KruszynaKSC Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> 61,5miliarda idzie na nowy sprzet,ile na pensje
> NFZ-u,pensje dyrektorskie,pensje lekarzy,ile na
> obsluge szpitali czy nawet zasranego osrodka
> zdrowia.
to jak jesteś taki sprytny, to powiedz mi czemu owsiak nie ufunduje pensji dla lekarzy (tych którzy leczą dzieci), albo nie zapłaci za ogrzewanie na oddziale?
ano dlatego ze to by było niemedialne, albo dużo mniej medialne niż wparowanie na sale jąkały z inkubatorem w rękach
-
-
WIELKA ORKIESTRA ŚWIĄTECZNEJ POMOCY
Ostatni mój post w tym temacie, ale nie rozumiem dlaczego my tak strasznie lubimy komplikować sobie życie ?
Czy nie można by poprostu zadać sobie hipotecznego pytania:
- czy 20 lat działalności fundacji jest jakąś wartością i wnosi znaczny wkład poprawę życia naszego społeczeństwa ?
- czy lepiej że jest jest taka osoba jak Owsiak ( ze wszystkimi swoimi wadami ) dalej organizowała pomoc czy lepiej żeby go nie było ?
Do wszystkich malkontentów którzy w przyszłości będą albo już są rodzicami i spodziewają się dziecka, apeluję aby solidaryzując się w sprzeciwie do Owsiaka i WOŚP kierowały pisma na oddziały położnicze i noworodkowe o braku zgody na korzystanie ze sprzętu medycznego zakupionego przez fundację lub na np. "na bezpłatne badanie słuchu swojego dziecka" wykrywające szereg wad słuchu zaraz po urodzeniu.
Badaniem tym obięty jest cały kraj a urządzeniami dysponuje 100% placówek.
bardzo fajnie że jest ostatni w tym temacie, bo jest średnio lotny
lubisz NFZ .. pewnie jak każdy
więc jeśli napiszesz oświadczenie że nie chcesz korzystać ze sprzętu NFZtu to ja od razu pisze takie samo ale o sprzęcie owsiaka
Hipokryzja prawda? no ale tak to właśnie opisałeś
W zasadzie post TORESA powinien rozwiać wątpliwości ludzi, którym ta cala orkiestra "przeszkadza".. Nic dodać nic ując.
Jeszcze tylko do EL Duce. Pewnie ze zbiórka kasy na węgiel, gaz czy cokolwiek czym oni tam ogrzewają szpitale byłaby niemedialna. Jąkała wpada do szpitala z inkubatorem i jest wielki szum i przy okazji reklama WOSP.. No i co z tego??? Nie chcesz o tym czytać czy oglądać w telewizji, to przełącz na inny kanał.. Ja tez tego nie oglądam.
Gadanie, ze ten czy inny sprzęt i tak by został zakupiony jest bez sensu.. Co to za argument?? Pewnie by i kupili to wszystko ze środków NFZ ale dziura z drugiej strony (ogrzewanie, wypłaty etc) byłaby jeszcze większa..
W zasadzie cala ta akcja jest mi raczej obojętna, bo nie biorę w tym udziału.. Co nie znaczy, ze muszę krytykować tych, którzy coś robią..
J&B Napisał(a):
> No i co z tego??? Nie
> chcesz o tym czytać czy oglądać w telewizji, to
> przełącz na inny kanał.. Ja tez tego nie
> oglądam.
a Ty myślisz że oglądam? :)
> Co nie znaczy, ze
> muszę krytykować tych, którzy coś robią..
Nawet jeśli robią to nie do końca tak jak powinni? to też się krytyka nie należy?
Ktoś tam wkleił kiedyś kilka mitów, to teraz kilka aksjomatów:
1. jurek owsiak zarabia niemałe pieniądze na WOŚP, a zdecydowana większość szaraków o tym nie wie
2. żona jurka też zarabia na tym ... o tym wie jeszcze mniej osób
3. jest kupa innych organizacji, które robią więcej dobrego, przy mniejszym szumie medialnym niż WOŚP
4. jurek sponsoruje z pieniędzy WOŚP (tak tak, procenty od zebranej kwoty to nie są prywatne pieniądze jurka czy się wam to podoba czy nie :) ) imprezy potępiane przez jakiś tam niemały procent wrzucających .. zdecydowana większość szaraków o tym nie wie .. a już na pewno nie ci którzy przystanku nie popierają
5. robi to co robi przy mega rozgłosie ... małe dzieciaki .. bardzo szlachetne (dlaczego nie zaangażuje się tak jak pisałem w pensje lekarzy dziecięcych, ogrzewanie oddziałów dziecięcych, a może pomoże ludziom starszym ? ... odpowiedź chyba prosta, z tego by nie wyżył ! )
pozdrawiam gloryfikujących ju ju jurka :) siema
teraz dołączam do Toresa ... ostatni mój post w tym temacie ... więcej sprowokować się nie dam :)
KruszynaKSC Napisał(a):
> Kolego A.W.B dla mnie osobiscie robia kawal dobrej
> roboty.
