Pytaj w temacie "juniorskim"
http://www.cracovia.krakow.pl/read.php?11,1239071,page=84
-
-
[zadowolenie] Grupy Młodzieżowe w Cracovii - temat zbiorczy
4 dni później
Oto cel do który musi być naszym celem a wtedy będzie dobrze w Cracovii i my musimy być pierwsi.
"Barcelona trafiła w "kamieniołomach" na żyłę złota
25 minut temu
Program szkolenia piłkarskiej młodzieży w Hiszpanii nazywany jest "cantera", czyli "kamieniołomy". Obecna dominacja Barcelony nad madryckim Realem wskazuje, że w tym "wydobywaniu szlachetnych kamieni" lepszy jest klub z Katalonii.
Lionel Messi /AFP
Siedmiu piłkarzy Barcelony, którzy rozpoczęli sobotni "El Clasico" z Realem (2:0), to "produkt" szkoleniowego programu tego klubu. W tym gronie są m.in. argentyński wirtuoz Lionel Messi, reprezentacyjny pomocnik, najlepszy gracz Euro-2008 Xavi i bramkarz Victor Valdes.
U "Królewskich" tylko bramkarz Iker Casillas jest wychowankiem szkółki piłkarskiej Realu, która pozwala młodym talentom zasilać inne drużyny. Przykładem są reprezentanci Hiszpanii Alvaro Negredo (Sevilla) i Juan Mata (Valencia).
Po bezprecedensowym sukcesie - sześciu trofeów w ubiegłym sezonie - Barcelona jest bliska ponownego triumfu w Lidze Mistrzów i w Primera Division, a Real, który wydał na transfery latem ubiegłego roku 340 mln dolarów, nie potrafi podważyć dominacji Katalończyków.
"Klub jest ofiarą swej własnej wielkości i nie otwiera drzwi dla graczy z przyszłością. Musimy zacząć szerzej je otwierać i wpuścić więcej świeżej, młodej krwi" - powiedział dyrektor generalny Realu Jorge Valdano w radiowym wywiadzie.
Trener Barcelony Josep Guardiola znalazł się w szkoleniowych "kamieniołomach" klubu w 1984 r., gdy miał 13 lat i wiedział, jakie tam są "skarby". W tym sezonie w jego zespole grało 16 wychowanków, podczas gdy w Realu dano szansę siedmiu "canteranos".
Te dane zawiera "raport" sportowego dziennika "AS". Według gazety, tych 16 piłkarzy, w tym kapitan Carles Puyol, środkowy obrońca Gerard Pique, pomocnicy Andres Iniesta i Sergio Busquets oraz napastnik Pedro, grało w 60,2 procentach czasu wszystkich meczów sezonu. Siódemka z Realu, w tym były obrońca Liverpoolu Alvaro Arbeloa, pomocnicy Guti i Esteban Granero oraz napastnik Raul, uzbierali 26,4 proc.
"Zespół zbudowany wokół wychowanków ma moralną przewagę nad przeciwnikami. Łatwiej identyfikuje się z kibicami, a w trudnych chwilach także łatwiej się jednoczy. Wychowankowie to najlepsza z możliwych inwestycja" - uważa felietonista piłkarski Alfredo Relano.
"Barcelona gra jak zespół niezwykłych indywidualistów, a Real ma indywidualności, ale nie gra jak drużyna" - napisał w dzienniku "Marca" były trener reprezentacji Hiszpanii, obecnie w Realu Valladolid, Javier Clemente.
Niektórzy komentatorzy uważają, że Barcelona trafiła w "kamieniołomach na żyłę złota", czyli wyjątkowe pokolenie piłkarzy. Inni twierdzą, że potrafiła tę generację skutecznie wykorzystać.
"W tym jest i sporo szczęścia, ale trzeba wstawać ze skowronkami, by je chwycić w ręce" - napisał Relano
INTERIA.PL/PAP"
Alek,la cantera w futbolu hiszpanskim nie ma nic wspolnego z kamieniolami:}tylko szkolek pilkarskich
18 dni później
Cracovia rocznik 2001 na turnieju międzynarodowym dwudniowym organizowanym w Skotnikach zajęła 3 miejsce na 16 drużyn ,gdzie przegrała tylko w półfinale z Motorem L.który ostatecznie zwyciężył.W polu pokonanych Cracovia pozostawiła między innymi ekipę ze Słowacji i z Czech (mecz o 3 miejsce).
