dobra mam krotkie pytanie bardzo rposze o odpowiedz pozniej zamknac :)
mam hp 6625 vista home premium wersja 32 bitowa jakie jest maksymalne rozszerzenie pamieci ram ?? 2 giga przy tych wersjach 32 bitowych czy odczyta wieciej ??? kupilem juz jedna kostke 1 giga i mam teraz 1.5 (matoly z hp dawali w standardzie 2x po 512) a na viste to tyle co kot naplakal :/
jest sens kupowac 2 giga jesli mi tego nie odczyta ??? jedni mowia ze odczyta inni ze nie !!! jak to wkoncu jest ??? licze na wasza pomoc pozdro !!!
-
-
HP Laptop RAM
Z tego co wiem Windows Vista odczytuje ponad 4gb ramu zwykły xp professional odczytuje do 3.5 gb więc spokojnie.
@edit
sprawdź jakie kości max obsługuje Twoja płyta główna.
Operating systems based on Microsoft Windows NT technologies have always provided applications with a flat 32-bit virtual address space that describes 4 gigabytes (GB) of virtual memory. The address space is usually split so that 2 GB of address space is directly accessible to the application and the other 2 GB is only accessible to the Windows executive software. The maximum amount of memory that can be supported on Windows XP Professional is also 4 GB.
The 32-bit editions of Windows Vista Home Basic, Home Premium, Business, Enterprise and Ultimate, all support a maximum of 4 GB of RAM. The real variations come when we start looking at the 64-vit versions. On a system running x64 Vista Home Basic, you can add as much as 8 GB of RAM. x64 Vista Home Premium supports as far as 16 GB of RAM.
But it will take no less than 128 GB of RAM in order to satiate x64 Vista Business, Enterprise and Ultimate. 128 GB of RAM is the maximum supported physical limit in the case of these three operating systems.
Czyli Win XP obsluzy Ci max 4GB.
Win Vista z jadrem 32-bit tez max 4GB. I taka wersje tego systemu masz;-)
Win Vista z jadrem 64-bit oblusguje wiecej RAM...
Tyle generalnie - co do rodzaju kosci pamieci, wolnych bankow, obslugiwanych standardow musisz poczytrac info od producenta Twojej plyty glownej (motherboard). To na bank jest tam opisane jako cos takiego np. 1.0GB, DDR2-667 SDRAM, 2 DIMMS... I finalnie kupujesz i instalujesz kosci spelniajace opisane w taki sposob wymagania (slabszych nie ma sensu, bo plyta jest zapewne wstecznie kompatybilna, ale wszytsko bedzie wtedy chodzic wolniej). Wiecej i lepiej niz Twoja specyfikacja tez nie ma sensu, bo albo plyta tego nie obsluzy, albo nie bedzie widziala czesci pamieci (czyli Twoj szmal wyrzucisz w bloto;-)
czekaj czekaj bo ja mam wpakoawne teraz aktulanie 512 ddr2 667 mhz plus 1 ddr 667
http://www.allegro.pl/item502424840_a_data_2gb_ddr2_sodimm_800mhz_dual_fv_gw_zabrze.html takie cos by podeszlo ???? bo sa tylko 2 porty na ramy wiec ta 512 musialbym wyjac i miec ta 1 plus 2 co bym kupil tylko czy jest sens :D ja jestem nie kumaty w tych sparwach a te ceny w sklepach w krk mnie przerazaja bo na allegro nawet do 30 % taniej
Nie podales konkretnego modelu lapka. CO do pamieci to jak masz tam 667 to kup raczej drugie 667 bo w lapkach nie koniecznie moze obsluzycz szybsza pamiec. POzatym sprawdz u prodzucenrta czy w instrukcji czy mozesz miec modluly wieksze niez 1GB. Jesli Tak o poszukaj 2GB 667 i po sprawie.
mozna mozna nie traci sie gwarancji przez dodoawniae ramow :)
hp6625ew taki dokaldnie model hehehe
Tak na marginesie to czy 1.5 G RAM nie wystarcza?
Jaki jest powód dla którego chcesz "dopakować" RAM-u?
ps: Nie znam się, nie miałem . nie mam i nie będę miał takiego byleczego jak Vista...ale dziwię sie ,że aż 2 G potrzeba.
Ten lapek masz?
http://h20195.www2.hp.com/PDF/c01171345.pdf
tak jak myślałem jest brak obsługi więcej niż 2GB ramu. To ograniczenia plyty głównej na której jest zbudowany.
1,5GB wystarczalo do XP grajac. Teraz niestety trzeba wiecej.
