Docent - ja nie skupilem się na krytykowaniu szkolenia w Cracovii, a na tym, że w GW jest kolejny wyssany z palca materiał (i w takim temacie ten post byl wczesniej wklejony). Redaktorowi wcale nie chodziło o to, że w Cracovii marnuje się talenty, bo on nie wie kto to jest Dzwonek, a o Kurowskim dowiedział się pewnie dopiero, kiedy ten chciał walnąć Kordylowi. Do tego stek bzdur o tym, że młodzi się nie przyjęli i litania Witkowskiego, Kaliciaka, Dudzica, a przyjęli się Wasiluk i Sacha. On nie pisze o tym, że nie się nie rozwinęli tylko, że grają w pierwszej 11, wiec gdzie Polo ?:) Poza tym dość duży rozrzut - ktoś kto przyszedl jak mial 16-17 lat w jednym worku z Kaliciakiem, ktory przychodzac mial 24 :)
Poza tym - Sacha, Polczak i Witkowski przyszli do nas jako gracze z pierwszej ligi. Może i tam ograni, ale nie "w pełni ukształtowani". Wasyl miał za sobą rok w ekstraklasie i ledwie pół roku w pierwszej lidze. Do tego wszystkiego wracamy do jednego - Dudzic, Witkowski, Kostrubała, Kurowski, Polczak, Wasiluk "rozwijali się" pod skrzydłami Doktora. On jak mało kto ma rękę do szkolenia piłkarzy ;]
-
-
[zadowolenie] Grupy Młodzieżowe w Cracovii - temat zbiorczy
Że doktor 'wyleczył' z chęci do gry Dudzica i Kurowskiego, niestety pełna zgoda.
Dziwię się natomiast, że nikt nie krytykuje mojego pomysłu ze Stawowym. To smutne:(
Twój pomysł na dzień dzisiejszy wydaje się być tak absurdalny, że nie wymaga nawet komentowania, a tym bardziej krytykowania.
Ponieważ lubię czytać niektóre Twoje posty osobiście uznaję, że napisałeś to z nudów na początku "kibicowskiego sezonu ogórkowego"
Celowo nie pisałem wcześniej nt naszej młodzieży, ponieważ wiadomo, że priorytety związane z pierwszą drużyną były najważniejsze i kto by tam miał ochotę zajmować się jakby nie było przyszłością Cracovii...:(
W formie "pigułki" podaję poniżej:
MKS Cracovia na mocy "umowy" ze Stowarzyszeniem Młodych Talentów raczej nie jest zainteresowany wspieraniem młodych zawodników ( piłkarze i hokeiści ) . Jest faktem,że Profesor zafundował bardzo miłe spotkanie pasiastej rodziny z okazji Św. Mikołaja w siedzibie swojej firmy. Pomimo tego, z raportu Ekstraklasy z tamtego roku wynika, że MKS "szkoli" ok 200 młodych piłkarzy...- w tym konkretnym przypadku, oprócz wymyślenia hipokrytycznego hasła MŁODZIEŻ-SPORT-EDUKACJA dział marketingu stanął na wysokości medialnego zadania.
Niektóre osoby nie znające tematu mówią , że MKS udostępnia boiska, itp. Z tego co wiem koszty budowy boisk w "centrum szkoleniowym" na Wielickiej pokryło Miasto - jakbym się mylił to proszę mnie poprawić
Podobno, podczas "podziału" Cracovii ( kupno udziałów przez Comarch) grupy młodzieżowe były elementem przetargowym "pstryczkiem w nos" Lassoty, któremu na dzieciach i szkoleniu młodzieży zależało . Biedniejszy Lassota dzieci nie dostał i powstało Stowarzyszenie "zarządzane" przez MKS.Osobiście Lassota nie jest moim "idolem"
Owe "zarządzanie" wraz z ówczesnym Koordynatorem Szarlińskim i Wice Prezesem doprowadziło między innymi do rozpadu rocznika 99 .
Jako ciekawostkę poniżej załączam link z zaznaczeniem składu AP, który stanowi 99% składu ówczesnej Cracovii. Pozostały 1 % to syn ...Hajduka... Krzyśka - zbieżność nazwisk/imion nie jest przypadkowa.
http://www.ap21.pl/pl/4/27/64/II-miejsce-we-Frankfurcie
Obecnie, gdyby nie Koordynator Górecki ( zwolniony z MKS po zdobyciu Mistrzostwa Polski Juniorów ) i dwóch, trzech Trenerów ( pasjonatów - Pasiaków) ten bajzel tzn Stowarzyszenie nie miało by racji bytu.Górecki pomimo swoich osobistych problemów walczy jak lew dla dobra Młodej Cracovii.Kierownicy( zwłaszcza z roczników 97, 98 ), niektórzy rodzice starają się jak mogą...Dzięki tym staraniom nie doszło do rozpadu kolejnych roczników(2000, 2001)
W tym społecznym-pasiastym pospolitym ruszeniu szukamy sponsorów. Kilka firm-koncernów chciało zapłacić za powierzchnie reklamowe-billboardy( WOLNE POWIERZCHNIE) przy ul. Wielickiej , ale pewna osoba z ...Zarządu zechciała ściągnąć sporo % do kasy MKS-u , nie dając tym samym szansy na zbudowanie jakichkolwiek podwalin pod tą szlachetną inicjatywę.
W innych wątkach są na tapecie "miliony Profesora" Jako ciekowostkę i porażający fakt powiem, że np JEDNA pensja czołowego zawodnika zapewni dzieciom funkcjonownie zgodne z barwami, w które wierzą przez CAŁY ROK !
