niezbyt madry temat...wiadome ze jesli nie mialbym nikogo w rodzinie np.za Polonia i kumpel by mnie zabral na Legie to bym jezdzil na Legie i tak w kazdym innym miescie...i nie piszcie ze bylo by Wam wstyd kibicowac takiemu lub innemu klubowi,bo w wieku 13-16 lat nie zwracali byscie na to uwagi...
-
-
Komu kibicowałbyś, gdybyś urodził się w innym mieście?
isaac Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> niezbyt madry temat...wiadome ze jesli nie mialbym
> nikogo w rodzinie np.za Polonia i kumpel by mnie
> zabral na Legie to bym jezdzil na Legie i tak w
> kazdym innym miescie...i nie piszcie ze bylo by
> Wam wstyd kibicowac takiemu lub innemu klubowi,bo
> w wieku 13-16 lat nie zwracali byscie na to
> uwagi...
Popieram! A temat ma służyć wyłącznie zabawie, a nie napince! Ja chciałbym sprostować swoje wybory, otóż w Poznaniu wybrałbym raczej Wartę, a w Gdyni Bałtyk. W W-wie na 100% Polonię! Podobnie było z Cracovią, jak zacząłem się interesować Cracovią, to była na skraju upadku a ja lubię taki klimat biedy a zarazem wierności. Nie chodzi tu o jakąś napinkę na Lecha i Arkę, po prostu czuję, że jednak dokonałbym takich wyborów! Szkoda, że nie wszyscy się umieją w to bawić pisząc, że wybraliby na 100% Cracovię. Otóż jest to możliwe, ale raczej mało prawdopodobne, bo zmusiłbym Was do wyboru miejscowego klubu tzw. lokalny patriotyzm i otoczenie!
Należy wybierać, na zasadzie kogo bardziej wolicie w danym mieście, oraz na wyczucie! Wtedy zabawa ma sens, bo powstaje nam coś w stylu ankiety!
za dużo kibice.net Kamilku
Nie czytam kibice.net! Przykro mi, nie trafiłeś, odgapiłem z forum Polonii W-wa, a wcześniej też widziałem na innym forum.:P To tylko zabawa, a Wy ją traktujcie za bardzo poważnie.:)
Kamil_Cracovia Napisał(a):
> Popieram! A temat ma służyć wyłącznie
> zabawie, a nie napince! Ja chciałbym sprostować
> swoje wybory, otóż w Poznaniu wybrałbym raczej
> Wartę, a w Gdyni Bałtyk. W W-wie na 100%
> Polonię!
Jak my się zgadzamy. :)
> Szkoda, że
> nie wszyscy się umieją w to bawić pisząc, że
> wybraliby na 100% Cracovię. Otóż jest to
> możliwe, ale raczej mało prawdopodobne, bo
> zmusiłbym Was do wyboru miejscowego klubu tzw.
> lokalny patriotyzm i otoczenie!
Kamilu mogłeś dopisać jedną linijkę "gdybyś nie był kibicem Cracovii i urodził się w ...." albo "gdybyś tam mieszkał i nie mógł dojeżdzać na Pasy, to na który stadion chodziłbyś ..."
Tymczasem - mimochodem - dałeś wyraz pewnemu kompleksowi. Że [i]Cracovia to tylko w Krakowie[/i]. Zwróć uwagę, że jest jednak naturalne ciśnienie do kibicowania wielkim. W całej Polsce masz fanów Legii, Widzewa, może już mniej Górnika. Do tej listy spokojnie po ostatniej złotej dekadzie możemy dopisywać Wisłę. To może nie są wielcy kibice, ale czasem na mecz pojada, ale gadżety kupią, ale w necie klub wspierają i tworzą rynek dla sponsorów klubu.
Cracovia z racji tego, ze to najstarszy polski klub, klub Jana Pawła II, klub o legendarnej historii ma potencjał być jednym z tych klubów. Więc myślę, ze powinniśmy wyjść z takiego myślenia Cracovia to tylko Kraków, przestać śmiać się, że na Reymonta 80% przyjeżdża busami z wiosek i samemu sięgnąć po ludzi z wiosek i miasteczek. Adam Akustyk o tym mądrze pisał kiedyś, ale jakoś bez echa przeszło - by ściągać ekipy, który kibicują Aviom, Czuwajom, Świtom i by kibicowali także Cracovii. Mamy taki idealny wzorzec z Beskidem Andrychów, trza to klonować.
Więc Kamilu: Przemyśl, Rzeszów, Śląsk, Tarnów - tu wybór może brzmieć tylko Cracovia i trzeba właśnie taki przekaz dawać w świat. pamiętaj, że nie piszesz na forum fanów Cracovii z Krakowa, Ty piszesz na forum fanów Cracovii z całego świata.
