Jurek Owsiak dodał(a) nowe zdjęcia (2).
2 min ·
Szanowny Panie Ministrze Zdrowia,
Właśnie trwa drugi dzień prowadzonych przez WOŚP zakupów sprzętu medycznego. Tym razem jest to wsparcie dla oddziałów pediatrycznych. Jeszcze jutro spędzimy cały dzień w hotelowej sali, która służy nam za miejsce do prowadzenia negocjacji z firmami – dystrybutorami i producentami sprzętu. Jak Pan zapewne wie, kupujemy nie w systemie zamówień publicznych (Panie Ministrze, to groza te zamówienia publiczne! Śmiem twierdzić, że wiele polskich kłopotów jest spowodowana tymi mechanizmami, które preferują cenę, a nie jakość, które opierają się na papierologii, współczynnikach, i maksymalnie eliminują możliwość wyboru najlepszej oferty), tylko na podstawie wypracowanego przez nas regulaminu Konkursu Ofert.
Panie Ministrze, niech Pan jutro przyśle kogoś tutaj, do nas. Chętnie pokażemy, jak po raz 47. nie tylko wybieramy najlepsze urządzenia, ale także w sposób fantastyczny wydajemy społeczne pieniądze. Na sali, w której prowadzone są negocjacje, non stop przy stołach siedzi 20 osób. To nasi eksperci, zarząd naszej Fundacji i jej pracownicy. Każdy wie, co ma do roboty. Eksperci oceniają, a konkurs ofert pozwala im najnormalniej w świecie porozmawiać z oferentami, aby rozwiać każdą wątpliwość. Bo, jak Pan wie, firmy o sobie i swoich ofertach mogą w nieskończoność opowiadać same baśniowe historie. Tu natomiast nie ma przebacz, tu rządzi praktyka i nikt nikomu nic nie wepchnie „na ładne oczy”.
A potem My, zarząd Fundacji, na podstawie rekomendacji ekspertów, podejmujemy decyzję. Bywa czasem, że to My, w trosce o społeczne pieniądze, nie zgadzamy się z radą ekspertów. Wtedy wszyscy razem szukamy najlepszego wyjścia. Na miejscu pracuje też ekipa naszych prawników, oraz notariusz z jednej z warszawskich kancelarii notarialnych, który zapisuje każde stwierdzenie, każdą decyzję, w formie notarialnego protokołu, żeby nikt później nie miał żadnych wątpliwości co do podjętych w trakcie negocjacji ustaleń i zobowiązań.
Panie Ministrze! PĘKAMY Z DUMY, że wypracowaliśmy taki system, który, jak do tej pory, pozwolił nam wydać kilkaset milionów złotych z korzyścią dla polskich szpitali. Dzisiaj, w czasie 47. Konkursu Ofert, tradycyjnie zorganizowaliśmy konferencję prasową. Przede wszystkim rozliczyliśmy w jej czasie poprzedni, 23. Finał.
Tak od początku do końca, pokazując wszystkie wydatki i pełną listę szpitali, które otrzymały nasze wsparcie. Opowiedzieliśmy także o wszystkich już zrealizowanych zakupach za środki z tegorocznego, 24. Finału. Kilka tysięcy urządzeń, dzięki NARODOWEJ ZBIÓRCE i naszej rzetelnej pracy, trafi na oddziały neonatologiczne, pediatryczne, oraz na oddziały leczące seniorów. My zresztą już na etapie zakupów dokładnie wiemy, gdzie każde urządzenie trafi. Dokładnie wiemy, co i jak będzie pracowało i jak będzie współpracowało z tym urządzeniami, które już pracują w szpitalu. A często są to także urządzenia kupione wcześniej przez Fundację.
Z radością donoszę, że tylko w tym roku pojawił się nowy REZONANS MAGNETYCZNY w Lublinie – dziękuję za list gratulacyjny, który przesłał Pan z okazji jego otwarcia, i dziękuję za podobny list, który został odczytany w Centrum Zdrowia Dziecka, gdzie także w tym roku uruchomiliśmy REZONANS MAGNETYCZNY. Z całych sił pragniemy, aby wszelki niedostatki opieki zdrowotnej w Polsce dzięki działaniom Fundacji WOŚP były jak najmniejsze. Pracujemy i wspieramy polskie szpitale systemowo, logicznie i konsekwentnie!
