Jeśli to prawda z tą"komisją mediacyjną" to stężenie absurdu w zarządzie PZPN osiągnęło szczyt.
A co do poprzedniego pytania to z tego co pamiętam to mediator nie powinien się wywodzić z jednej ze stron konfliktu.
Decyzja o braku licencji jest ostateczna więc nad czym tu mediować??
-
-
Baraże o ekstraklasę
To jakiś absurd! Mrożek do kwadratu!!!
Panowie - spokojnie !!!
Wg mmie NIC się CRACOVII nie stanie.Zrobili Cyrk z tym mediatorem, aby "uspokoić rozjuszonych ministrów z PO"
Tez jestem takiego zdania szykowac sie na Slask:)
po pierwsze - zgodzić się nie wolno, poza tym WSA nie przyznaje licencji, tylko wydaje opinię, czy decyzja została wydana zgodnie z procedurami, czy wbrew nim, a to akurat się wydaje sprawa jasna.
po drugie czy jesteście pewni (jeżeli tak proszę o podstawę tej pewności), że potrzebna jest nasza zgoda, być może jesteśmy stroną w sprawie w WSA i wtedy nasza zgoda i uczestnictwo w mediacji byłoby wymagane, aby takowa mediacja się odbyła, ale czy mamy status strony w sprawie, lub co innego powoduje, że na mediację musi być nasza zgoda?
po trzecie czytam na forum łódzkim (pomijając nawałnicę błędów ortograficznych i wulgaryzmów) peany jak to Pan Piechniczek wspaniale nadaje się na mediatora - przecież w tej sprawie to jest człowiek z tezą, a więc mediator jak z koziej d... trąba, więc się zastanawiam, czy po napisaniu 100 postów w tym stylu oni sami siebie bardziej chcą przekonać, czy też naprawdę uważają go za bezstronnego w tej sprawie
temat trzy był off topic, ale kluczowy i ważny jest temat drugi, czy mogę kogoś prosić o odpowiedź
AD 2. Stroną na pewno nie jesteśmy bo strony to ŁKS i PZPN. My moglibyśmy być co najwyżej uczestnikiem jakbyśmy zgłosili odpowiedni wniosek( czy był zgłoszony nie wiem). Do mediacji nie jest potrzebana zgoda uczestnika.
Tak wynika z ustawy.
Ad.3 Piechniczek nie może być mediatorem przed sądem bo tam mediację prowadzi sędzia albo referandarz sądowy.
Tak wynika z ustawy.
Dlatego pisze że absurd sięga zenitu.
No chyba że chcą sobie poza sądem mediować. Ale tosię chyba i tak już dzieje w chwili obecnej a właściwie od końca maja.
Tak w ogóle to Mediator miałby mediowac między kim a kim ? Między PZPN-em a WSA ? Przecież WSA rozpatruje skargę ŁKS-u na decyzję PZPN-u właśnie. Jak więc stona sporu może być jednocześnie mediatorem ???!!!
I od kiedy to stalismy sie stroną w sprawie ???
Mógłby to jakiś prawnik wytłumaczyć, bo wydaje mi się to absurdalne.
W tvp1 podano, że ŁKS i Widzew są w 1 lidze!
Wspomniano na koniec o ostatniej desce ratunku dla ŁKS jaką ma być powołany przez PZPN mediator(???)
Jeśli Cracovia postanowiła walczyć o przestrzeganie prawa, to bardzo dobrze. Bo tym synkom z ŁKS to już się totalnie w głowach poprzewracało.
Mazo pisze, że zgoda uczestnika nie jest potrzebna... Poza tym kto ma tę niby komisje powołać ? WSA, czy PZPN (ta druga możliwość wydaje mi sie bez sensu) ?
