swieta swieta i po swietach,
kierunek ==> Gruzja
jakies opinie, wspomnienia, rzeczy ktore warto odwiedzic?
-
-
Gdzie kto wyjezdza ? :D
86 dni później
Jakąś konretną miejscówkę nad Balatonem ktoś poleca?
Siofok. Ładne widoki.
[img]http://www.poreckidelfin.com/UserFiles/DSC_5758.jpg[/img]
rmszar nie wiem czy te dziewczyny ze zdjęcia 16 lat przekroczyły :)
Nie wiem jak na Węgrzech, ale w Polsce wystarczy przekroczenie 15 roku życia. ;)
A tu masz starsze widoki:
[img]http://i.imgur.com/DA6g1fIl.jpg[/img]
Fajne widoki.... :)
Ja w tym roku Kaszuby a dokladnie Laczynska Huta nad jeziorem Radunskie Dolne (50 km od Gdanska) .... planuje pare wypadow nad morze wiec jak by ktos z Forum byl w na pocztku Sierpnia w podobnych rejonach to .....bedzie z kim ogladac mecze :)
Jak mi córka podnośnik to się ustawimy ;)
potwierdzam widoki z Siofok, wrocilem tydzien temu :)
Ja wyjeżdżam dzisiaj na objazd zachodniej i południowej Norwegii.
Sognefjord, okolice Stavanger, okolice Kristiansand. Plany na miejscu zależą od tego na co dzieci pozwolą. Ale napewno rybki, rybki, rybki :)
16 dni później
Byłem w Górach Stołowych, przepiękne i moim zdaniem 100 razy ładniejsze i bardziej ciekawe niż Tatry ! :)
Ciekawostką jest fakt, że na górskich szlakach turystycznych do dzisiaj w wielu miejscach stoją przedwojenne niemieckie ociosane kamienne słupki z wyrytymi fajansowymi strzałkami i nazwami miejscowości po niemiecku, a np. na szlaku wokół podnóża Szczelińca Wielkiego, na asfaltowym jego odcinku do miejscowości Pasterka, na ogromnym kamiennym głazie wyryta jest po niemiecku nazwa ulicy: jakaś tam Strasse, zaś przy kościołach na cmentarzach są prawie same tylko niemieckie przedwojenne nagrobki, a np. Kudowa Zdrój cała jest przepięknie zadbana ale co kawałek stoją tabliczki informujące, że sfinansowano (chyba wszystko, takie można odnieść wrażenie) ze środków Republiki Federalnej Niemiec ! :( Duszniki Zdrój już nie są zadbane, tak jak Kudowa, tylko chyba co dziesiąta kamienica odnowiona, ale woda w zdrojach darmowa i "smakuje jak pieniądze", tak stwierdził mój syn ! ;) Radków to dziura, jak nie wiem co, czas się tam zatrzymał w czasach Kargula i Pawlaka, zaś Karłów (przedwojenny Carlsberg) w środku Parku Narodowego Gór Stołowych u podnóża Szczelińca Wielkiego, to mała miejscowość "typowo turystyczna", gdzie wszystkie restauracje przy prywatnych ośrodkach wypoczynkowych i przydrożne bary pod Szczelińcem czynne są tylko do ok. godz. 18.00, tj. do czasu, kiedy zejdą ostatni turyści ze Szczelińca i w miejscowości znajduje się jeden sklep spożywczy z cenami 100 % wyższymi niż gdziekolwiek indziej ale nie ma się czemu dziwić jak z każdej innej większej miejscowości (Kudowa, Duszniki, Radków) do Karłowa pod górę prowadzą strome 10-kilometrowe wertepiaste i dziurawe jak ser szwajcarski serpentyny ! Szczytem hipokryzji jest to, że w sklepie tym (jak również nigdzie indziej w Karłowie) nie można kupić fajek, mimo tego, że gorzały, piwa i wina różnej maści od zarypania ! :( Niemniej Karłów to najlepsza i najbliższa baza wypadowa na wszystkie szlaki turystyczne w Górach Stołowych i najlepsze miejsce na nocleg w sercu tego Parku Narodowego ! :)
W drodze powrotnej zwiedziłem podziemia niemieckiego kompleksu Riese w Górach Sowich w miejscowości Osówka, te, w których hitlerowcy mieli w planach produkcję bomby atomowej i gdzie podobno są zakopane i nie odnalezione do dzisiaj ogromne zasoby złota zrabowanego przez hitlerowców. Rzecz bardzo ciekawa do zwiedzenia, robi naprawdę niesamowite wrażenie ! Ciekawostką jest fakt, jak opowiadał nam przewodnik po kompleksie, że od jakiegoś roku okoliczni mieszkańcy obserwują w Górach Sowich zmożone najazdy Niemców obserwujących okoliczne tereny, mających ze sobą stare niemieckie mapy tych terenów z lat 30-tych ubiegłego wieku, co wiąże się z tym, że od 2016 roku obywatele UE (w tym Niemcy) będą mogli kupować ziemię w naszym kraju, a także z ewentualną "gorączką złota" i "posiadanymi" przez nich informacjami na temat ukrytych skarbów w Górach Sowich.
