Powrót
Powrót do działu

Cracovia - Forum kibiców Cracovii

• Regulamin
    • Regulamin
    • wybory prezydenckie 2010

• Hyde Park
    • Rozpoczęto 20.10.2008 o 21:34
      Ostatnia aktywność 05.07.2010 o 18:24
      52528 wyświetleń
    • Hrabia

5.6K
      2.1K
    • 05.07.2010 o 13:13
      Post #629241 05.07.2010 13:13
    tofi Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Wstrzymaj się raczej z takimi wnioskami. Ja np. > bojkotuje tvn (Walter, brak obiektywizmu), a > zagłosowałem na Komorowskiego. > Można też bardzo łatwo odbić piłeczke i > podać główny powód wysokiego wyniku > Kaczyńskiego, czyli Kościół. Mówienie z > ambony, że głosowanie na Komorowskiego to grzech > śmiertelny to dla mnie wielkie nieporozumienie. > Tak samo jak mówienie wprost na kazaniu, że na > takiego człowieka jak Komorowski nie powinno się > głosować czego byłem świadkiem. > > Nie wiem czy tvn podawał przed wyboramo, że na > PO głosują ludzie z dużych miast, > wykształceni, młodzi, ale nie widzę w tym nic > dziwnego, bo przecież tak dokładnie jest. > Pokazały to wczorajsze wyniki sondażowe z takimi > podziałami. > > Ogólnie to znowu żyje w środowisku, w którym > stanowie mniejszość. Tak jest z Cracovią i tak > jest z polityką, bo jak wczoraj zobaczyłem > podkarpacie jako główny bastion Kaczyńskiego to > poczułem małe zmieszanie. > > Bronek Komorowski Prezydentem Polski:) > uffffffffffffffffffffffff Nie pisałem o wszystkich wyborcach PO, są też tacy, którzy interesują się polityką (sam osobiście znam ze 2-3 rozgarniętych wyborców PO), ale pisałem o większości. Każda partia ma zwolenników o mocnych, utrwalonych przekonaniach, którzy interesują się polityką i elektorat, który chce głosować ale nie mając o tym pojęcia potrzebuje przewodników. W przypadku PiS-u osobami bez rozeznania politycznego są na ogół słuchacze Radia Maryja, którzy głosują tak jak chce Ojciec Dyrektor. Natomiast w przypadku PO są to ludzie o słabym poczuciu własnej wartości, których polityka nie obchodzi, a zagłosują kogo wskażą im gwiazdy popkultury, Jurek Owsiak, Kuba Wojewódzki, Szymon Majewski, Doda itp. Tyle, że liczba fanatyków Rydzyka jest znacznie mniejsza niż liczba niedowartościowanych młodych. Stąd PO zawsze ma kilkaset tysięcy głosów od osób, których cała wiedza o polityce ogranicza się do tego, że "PiS to mohery, obciachowcy, ciemgnogród" itp. Gdyby TVN lub inne media przedstawiały Kaczyńskiego i PiS lub Korwina - Mikke w dobrym świetle, chętnie przytaczały wypowiedzi tych gwiazd estrady, które popierają PiS, a pomijały gwiazdy popierające PO to te kilkaset tysięcy osób głosowałoby na PiS lub Korwina. To samo dotyczy podawanych informacji o wykształceniu, wieku lub pochodzeniu elektoratu. Jeszcze w 2005 r. różnice pomiędzy elektoratami PO i PiS nie były duże, ale ponieważ po 5 razy na tydzień media powtarzały, że PO popierają młodzi i wykształceni, bardziej zadowoleni z życia, to ten niedowartościowany elektorat bez poglądów politycznych przeszedł na stronę PO. Jak mawiał Goebbels - kłamstwo powtarzane 100 razy staje się prawdą. Jednak minusem elektoratu niedowartościowanego jest zmienność poglądów - gdy moda się zmieni, to przejdą do drugiego obozu politycznego bez mrugnięcia okiem. Nie da się przez całe pokolenie podtrzymywać mody na anty-PiS, więc sytuacja PO w przeciągu paru lat może stać się bardzo nieciekawa. PiS ma pod tym względem lepiej, bo zwolennicy Rydzyka będą wierni stacji, której słuchają bez względów na okoliczności.
    • Robinksc

5K
      149
    • 05.07.2010 o 13:21
      Post #629243 05.07.2010 13:21
    Wszystko się dobrze skończyło :) Wkońcu będziemy mogli wrócić do codziennego obrzucania się błotem :)
    • Hrabia