Dobra, wiadomo! Jesteśmy kibicami Cracovii i Ona jest dla nas najważniejsza, koniec i kropka! [b]To jest ZABAWA![/b] Do tego służy Hyde Park by poruszać różne dziwne, śmieszne i przyjemne tematy!!!:D Zgadzam się z Tobą FA w 100%, ale bawmy się dalej... Może Ty FA dasz swoje typy?! Pobaw się z nami, to nic nie kosztuje!:)
Jak już się bawić,to bawić. Co prawda muszę się wczuć w klimat lat 70-tych, ale zawsze to miłe retrospekcje :)
> Bielsko-Biała - BKS / Podbeskidzie
Tu prosta piłka. Jak się urodziłem nie było żadnego podbeskidzia, a więc BKS.
> Bydgoszcz - Polonia / Zawisza
Oczywisćie Zawisza, nie wyobrażam sobie kibicowania jakiemukolwiek milicyjnemu klubowi, a żużel mam w głębokim poważaniu :)
> Dębica - Igloopol / Wisłoka
Oczywiście Wisłoka, Igloopol to typowy komunistyczny twór
> Gdynia - Arka / Bałtyk
Tak z ręką na sercu, to nie mam pojęcia. Oba kluby są w porządku, a gdy się rodziłem nikt nie planował zgody z Arką. :)
Z zachowaniem całego szacunku do naszej zajebistej zgody, zawsze lubiłem SKS-iaków
> Jaworzno - Szczakowianka / Victoria
Wiadomo, że byłbym za Victorią, Szczakowianka to jakiś twór
> Łódź - ŁKS / Widzew
Widzew, Widzew i tylko Widzew. Wychowałem się na ich świetnej grze w Europie, mam wielu przyjaciół, którzy kibicują temu klubowi. Od bazarowców są lata świetlne lepsi pod każdym względem.
> Poznań - Lech / Warta
Prawdopodobnie lubiłbym oba kluby. Moje obecne zgryźliwe uwagi w stosunku do Lecha są tylko taką przekorą, obiektywnie zawsze ich lubiłem, niezależnie od zgody. Natomiast Warta to historia polskiej piłki.
> Przemyśl - Czuwaj / Polonia
Czuwaj Czuwaj i tylko Czuwaj. Polonia to jakiś śmieszny pseudoklub. NIe ukrywam, że na studiach byłem indoktrynnowany pod tym kątem przez moich kumpli z Przemyśla :)
> Radom - Broń / Radomiak
Ciężka sprawa. Chyba wybrałbym Broń, ale do Radomiaka nei czuję jakiejś antypatii.
> Rzeszów - Stal / Resovia
W Rzeszowie zawsze była tylko Stal. Przemysłowe miasto (ohydne zresztą, brzydsza w Polosce jest tylko Bydgoszcz), więc kibicujemy przemysłowemu klubowi. Co prawda ja wybrałbym śp. Zelmer ;) , ale nie było go w zestawieniu
> Słupsk - Czarni / Gryf
W piłkę gra tylko Gryf, więc prosty wybór.
> Śląsk - ...
Oczywiście byłaby to Polonia Bytom, chyba nie trzeba tłumaczyć dlaczego.
> Tarnów - Unia / Tarnovia
Tarnowskim klubem jest Tarnovia, nie wyobrażam sobie kibicowania mościczanom.
> Toruń - Apator / Elana
Elana, bo żużel mnie nie interesuje.
> Warszawa - Legia / Polonia
Cwelce nie kibicowałbym nawet, gdyby do wyboru było Okęcie. A Czarne Koszule zawsze były mi bliskie.
Bielsko-Biała - BKS
Bydgoszcz - Zawisza
Dębica - Wisłoka
Gdynia - Arka
Jaworzno - Victoria
Łódź - Widzew
Poznań - Lech / Warta - pewnie bym chodził i tu, i tu.