Na sam koniec w drodze powrotnej pojechałem zobaczyć zamek Książ, chociaż już pora była późna, ok. godz. 18.00, kiedy to już wnętrza zamku były zamknięte do zwiedzania, to jednak warto było zobaczyć go z zewnątrz i całe jego otoczenie !
O dziwo była to moja pierwsza wyprawa w Sudety, jakoś zawsze było mi tam nie po drodze ale zamierzam w następnych latach odwiedzić jeszcze więcej miejsc w tamtych stronach ! Ciekawe są te nasze "ziemie odzyskane" !
jurassic Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Byłem w Górach Stołowych, przepiękne i moim
> zdaniem 100 razy ładniejsze i bardziej ciekawe
> niż Tatry ! :)
Absolutnie nic nie ujmuję Górom Stołowym i ich unikatowemu wyglądowi, ale odnoszę wrażenie, że nigdy nie byłeś w Tatrach, no chyba, że pod tym pojęciem rozumiesz zwiedzanie Krupówek i wspólne fotki z facetem przebranym za niedźwiedzia.
Przy czym Tatry wcale nie są najlepszymi polskimi górami. Moim zdaniem nic nie może się równać z moim ulubionym Beskidem Żywieckim.
Nie ma czegoś takiego jak "najlepsze góry". Wszystko, podkreślam, wszystko jest kwestią indywidualnego gustu.
Ja akurat zdecydowanie wolę Tatry od Beskidów (a w zachodnich Beskidach, ponad Żywiecki preferuję Śląski, no chyba, że chodzi o samo pasmo babiogórskie :) ), ale absolutnie akceptuję, że ktoś może to oceniać zgoła inaczej.
Aston1906 Napisał(a):
> Nie ma czegoś takiego jak "najlepsze góry".
> Wszystko, podkreślam, wszystko jest kwestią
> indywidualnego gustu.
>
> Ja akurat zdecydowanie wolę Tatry od Beskidów (a
> w zachodnich Beskidach, ponad Żywiecki preferuję
> Śląski, no chyba, że chodzi o samo pasmo
> babiogórskie :) ), ale absolutnie akceptuję, że
> ktoś może to oceniać zgoła inaczej.
Babiogorskie jest najlepsze!!!!!
[img]https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSTDru82-gZONfxumhHQ0L-14OkTbujccZ2H0BEj2kezegIVEw4og[/img]
Ja jadę na tydzień w Tatry :)
I zdecydowanie popieram Astona - choć do jego wyczynów górskich mi daleko :)
Patrząc na Twoje postępy w "usportowianiu się" wydaje mi się, że jest Ci już zdecydowanie bliżej niż dalej :)
Zresztą ja tak konkretniej w Tatry wkręciłem się od zeszłego roku, kiedy zabrakło mi już fajnych szlaków w Beskidach ;)
I przyznaję bez bicia, że to wciąga jak narkotyk :)
Również nie wierzę w piękniejsze góry od Tatr:) Ile by nie było wycieczek w nie to i tak jest za mało ! Może zorganizujemy kiedyś forumowe wyjście na szlak :)
Na Orlą w czasie burzy mnie nie ciągnie jak na razie dlatego piszę że daleko :)
W słowackich Tatrach Zachodnich warto przejść [b][u]całą[/u][/b] Grań Rohaczy. Najlepsze momenty możecie zobaczyć tutaj: [url=https://www.youtube.com/watch?v=8uhOlahbs28][youtube.com][/url]
Karvin Napisał(a):
> Na Orlą w czasie burzy mnie nie ciągnie jak na
> razie dlatego piszę że daleko :)
Burza nie była w planach, nadeszła znienacka ;)
A poza tym tak po prawdzie, to trochę przekoloryzowałem, z Orlej zdążyliśmy uciec jeszcze przy lekkim deszczyku, prawdziwa nawałnica z gradem złapała nas w Koziej Dolince, a tam już było stosunkowo bezpiecznie :)
agent44 Napisał(a):
> W słowackich Tatrach Zachodnich warto przejść
> całą Grań Rohaczy. Najlepsze momenty możecie
> zobaczyć tutaj:
Tia, Banówka to ponoć niezły hardcore, kiedyś trza będzie spróbować :)
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)