5.6K
      2.1K
    • 05.07.2010 o 13:29
      Post #629244 05.07.2010 13:29
    Karvin Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Najbardziej zabawne w tym wszystkim jest że > niejednokrotnie ścierałem się ze zwolennikami > PO że PiS jest za bardzo atakowany :) i że > przesadzają - ale jednak sposobu pisania takiego > jak np. zaprezentował Hrabia - jakby dobrze się > wczytać to uważa że na PO glosują ludzie > którzy nie mają o niczym pojęcia i de facto jak > jesteś wyborcą PO to powinni Ci zabrać prawo do > głosowania - nie dojrzałem u zwolenników PO > Wcale nie napisałem, że jak ktoś głosuje na PO to powinno się mu zabrać prawo głosu. Źle mnie zrozumiałeś. Wyborcy nie znający się na polityce głosują na KAŻDĄ z partii, w tym również na Wolność i Praworządność/Unia Polityki Realnej, którą popieram oraz na PiS, SLD, PSL itd. W PO jest ich po prostu najwięcej, ponieważ kreowana jest moda na głosowanie na PO (jak zagłosujesz to jesteś postępowy, młody, ładny, wykształcony). Gdyby moda się zmieniła na np. PiS to ten elektorat przejdzie do PiS-u, a jak zaczną mówić, że SLD jest cool, chwalone w Europie oraz głosuje na nich coraz więcej młodych i wykształconych, to zaczną głosować na SLD :) Ja marzę o sytuacji w której wyborcy i politycy ścierają się merytorycznie, a nie za pomocą durnych haseł. Wśród aktorów i piosenkarzy Korwin - Mikke ma dużo wyższe niż zdobywa w wyborach (parę lat temu widziałem sondaż w tej grupie zawodowej, który dawał mu chyba 27% głosów), ale jakoś TVN tego nie nagłaśnia, nie robi z tego mody. Gdyby zrobili modę na Korwina to w I turze mielibyśmy co najmniej 10 % głosów.
    • Pasiasty92

1.6K
      212
    • 05.07.2010 o 13:46
      Post #629247 05.07.2010 13:46
    Hrabia - 100% racji. Wśród znanych mi osób (chodzi o grupę dzieciaków mniej więcej w moim wieku) panował też pogląd: "Dlaczego nie zagłosuję na Kaczyńskiego - bo nie ma żony". Niestety, prawo wyborcze to jest bardzo silna broń, a niektórzy w ogóle jej posiadać nie powinni.
    • sterby

20.6K
      22.6K
    • 05.07.2010 o 13:46
      Post #629248 05.07.2010 13:46
    A tak pod rozwagę. Znacie Państwo Pawła Kukiza, przed laty nagrał piosenkę "ZCHN Zbliża Się", teraz był w komitecie wyborczym...Marka Jurka. Do pewnych spraw trzeba dojrzeć :)
    • zac

7.2K
      1.5K
    • 05.07.2010 o 13:48
      Post #629249 05.07.2010 13:48
    Mnie najbardziej zastanawia narzekanie zwolenników PIS-u na wpływ mediów na wyniki wyborów Z tego co widziałem w kampanii, to TVP docierająca do największej ilości gospodarstw, RP, Nasz Dziennik, Gazeta Polska, Dziennik Polski piórem pana Domalewskiego, polskie radio, wręcz wychodziły z siebie, aby udowodnić wszystkim ,że Kaczyński to najlepszy kandydat pod słońcem. Na, ale jak widać po wynikach, gówno warta Wyborcza i śmieszny TVN wygrały tą batalię propogandy partyjnej :D
    • wiLLu

2.3K
      25
    • 05.07.2010 o 13:57
      Post #629253 05.07.2010 13:57
    zac Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Mnie najbardziej zastanawia narzekanie > zwolenników PIS-u na wpływ mediów na wyniki > wyborów Z tego co widziałem w kampanii, to TVP > docierająca do największej ilości gospodarstw, > RP, Nasz Dziennik, Gazeta Polska, Dziennik Polski > piórem pana Domalewskiego, polskie radio, wręcz > wychodziły z siebie, aby udowodnić wszystkim > ,że Kaczyński to najlepszy kandydat pod > słońcem. Na, ale jak widać po wynikach, gówno > warta Wyborcza i śmieszny TVN wygrały tą > batalię propogandy partyjnej :D wiesz jak jest ... na cos "kogos" trzeba zwalic wine za porazke .
    • grosse197

1.7K
      0
    • 05.07.2010 o 13:59
      Post #629254 05.07.2010 13:59
    http://fakty.interia.pl/raport/wybory-2010/news/komorowski-obiecal-ministrowie-studza-zapal,1502314 A teraz panowie czekamy na realizację obietnic. Nic nie szkodzi już na przeszkodzie, rząd należy do PO ,stolec prezydencki także. Duże pole do popisu.
    • Mr Right & Mr Wrong

862
      0
    • 05.07.2010 o 14:01
      Post #629256 05.07.2010 14:01
    eh, w sumie to sie zgadzam z przedmowcami wszytkim prawie nie ma reguly. wszedzie sa wariaci, a juz szczegolnie w polityce. ja w sumie jestem zadowolony z wyniku. mam nadzieje, ze za dwa lata tez bede. tylko, na Boga, dajmu sobie spokoj choc tutaj z przypisywaniem cech w zaleznosci od preferencjipartyjnych:) pozdrawiam wyborcow PO i PiS, a takze wszystkich innych:)
    • tofi

2.9K
      575
    • 05.07.2010 o 14:02
      Post #629258 05.07.2010 14:02
    Ja nie wiem czy strona PiSu i "fanatyków Rydzyka" jest mniejsza od strony PO skoro mamy społeczeństwo starzejące się. Jak pokazały wyniki sondażowe przedział wiekowy 18-39 to wczoraj wyborcy Komorowskiego, a +40 Kaczyńskiego. Nie zgadzam się z tym, że to ludzie młodzi, wykształceni szukają jakiś przewodników na kogo głosować. Z całym szacunkiem dla ludzi starszych i ludzi ze wsi, ale to oni są mniej rozeznani politycznie. Obracam się na obszarze wieś- miasto i to bardzo dobrze widać. Oczywiście mówimy tutaj ogólnie, bo przyczyn takiego czy innego głosowania jest dużo. Po 2005 roku PiS nie stracił poparcia przez powtarzania czegoś w mediach tylko dlatego, że wyszedł sposób i styl rządzenia tej partii. Zresztą zawsze partia rzadząca traci z czasem część swojego poparcia pytanie tylko jaką część. Całe szczęście paradoksalnie, że jeszcze przed wyborami pokazały się sondaże z prowadzeniem Kaczyńskiego, bo znowu wyborcy PO poczuliby się zbyt pewnie i mielibyśmy powtórke z rozrywki. W końcu będe mógł być spokojny przede wszystkim o polityke zagraniczną.
    • Hrabia