Chyba, że chodzi o to, że WSA może powołać Komisje Mediacyjną (ale nie musi) na wniosek ŁKS-u, a dziś PZPN wyraził zzgode na ewntualną mediację i wyznaczył Piechniczka jako potencjalnego mediatora z ramienia PZPN-u. W skład tej omisji pewno wchodziły by jeszcze inne osoby. No i Szefem nie mógłby byc Piechniczek... To juz bardziej trzymałoby sie kupy.
mediator nie w WSA, tylko mediator pomiędzy PZPN, a Łodzią, który mógłby na przykład zaproponować licencję w zamian za wycofanie sprawy w WSA, aby się po sądach nie ciągać, inna sprawa, że to byłaby pokazówka, bo PZPN i KL mają sprawę w WSA wygraną. Więc skoro do "mediacji" (bo w tym przypadku to by była farsa nie mediacja, trwałaby 5 minut, z czego przywitania trwałyby 2,5 minuty, pożegnania 2 minuty, a mediacja 30 sekund) potrzebna jest nasza zgoda, to proszę o poparcie tej tezy, to jest kluczowa sprawa do zakończenia tematu!
Jak napisałem powyżej mediacja jest pomiędzy stronami (Łks a PZPN) prowadzi ją sędzia albo referendarz czyli de facto sąd. Innej możliwości nie ma na gruncie ustawy. Efektem takiej mediacji może być dokonanie ustaleń na podstawie których możliwa jest zmiana decyzji ( tej o nie przyznaniu licencji Łks-owi).
Jeśli złożyliśmy wniosek o bycie uczestnikiem w tym postępowaniu to z prawnego punktu widzenia i tak nie mamy wpływu na decyzję o mediacji bo to decyzja stron czyli Łks i Pzpn.
Tyle mówi prawo.
A co wymyśla PZPN i o jaką mediację tu idzie...to chyba wie psychiatra pana Piechniczka
Moim zdaniem mediator czy komisja mediacyjna jeżeli będzie powołana to tylko do tego żeby porozumieć się z ŁKS co do wysokości odszkodowania i tyle. Nie mogą mediować co do decyzji WSA bo to będzie decyzja administracyjna wydana czy komisja postąpiła prawidłowo wydając decyzję odmowną nie przyznając licencji.
Wystąpił też w wiadomościach sportowych Piechniczek mówiąc ,że prawnie sprawa jest zamknięta natomiast ŁKS będzie dochodził praw w sądzie.
Czyli jednak mediacja w WSA (ewentualna) i jednak nie Piechniczek będzie decydował, tylko może być przedstawicielem... Miałem więc trochę racji. :)
No i te "granice obowiązującego prawa" dobrze brzmią". :)
Jeśłi miałaby by być jeszcze jakas mediacja między PZPN-em a ŁKS-em, to tylko w sprawie kasy... a nie licencji.
Wydaje mi się że nie będziemy brać udziału w mediacji. Na pewno też nie będzie potrzebna na mediacje nasza zgoda. Ale by było zabawniej jeśli strony sobie coś w tej mediacji ustalą ( przyznanie Łks- owi licencji to... będziemy mogli to zaskarżyć do sądu.
Mało tego, on powiedział, że ŁKS będzie szukał SPRAWIEDLIWOŚCI w sądzie.
Wydaje mi się, że na Ekstraklase nie mają już co liczyć. Mogą dostać odszkodowanie od pzpnu jeśli sąd ich poprze, ale i w to wątpie.
Panowie Cracovia jest w ekstraklasie i tyle koniec kropka.Łks chce walczyć o kasę i niech sobie walczy na pewno póle ma obiecaną Piechniczek bo walczy jak lew o "sprawiedliwość"w jego mniemaniu.
Wyraże może mało popularny pogląd ale jeśli się okaże, że decyzja w sprawie licencji dla Łks-u była wydana niezgodnie z prawem to należy im się duże odszkodowanie.
Po tej wypowiedzi Piechniczka dla wiadomości to koniec wątku o dośc już niefortunnej nazwie.
Nie ma już co dyskutować baraży nie będzie zostajemy w Ekstraklasie bez nich :)
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (4 użytkowników)
Goście (4)