> Owszem inkubatory by byly ale jest ich duzo wiecej
> i nowoczesniejsze.
> Zdajesz sobie sprawe ile nalotow i kontroli ma
> WOSP i co roku okazuje sie ze sa czysci wiec
> zamykam temat.
> Od 20lat w zimie robia srodek lata przez ten jeden
> dzien.I niech "graja do konca Swiata i o jeden
> dzien dluzej".
Stary ale pierdolisz o jakichś kontrolach czy nalotach, w tym kraju prędzej ci ręka uschnie niż ją podniesiesz na Jurka.
Tutaj sprawa jest prosta albo jesteś po naszej stronie albo jesteś skończony!!! Dlaczego nikt nigdy nie policzył prawdziwych kosztów organizacji imprezy??? Co???
I nie pierdolcie że kto chce dać ten da kto nie chce dać ten nie da. Co się stanie w sytuacji gdy zadłużone po uszy PKP nie pójdzie w plecy iluś tam milionów rozdając darmowe przejazdy, co będzie z generałem wojska który dzieciom odmówi i nie wyda kolejnych milionów na zabawy F16? Czy media nie zniszczą burmistrza który odmówi wyłożenia pieniędzy miejskich (przykładowa Bochnia) na imprezę na którą ich po prostu nie stać? Czy nie spadnie głowa prezesa telewizji który odmówi straty kolejnych milionów na rzecz ratowania niewinnych istot? Można to mnożyć i mnożyć...
I na koniec po co są te serduszka??? Czy człowiek który nie dał ma się czuć gorszy wracając z kościoła bo go nie ma, bo nie dał się wciągnąć w gierkę i biznes jednego Pana? Kiedyś żydów znaczyli gwiazdą dawida, teraz ludzi o złych sercach znaczysz brakiem serduszka-a może to jest znak on nie dał, nie pomógł urwijcie mu rękę.
Nie można tego zorganizować w ten sposób że daje ten który chce a nie poprzez zwykłe wymuszenia rozbójnicze niczym cygańskie dzieci ciągnące niemal za rękę z hasłem DEJ na Jurka, no dej ?
Teodorze musza sie rozliczyc co do grosika co ty pierdzielisz ze nie maja kontroli.Jesli by nie mieli rozliczen to inne tego typu organizacje charytatywne by ich zjadly bo miela gruba kase co roku.A to ze zyja z tego to wiemy wszyscy i tak jest w 90%fundacjach czy tego typu instytucjach.
Co do serduszek to tez klepiesz niepotrzebnie bo ja nigdy serduszka nie naklejam i nie czuje sie gorszy ze nie mam naklejonego choc wrzucilem.
No i zaczelo sie :D - choc w tamtym roku bylo tak spokojnie.....
Teraz tylko Was czytam i nie biore udzialu w tej zenujacej klotnii ,a do najwiekszych przeciwnikow WOSP mam pytanie - dlaczego Wy nie zalozycie fundacji charytatywnej skoro to taki intratny business?
Chodzi o koszty, które nie stoją bezpośrednio po stronie WOŚP, ale to że oni za to nie płacą nie znaczy, że jest za darmo. Chociażby wspomniane wyżej przejazdy PKP czy eskorta F-16. Ktoś za to płaci, tak? I jeśliby podliczyć wszystkie te koszty to zapewne okaże się, że zebrane pieniądze nie są w stanie ich pokryć.
To tak jakbyś cieszył się, że wygrałeś 50 zł w zakładach bukmacherskich wydając 100 zł na kupon.
Pytanie ile się wydaje, by zebrać te 40 mln ;)
Odpowiedz jest prosta. Nie każdy urodził się w komunistycznej chatce pierdolonego milicjanta, nie każdy ma sumienie żerować na ludzkim nieszczęściu robiąc z niego dochodowy biznes, i to że ktoś nie popiera ulicznej żebraniny wyznającej kult wielkiego Jerzego nie znaczy że nie wspiera innych inicjatyw, nie koniecznie tak nagłośnionych w mediach.
Przykładowo dlaczego Caritas wraz z "czarnymi" który na tylko jedną akcję odbudowy domów pobliskiej Lanckoronie wydaje miliony złotych i nie zwołuję co tydzień konferencji prasowych? Nie uważasz że gdyby zrobił podobny gest WOŚP to każdy by o tym słyszał, a na każdym z domów jaki wybudowali poszkodowanym byłoby wyjebane ich logo, mało tego owe logo byłoby jeszcze na firankach, podłoże i spłuczce od sracza (którą nie koniecznie by oni zresztą kupili)!!!