5.6K
      2.1K
    • 05.07.2010 o 14:04
      Post #629260 05.07.2010 14:04
    zac Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Mnie najbardziej zastanawia narzekanie > zwolenników PIS-u na wpływ mediów na wyniki > wyborów Z tego co widziałem w kampanii, to TVP > docierająca do największej ilości gospodarstw, > RP, Nasz Dziennik, Gazeta Polska, Dziennik Polski > piórem pana Domalewskiego, polskie radio, wręcz > wychodziły z siebie, aby udowodnić wszystkim > ,że Kaczyński to najlepszy kandydat pod > słońcem. Na, ale jak widać po wynikach, gówno > warta Wyborcza i śmieszny TVN wygrały tą > batalię propogandy partyjnej :D Akurat Korwina TVP nie rozpieszcza, a wszystkie główne media starają się go przestawiać jako oszołoma i wariata. Efekt: dzień przed I turą byłem na grillu, rozmowa zeszła na temat polityki. Pytanie do mnie: Na kogo będziesz głosował? ja: na Korwina. kumpel nr 1: ale przecież to wariat! ja: dlaczego tak uważasz? kumpel nr 1: bo wszędzie tak mówią. ja: gdzie konkretnie? kumpel nr 1: no w telewizji. ja: a dlaczego niby jest wariatem? kumpel nr 1: nie wiem ale jeśli w telewizji tak mówią to znaczy że tak jest przecież by nie kłamali. Na tym samym grillu - powody dla których na kogoś zagłosują znajomi: kumpel nr 2: ja na Kaczyńskiego, bo żona Komorowskiego wygląda jak wieloryb. kumpel nr 1: ja na Komorowskiego, bo na Kaczyńskiego głosują tylko zacofane wieśniaki. kumpel nr 3: na Napieralskiego bo jest młody, a po co nam prezydent ze zmarszczkami jak Kaczyński lub Komorowski koleżanka nr 1: na Napieralskiego bo jest najprzystojniejszy z nich wszystkich. koleżanka nr 2: na Komorowskiego bo skończyłam studia. Kumpel nr 4 i 5 oraz koleżanki nr 3 i 4 potrafili logicznie wytłumaczyć dlaczego popierają konkretnego kandydata (zwolennicy zarówno Komorowskiego jak i Kaczyńskiego). Kumpel nr 6 potrafił logicznie wytłumaczyć dlaczego nie idzie na wybory i ma to wszystko w dupie. Zac masz rację - TVN i GW wygrały starcie propagandowe z TVP. Może były bardziej konsekwentne lub bardziej agresywne.
    • leszeczek

24K
      28.4K
    • 05.07.2010 o 14:12
      Post #629261 05.07.2010 14:12
    bmsatb Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Leszeczek napisał/napisała : > > "Tak się składa, że mieszkam na wsi i to co > wyprawiał w tej dziedzinie nasz proboszcz i > proboszczowie większości sąsiednich parafii nie > powinno być przemilczane i zapomniane" > > > Tak z ciekawości, w ilu parafiach sprawdziłeś > co mówili proboszczowie ? > Zwykle parafia na wsi to kilka wsi. "Większość > parafii" to jeszcze więcej wsi. > Całkiem spory kawał Polski kolega zwiedził jak > na kogoś kto kościół nazywa "klerem". > Niekiepski masochizm. Pozostały z tej przygody > jakieś notatki, statystyki. > Wielu chętnie przeglądnie taki konkret. bmsatb-ie drogi. Moja parafia to dwie wsie, sytuację z innych parafii znam z relacji naocznych świadków. Jak pewnie nie wiesz wiesz, ludzie po wioskach często gadają o tym co się dzieje w kościołach. I tak łon, łonemu, łon łonemu:) Nie zwiedzam kościołów ani pobliskich ani dalszych w celach masochistycznych. A klerem nazywam nie Kościół, a kler właśnie. "Duchowieństwo, także kler (łac. clerus z gr. kléros) - część społeczeństwa danego kraju będąca kapłanami określonego kościoła" I nie uważam tego określenia za pejoratywne
    • -=KsC_Qr2nOw=-

2.1K
      0
    • 05.07.2010 o 14:23
      Post #629264 05.07.2010 14:23
    no nic niestety naszym prezydentem został komor, moim zdaniem tragedia dla państwa . No ale wyboru dokonali Polacy i maja rok czas z pełną władzą aby udowodnić swoje rację. Z chęcią przyglądne się i później ocenie ich rządy.
    • Biedron