A Vista nie jest taka straszna i ja już do XP nie wracam.
vista wcale taka nie starszna tylko poprstu 1.5 g ramu to zdecydowanie za malo !!!! tos mnie pocieszyl ze max 2 gia ramu mozna tam wpakowac :/ ehhhh dobra dzieki za podpowiedzi temat moznna wyywalic
Wg mnie Vista jest straszna. W laptopie mam lepsze parametry niż w komputerze, a przez Viste wszystko wolniej chodzi.
Na lapku z grami i tak nie poszalejesz wiec 2GB ci styknie. Wyłącz kilka zbednych pierdołek jak mało komu potrzebne cienie pod kursorem, menu, jego dziwne zachowania. Wyłączenie kilku zbędnych usług oraz pseudo upiększaczy i spokojnie będziesz korzystał i nie będziesz sie przejmował że masz 2GB.
Vista generalnie ma problem z otyłością ale da się z tym całkiem nieźle powalczyć.
Niestety lata przyzwyczajeń i nie chęć przed zmianami oraz powielanie przez wielu opini że Vista to szajs (genialna nie jest) daje efekt taki że każdemu od razu się rzygać chce zanim troche sie przyzwyczai i dopasuje wszystko do swoich potrzeb. Tylko zapomina się ile lat i ile osób siedziało i dłubało w XP by teraz każdy mógł sobie zrobić z nim co tylko chce.
Moim zdaniem najlepiej z Visty sie downgrade`owac do XP, jesli licencja pozwala... Jesli nie pozwala to z Vista mozna zyc, ale 3ba zrobic to, co sugeruje BartAcid: wylacz wszytskie wodotryski! I okaze sie, ze 2GB to zajebiscie duzo i wszytsko zamiata szybciorem;-)
Tylko nie wylaczaj na lapu-capu: poszukaj stron z info, co i do czego sluzy. A najlepiej zainwestuj w jakis Chip albo PCWK albo inna gazete z obrazkami w kiosku i poszukaj w nich tematu o przyspieszaniu Visty. Na bank znajdziesz, oni to walkuja non-stop i raz jedni, raz drudzy;-) Wtedy wylaczyc tylko to, co nie jest potrzebne do poprawnego dzialania zabawki. Powodzenia!
Generalnie wlasnie to jest glowna zaleta posiadania nowego kompa albo lapka na systemie Microsoftu. Zanim zaczniesz sie nim bawic i uzywac, juz sie sporo nabawisz i nauzywasz ustawiajac to do poprawnej, szybkiej, logicznej, przyjaznej, itp. pracy;-) I nie zebym byl jakims Applomaniakiem, albo Uniksiarzem, tez jade na Wingrozach;-) Tylko 3ba sie pogodzic z takimi regulami, bo to jest wlasnie filozofia tworzenia softu przez Microsoft;-)
ok ok niesttety na xp nie zmienie za zadne skarby mam lapka na firme i musze miec orginalne opragormowanie :/
pozatym juz sie widz ejak szukam streownikow pod xp heheh :)
dobra to jescze jedno pytanie jesli teraz kupie ten 1g ramu to najlepiej chyba bedzie jak beda miec takie same wartossci to co juz mam ??? a mam adata ddr2 667 so- dimm
si seniore
http://www.allegro.pl/item504647223_kingston_1gb_667mhz_ddr_ii_sodimm_fvat_gw.html
dobre to ??? :)
wygląda na dobre
Najlepiej Viste zupgradowac do Linuksa :)
A co do ramu, XP i Vista 32bit obsluzy Ci 4GB RAMu, choc z lekka kombinacja. Na ilosci RAMu nie oszczedzaj i nie oszczedzaj na jego jakosci - ram to jest najwazniejsza czesc komputera, przynajmniej pod wzgledem komfortu pracy na nim.
IMHO 4GB RAM to koniecznosc juz od przynajmniej 2 lat. Nie wiem jakie tam masz sloty w lapku, ale jezeli normalne "desktopowe", to RAMy walnij w przypadku ddr1 TWINMOSy, najlepiej te najstarsze na ukladach Nanyi, ewentualnie same Nanye (mam chyba 2x512 Nanyi na sell jakby ktos chcial), a jezeli ddr2, to imho najlepszym wyborem bedzie Patriot LLK. Patrz na timeingi, a nie na czestotliwosc taktowania, w szczegolnosci przy procesorze AMD.
Dinth w lapku 186-pinowe gniazda? Gdzie chyba z 20" calową matryca. A z tymi 4 to troche przesadzasz ze to konieczność.
W czasach prefetchu? Nie uwazam ze to przesada :)
Dinth jest maniakiem komputerologii - wystarczy polowa skali proponowanych przez Niego rozwiazan i przecietny user bedzie mial super maszyne;-)
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)