Stary chcesz pomagać, pomagaj ale rób to z serca a nie dla rozgłosu.
"niech nie wie lewica co czyni prawica"
TEODOR Napisał(a):
> Stary [b]chcesz pomagać, pomagaj ale rób to z serca
> a nie dla rozgłosu[/b].
Święte słowa ! :)
Drugą sprawą jest, że bez takiego rozgłosu 85% społeczeństwa nie pomoże nikomu, nie wrzuci na Caritas i inne tego typu akcje. Także dopóki nie powstanie konkurencyjna "impreza" tak WOŚP będzie potrzebny bo nawet jeżeli te Wasze zarzuty są prawdziwe to dzieje się dużo dobrego. Nic nie jest śnieżnobiałe, na czymś zawsze pojawi się rysa. Sam nie wrzucam Owsiakowi do puszki z różnych względów ale przelewam czasem na konta różnych akcji charytatywnych i wysyłam od czasu do czasu smsy.
El Duce Napisał(a):
>
> Ktoś tam wkleił kiedyś kilka mitów, to teraz
> kilka aksjomatów:
> 1. jurek owsiak zarabia niemałe pieniądze na
> WOŚP, a zdecydowana większość szaraków o tym
> nie wie
> 2. żona jurka też zarabia na tym ... o tym wie
> jeszcze mniej osób
No i niech sobie zarabiają. Przynajmniej robią coś dobrego.
> 3. jest kupa innych organizacji, które robią
> więcej dobrego, przy mniejszym szumie medialnym
> niż WOŚP
No to je wymień. Ciekaw jestem jakie. Zresztą zobacz na taki Caritas i ich budżet, a potem porównaj z tym ile kto kupił sprzętu do szpitali.
> 4. jurek sponsoruje z pieniędzy WOŚP (tak tak,
> procenty od zebranej kwoty to nie są prywatne
> pieniądze jurka czy się wam to podoba czy nie :)
> ) imprezy potępiane przez jakiś tam niemały
> procent wrzucających .. zdecydowana większość
> szaraków o tym nie wie .. a już na pewno nie ci
> którzy przystanku nie popierają
To mi się bardzo nie podoba ale to tylko mały procent. Jak mam pomóc dzieciom to mogę to zrobić nawet kosztem tego, że jakiś mały procent pójdzie na brudstock.
> 5. robi to co robi przy mega rozgłosie ... małe
> dzieciaki .. bardzo szlachetne (dlaczego nie
> zaangażuje się tak jak pisałem w pensje lekarzy
> dziecięcych, ogrzewanie oddziałów dziecięcych,
> a może pomoże ludziom starszym ? ... odpowiedź
> chyba prosta, z tego by nie wyżył ! )
A on jest ich pracodawcą, że ma im pensje płacić? To jest najgłupszy "argument" jaki słyszałem. Na tej samej zasadzie mogę spytać dlaczego kupujesz swojej dziewczynie prezenty zamiast płacić jej pensję i ogrzewanie w domu? :) No bez jaj :)
>
> pozdrawiam gloryfikujących ju ju jurka :) siema
>
> teraz dołączam do Toresa ... ostatni mój post w
> tym temacie ... więcej sprowokować się nie dam
> :)
No nie dziwię się, że ostatni post bo pewnie i tak nie wiedziałbyś co dalej odpisać.
Tak czytam piąte przez 10 co tu co roku pitolicie. Jednak najbardziej to mnie post AWB rozśmieszył z budżetem NFZ w tym roku.
Miszczu2007 Napisał(a):
> No i niech sobie zarabiają. Przynajmniej robią
> coś dobrego.
super, to może pofatyguj się o bezpośredni numer do konta jurka, to przynajmniej dostanie 100% a nie jakieś marne 10% z twojej kasy jak tak cię cieszy jego zarabianie
> > 3. jest kupa innych organizacji, które robią
> > więcej dobrego, przy mniejszym szumie
> medialnym
> > niż WOŚP
> No to je wymień. Ciekaw jestem jakie. Zresztą
> zobacz na taki Caritas i ich budżet, a potem
> porównaj z tym ile kto kupił sprzętu do
> szpitali.
Jeśli Caritas by się skupił tylko na sprzęcie do szpitali to na pewno kupiłby go dużo więcej, z tym że ta organizacja działa szerzej. co do innych były już tutaj wymieniane z 10 razy w ciągu tego wątku, poszukaj
> A on jest ich pracodawcą, że ma im pensje
> płacić? To jest najgłupszy "argument" jaki
> słyszałem. Na tej samej zasadzie mogę spytać
> dlaczego kupujesz swojej dziewczynie prezenty
> zamiast płacić jej pensję i ogrzewanie w domu?