Cracovia rocznik 2000 wygrywa turniej w swojej grupie wiekowej !
GRATULACJĘ CHŁOPCY !!!
Ukradziona Cracovia 99(akademia policyjna ) tylko 1-0 z Nowa Cracovia99 po dobrej grze. AP tylko 4 miejsce coś słabo jak na najlepszy rocznik.
AlexMateczny Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Ukradziona Cracovia 99(akademia policyjna ) tylko
> 1-0 z Nowa Cracovia99 po dobrej grze. AP tylko 4
> miejsce coś słabo jak na najlepszy rocznik.
A tobie o co bardziej chodzi??? O szkolenie chłopców czy o mecze z AP??? Mam syna w AP i mam nadzieję, że jeśli kiedyś będzie grał to zagra w Cracovii. Akademia to tylko szkółka, której celem jest szkolenie zawodników. Myślałem o przeniesieniu d SMT ale na dzień dzisiejszy nie bardzo odpowiadają mi godziny. Daj sobie już siana z tą Akademią policyjną bo to śmieszne już.
Calder, a jak Twojemu synowi dyplom uznania za grę w AP będzie wręczał Miętta, to będziesz happy?
To może Dzierżak niech podzwoni jeszcz raz do rodziców żeby nie przychodzili do Cracovii. Dlatego mnie cieszy każda jego porażka oszuta wraz jego nawiedzonym kierownikiem. Ciekawe co zrobi jak nie będzie wyników.
rmszar Napisał(a):
> Calder, a jak Twojemu synowi dyplom uznania za
> grę w AP będzie wręczał Miętta, to będziesz
> happy?
Nie lubię Miętty tak jak ty ale jeśli syn dostanie dyplom to ze wszystkich będę się cieszył
Alexs - Alex
A kto tu kogo oszukał??? Sam wiesz jak to było z Dzierżakiem a decyzja rodziców to nie decyzja trenera. W Cracovii nie ma już dobrego trenera Dzierżaka za to jest coś co się Szarliński nazywa... podobno trener:)
Calder Szarliński zajmuje się Szkółką Pasy i nie myl tego ze Stowarzyszeniem 100-lat Cracovia.
W tej chwili rocznik 99 w stowarzyszeniu prowadzi trener Marcin Kempa, który na dzień dzisiejszy zdołał odbudować drużynę. Wiedz że o dobrym i solidnym trenerze wieść się szybko rozchodzi. Dlatego też wielu rodziców młodych zawodników zgłasza się do niego i chętnie przepisuje swoje pociechy z innych klubów.
Calder czy ty uważasz że wszyscy Ci rodzice którzy przepisali dzieci zrobili to bo chcieli. Wielu uległo wywartej presji przez trenera Dzierżaka oraz zaprzyjaźnionych z Nim rodziców. Czy jesteś pewien Swojego Trenera i pochwalasz jego metody zdobywanie lub zniechęcania zawodników z innych klubów?
Byłem na turnieju w Skotnikach i widziałem mecz AP z Cracovią, widziałem zachowanie rodziców z AP i Cracovii, rozmawiałem z wieloma z Nich i powiem tak: "każdy jest kowalem swego losu..."
Czy wiecie od jakiego najmłodszego wieku zaczyna się nabór do Szkółki Cracovii? Na głównej napisali o aktualnym naborze chłopców z rocznika 2004. Będę wdzięczny z aodpowiedź jakich najmłodszych groszków przyjmują już do nauki .Dzieki z góry.
Rocznik 2003 tworzy się w stowarzyszeniu 100-lat Cracovia
Kieruś Napisał(a):
> Calder Szarliński zajmuje się Szkółką Pasy i
> nie myl tego ze Stowarzyszeniem 100-lat Cracovia.
Ja o tym wiem i też o tym myślałem ale nie odpowiadają mi godziny
Bo Szkółkę Pasy trzeba zlikwidować bo psuję opinię całej Cracovii. Ale trener ma układ z Tabiszem i chwasta nie da się wyrwać.