Przemyśl - Czuwaj
Radom - Broń
Rzeszów - Stal
Słupsk - nie wiem
Śląsk - Polonia Bytom
Tarnów - Tarnovia
Toruń - Elana
Warszawa - Polonia
Ale dzięki Bogu że oszczędził mi takich dylematów i dzięki Bogu za to, że jestem Pasiakiem ;)
> Bielsko-Biała - CRACOVIA
> Bydgoszcz - CRACOVIA
> Dębica - CRACOVIA
> Gdynia - CRACOVIA
> Jaworzno - CRACOVIA
> Łódź - CRACOVIA
> Poznań - CRACOVIA
> Przemyśl - CRACOVIA
> Radom - CRACOVIA
> Rzeszów - CRACOVIA
> Słupsk - CRACOVIA
> Śląsk - CRACOVIA
> Tarnów - CRACOVIA
> Toruń - CRACOVIA
> Warszawa - CRACOVIA
Bielsko-Biała - BKS
Bydgoszcz - Zawisza
Dębica - Wisłoka
Gdynia - Bałtyk
Jaworzno - -
Łódź - Widzew
Poznań - Lech
Przemyśl - -
Radom - Radomiak
Rzeszów - Stal
Słupsk - Czarni
Śląsk - Polonia Bytom
Tarnów - Unia
Toruń - Elana
Warszawa - Legia
Lodz - Widzew? przecie to towarzysze milicyjni,czerwoni.W Lodzi wybor bylby prosty tylko LKS.Choc jako kibic Cracovii teraz ich nie lubie.
Bielsko-Biała - BKS
Bydgoszcz - Zawisza
Dębica - Wisłoka
Gdynia - Bałtyk
Jaworzno - GKS Katowice
Łódź - ŁKS
Poznań - Warta
Przemyśl - Czuwaj
Radom - Radomiak
Rzeszów - Stal
Słupsk - nie wiem
Śląsk - Zależy od miasta
Tarnów - Tarnovia
Toruń - Elana
Warszawa - Polonia
Zabawa przy założeniu, ze nie wolno wybrać Cracovii, choć wybór Pasów jest naturalny niezależnie gdzie się urodziło i mieszka.
Aston1906 Napisał(a):
> > Bielsko-Biała - BKS / Podbeskidzie
>
> Tu prosta piłka. Jak się urodziłem nie było
> żadnego podbeskidzia, a więc BKS.
Było. Nazywało się BBTS, a wcześniej BBSV. Założone w 1907, dawniej ulubiony rywal Cracovii, mnóstwo meczów razem.
Jedyny wybór w Bielsku.
> > Bydgoszcz - Polonia / Zawisza
>
> Oczywisćie Zawisza, nie wyobrażam sobie
> kibicowania jakiemukolwiek milicyjnemu klubowi, a
> żużel mam w głębokim poważaniu :)
Wojskowe też nie krystalicznie czyste. Przypomnijmy że Polonię po prostu rozwiązano, a sportowców wcielono do Gwardii - to trochę inna sytuacja niż w Krakowie. No ale był milicyjny, a współczesna Polonia choć nie jest z MO dumna to nie przekreśliła tamtego dziedzictwa. Jest jeszcze opcja Chemik Bydgoszcz, ale nie wiem co to. Zatem Zawisza.
> > Dębica - Igloopol / Wisłoka
>
> Oczywiście Wisłoka, Igloopol to typowy
> komunistyczny twór
1908 % poparcia.
> > Gdynia - Arka / Bałtyk
Bałtyk jako mały klub, któremu duży zabrał własny stadion budzi szacunek.
Z Arką ten jeszcze problem, ze niestety data założenia wzięta z kosmosu. Więc Bałtyk, najstarszy klub Gdyni.
> > Jaworzno - Szczakowianka / Victoria
> Wiadomo, że byłbym za Victorią, Szczakowianka
> to jakiś twór
Żaden twór, klub dawnego miasta Szczakowa, jeszcze sprzed wojny. Więc chyba wybór zależy od tego czy ktoś się urodził w Jaworznie czy w Szczakowej.
> > Łódź - ŁKS / Widzew
Fałszerzom historii mówimy nie. Zmyślone 1910 odrzuca. Więc ŁKS, legenda polskiej piłki.
Choć po tych akcjach przeciw Cracovii nieźle brzmi opcja trzeci klub Łodzi - Start. :)
> > Poznań - Lech / Warta
>
> Prawdopodobnie lubiłbym oba kluby. Moje obecne
> zgryźliwe uwagi w stosunku do Lecha są tylko
> taką przekorą, obiektywnie zawsze ich lubiłem,
> niezależnie od zgody. Natomiast Warta to historia
> polskiej piłki.
Warta z racji historii przyciąga. Ale silna tradycja przedwojennego antysemityzmu (w mieście, w którym prawie nie było Żydów), a współcześni kibice są raczej dumni z niej. Więc Lech, choć nie lubię tak stadnie, wolę bardziej elitarnie.
> > Przemyśl - Czuwaj / Polonia
>
> Czuwaj Czuwaj i tylko Czuwaj. Polonia to jakiś
> śmieszny pseudoklub.