797
      12
    • 05.07.2010 o 14:31
      Post #629267 05.07.2010 14:31
    ja tak ad personam do Pana Hrabiego. tak Pan krytykujesz elektorat PO, a Pańska analiza "politologiczna" to stek niepotwierdzonych hasełek z leksykonu "jak wytłumaczyć przegraną wyborczą - poradnik dla początkujących". taki z Pana profesjonalny znawca meandrów polityki? to na jakiej podstawie (tylko konkretnie), opiera Pan swoje twierdzenie o elektoracie PO: "[i]Natomiast w przypadku PO są to ludzie o słabym poczuciu własnej wartości, których polityka nie obchodzi, a zagłosują kogo wskażą im gwiazdy popkultury, Jurek Owsiak, Kuba Wojewódzki, Szymon Majewski, Doda itp.[/i]"? tylko bez zmyślonych historyjek z grilla, w stylu: "[i]kumpel nr 1: nie wiem ale jeśli w telewizji tak mówią to znaczy że tak jest przecież by nie kłamali.[/i]" - HAHAHA - grilujesz z sześciolatkami???? :D Dacie wiarę? Hrabia kumpluje się z kolesiami, którzy puszczają takie teksty!!! HAHAHA - przyprowadzaj ich na mecze - królik Pasiaczek na sektorze rodzinnym z pewnością im się spodoba :D
    • Miszczu2007

10.1K
      4.1K
    • 05.07.2010 o 14:37
      Post #629269 05.07.2010 14:37
    Moja babcia jest po 70 i też wyjeżdża z takimi tekstami. A dlaczego głosuje na Komorowskiego? ...eeee bo Kaczyński jest głupi! :) Taka jest prawda, zresztą wystarczy poczytać internet co wypisują zwolennicy Komorowskiego. Kot, pierwsza dama, Kaczyński zły itd.
    • zac

7.2K
      1.5K
    • 05.07.2010 o 14:41
      Post #629270 05.07.2010 14:41
    Hrabia Napisał(a): ------------------------------------------------------- > zac Napisał(a): > -------------------------------------------------- > ----- > > Mnie najbardziej zastanawia narzekanie > > zwolenników PIS-u na wpływ mediów na wyniki > > wyborów Z tego co widziałem w kampanii, to > TVP > > docierająca do największej ilości > gospodarstw, > > RP, Nasz Dziennik, Gazeta Polska, Dziennik > Polski > > piórem pana Domalewskiego, polskie radio, > wręcz > > wychodziły z siebie, aby udowodnić wszystkim > > ,że Kaczyński to najlepszy kandydat pod > > słońcem. Na, ale jak widać po wynikach, > gówno > > warta Wyborcza i śmieszny TVN wygrały tą > > batalię propogandy partyjnej :D > > Akurat Korwina TVP nie rozpieszcza, a wszystkie > główne media starają się go przestawiać jako > oszołoma i wariata. > Efekt: dzień przed I turą byłem na grillu, > rozmowa zeszła na temat polityki. > Pytanie do mnie: Na kogo będziesz głosował? > ja: na Korwina. > kumpel nr 1: ale przecież to wariat! > ja: dlaczego tak uważasz? > kumpel nr 1: bo wszędzie tak mówią. > ja: gdzie konkretnie? > kumpel nr 1: no w telewizji. > ja: a dlaczego niby jest wariatem? > kumpel nr 1: nie wiem ale jeśli w telewizji tak > mówią to znaczy że tak jest przecież by nie > kłamali. > > Na tym samym grillu - powody dla których na > kogoś zagłosują znajomi: > kumpel nr 2: ja na Kaczyńskiego, bo żona > Komorowskiego wygląda jak wieloryb. > kumpel nr 1: ja na Komorowskiego, bo na > Kaczyńskiego głosują tylko zacofane > wieśniaki. > kumpel nr 3: na Napieralskiego bo jest młody, a > po co nam prezydent ze zmarszczkami jak Kaczyński > lub Komorowski > koleżanka nr 1: na Napieralskiego bo jest > najprzystojniejszy z nich wszystkich. > koleżanka nr 2: na Komorowskiego bo skończyłam > studia. > > Kumpel nr 4 i 5 oraz koleżanki nr 3 i 4 potrafili > logicznie wytłumaczyć dlaczego popierają > konkretnego kandydata (zwolennicy zarówno > Komorowskiego jak i Kaczyńskiego). Kumpel nr 6 > potrafił logicznie wytłumaczyć dlaczego nie > idzie na wybory i ma to wszystko w dupie. > > Zac masz rację - TVN i GW wygrały starcie > propagandowe z TVP. Może były bardziej > konsekwentne lub bardziej agresywne. Co do Korwina to się zgadzam, zresztą sam na niego głosowałem w I turze. Natomiast jeżeli chodzi o konsekwencję i agresywność w faworyzowaniu swojego kandydata, to akurat w tej materii, media tzw PiS-owskie nie miały sobie równych i być może to też się paradoksalnie obróciło przeciwko Kaczyńskiemu. Nawet wczoraj w godzinach porannych, TVP puściła film dokumentalny o powodzi w Polsce, którego kontekst był oczywisty.
    • Biedron

