Czy może mi ktoś powiedzieć kiedy narodziło się stwierdzenie "Craxa"? To co znalazłem na wikiPasy.pl nie za bardzo mnie zadowala. Także byłbym wdzięczny za jakieś szczersze informacje.
-
-
Pochodzenie nazwy 'CRAXA'
''craxa'' to prześmiewcza nazwa Cracovii i tyle w temacie .
Nigdy tym słowem nie nazwałem Cracovii i jestem z tego dumny .
Może to zdrobnienie od Cracovia, Cracoviusia nie pasuje zabardzo:P
A.W.B. 100% poparcia.
negatywne okreslenie, nadane z tego co pamietam przez kibicow slaska wroclaw, poszukaj na forum w tematach sprzed kilku miesiecy
http://www.cracovia.krakow.pl/forum/read.php?13,1426497
Dlaczego prześmiewcze ,mnie Craxa kojarzy się z uderzeniem lub jak kto woli ze zderzeniem kończącym się wypadkiem dla przeciwnika jest to mały symbol drzemiącej brutalnej siły przed którą każdy musi czuć respekt.
Mnie osobiście nie przeszkadza to zdrobnienie od Cracovii.
O wiele bardziej mi przeszkadza śpiewanie debilnych piosenek pt. Gwiazda Davida to nasz znak np na wyjeżdzie hokejowym do Tychów przez jednego melepetę w okularach.
Mi ta nazwa nie przeszkadza poza tym, że zainicjowali ją jak już jest wspomniane kibice Sląska Wrocław.
jak to widzisz w formie pisma, to jeszcze spoko, ale jak np. Cracovia gra mecz z Legią w Warszawie i niefortunnie przegrywa 4:0 to okrzyk z żylety brzmiący "kraksa na maksa" raczej miło nie brzmi, a gdyby czasem wypłynął z sektora gości to już by było żenujące. Wśród znajomych po meczu z Soligorskiem właśnie tak to wyglądało :( "-byłeś na meczu? -byłem, straszna kraksa, co? :( "
ja tam bym raczej wolał żeby ta "nazwa" rozpłynęła się w niebyt.
cóż aby ją usunąć trzeba będzie wielu, wielu lat...
ps. Dziękuję wszystkim za odpowiedź. Cóż na stadionie to bym też nie chciał aby przejawiała się 'CRAXA' choć na co dzień jak się gdzieś widzi napisy Craxa to jeszcze obleci.
Usunąć nie jest łatwo, jeśli w ogóle się da. Określenia pejoratywne ajlepiej oswoić i zneutralizować.
Przedewszystkim to powinno sie pisac 'Cracsa'. I wg mnie to po prostu skrot. Porownal bym to troche do GKS--> GieKSa (choc to akurat nie jest skrot;]). Nie jestem kibicem Cracovii i nie mam zdania na ten temat,ale przyznam ze nie uzywam tego okreslenia.
Nieznany Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Nie jestem kibicem Cracovii
Nikt nie jest doskonały, ale tę wadę warto zmienić.
:)
Nieznany Napisał(a):
> Przedewszystkim to powinno sie pisac 'Cracsa'.
no wlasnie.
Nie przepadam za tym okresleniem, tym bardziej ze jest wymyslaone przez kibiców slaska wroclaw, a co najgorsze wielu naszych kibiców go używa, jak dla mnie jest nie do zaakceptowania. Ktos tu mówil zeby "Craxe" zaakceptowac, to tak jakby na fladze Lecha pojawil sie napis "To My poznanskie słowiki" albo jakby wisla spiewala na meczach to my
kundle z rejmonta. Zaakceptowaliśmy to ze na nas mowią Żydzi bo to nie jest nic wstydliwego, a nawet powód do dumy gdyz bronilismy mniejszosci narodowych. Craxa wymyslona przez debili ze slaska wroclaw napewno nigdy nie padnie z moich ust.
nikt obecnie nie uzywa tego poto by nas obrazic.kibice w całej Polsce tak o nas mówią i trzeba to poprostu zaakceptować a nie rżnąć głupa za każdym razem gdy ktoś nas tak nazwie
Santo że Tobie sie to podoba to juz wiemy.
> nikt obecnie nie uzywa tego poto by nas
> obrazic.
Kilka postów wyżej masz przykład.
Swego czasu pod Wandą, był duzy napis bialą farba Craxa śmierdzi moczem teraz juz go chyba nie ma.
nie zmienicie rzeczywistosci chociaz nie wiem co byscie tu nie napisali, nie odetniemy sie od tego tym bardziej ze nawet w naszym srodowisku nie ma zgodnosci. wielu ludzi uzywa tego okreslenia, i tak już będzie.
pare lat zmiana pokoleń i będziemy mieli ogolnie przyjęte określenie, a tymczasem możecie sobie tutaj pisać co chcecie ja sie już nie wypowiadam w tym temacie
Craxa!
Nie wypowiadaj sie własnie.
