"No waśnie"
Gdzie jest to piekło?
-
-
Nasi w telewizji :)
a tak mi się zdawało... :)
piekla nie ma, co kiedys jakis oswiecony ksiadz oglosil w wyborczej.
Ro Man odnośnie gniotów pana Dźwigaja - pełne poparcie.
Jak coś to przyjdę żeby poprzeć demontaz tego czegoś.
To samo z legionami.Kicha jak nic.
A jak pewnego ranka i to było rzeczywiście w nocy go stawiali, to mielismy ochotę go zburzyć dzień po.
Ten gniot dopiero burzy sławetną SYLWETĘ.
Toż to ten Dźwigaj jakis terrorysta - " nie ma demokracji" - toż cholera jak nie ma to dawaj go na medale przerobić.
Może trzeba zrobić akcję "przenieście Skargę do ogródka Dźwigaja".
Bredźi profesor jak najęty, widac że jego kontakt z rzeczywistością umarł.
Co do przerabiania na medale - to prof. Czesław już jakieś medale zrobił (np. na 100-lecie rozprowadzane przez SKF ;). Ciekawe czy ze swoich pomników :? ?
Dźwigaj moim zdaniem powinien mieć dożywotni zakaz montowania swych pomników w Krakowie, a to choćby za kłamstwa z owego programu TV, gdzie dla potwierdzenia rzekomej słuszności ustawienia kolumny z ks. Skargą w geometrycznym środku placu Marii Magdaleny, wyciągnął rzekome pozytywne opinie na ten temat autorstwa nieżyjących profesorów, m.in. Zina, jakże łatwo posługiwać się opiniami trupów, które przemówić nie mogą i zaprotestować im przeciw Dźwigajomanii jest niezwykle trudno,
a tak na marginesie, aż żal d..ę ściska jak się widzi znakomite sposoby na zagospodarowanie przestrzeni publicznej m.in. pomnikami w takich krajach jak Hiszpania, Portugalia, nie mówiąc o klasycznych Włoszech czy odważnej (bo brzydkiej) Great Britain,
tymczasem w Polsce na środku nowo odremontowanego placu warto zawsze rąbnąć np. pomnik JPII, najgorszy z możliwych, pretensjonalny, żałośnie próbujący być podobny, wsparty np. na cokole typu banan czy kometa.. ech..
Ro Man Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> tymczasem w Polsce na środku nowo odremontowanego
> placu warto zawsze rąbnąć np. pomnik JPII,
> najgorszy z możliwych, pretensjonalny,
> żałośnie próbujący być podobny, wsparty np.
> na cokole typu banan czy kometa.. ech..
i tutaj RoMan zgadzam się z Tobą.
Dobrze. A z drugiej strony mamy ni psa ni wydrę która ma powistac na Placu Wolności. Niby to orzeł biały, niby pomnik wiezniow totalitaryzmu. Miał byc pomnik ofiar komunizmu, Orzeł zagryzajacy weza, a bedzie chyba cuś takiego:
[img]http://bi.gazeta.pl/im/9/6000/z6000269N.jpg[/img]
Z daleka wyglada jak pomnik origami.
Orzeł zagryzający węża to tez poniekąd mentalny plagiat (wg nomenklatury Dźwigaja - inspiracja)
Powszechnie znane są przecież wyobrażenia Maryi depczącej węża.
[img]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f7/Rue_saint-Jacques_Eglise_saint-Jacques_-Virgin_Mary_with_Jesus_and_the_snake.JPG/250px-Rue_saint-Jacques_Eglise_saint-Jacques_-Virgin_Mary_with_Jesus_and_the_snake.JPG[/img]
Nie mam przekonania, czy to był projekt Dzwigaja.
Adamie, zanim coś napisze o wywołanym przez ciebie pomniku muszę wyedukować się w jego najnowszej historii, zgubiłem się w tej historii jakoś po drodze i nie wiem na czym obecnie sprawa stanęła, ale tak na świeżo: nie jestem pewien czy dosłowna symbolika czyli orzeł depczacy węża dobrze przysłuży się sprawie, szczerze mówiąc może dojść nawet do krzywdzacych błędnych interpretacji bo skoro to pomnik Ofiar komunizmu to czy na pewno było tak że orzeł deptal węża a nie jednak - niestety - odwrotnie?
Adam Akustyk Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Dobrze. A z drugiej strony mamy ni psa ni wydrę
> która ma powistac na Placu Wolności.
Placu Inwalidów komuchu jeden ;)
Dla mnie ładne, wzniosłe, zwycięskie. Że orzeł to było oczywiste od pierwszego wejrzenia.
Dźwigaja Piłsudski też może być ino ta legionowa czwórka do wyburzenia bo raz, ze plagiat, dwa pogarbione toto za bardzo, ku ziemi. Sam Marszałek ujdzie.
BTW1 Podpierając się nabytą mocą autorytetu forumowego ornitologa niniejszym oświadczam, ze ptaki nie gryzą, bo nie mają zębów
:)
dziobią albo skubią
Wg opisu dzieła Edwarda Krzaka, orzeł ma "dusić węża. Dusić skrzydłami?? :D
BTW2 mam nadzieje, ze jesli doszłoby do nieszczesnej realizacji pomnika "orła z wężem" to nie dorobią ptakowi zębów albo palców, jak onegdaj katowickiej kasztance Marszałka chorwaccy odlewnicy dorobili okazałego "wacka"
;)
No dobre... Miał go dusic dziobem, okeeejjj???
o tak:
<~~~~
A odkad gdzies wyczytałem ze orzeł kolo marszałka wyglada, jakby mu ten na ogon nastapił, to mi sie zdaje ze tak jest :/
orzeł dusi pazurkami u stópek ! :p Inaczej mówiąc podchodzi do lądowania chwyta ofiarę np: węża stopami i dusi lecąc na małej wysokości :p
Orzeł atakujacy węża? Dodac jeszcze opuncję i będziemy mieli komplet symboli narodowych... Meksyku :)
Wiem że to czysta konwergencja jak mówią ewolucjoniści lub mówiąc po ludzq czysty przypadek, że austriacki orzeł 3ma w szponach sierp i młot. Można jednak się zastanowić, czy gdyby nie to, to byłby on:
1. symbolem antykomunizmu (orzeł wziął w swoje szpony symbole komunizmu i nim wywija jak ofiarą);
2. symbolem komunizmu (komunistyczny orzeł dzierży w szponach sowieckie symbole jako swoje znaki).
Ech..
Nie lamentuj Rom, wódki sie napij.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)