797
      12
    • 05.07.2010 o 14:57
      Post #629273 05.07.2010 14:57
    Miszczu2007 Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Moja babcia jest po 70 i też wyjeżdża z takimi > tekstami. A dlaczego głosuje na Komorowskiego? > ...eeee bo Kaczyński jest głupi! :) Taka jest > prawda, zresztą wystarczy poczytać internet co > wypisują zwolennicy Komorowskiego. Kot, pierwsza > dama, Kaczyński zły itd. znaczy wiesz - ja też głosowałem na Komorowskiego, bo (w telegraficznym skrócie): uważam, że JK jest zły i głupi (a raczej żeruje na głupocie - w tym sensie jest mądry, ale cyniczny - czyli zły). istnieje ocean powodów dla których nie powinno się głosować na JK, więc jak ktoś mnie pyta, to zwykle nie chce mi się tego wszystkiego tłumaczyć, i kwituję sprawę jakąś krótką, ironiczną wypowiedzią typu "bo odwraca kota ogonem". ale to, że się komuś nie chce referować wszystkich racjonalnych powodów, to jeszcze nie znaczy, że te powody nie istnieją. poza tym myślę, że te 55% Gajowego, to 20 % jego zwolenników i 35% przeciwników JK. i jeszcze jedno: jakby tak było, że to TV steruje ludźmi jak marionetkami, to wygrać powinien JK, bo TVPis ma najwyższą oglądalność. Oba główne kanały mają większą oglądalność niż TVN, a w sumie oba (TVP1+TVP2) to 34,5% oglądalności vs marne 14,5% TVNu. a największy z szatanów (TVN24) nie ma nawet 4%. Więc nie pitolcie Koledzy z łaski swojej :)
    • Hrabia

5.6K
      2.1K
    • 05.07.2010 o 14:59
      Post #629274 05.07.2010 14:59
    Biedron Napisał(a): ------------------------------------------------------- > ja tak ad personam do Pana Hrabiego. tak Pan > krytykujesz elektorat PO, a Pańska analiza > "politologiczna" to stek niepotwierdzonych > hasełek z leksykonu "jak wytłumaczyć przegraną > wyborczą - poradnik dla początkujących". > > taki z Pana profesjonalny znawca meandrów > polityki? > to na jakiej podstawie (tylko konkretnie), opiera > Pan swoje twierdzenie o elektoracie PO: "Natomiast > w przypadku PO są to ludzie o słabym poczuciu > własnej wartości, których polityka nie > obchodzi, a zagłosują kogo wskażą im gwiazdy > popkultury, Jurek Owsiak, Kuba Wojewódzki, Szymon > Majewski, Doda itp."? > > tylko bez zmyślonych historyjek z grilla, w > stylu: "kumpel nr 1: nie wiem ale jeśli w > telewizji tak mówią to znaczy że tak jest > przecież by nie kłamali." - HAHAHA - grilujesz z > sześciolatkami???? :D > Dacie wiarę? Hrabia kumpluje się z kolesiami, > którzy puszczają takie teksty!!! HAHAHA - > przyprowadzaj ich na mecze - królik Pasiaczek na > sektorze rodzinnym z pewnością im się spodoba > :D Bo tylko człowiek o słabym poczuciu własnej wartości może zagłosować za kimś/ za czymś wyłącznie z tego powodu, że tak głosują młodzi, wykształceni, lepiej sytuowani, bardziej zadowoleni z życia itd. Jeśli na czymś się nie znam, to albo najpierw się z tym zapoznaję, albo się za to nie biorę. Po zapoznaniu się z wypowiedziami i programami kandydatów idę na wybory albo nie zapoznaję się z nimi i olewam wybory. Ponadto tylko człowiek o niskim poczuciu własnej wartości przejmuje się tym co mówią o nas w Niemczech, Francji, Włoszech itp. bez oceny czy robimy coś rozsądnego czy nie. Kolejność powinna odwrotna. Na początku oceniamy czy to co robimy est słuszne, rozsądne i korzystne, a potem zastanawiamy się czy krytyka pod naszym adresem wynika z naszego błędu czy z chęci powstrzymania nas przed osiągnięciem celu. Historyjka z grilla jest jak najbardziej prawdziwa. Osoby na grillu były w wieku od 26 do 30 lat, wszystkie z wykształceniem wyższym (jakość uczelni różna). Osoba, która krytykowała Korwina, bo coś tam słyszała w telewizji skończyła AGH. Dalszy ciąg rozmowy był między innymi taki, że po moich argumentach ten kumpel powiedział, że nawet jeśli mam rację to i tak nie zagłosowałby na Korwina, bo .... nie podoba mu się, że Korwin nosi muchę :) Takie rozmowy przy piwku polskiej elity intelektualnej Anno Domini 2010 [ Boże chroń Polskę z taką elitą :) ] Dlatego między innymi uważam, że poziom wykształcenia nie zawsze idzie w parze ze znajomością polityki - mam kumpla tylko po technikum, który czyta wszelkie możliwe gazety polityczne i często przegrywam z nim w polemikach. Na stadion nikt z nich nie chodzi, a mi zarzucają prymitywne zainteresowania piłką nożną (i mam ich zdanie w dupie, tak samo jak TVN, GW itd. oraz mówię im to otwarcie. Na tym właśnie polega nonkonformizm i nie uleganie zdaniu innych).
    • TORES

121
      0
    • 05.07.2010 o 15:07
      Post #629275 05.07.2010 15:07
    http://www.youtube.com/watch?v=o2I84-A9duY&feature=related
    • westham

243
      0
    • 05.07.2010 o 15:14
      Post #629278 05.07.2010 15:14
    To co piszecie to jest śmieszne, ja na przykład rozmawiałem dzisiaj z sąsiadem (75 lat), zwolennikiem Komorowskiego i on się pytał swojej żony wczoraj w dniu wyborów, czemu głosuje na Kaczyńskiego? No i odpowiedziała, "bo on jest przeciw bogatym i bogaceniu się". To jest retoryka że tak powiem nic nie wnosząca, no ale to tylko zwolennik PISu mógłby odebrać prawo do głosu innym, bo nie usatysfakcjonowała go odpowiedź "a dlaczego na niego?". Bądźmy poważni, ja respektuje prawo do głosu wszystkim którym to prawo gwarantuje konstytucja, nawet entuzjastą Prezesa PIS.
    • Kodziro