Fałszerzom historii mówimy nie. Polonia powstała w 1917 i nie ma nic wspólnego z Sanem powstałym przed I wojną. Czuwaj. Albo Motor Przemyśl zlikwidowany i dojazdy na Cracovię jako FC :)
> > Radom - Broń / Radomiak
>
> Ciężka sprawa. Chyba wybrałbym Broń, ale do
> Radomiaka nei czuję jakiejś antypatii.
Nie rozróżniam, nie wiem jakie wartości za nimi stoją.
> > Rzeszów - Stal / Resovia
Komunistyczny twór wielkiego przemysłu Stal nie przyciąga niczym. Resovia odpycha ordynarnym fałszerstwem historii.
W tym mieście nie ma komu kibicować.
> > Słupsk - Czarni / Gryf
>
> W piłkę gra tylko Gryf, więc prosty wybór.
Gwardyjski KS Gryf ? W życiu. Czarni gdy grali w piłkę, albo dojazdy do Gdańska na Gedanię.
> > Śląsk - ...
A to zależy który kawałek Ślaska.
Np we Wrocławiu tylko Ślęza, najstarszy klub tego miasta.
Na Górnym Śląsku oczywiście założony przez polskich powstańców Wielki Ruch, gdybym miał szczęście wybierać go w czasach zanim rządy tam przejęli tam Ślązakowcy.
A jak nie to zależy w jaki mieście. Naprzód Lipiny czy Śląsk Świętochłowice, wielkie kluby niegdyś. Polonia Bytom za lwowskie korzenie, ale zmyślone 1920 jako data założenia to przegięcie jakiego nie łyknę. Piast Gliwice za dolę garbatą jak Cracovii. Górnik Zabrze, czemu nie? Historyczny AKS Chorzów na stadionie którego stoi hipermarket - szacunek.
> > Tarnów - Unia / Tarnovia
Tarnovia, legenda tego miasta.
> > Toruń - Apator / Elana
>
> Elana, bo żużel mnie nie interesuje.
Jakaś fabryka? Pomorzanin Toruń to oczywiste. Dobry klub jeszcze sprzed wojny
> > Warszawa - Legia / Polonia
>
> Cwelce nie kibicowałbym nawet, gdyby do wyboru
> było Okęcie. A Czarne Koszule zawsze były mi
> bliskie.
Po-lo-nia War-sza-wa!
FortArt Napisał(a):
> Aston1906 Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> -----
>
> > > Bielsko-Biała - BKS / Podbeskidzie
> >
> > Tu prosta piłka. Jak się urodziłem nie było
> > żadnego podbeskidzia, a więc BKS.
>
> Było. Nazywało się BBTS, a wcześniej BBSV.
> Założone w 1907, dawniej ulubiony rywal
> Cracovii, mnóstwo meczów razem.
> Jedyny wybór w Bielsku.
Wałkowane tysiące razy. DKS Komorowice czy Marbet-Ceramed nie ma NIC wspólnego z BBTS Włókniarz. Koniec kropka.
> > > Łódź - ŁKS / Widzew
>
> Fałszerzom historii mówimy nie. Zmyślone 1910
> odrzuca. Więc ŁKS, legenda polskiej piłki.
> Choć po tych akcjach przeciw Cracovii nieźle
> brzmi opcja trzeci klub Łodzi - Start. :)
Masz rację, Widzew wkurwia z tym śmiesznym 1910 (podobnie jak zgodą ze śmieRdzielami), ale są więksi komicy (vide Cenowa Bomba, czy czerwone zagłębie). W przeciwieństwie do tamtych Widzew to jednak klasa, nawet jeśli ich nie lubimy, to trzeba im to przyznać. NO i nie byli klubem resortowym, tylko robotniczym, to jednak różnica.
> > > Przemyśl - Czuwaj / Polonia
> >
> > Czuwaj Czuwaj i tylko Czuwaj. Polonia to jakiś
> > śmieszny pseudoklub.
>
> Fałszerzom historii mówimy nie. Polonia
> powstała w 1917 i nie ma nic wspólnego z Sanem
> powstałym przed I wojną. Czuwaj. Albo Motor
> Przemyśl zlikwidowany i dojazdy na Cracovię jako
> FC :)
Czuwaj nas nie lubi, ale to właśnie Polonia jest jednym wielkim FC dziwek z r22!!!! Zresztą każdy prawdziwy przemyślanin jest za Czuwajem, polonia to jest po prostu śmiech na sali.
> > > Rzeszów - Stal / Resovia
>
> Komunistyczny twór wielkiego przemysłu Stal nie
> przyciąga niczym. Resovia odpycha ordynarnym
> fałszerstwem historii.
