Tą sprawę poruszyłem w innym temacie, ale wydaje mi się, że ta kwestia powinna być poruszona w osobnym temacie.
Obawiam się jednego - wyburzymy obiekt i co wtedy??? Gdzie nasi hokeiści bedą grać bo przecież nowy nie powstanie tak od razu, zwłaszcza gdy przyjdzie jeszcze wybudować podziemny parking - w takiej sytuacji potrzebne będzie pozwolenie na budowę, do tego zaczną się protesty zielonych itd. itp. i jak to w takiej sytuacji bywa - budowa zostanie wstrzymana na kilka lat a w zasadzie na zawsze bo inwestor się wycofa. Dlatego ten wariant jak dla mnie jest bardzo ryzykowny, gdyż może skończyc sie tak jak z budynkiem klubowym przy Kałuży, a wtedy hokej na Cracovii przejdzie do historii. Fakt, że obecny gigantyczny blaszak nie prezentuje się najlepiej - ani na zewnątrz, ani wewnątrz, jednak moim zdaniem można doprowadzić go do ładu, może nie na tyle żeby przypominał jakis super nowoczesny obiekt, ale na tyle by wyglądał o niebo lepiej niż w chwili obecnej.
-
-
LODOWISKO - budować nowe, czy modernizować obecne???
najpierw trzeba by było załątwić teren najlepiej obok stadionu:) flote i inne ważne rzeczy a później myśleć o zburzeniu.
Myślę, że powinno się zbudować nowy obiekt. Ja przynajmniej marzę o takim nowoczesnym lodowisku gdzie niedaleko stadionu przy ul. Kałuży. Ale jeśli już to są to plany może na następne 10 lat. Bo skąd niby wezmą się pieniądze na taką budowę? Wyburzyć tamten obiekt będzie można tylko wtedy, gdy nowy będzie już istniał, bo gdzie przez ten czas będą grać hokeiści?
Uważam, że gra na istniejącym lodowisku, niefunkcjonalnym, starym i mocno zniszczonym, do tego tuż obok hali targowej, różnego szmelcu, bajzlu i brudu nie przystoi hokeistom takiego klubu jakim jest Cracovia.
Ja mysle ze lepiej modernizowac stare poniewaz zanim znajdziemy miejsce na nowe lodowisko zanim nasze wladze w miescie podpisza papiery to bedziemy miec ale po hokeju wiec jak lodowisko jest nasze to powolutku trzeba modernizowac ukladac sprawy hokejowe w cracovii .
Pamietajmy jeszcze ze na nowe lodowisko potrzeba jest naprawde duza kasa a jesli miasto dolozy sie do stadionow wisly i naszego lub wybuduje wspolny stadion to pieniedzy na lodowisko juz nie bedzie.
no nie, kiedy byliscie ostatnio na hokeju i widzieli tą halę od środka ? jak chcecie modernizować coś czego nie da się zmnodernizować? ta hala ledwie stoi. jest za waska, żeby zrobić jakieć trybuny porządne, dach przecieka, o jakimkolwiek ogrzewaniu mowy nie ma, lakier sypie się z każdego centymetra, . wybór jest następujący : albo nowa albo prowizoryczne ulepszenia starej. "modernizacja" to strasznie szumne słowo - nie do tej hali. Według mnie jedyne co można zrobić z sensem i szybko to zamienić opakowanie budki sendziowskiej na przeźroczyste, bo zasłania połowę lodowiska, czyniąc teoretycznie najlepsze miejsca (środek) kompletnie bezurzytecznymi. no i może jeszcze możnaby siatkę zamienić na plexi - wtedy można za bramkami by lepszą widoczność zrobić. To koniec co można zrobić z halą.
Modernizować.
Juz była mowa o daszku nad boksem sędziowskim, który zasłania wielką część lodowiska.
Należy zwiększyc wysokość stopni, bo prawdę mówiąc wiele osób po prostu widzi tylko fragmenty lodowiska. To jest bardzo ważne !!!
Z myślą o przyszłości trzeba przewidzieć więcej kas biletowych. Ja pamietam nie tak dawno były 4 od strony placu i przed kazdą i tak były duże, denerwujące kolejki.
Dostęp do normalnych toalet, bo ta budka nadaje się tylko do gabinetu sportów ekstremalnych.
Koniecznie poprawić słyszalność. Od lat nie wiemy nic co mówi spiker, czasem wydaje sie być zupełnie niepotrzebny. To chyba można zmienic juz teraz nie czekając na gruntowniejszą modernizację.
Tam gdzie w tej chwili są stopnie betonowe mozna spokojnie zrobić trybuny na odpowiedniej wysokości. Sądzę, że wejdzie 1500 osób. W Krynicy halę zbudowano w moment - nie widziałem jej, ale wydaje mi się, że to tez prowizorka bo co można zbudować w kilka miesięcy, a jednak jest to porządny obiekt. Nowe lodowisko mozna wybudować, ale w innym miejscu.
Mialem okayje byc raz na lodowisku w Krynicy i zapewniam cie ze nie jest to prowizorka, hala prezentuje sie na prawde okazale.
Moim zdaniem hali przy Siedleckiego nie da sie modernizowac.