Mknący napisał:
> Baliga jest nieustannie wypozyczany? I jak wepchnac Jelenia (22 lata) do jednego worka z Grzesiakiem (18 lat), który nie jest zawodnikiem
> pierwszego zespolu, a po prostu Lenczyk roztoczył nad nim opieke? Jesli jest Grzesiak, to trzeba bylo dodac tez Wieczorka.
Ten cały Grzesiak gra gdziekolwiek, czy tylko trenuje z pierwszym składem? To dla niego na pewno dobre rozwiązanie?
7 dni później
Nie wierze!
http://www.sportowefakty.pl/pilka-nozna/2010/05/30/karcz-od-lipca-wolnym-zawodnikiem/
Mam nadzieje że to jakiś żart...
Wszyscy by chcieli odchodzić za darmo nie było klubu chętnego zapłacić pare groszy i teraz pretensje do Cracovii chłopie ogarnij się weż się za ciężką prace i życze powodzenia w nowym klubie !!!Jeszcze jedno że tyle grałeś w Cracovii to dla Ciebie powinien być WIELKI zaszczyt!!!
Tak na luz: http://www.youtube.com/watch?v=P3yhFn4mpeM&feature=related
6 dni później
I miałem być z synem na wielickiej ale gorączka nie wybiera...
Mam nadzieję że nowa polityka klubu się zmieni i poprawi się poziom sportowy u nas w klubie. Bo narazie jest poziom fatalny w juniorach oraz w niektórych rocznikach.
12 dni później
Przydałby sie jakis dobry trener typu Ulatowski dla młodzieżowców w ME - bo pan Sadko /teoretyk po studiach sportowych/ i jego poprzednik pan Gędłek /teraz puszcza do 4 ligi Alwernie/ produkowali nam sredniakow.
z boku Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Przydałby sie jakis dobry trener typu Ulatowski
> dla młodzieżowców w ME - bo pan Sadko /teoretyk
> po studiach sportowych/ i jego poprzednik pan
> Gędłek /teraz puszcza do 4 ligi Alwernie/
> produkowali nam sredniakow.
Może - nie zważając na zarzut "prywaty" - teść Tomka Rząsy dałby się namówić?
BoRut Napisał(a):
> z boku Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> -----
> > Przydałby sie jakis dobry trener typu
> Ulatowski
> > dla młodzieżowców w ME - bo pan Sadko
> /teoretyk
> > po studiach sportowych/ i jego poprzednik pan
> > Gędłek /teraz puszcza do 4 ligi Alwernie/
> > produkowali nam sredniakow.
>
> Może - nie zważając na zarzut "prywaty" -
> teść Tomka Rząsy dałby się namówić?
wlasnie, tak mi sie przypomnialo , co pan Sputo porabia?
6 dni później
Teraz widać różnice szkolenia młodzieży w Słowacji a w Polsce a gdzie jesteśmy na mundialu. Tam trener za jeden rocznik 98 w Źylinie zarabia 1000 euro . Tabisz i cała spółka powinna wziąć przykład że bez wychowania piłkarzy nie będzie sukcesów w dorosłej piłce.
Diabel Napisał(a):
> wlasnie, tak mi sie przypomnialo , co pan Sputo
> porabia?
Jest trenerem Bronowianki, która właśnie awansowała do V ligi. W zespole grają m.in bracia Kubikowie i Paweł Zegarek.
Alex, trochę się pogubiłem czytając Ciebie - masz pretensje w Polsce (Cracovii) o słabą młodzież, do dupy trenerów czy o zarobki 1000 euro ? ;)
W Polsce i w Cracovii. A trenerów nie mamy słabych tylko muszą dorabiać w szkołach bo klub płaci im 600 -800 zł a gwarantuję że jest to dużo pracy z rocznikiem. Zobaczył byś Źyline 98 na turnieju jak ta drużyna wygląda i jak gra. Dlatego nasza piłka w Posce wygląda jak wygląda. Jak możemy mięć dobrych piłkarzy jak nie mamy młodzieży i szkolenia. Jestemy sto lat za Słowacją i Czechami.
hmmm..... trenerzy muszą dorabiać w szkole czy nauczyciele lekcji WF dorabiają w klubach ? ;)
W/g mnie trenerami dzieci, powinni być osoby mające przeszłosć piłkarską, faceci z nieposzlakowaną opinią tzw. autorytetem ( np. Wacek) a nie byli kopacze obecnie pijusy (jak to czasem bywa w różnych klubach). Nie mogą też dzieci prowadzić listonosze czy kierowcy TAXI (takie znajome ;) ). Zarobki wysokie tak - ale też kwalifikacje odpowiednie.
Kierownicy drużyn to też muszą być osoby zaufane a rozliczenia finansowe - jasne i czytelne.
Temat - rzeka...
Kierownicy teraz nie mają nic wspólnego z kasą bo wszystkie pieniądze przejmuje klub na konto. Po drugie masz rację jeżeli chodzi trenerów. A Wacek prowadzi już zespół. Po drugie listonosz nie należy do stowarzyszenia. No i jak mi nie ufasz proszę bardzo ja chętnie się zamienie.
4 dni później
No taki i nie. Byli zawodnicy nie zawsze są dobrymi treneram.
Wacek nalezy do stowarzyszenia??? Jakie roczniki prowadzi??? AlxMateczny. Powiedz mi jak z naborem w stowarzyszeniu na nowy sezon. Wiesz coś? Ba ja dalej myślę o przeniesieniu syna do Cracovii. Ale z listonoszem nie mam zamiaru się spotkać.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)