> :) No bez jaj :)
100 zł na utrzymanie personelu jest tak samo wartościowe jeśli chodzi o pomoc dla dzieci jak 100zł na np inkubator, z tym że dużo mniej medialne, i dlatego jąkała który chce zarabiać i być medialny nie robi tego, tylko ucieka się do najbardziej medialnego środka czyli "zdrowie maluchów", czemu np nie zbiera na zdrowie "starszych ludzi" .. bo jest to mniej medialne .. jeśli tego nie rozumiesz to gratuluje
> No nie dziwię się, że ostatni post bo pewnie i
> tak nie wiedziałbyś co dalej odpisać.
no tobie na pewno nie bo ty nie rozumiesz logicznych argumentów, zresztą już niejednokrotnie błyszczałeś inteligencją w innych tematach, totalna hipokryzja
Naprawdę większość z Was przecenia kwoty zbierane w czasie tej kwesty.
Szantaż dziećmi w inkubatorach itd, że będę umierać gdy nie będzie takiej pomocy jest typowo nie na miejscu, dla mnie wręcz odrażający.
Porównam że sprzęt zakupiony z takowej kwesty jest odpowiednikiem budowy... 1 km autostrady w tym kraju. Jeśli w NFZ sytuacja jest tak tragiczna że brakuje tam takich kwot to może pora zamanifestować na ulicy, zamiast budowy 2 km takich dróg rocznie w Polsce przeznaczmy pieniądze na pomoc szpitalom w zakupie podstawowych środków.
Celowo piszę 2 km bo ten drugi przeznaczymy na ratowanie setek tysięcy ludzkich istnień także w Czechach i na Słowacji...
Cy nie lepiej by było puscic reklamy zamiast ogladać Owsiaka i cała ta szopke? Napewno kasa byłaby dużo wieksza j spokój na ulicy bez zaczepnych wolontariuszy , którzy atakuja przystawiajac puszke pod nos;)
Tak naprawde to chyba kazdy chciałby wiedziec ile faktycznie kasy z tego idzie na dzieciatka a to ze ktos z tego później zyje......smutne i nie powinno tak być.
Teodor, to ja już wole dać Owsiakowi niż by to NFZ miał dysponować dodatkowa kasa.
El Duce Napisał(a):
> super, to może pofatyguj się o bezpośredni
> numer do konta jurka, to przynajmniej dostanie
> 100% a nie jakieś marne 10% z twojej kasy jak tak
> cię cieszy jego zarabianie
>
Potrafisz czytać ze zrozumieniem? Skoro facet pomaga dzieciom to niech też sobie coś na tym zarobi. Ja nie widzę w tym nic złego. Dla Ciebie lepiej by było gdyby Owsiak nie zarabiał ale nie pomagał też dzieciom? Aż tak Cię boli jego zarobek?
> Jeśli Caritas by się skupił tylko na sprzęcie
> do szpitali to na pewno kupiłby go dużo więcej,
> z tym że ta organizacja działa szerzej. co do
> innych były już tutaj wymieniane z 10 razy w
> ciągu tego wątku, poszukaj
>
Aha czyli Caritas daje pieniądze na pensje lekarzy i ogrzewanie oddziałów? :) I nie każ mi szukać tylko jak coś piszesz to sam powinieneś podać przykłady.
> 100 zł na utrzymanie personelu jest tak samo
> wartościowe jeśli chodzi o pomoc dla dzieci jak
> 100zł na np inkubator, z tym że dużo mniej
> medialne, i dlatego jąkała który chce zarabiać
> i być medialny nie robi tego, tylko ucieka się
> do najbardziej medialnego środka czyli "zdrowie
> maluchów", czemu np nie zbiera na zdrowie
> "starszych ludzi" .. bo jest to mniej medialne ..
> jeśli tego nie rozumiesz to gratuluje
>
Skoro jest tak samo wartościowe to jaki masz z tym problem? W czym przeszkadza Ci medialność Owsiaka?
> no tobie na pewno nie bo ty nie rozumiesz
> logicznych argumentów, zresztą już
> niejednokrotnie błyszczałeś inteligencją w
> innych tematach, totalna hipokryzja
Aha, fajnie :) Ciekawe o jakich logicznych argumentach mówisz, których rzekomo nie rozumiem. Może po prostu są nielogiczne? Nie widzę logiki w tym, że wg Ciebie Owsiak jest zły bo jest medialny mimo, że taka medialna pomoc jest tak samo wartościowa jak nie nagłośniona w mediach.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)