> W tym mieście nie ma komu kibicować.
Toteż pisałem, że byłbym za Zelmerem, gdyby istniał :)
Aston1906 Napisał(a):
> > Było. Nazywało się BBTS, a wcześniej BBSV.
> > Założone w 1907, dawniej ulubiony rywal
> > Cracovii, mnóstwo meczów razem.
> > Jedyny wybór w Bielsku.
>
> Wałkowane tysiące razy. DKS Komorowice czy
> Marbet-Ceramed nie ma NIC wspólnego z BBTS
> Włókniarz. Koniec kropka.
Tylko dla nieuków. Polecam najnowsza książkę Pawła Bienieckiego "BBTS 1907, Podbeskidzie 2007". Dowiesz się jak było, mniej będziesz wtedy głupot pisał.
Co mnie obchodzą wynurzenia jakiegoś bielszczanina? Równie dobrze mógłbyś mi polecić książkę jakiegoś świra z xerowii, sosnowca, widzewa, czy cwelki nt ich wyimaginowanych dat powstania klubów.
Jak można uparcie twierdzić, że drużyna DKS Komorowice jest w jakikolwiek sposób spadkobiercą tradycji BBSV, tylko dlatego, że wchłonęła w pseudofuzji nieistniejący już praktycznie BBTS Włókniarz, zresztą od tego czasu nazywając się "odsponsorsko", tj Marbet, Bogmar, Ceramed czy inne gówna.
Podbeskidzie jest zwykłym tworem bez tradycji.
Bez tradycji, ale według mnie z przyszłością.
Aston1906 Napisał(a):
> Co mnie obchodzą wynurzenia jakiegoś
> bielszczanina?
[i]Ignorancja jest siłą.[/i]
> Równie dobrze mógłbyś mi
> polecić książkę jakiegoś świra z xerowii,
> sosnowca, widzewa, czy cwelki nt ich
> wyimaginowanych dat powstania klubów.
O, czyżby informacja o tym, ze Legia zmyśliła datę założenia się przebiła? Wow :) Skąd o tym wiesz?
A książkę o Resovii polecam. Kazdy kto ja przeczyta jasno i wyraźnie będzie zobaczy, że nic nie mają na dowód 1905.
Zaborniak Stanisław: Zarys dziejów klubu sportowego "Resovia" (1905-1944)
Bielsko-Biała - BKS , Nie kibicom sukcesu
Bydgoszcz - Zawisza
Dębica - Wisłoka , jakoś silniejszą ekipą mi się wydają
Gdynia - Arka
Jaworzno - Szczakowianka - barwy
Łódź - Łks - Rodowici ...
Poznań - Lech / Warta - pewnie bym chodził i tu, i tu.
Przemyśl - Czuwaj , Polonia Przemyśl to sama wisła niemal i ludzie powiązani koleżeńsko, więc jej nielubie
Radom - Broń - nazwa
Rzeszów - Stal , antyresovia
Słupsk - nie wiem
Śląsk - GKS Katowice
Tarnów - Tarnovia
Toruń - Elana
Warszawa - Legia
Bielsko Biała - BKS Podbeskidzie to dla mnie jakiś nowy dziwny twór...
Bydgoszcz - Zawisza
Dębica - Wisłoka Igloopol to jakiś komunopodobny wytwór.....
Gdynia - Arka nawet jak jeszcze nie miałem pojęcia o czymś takim jak zgody itp to zawsze lubiłem ten klub , fenomenalne miejsce starego stadionu.....
Jaworzno myślę że jakiś klub z górnego śląska zdobyłby moją sympatię
Łódż - ŁKS i tylko ŁKS , czerwonych nienawidzę !!!
Poznań - Lech/Warta na pewno nie milicyjna Olimpia
Przemyśl nie wiem , oba kluby mają ciekawą historię....
Radom - Broń
Rzeszów - Resovia
Słupsk żaden.....
Śląsk - Ruch choćby za okoliczności powstania , za nadanie takiej a nie innej nazwy , za to ze był gnębiony swego czasu przez komuchów także....
Tarnów - Tarnovia
Toruń - TKH Toruń kontynuator tradycji przedwojennego klubu TKS Toruń , teraz tylko hokej jest ale już przed wojną dobrze ciupali tam w piłkę
Warszawa - Polonia na Warszawiankę też bym zaglądał
Gdańsk - Gedania zapomniany klub z pięknymi tradycjami
uff...starałem się być obiektywny i przez chwilę nie myślałem o tym kto Naszym wrogiem , kto przyjacielem itd....
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)