Hale w Krynicu to budowali troche ! Pamietam jak widziałem sam poczatek budowy, oddana została dopiero jakis rok pozniej ! To jest pozadny obiekt!
Nasza hale to ciezko wogole do tego porównywać :)))
Narazie pomyślmy jak wypełnić obecną halę. Jak hala full to kasy sekcji przybędzie -> jest kasa są wzmocnienia -> są wzmocnienia jest lepsza gra -> lepsza gra to PLH -> jesteśmy medialni i z naszych meczy są transmisje na Polsat Sport to są sponsorzy, którzy pomogom Nam zdecydować się jednak na budowę nowej Hali.
A póki co to nie ma kasy na modernizacje obecnej hali i całe nasze dysputy spełzają na niczym.
Modernizować tą halę. Zwłaszcza trybuny. Hokej ma setki starszych kibiców co wypełnią halę (a i przyciągną dzieci , wnuki) ale już "nie wystoją".
na razie trzeba modernizować - obawiam się że budowa nowego lodowiska mogłaby trochę potrwac - a wtedy jak nie będzie lodowiska w Krakowie to nawet nie chcę wiedzieć co by się stało z hokejem w Cracovii...
Do modernizacji:
podwyższyć trybuny (niekoniecznie na razie krzesełka)
nowe bandy (drewniane sa niebezpieczne dla zdrowia) - co wiąże się też ze zmniejszeniem tafli która obecnie jest trochę za duża a mniejsza tafla=więcej miejsca na trybuny
koniecznie przeplexić (od przeszklić) ławkę kar i budke sędziowską
izolacja na ściany żeby mozna było w lecie mrozić taflę
poprawic rozmnieszczenie głosników
nowe szatnie WEWNĄTRZ hali dla hokeistów
i bedzie gites...
Niestety póki co modernizować, a co trzeba już zrobić to poprzednik powiedział. Czasami się zastanawiam czy nie lepiej było widać co się dzieje na lodzie jak był tylko nasyp ziemny w którym kopało się dołki żeby lepiej było stać... A może to sentyment za dawnymi czasami przeze mnie przemawia. :-)
a w lecie wywalic te stechniete, smierdzace budy, które słuza m.in. za szatnie. wiecie ile miejsca by sie zrobilo i jak fajnie moznaby to miejsce wykorzystac?
Absolutnie sie zgadzam z Trabantem.
To tylko chwilowo był nasyp ziemny. Przez wiele, wiele lat gdy lodowisko nie było jeszcze kryte widownia była z 3 stron. Nie było widzów tylko od strony szatni.
Stało się na płytach chodnikowych, które były położone względem siebie o wiele wyżej niż dzisiaj. Dlatego nie trzeba było dźwigać ze sobą paczek, krzesełek, pudełek czyli prywatnych jednoosobowych trybunek, jak to miało miejsce jeszcze niedawno, w okresie " okocimskim ".
6 dni później
Dp z 10.12.2003
Hokej z kiosków
Lodowisko "Cracovii"
Komisja Mienia Rady Miasta Krakowa pozytywnie zaopiniowała propozycję przekazania w dzierżawę MKS "Cracovia" lodowiska przy ul. Siedleckiego 7 wraz ze 106 kioskami handlowymi. Lodowisko ma być wykorzystywane na treningi sekcji hokejowej, a czynsz z kiosków będzie ją utrzymywał.
Pozytywna opinia komisji była potrzebna, aby zgodę mógł wyrazić prezydent miasta. O przekazanie tego terenu, którym obecnie zarządza Ośrodek Sportu i Rekreacji "Krakowianka", MKS "Cracovia" stara się ponad rok. W październiku ubiegłego roku Rada Miasta podjęła uchwałę, w której wyraziła zgodę na przekazanie przez władze miasta lodowiska i kiosków w dzierżawę. Nieruchomość ma być przekazana na 30 lat, a "Cracovia" będzie płacić za to miastu 94 tys. zł rocznie, czyli 1 proc. wartości gruntu.
Radny Józef Burkat pytał, czy nie stracą na tym kupcy, którzy własnym kosztem wybudowali kioski handlowe. - Koszt ich postawienia kupcy mogli sobie odliczać w czynszu. "Cracovia" będzie respektować podpisane wcześniej umowy na wynajem - powiedziała Marta Witkowicz, dyrektor Wydziału Skarbu Urzędu Miasta. (AM)
Strasznie mnie ciekawi czy OSiR Krakowoanka placil jakis czynsz? Zamiast popierac rozwoj sportu (94 tysiece spokojnie by na kilka grup treningowych wystarczylo) to Oni czynszem A dzieciaki niech k...stoja i handluja "trawka" pod hala targowa! Po co komu wysportowana i zdrowa moralnie mlodziez? zawsze to konkurencja dla stolkow w radzie;-(
Brak słów........ zamiast pozwolić nowemu użytkownikowi te 94 tys. zainwestować (i rozliczyć się oczywiście z tych inwestycji) w tą wiatę to oni chcą jeszcze zarabiać. Luuudzie ..... brak słów.
oto Polska właśnie ...
Radny burkat... myslalem ze juz nie jest radnym... niestety jest.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)