podobno umażają, dzięki za info
trza sie bylo dogadac ;) jaki kolor ???
qtec Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> o @#$%&, najlepsze jest to ze mam bilet
> semestralny /jestem studentem/ i jechałem jeden
> przystanek na pogrzeb kolegi za strefe nawet nie
> wiedzialem ze jest, a ostatnio ktoś coś mówił
> żeby nie płacić bo podobno umażają, dzięki
> za info
Głupia sprawa. Może trzeba było pokazać ten bilet semestralny? Może udałoby się człowiekowi wytłumaczyć? Wydaje mi się, że jeśli chodzi o jeden przystanek, to można się zagapić z wysiadaniem i sensowny kontroler zrozumie... Teraz, gdy już jest mandat dany, to chyba po ptakach. Można tam pójść do MPK i pogadać, pokazać bilet, wytłumaczyć sytuację, że pogrzeb i nie wiedziałeś że strefa się kończy, może anulują i tylko za bilet dopłacisz... Ale jak mandat już jest, to szanse widzę małe.
Przede wszystkim jak chce zapłacić mniej to musi podejść do MPK bo jak to zrobi w ciągu 7 dni to mu zmaleje kara o 50%, a potem kwestia dogadania się może :) ewentualnie spróbuj poszukać na necie skasowanego biletu do oddania za bronksa :D czasami się tak robiło, żeby uniknąc kary, potem się donosiło skasowany bilet z tekstem, że jednak się gdzieś tam w plecaku znalazł
Muertes Napisał(a):
> qtec - mało kto tego jest świadom ale każdy
> pasażer korzystający z biletu okresowego na
> określoną linię jest uprawniony do tego by
> przejechać 1 przystanek wcześniej niż zaczyna
> się wykupiona trasa i wysiąść jeden przystanek
> dalej niż się kończy wykupiona trasa (paragraf
> 6 pkt 2 przepisów taryfowych) - o ile dobrze
> zrozumiałem twój przypadek jeśli podejdziesz z
> biletem semestralnym zapłacisz tylko koszty
> manipulacyjne
Ja nie jestem pewny takiej interpretacji tego przepisu, brzmi on tak:
"2. Pasażerowie korzystający z biletu okresowego na określoną linię lub dwie linie komunikacyjne są uprawnieni do przejazdów po trasie tej/tych linii (od przystanku poprzedzającego rozpoczęcie wspólnej trasy do pierwszego przystanku po ustaniu wspólnej trasy) pojazdami każdej innej linii."
Spotkałem się z taką interpretacją, którą spróbuję wytłumaczyć na przykładzie:
Wykupiłem bilet na linię tramwajową nr. 4, zatrzymuje się tramwaj przed Rondem Mogilskim, na Rondzie i na Lubicz.
Jadę jednak tramwajem nr. 5, który zatrzymuje się przed Rondem, na Rondzie, w innym miejscu niż nr. 4 i w tunelu.
Pierwszy przystanek po ustaniu wspólnej trasy, to Rondo Mogilskie, są one różne dla tych dwóch tramwajów na Rondzie, ostatni wspólny był przed Rondem, muszę więc wysiąść na Rondzie. Wydaje się, że zapis ten służy tylko temu, by dojechać do miejsca, gdzie różne linie mają oddzielne przystanki/
Pewnym jest, że powinieneś jak najszybciej podejść do MPK ;-)
Zaraz tam ide na wszelki wypadek napisałem małe odwołanie, zobaczymy co powiedzą,
dogadać sie próbowałem, dawałem 50pln potem 70, ale nie chcial nic wziąć, semestralny też pokazywałem, chyba trafilem na kutafona bo z tego co czytam po forach to biorą od 20zł. Wspomne też o tym paragrafie o którym mówi Muertes
O ile nie uda ci się załatwić przez kogoś znajomego to wtedy idź. Podbity kwit na Wawrzyńca już bardzo ciężko potem odkręcić.
Tylko nie wybuchnij smiechem jak zobaczysz Fiuta :D
Czy jak kanar jest Pasiasty i jak złapie Pasiastego i go puści a jak złapie gościa od sąsiadki i go spisuje to jest to chwalebny czyn społeczny czy raczej powinno się krzyczeć: "zostaw kibica ty k.... zostaw kibica" ?
Jak złapie Pasiastego to puści sprawdzone osobiście :)
Patrycja nie miała tyle szczęścia natomiast i na gwiazdę piłki za darmo się przejazd nie udał :)
udało się !!!! poszedłem najpierw we wtorek do gościa z referatu odwołań który wysłał mnie do kierownika który z kolei urzęduje tylko we wtorki i czwartki i dzisiaj kierownik a własciwie kierowniczka umożyła mi kare zapłaciłem tylko 10 zl + 2 zl za bilet, sprawdzała w bazie od kiedy płace KKM i jej wyszło ze regularnie i to mnie uratowało, dzięki za pomoc i jak wam sie taka sytuacja przydaży to się odwołujcie bo jak widać warto
qtec Napisał(a):
> udało się !!!! poszedłem najpierw we wtorek do
> gościa z referatu odwołań który wysłał mnie
> do kierownika który z kolei urzęduje tylko we
> wtorki i czwartki i dzisiaj kierownik a własciwie
> kierowniczka umożyła mi kare zapłaciłem tylko
> 10 zl + 2 zl za bilet, sprawdzała w bazie od
> kiedy płace KKM i jej wyszło ze regularnie i to
> mnie uratowało, dzięki za pomoc i jak wam sie
> taka sytuacja przydaży to się odwołujcie bo jak
> widać warto
a gadałeś w Fiutem ? :D
nie haha Fiut w pokoju obok z jakąś urzędaską
qtec Napisał(a):
> nie haha Fiut w pokoju obok z jakąś urzędaską
pewnie z Cipąą :D
20 dni później
Najgorsze jest to , że jak się wkurwi to się robi tak samo czerwony jak inny fiut:-D
111 dni później
Planują umundurować kanarów: [url]http://wiadomosci.onet.pl/krakow/nowy-pomysl-urzednikow-kontrolerzy-biletow-w-mundurach/rdfhq[/url]
Na portalu Gazety Krakowskiej mamy nawet głosowanie.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)