123
      0
    • 05.07.2010 o 15:17
      Post #629279 05.07.2010 15:17
    Niema co robić tragedii z wyniku tych wyborów,myśle że Polska jednak jakoś przetrwa ten rok który pozostał do wyborów parlamentarnych,trzeba Platformie dać pełną szanse na skompromitowanie sie,już teraz niebędzie żadnych wymówek że niedobry kaczor nam wszystko blokuje,choć teraz przewiduje że to PSL będzie tym głównym hamulcowym i znowu niebędzie sie dało Irlandii zbudować.No ale może chociarz w Kommiersancie i Komsomolskiej prawdzie będą Polske chwalic.
    • zubereg

13.7K
      7.7K
    • 05.07.2010 o 15:18
      Post #629280 05.07.2010 15:18
    Nie sie co spierać melko sie rozlało:) Czekamy na reformy i ocenimy efekty działania partii oświeconych, europejczyków, wykształconych itp.itd:)
    • Kodziro

123
      0
    • 05.07.2010 o 15:20
      Post #629281 05.07.2010 15:20
    Jakie reformy?Przecierz najpierw potrzeba 500 dni spokoju;)
    • Biedron

797
      12
    • 05.07.2010 o 15:20
      Post #629282 05.07.2010 15:20
    Hrabia Napisał(a): > Bo tylko człowiek o słabym poczuciu własnej > wartości może zagłosować za kimś/ za czymś > wyłącznie z tego powodu, że tak głosują > młodzi, wykształceni, lepiej sytuowani, bardziej > zadowoleni z życia itd. To bardzo ciekawe przemyślenia, ale pytałem [b]czy czymś poparte[/b]? Skoro tak się interesujesz psychologią społeczną, to myślę, że zainteresuje Cię hasło 'osobowość autorytarna', choćby w wikipedii. Opisana tam teoria ładnie koresponduje, z Twoją intuicją. Cytując wiki: "[i]Dla osobowości autorytarnej charakterystyczna jest rezygnacja z własnej oceny zjawisk i podpieranie się autorytetem znanej osoby dla wyjaśnienia swoich poglądów i działania[/i]". Coś jak to, co napisałeś, prawda? Kłopot w tym, że jak dalej wyczytasz, taki typ osobowości raczej pasuje do PiSu.
    • fiedka

730
      14
    • 05.07.2010 o 15:22
      Post #629284 05.07.2010 15:22
    zubereg Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Nie sie co spierać melko sie rozlało:) > Czekamy na reformy i ocenimy efekty działania > partii oświeconych, europejczyków, > wykształconych itp.itd:) Zawsze to lepiej niż zostać 10 siłą gospodarczą świata a'la Gierek.
    • Hrabia

5.6K
      2.1K
    • 05.07.2010 o 15:33
      Post #629286 05.07.2010 15:33
    Biedron Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Hrabia Napisał(a): > > Bo tylko człowiek o słabym poczuciu własnej > > wartości może zagłosować za kimś/ za > czymś > > wyłącznie z tego powodu, że tak głosują > > młodzi, wykształceni, lepiej sytuowani, > bardziej > > zadowoleni z życia itd. > > To bardzo ciekawe przemyślenia, ale pytałem czy > czymś poparte? > > Skoro tak się interesujesz psychologią > społeczną, to myślę, że zainteresuje Cię > hasło 'osobowość autorytarna', choćby w > wikipedii. Opisana tam teoria ładnie > koresponduje, z Twoją intuicją. Cytując wiki: > "Dla osobowości autorytarnej charakterystyczna > jest rezygnacja z własnej oceny zjawisk i > podpieranie się autorytetem znanej osoby dla > wyjaśnienia swoich poglądów i działania". Coś > jak to, co napisałeś, prawda? > > Kłopot w tym, że jak dalej wyczytasz, taki typ > osobowości raczej pasuje do PiSu. Ten typ pasuje do wyborców różnych opcji tylko z różnych powodów. W każdej partii znajdziesz "osobowości autorytarne" (czytałem kiedyś o tym typie w książce Fromma "Ucieczka od wolności"). Ja skupiłem się może bardziej na wyborcach PO, ale wcale nie miałem na myśli, że w innych partiach nie ma takich osób. Po prostu, jeśli ktoś nie wie, że wśród elektoratu PiS-u lub UPR/WiP również jest grupa osób o niskim poczuciu własnej wartości to TVN, Radio Zet i GW szybko go o tym uświadomią :) Natomiast PO i jej elektorat są pozostawieni poza jakąkolwiek krytyką, więc pozwoliłem sobie na nią w tym wątku. Moje przemyślenia nie są poparte żadnymi badaniami, bo nikt się nimi nie zajmuje. Gdyby jednak TVN zmienił front na antyPO to cała masa psychologów udowodniłaby moją teorię :)
    • maciek72

2.3K
      4.1K
    • 05.07.2010 o 15:37
      Post #629287 05.07.2010 15:37
    dzięki Bogu wielbiciela mysli ekonomicznej wielkiego patrioty Edwarda Gierka mamy z głowy
    • pasiasty81