Mamy także pomysły na to, aby w osobie Pana i podległego Pana Ministerstwa promować diagnostykę związaną ze zdrowiem Polaków – tych najmniejszych i tych bardzo dorosłych. Panie Ministrze, to się opłaca! Pokazują to chociażby uruchomione przez WOŚP w Polsce badania przesiewowe słuchu, czy otwarte w tym roku w Łodzi ogólnopolskie laboratorium onkologiczne! Szybko wykryta choroba to 95% sukcesu w jej skutecznym wyleczeniu!
Tak więc jeszcze raz - zapraszam serdecznie na trzeci dzień naszego Konkursu Ofert. Na pewno ma Pan swoich ludzi, do których ma Pan zaufanie i którzy potrafią rzetelnie pracować. Niech po prostu do nas wpadną, posłuchają, pooglądają, porozmawiają z nami. My robimy dużo i może, aby się nie dublować, Pana Ministerstwo uczyniłoby coś innego, dodatkowego, we współpracy z nami i z pożytkiem dla wszystkich OBYWATELI.
15-go stycznia ponownie będziemy grali dla pediatrii i geriatrii, aby dokończyć ten ogromny program wsparcia tej działki medycyny. Dzisiaj w czasie konferencji prasowej prof. Teresa Jackowska, Konsultant Krajowy ds. Pediatrii słusznie zauważyła, że to co teraz kupujemy to już nie urządzenia bardzo specjalistyczne, tylko sprzęt który standardowo powinien znajdować się na każdym oddziale pediatrycznym. Mam na myśli chociażby USG czy kardiomonitory. Trochę to dla nas taki zimny prysznic, ale jak Pan wie, skoro wszystkie szpitale o coś proszą, to staramy się te prośby spełniać.
O! Właśnie zapadłą decyzja i kupiliśmy 67 sztuk aparatów EKG. Super jakość, super cena. Będą cieszyły personel medyczny. I to jak!
Acha! Jeszcze jedna informacja. Przy okazji rozliczenia 23. Finału WOŚP policzyliśmy i podaliśmy, że z sumy 53.109.702,83 złotych zebranych podczas 23. Finału WOŚP, wydaliśmy na sprzęt medyczny, na nasze programy medyczne i edukacyjne, na pomoc indywidualną i inne cele zbiórki 50.358.549,92 złotych. Reszta, czyli około 5,5% naszych wydatków to koszty, jakie poniosła Fundacja organizując Finał i prowadząc obsługę związaną z zakupem sprzętu medycznego i prowadzeniem programów medycznych. Panie Ministrze! Tylko 5,5%! Absolutne mistrzostwo świata!
-
-
WIELKA ORKIESTRA ŚWIĄTECZNEJ POMOCY
[quote='ian thorpe' pid='1200525' dateline='1479835908']
spokojnie, dlaczego WOŚP ma przestać działać ? Może nie będzie całego show jakie towarzyszyło tej zbiórce. Każdy z wolontariuszy zajmie się cichą pomocą, zbiórką, są media chętne transmisji typu TVN, wiem ze Kurski też poinformuje o akcji. W końcu jak ktoś chce pomagać, to nie musi tego robić uczestnicząc dodatkowo w imprezie.. Niech jedna ręka nie wie o drugiej... W budynkach kościelnych np. jest sprzedawana świeczka Caritas na wigilijny stół. Nie trzeba o tym trąbić w telewizji, bym ją zakupił i w ten sposób wsparł wigilijne dzieło pomocy. Ostatnio była akcja Szlachetna paczka, widziałem piłkarzy. Robią paczkę nasi kibice. Nie potrzeba show, bym wiedział jak pomóc w związku z ta akcją. Niech WOŚP robi swoje, chyba że w związku z utratą pozycji w mediach, zaprzestanie działalności. Wtedy się zapytam, jaki był prawdziwy ich cel działania.
[/quote]
Porównanie zbiórki na WOŚP (raz rocznie) ze zbiórką Caritasu w Kościołach wg mnie pasuje jak pięść do oka (wiesz dlaczego) Przepraszam za te wypowiedz.