Jaki by nie był początek "Craxy" to jest to tak paskudne określenie, ze mnie mdli jak to słysze. To przykład rozprzestrzeniania się obrzydliwej maniery slangów osiedlowych itp.
Craxa, cze, spox itd. DRAMAT!
Cracovia to Cracovia, a nie byle jakie słowo, które sobie można zmieniać czy zdrabniać cudując przy tym do woli. To nie jest ku*** hip-hop żeby wymyślać nowe zajebiste, cool i trendy zwroty.
maaciek, pisząc takie rzeczy pokazujesz brak szacunku dla naszej tradycji. Może JudeGang i Ziemia Święta też Ci sie nie podoba? Moze zaraz jeszcze powiesz, że to jakis debil wymyślił, bo przecież to wisła na nas mówi "Żydzi" wiec czemu sami sie ośmieszamy??
Chłopie troche rozumu. Te ww nazwy to najlepsza riposta na obelgi jaką kiedykolwiek zastosowali kibice. To właśnie to nas odróżnia od całej reszty!
koteja Napisał(a):
> Nie wypowiadaj sie własnie.
>
> Jaki by nie był początek "Craxy" to jest to tak
> paskudne określenie, ze mnie mdli jak to słysze.
> To przykład rozprzestrzeniania się obrzydliwej
> maniery slangów osiedlowych itp.
>
> Craxa, cze, spox itd. DRAMAT!
>
> Cracovia to Cracovia, a nie byle jakie słowo,
> które sobie można zmieniać czy zdrabniać
> cudując przy tym do woli. To nie jest ku***
> hip-hop żeby wymyślać nowe zajebiste, cool i
> trendy zwroty.
>
> maaciek, pisząc takie rzeczy pokazujesz brak
> szacunku dla naszej tradycji. Może JudeGang i
> Ziemia Święta też Ci sie nie podoba? Moze zaraz
> jeszcze powiesz, że to jakis debil wymyślił, bo
> przecież to wisła na nas mówi "Żydzi" wiec
> czemu sami sie ośmieszamy??
>
> Chłopie troche rozumu. Te ww nazwy to najlepsza
> riposta na obelgi jaką kiedykolwiek zostosowali
> kibice. To właśnie to nas odróżnia od całej
> reszty!
masz 100% racji
Co Ty koteja piepszysz jakiej tradycji, Cracovia jest klubem polskim a nie żydowskim opisywane jest to w tylu monografiach ,że jest mi wstyd iż udało się Ciebie zmanipulować Gts-owi .
Po drugie Gwiazda Dawida to nie jest nasz znak naszym znakiem jest flaga w biało-czerwone pasy.
Po trzecie nazwa Jude Gangu powstała w formie prześmiewczej by pokazać śmieszność ciągłego obrzucania nas epitetami w stylu żydowskim (jakoś tak przed laty tłumaczył mi to Orzeł) a nie dlatego że jest jaką żydowską zbrojną organizacją walczącą o Żydów w Polsce.
Po czwarte Ziemia Święta jest dlatego że m.in. była własnością zakonu Norbertanek, jeśli chodzi Ci o Jerozolimę to ona też swego czasu była chrześcijańska i to chrześcijanie za nią umierali za miejsce spoczynku Jezusa Chrystusa poza tym jest to miasto wielokulturowe które w swej historii akurat najkrócej rządzone było przez żydów.
Co ciekawe duża część Żydów amerykańskich nie uznaje Izraela gdyż w Starym testamencie Ziemie Świętą miał dać im Mesjasz tutaj nie zaszło nic takiego więc stąd jest brak uznania dla Izraela.
Po piąte Kibicem nr 1 Cracovii była i jest głowa kościoła rzymsko-katolickiego Jan Paweł II
dlatego przeze mnie czasami nasz klub nazywany jest Boską Cracovią.
Chłopie przeczytaj historię swojego klubu dokładnie bo nic z niego nie rozumiesz i nic nie rozumiesz z kart historii naszego klubu jego przesłania i idee którą ze sobą niesie.
Zasad tolerancji,wolności ,równości i poszanowania dla drugiego człowieka bez względu na wykształcenie ,płeć i wiarę.
P.s. Trzeba być pseudo nauczycielem by takie bzdury o żydowskiej tradycji wypisywać.
A i nie pamiętam by na meczach ktoś śpiewał od nas Craxa na maxa,czasami widze Craxę na murze i mnie nie razi i nie przeszkadza mi to że jakiś osiedlowy .hip-hipowiec ,dresiarz, łysol ,blokers czy inny chodził na Craxę czy na Cracovię ważne żeby dotarł na mecz i gorąco dopingował i był dumny z tego że ma na sobie barwy pasiaste Biało-czerwone nie wadzą mnie subkultury na meczach (jak Ciebie mdli to napij się wody).
Zresztą wole to niż flagę Izraela i śpiew pijanego imbecyla że niby mój znak to znak Davida lub głupoty wygadywane o tym że nasz klub założyli Żydzi i dlatego jest żydowski z miną czeskiego filozofa przed hokejem (przepraszam Antona i przyjaciół z Viktorki )
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)