3.2K
      1
    • 05.07.2010 o 15:41
      Post #629288 05.07.2010 15:41
    > tylko bez zmyślonych historyjek z grilla, w stylu: "kumpel nr 1: nie wiem ale jeśli w telewizji tak mówią to znaczy że tak jest przecież by nie > kłamali." - HAHAHA - grilujesz z sześciolatkami???? > Dacie wiarę? Hrabia kumpluje się z kolesiami, którzy puszczają takie teksty!!! HAHAHA - przyprowadzaj ich na mecze - królik Pasiaczek > na sektorze rodzinnym z pewnością im się spodoba Szczerze? Studiowałem na politologii. Większość osób na roku pytana o poglądy polityczne odpowiadała tak, jak na tym grillu, tylko wtedy kandydaci byli inni. Sugeruję, żebyś sam przeprowadził podobną rozmowę w gronie swoich znajomych, możesz się naprawdę zdziwić. Chyba, że królują u nich argumenty "bo to komuch, złodziej i zdrajca, w ND tak pisali".
    • Biedron

797
      12
    • 05.07.2010 o 15:54
      Post #629292 05.07.2010 15:54
    pasiasty81 Napisał(a): > Sugeruję, > żebyś sam przeprowadził podobną rozmowę w > gronie swoich znajomych, możesz się naprawdę > zdziwić. Chyba, że królują u nich argumenty > "bo to komuch, złodziej i zdrajca, w ND tak > pisali". zdziwiony jestem teraz, bo często rozmawiam ze znajomymi o polityce i każdy jakieś tam pojęcie ma. inna sprawa, że w tym gronie jest tylko jeden wyborca PiS, choć JKMowcy się zdarzają. ale mniejsza z tym - nie ma obowiązku znania się na polityce. mnie do łez rozbawiło, że dorosły facet może powiedzieć, że "jak w TV powiedzieli, to to musi być prawda, przecież by nie kłamali". no proszę Was... 40 lat komuny (propaganda), 30 lat kapitalizmu (reklama), 30 lat wyrywania sobie telewizji "publicznej" co wybory, 29 lat opluwania jednych mediach przez drugie i z wzajemnością. i ktoś wali takim tekstem??? "przecież by nie kłamali"!?!? jeśli to prawda to dobrze, że mnie na tym grillu nie było, bo bym się pewnie zadławił karczkiem albo innym szaszłykiem.
    • izbik

7.7K
      86
    • 05.07.2010 o 15:57
      Post #629293 05.07.2010 15:57
    ....a i ja sie wypowiem na tym szanownym Forum - tak bardziej powazniej niz mam to ostatnio w zwyczaju. Rozumiem Nasze (jako ,ze jestem "czescia" tego Forum - pisze "MY") roznice pogladowe ,zbieznosci i po prostu charaktery ale.... denerwuja mnie "prywatne jazdy" niektorych z Nas i chec udowodnienia za wszelka cene swojej racji czy tez przekonan wzgledem innych . Kiedy jeszcze jest to robione w merytoryczny , racjonalny sposob (niestety takich wypowiedzi jest niewiele) to mozna przemilczyc sprawe - ale u Nas wiekszosc wypowiedzi to "pojedynek" i obrazanie sie na wzajem.. Nie dajmy soba manipulowac ( tu mysle o wszechwladnej TV) -przygladajac sie "konflikom" partii czy tez wypowiedzi poszczegolnych osob zycia publicznego i pozniej przenoszac to na Forum. Nigdy nie bylo i nie bedzie tak ,ze wszyscy Polacy beda mieli jedna wizje polityki budowania Polski - i to DOBRZE! Nalezy to zaakceptowac i miec do siebie szacunek - nawet a zwlaszcza w szczegolnosci na przekor politycznych elit - bo tylko w tedy cos moze sie zmienic na dobre w Naszym kraju . Nie od dzis wiadomo ,ze mozna latwo manipulowac "szarym ludem" i to nasila sie przed wyborami(nie tylko prezydenckimi). PAMIETAJMY Wszyscy jestesmy Polakami i tak jak w Naszej spolecznosci Cracoviackiej - chcemy dobrze dla Cracovii tak jako Polacy chcemy dobrze dla Polski . Wszyscy chcemy godnego zycia ,godnych zarobkow, sluzby zdrowia i wielu innych rzeczy - tyle ze nie da sie tego tak po prostu zrobic ..... Patrzac na historie powstawania panstwa Polskiego, panstwa Polakow i jej losy - dochodzimy do "sytuacji" i miejsca w jakim Polska sie teraz znajduje. Nie oklamujmy sie - nie jestesmy panstwem bogatym a na arenie miedzynarodowej wiele nie znaczymy ....Jesli bedziemy myslec tylko kategoriami/przekonaniami politycznymi ,ze PO po wyborach lub PIS (gdyby wygral) zmieni cos radykalnie w Polsce -to jestesmy w bledzie ! Na to potrzeba jeszcze wielu lat , a ze by do tego doszlo to spoleczenstwo musi to zrozumiec i bardziej sie konsolidowac - by politycy zobaczyli to i przestali walczyc tylko o glosy w wyborach. Osobiscie ciesze sie ze Komorowski a jednoczesnie POwygralo - bo wierze ,ze moze cos w bardziej kulturalny ,pokojowy sposob ZMIENIAC Polske - ale to nie znaczy ,ze jestem naiwny i uwierzylem we wszystko. Tak samo wierze ,ze PIS jak i Kaczynski chca dobrze dla Polski......Tyle ,ze Ich podejscie w polityce jak i o zabieganie o glosy w wyborach - wciaz przypomina mi o naszych wadach .... Konczac ta wypowiedz -jeszcze raz zwroce uwage bys My sie nie dali oglupic i szanowali sie - a pisze to czlowiek ktory mieszka po za Ojczyzna parenascie lat i chcialby kiedys wrocic do Polski na stale. Czlowiek ktory wyjezdzajac za lepszym zyciem docenil slowo POLSKA, OJCZYZNA, CRACOVIA i ktory widzac "inny" swiat " chcial by wrocic na stale do POLSKI.....bogatszej i stabilnej...
    • Biedron