[img]https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/15181168_1164877893591201_7222781895987849962_n.jpg?oh=7de1dc21cae382d74f6cd2e5b3d34516&oe=58C7E116[/img]
No niestety nie będzie riposty bo Dejan i Santo przejechali się po tej łzawej historyjce pługiem talerzowym.
Pamiętam Mości Szuwarku, że pisaliście, że waszej wnuczce(?) pomógł sprzęt od WOŚP-u. I OK, ja tego nie neguję.
Zakładanie natomiast, że gdyby nie było Orkiestry, to nie byłoby takiego sprzętu medycznego, jest obrazą dla inteligencji. Byłby. Nie byłoby jakiegoś niewielkiego mostu na średniej rzece, ale sprzęt byłby.
Można tu pisać po sto razy, ale i tak do niektórych to nie dociera. WOŚP to ogromna akcja propagandowa, ale w skali działania całej naszej chorej służby zdrowia jej wpływ jest marginalny. Owsiak zbiera 60 mln, ochrona zdrowia w Polsce pochłania rocznie ok. 7 mld = 7000 milionów, czyli styczniowe bicie piany to mniej niż 1% nakładów.
Propaganda polega właśnie na tym, że ludzie uwierzyli, że bez Owsiaka nasze dzieci padałyby jak muchy. Dziwię się Szuwarku, że człowiek z twoim doświadczeniem życiowym tak łatwo łyka takie głodne kawałki. Może Ty po prostu jesteś idealistą?
A teraz odnośnie listu Owsiaka.
Czy ktoś zna jakieś listy św. Jerzego do poprzednich ministrów?
Czy ktoś widział takie dokładne rozliczenia poprzednich finałów?
To chyba efekty działań Matki Kurki. Owsiakowi zaczęło się palić pod nogami. Organizuje jakąś pokazówkę dla ministra, aby pokazać transparentność swoich działań. Czy ktoś widział podobne rzeczy w przeszłości?
Człowiek, który bredził coś o jakimś słoiku, w którym trzyma ukradzione miliony i prowadzący księgowość wielkiej fundacji w taki sposób, że każdy inny na jego miejscu wylądowałby w kryminale, śmie pouczać ministra co do ustawy o zamówieniach publicznych.
Sorry, wypowiem się ex cathedra, ale prawdopodobnie należę do osób, które wiedzą o zamówieniach publicznych nieco powyżej średniej forumowej.
Ustawa o Zamówieniach Publicznych jest zła, a wszystkie próby poprawiania jej w ostatnich 12 latach przypominają "leczenie syfa pudrem".
Natomiast szopka św. Jerzego to już całkowita wolna amerykanka, to jest kryminał w najczystszej postaci. Ja po prostu wiem jak wyglądają takie negocjacje i ...nic więcej nie napiszę.
Reasumując,
1. Owsiak zbiera [b]NASZE[/b] pieniądze na poziomie, który nie ma istotnego znaczenia w całej służbie zdrowia.
2. Robi to w sposób wysoce nieefektywny (o czym sprytnie nie napisał w swojej kolorowej ulotce) ponieważ koszty tej hucpy (tysiące policjantów, F-16 etc. etc.) to bezsensownie wydane miliony z budżetów centralnego i lokalnych
3. Pozostawiony całkowicie poza jakąkolwiek kontrolą strzyże fundacje za co prędzej czy później pójdzie do pierdla.
4. Swoją abnegacką postawą deprawuje tysiące młodych ludzi.
- Edytowany
to jest w ogóle jakieś abstrakcyjne myślenie, że FUNDACJE mają kupować sprzęt ratujący ludzkie życie dla publicznej Służby Zdrowia. To państwo odpowiada za wyposażenie sal szpitalnych. Pomoc tak - ale tutaj dochodzi do zachwiania odpowiedzialności.
sterby, ja kojarzę, że jeszcze zanim zaczęła się prawicowa nagonka na WOŚP co roku było przedstawiane rozliczenie poszczególnych finałów.
Cały twój przydługi post powstał chyba tylko dla zdania:
"Swoją abnegacką postawą deprawuje tysiące młodych ludzi".
Ja uważam, że WOŚP swym entuzjazmem zachęca młodych ludzi by zrobili coś dla innych.