797
      12
    • 05.07.2010 o 16:11
      Post #629295 05.07.2010 16:11
    kolega izbik chyba trochę przesadza. póki się dyskusje nie kończą "wyp&%$@laniem na reymonta" współdyskutanta, to nie ma nic złego w dyskusji. wręcz przeciwnie, bo jak sam piszesz mamy, w naszej społeczności różne wizje i tak być musi. czy się komuś podoba czy nie, Cracovii kibicują ludzie o często skrajnie różnych przekonaniach, a to jest forum Cracovii, więc nic dziwnego, że się o tym tu pisze. a potem na stadionie każdy robi swoje.
    • izbik

7.7K
      86
    • 05.07.2010 o 16:40
      Post #629296 05.07.2010 16:40
    .........cholerka ,nie spodziewalem sie ,ze swoim postem tak podzialam.........taka cisza?
    • kinder

1.1K
      297
    • 05.07.2010 o 17:10
      Post #629301 05.07.2010 17:10
    Maxell...zaomponowals mi wieli kompetetny wyborco PIS jestem pod wrazeniem ...hehehe Wiekszosc tych ustaw podpisal prawdopodobnie wtedy kiedy premierem byl jego Wielce Szanowny Prezes Patriota Jarus.... Nie zmaierzam sie z Toba kłocic ....mam wazniejsze sprawy na glowie. moge glosowac na kogo chce i Twoje przytyki nie robia wrazenia ..wierz mi...Ty jestes komptenenty ...i swietnie..zyj sob ie z tym przekonaiem ..ale pradwda jest taka ze narod wybral nowoczesnosc , proeuropejskosc a nie wymachiwanie szabelka, robienie afer z karykatur w jakims podrzednym niemieckim tygodniku, klotnie o stołki w Brukseli az wreszcie wpraszanie sie tam gdzie go nikt nie zapraszal (Lech).....to na na szybko z glowy... Jesli umiesz patrzec na to co bedzie ..to zrozum i wyobraz sobie jakby ta wspolpraca teraz wygladala....juz widze jak Wielki Niespelniony i chory w swej nienawisci do wszystkich co maja inne zdanie niz On Sam Jarus wspolpracuje z PO w imie wspolnego dobra... Przyjales juz do wiadomosci ze zostala Ci tylko w tym momencie bicie piany i zgrzytanie z zebow ....nie ...to dobrze ...moze sie otrzasniesz i zobaczysz ze mamy innego Prezydenta ktoremu warto dac szanse na zrobie czegos a nie pisanie czarnych scenariuszy ....bo zaraz uslysze ze znow beda Niemcy wykupowac albo Zydzi heheh *( do wyboru do koloru), ze slugusy Unii itp itd..sorki ale tutaj wymienianie mi przychodzi dosc ciezko bo jakos sluchanie tego typu bzdur mi wpada jednym uchem a wypada drugim.... Pozdrawiam serdecznie Kompetentnego Wyborce PIS i mniej nerwow ...a wiecej normalnosci i tego wam wszystkim zycze
    • Dementor

10.2K
      2
    • 05.07.2010 o 17:18
      Post #629303 05.07.2010 17:18
    wybory się skończyły, pora zamknąć temat, zanim współdyskutanci się zaczną wypierdalać na Reymonta :D
    • bartoloksc

441
      179
    • 05.07.2010 o 17:24
      Post #629307 05.07.2010 17:24
    Na reymonta może nie ale patrzac gdzie wygrał kaczyński widać gdzie ludziom dobrze proponuje granice przesunac w kierunku Rosji i ich tam wysiedlic.
    • Karvin

10.6K
      9.4K
    • 05.07.2010 o 18:06
      Post #629309 05.07.2010 18:06
    Miszczu2007 Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Moja babcia jest po 70 i też wyjeżdża z takimi > tekstami. A dlaczego głosuje na Komorowskiego? > ...eeee bo Kaczyński jest głupi! :) Taka jest > prawda, zresztą wystarczy poczytać internet co > wypisują zwolennicy Komorowskiego. Kot, pierwsza > dama, Kaczyński zły itd. a później poczytać co wypisują zwolennicy Kaczyńskiego a potem pójść do lokalu wyborczego i demonstracyjnie spalić kartę do głosowania...
    • izbik

7.7K
      86
    • 05.07.2010 o 18:10
      Post #629310 05.07.2010 18:10
    Mysle ,ze to dobry pomysl -zamknac ten watek. Proponuje otwarcie watku; "Polska po Wyborach Prezydenta - dyskusja na temat sytuacji w Polsce i skutkow wyborow w polityce i w spoleczenstwie"
    • Karvin

10.6K
      9.4K
    • 05.07.2010 o 18:24
      Post #629311 05.07.2010 18:24
    no i zamykamy jak będzie potrzeba w Narodzie proszę sobie założyć wątek po wyborach choć Kol. Grosse założył kiedyś wątek PO wszystkiemu który jak ulał pasuje teraz :)

Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!

Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!

Napisz odpowiedź...

Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)

Goście (1)
    • Główna
    • Działy i kategorie