Kto nie chce ten nie daje. Ktoś woli dawać na WOŚP inny na radio M. Większość nie daje nikomu i na wszystkich pluje. A wypominanie Owsiakowi, że z WOŚP żyje jest po prostu żenujące.
Jeszcze raz : na wosp płacimy wszyscy nawet jak nie wrzucamy do puszki. czy skonczycie wreszcie używać tego głupiego argumentu o tym że kto chce to wrzuca a kto nie to nie?
Państwo odpowiada za wyposażenia sal, a nie fundacje, tak samo jak państwo odpowiada za walkę z ubóstwem, odpowiada ono za pomoc chorym, starszym, biednym, za pomoc w walce z ofiarami kataklizmów itd. Część tych rzeczy wpisana jest nawet do konstytucji. Postulujesz więc likwidacje Caritasu, który to realizuje (jak znajdą czas księża pomiędzy gejowskimi zabawami)?
Nie sądzę również, że gdyby nie fundacja, to państwo na pewno kupiło by sprzęt. Wydaje mi się, że fundacja wynajduje luki, tam gdzie państwo po prostu by tego nie kupiło, nie w takiej ilości, nie diagnozowało by tak dokładnie itd.
Przecież ciągle w polskiej służbie zdrowia po prostu czegoś nie ma, sprzętu w województwie, dostępu do lekarza, miejsca w szpitalu i jakoś państwo tego nie zapewnia i wszyscy mają gdzieś. Dzieciom na fundusz państwo zapewnia plomby sprzed 50 lat i leczenie zębów bez znieczulenia.
Sterby - tak długi post napisałeś, że zapomniałem co było na początku......
Zawsze lepiej zapomnieć niż nie zrozumieć. Podobno lecytyna pomaga.
[color=#5a5a5a][font=sans-serif][i]Nie ma nic gorszego niż człowiek wykształcony ponad swoją inteligencję.[/i][/font][/color]
He,he Szuwarek w nerwach.
Masz rację skończyłem tylko uzawodowioną podstawówkę, a i tak często mi się wydaje, że moja suka jest inteligentniejsza ode mnie.
Żeby mnie wnerwić to trzeba być kimś
No jasne. Takie zero jak ja nie ma szans.
Rozumiem, że wnerwił Cię św. Jerzy i jego wałki.
Używanie liczebników nie ma sensu, gdyż tak naprawdę to ja Ciebie człowieku nie znam. I tego się będę się trzymał. Miłego dnia.
dziurkacz, fundacje powinny pomagać LUDZIOM, takim którym z powodów życiowych czegoś brakło. Z powodów niezależnych. Dlatego funduje się studia dla uboższej grupy osób, albo zwykłe książki. Funduje się obozy dla uboższych dzieci. Funduje się wózki ortopedyczne, będące poza oficjalnym obiegiem. Samo słowo FUNDACJA oznacza że coś funduje. Tutaj mieliśmy całe show, latanie samolotów, 24 h reklamy w telewizji. Jestem przeciwnikiem wyręczania państwa z pewnych rzeczy. Twojej wrzuty o gejowskich zabawach księży nie rozumiem. Wg lewackich liberałów to trendy, to może niektórzy posłuchali propagatorów takiego stylu życia ?
Nie potrafię pojąć całej tej nagonki na WOŚP. Czy akcja zaktywizowania młodych ludzi, żeby chociaż raz do roku zrobili coś dla innych jest godna potępienia? Tylko dla tego, że człowiek, który to animuje ma inne poglądy niż jedynie słuszne?
Też bym wolał, żeby państwo samo wywiązywało się ze swych obowiązków, ale nawet wtedy mocno popierałbym każdą działalność mająca na celu uwrażliwienie młodzieży na potrzeby innych ludzi. Czy to, że niektórzy młodzi ludzie wolą muzyka rockową niż pieśni patriotyczne jest dla Was taką solą w oku?
Ian, doktorat z polonistyki za badania nad etymologią słowa Fundacja ;)
problem cały czas ten sam. fundowanie akcji z moich pieniędzy - a ja nie chce i mam prawo nie chcieć
z ktorych twoich jak nie placisz podatków Santo ? :)
A widzisz... El Duce tez pamieta ze pisales ze nie placisz... nie jestem jedyna osoba co czytala w ktoryms watku...
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)