15 dni później
http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,35800,7914138,Cracovii_rownanie_do____Okocimskiego.html Cała prawda.
Gówno prawda właśnie, że aż przekleję z innego wątku:
1. skoro Witkowski i Kaliciak są młodymi niewypałami, to gdzie Polczak? Przecież przyszedł do nas jak miał 22 lata.
2. Dudzic w pewnym momencie był żelaznym graczem pierwszej drużyny. Podobnie jak Kostek, któremu regularne wystepy w pierwszym zespole przerwala kontuzja przeciazeniowa kosci srodstopia
3. z tego, co wiem, to Mateusz Klich nie trafił do nas "5 lat z juniorów Tarnovii", a 7 lat temu z tramkparzy :) Mimo wszystko 2 lata to jest różnica :)
4. Baliga jest nieustannie wypozyczany? I jak wepchnac Jelenia (22 lata) do jednego worka z Grzesiakiem (18 lat), który nie jest zawodnikiem pierwszego zespolu, a po prostu Lenczyk roztoczył nad nim opieke? Jesli jest Grzesiak, to trzeba bylo dodac tez Wieczorka.
5. sezon Młodej Estraklasy, w którym Kasza strzelił 13 bramek cały czas trwa.
6. "Cracovia zatrudnia kilku trenerów grup młodzieżowych i ma do dyspozycji [b]profesjonalną, jak na polskie warunki[/b], bazę treningową" - bez komentarza :D
7." Według takich statystyk szkolenie w Cracovii wypada gorzej niż w Legii i Lechu (ponad ośmiu reprezentantów), Zagłębiu Lubin (5) czy też Wiśle (4). Przy Kałuży równają za to do małopolskich drużyn z niższych lig, czyli Sandecji Nowy Sącz i Okocimskiego Brzesko, które też wyszkoliły jednego kadrowicza" - co to w ogóle jest ? :)
Generalnie - gówno, nie tekst. Na zasadzie - jest teza i ją udowodnię. Choćby kłamstwami. Na miejscu klubu zwróciłbym się o sprostowanie jakieś:)
Mknący - też nie przesadzaj. Są bzdury o Witkowskim i paru innych, ale to prawda, że mamy talent raczej do marnowania talentów, niż do ich kreowania.
Klich ma de facto osobnego trenera Klicha seniora i być może to jest powód, że się gdzieś po drodze nie zwichnął. Sacha przyszedł jako czołowy gracz Podbeskidzia, u nas nie rozwinął się za bardzo. Polczak przyszedł jako uformowany zawodnik za spore pieniądze, Wasiluk za jeszcze większe.
Natomiast jak to jest z wychowankami i zawodnikami wziętymi do "szlifowania"? Gdzie jest Dzwonek, Dynarek, Snadny, Kostrubała, Urbański, co zrobiono z Kurowskim?
Ja mam wrażenie, że nasi trenerzy od grup młodzieżowych to jednak nieporozumienie.
Pewnie mnie wszyscy wyśmieją, ale... czy jest nie do pomyślenia, żeby zaproponować Stawowemu funkcję koordynatora szkolenia wszystkich grup młodzieżowych, z zakresem obowiązków, jaki zechce?
Z tego co wiem to trenerzy grup młodzieżowych przekazaują zawodników do MKS-u w wieku najstarszego trampakarza. Nie wiem , czy Stawowy by pracował za 600 pln ...
Ja mówiłem nie o tym, czym wszyscy emocjonujecie się w tym wątku, tylko o tym, żeby zaproponować Stawowemu prowadzenie ME i koordynację szkolenia juniorów młodszych i starszych plus samowładne decyzje w sprawie pozyskiwania zawodników w wieku do, dajmy na to, 19 lat. I pensję taką, jak miał ostatnio prowadząc u nas 1 drużynę.
Moim zdaniem dla niego to miałoby jakiś sens, bo ma kryzys w karierze, a mógłby zacząć od nowa z perspektywą powrotu na najlepsze salony. Sprawa wygląda tak: Lenczyk ma lat 68 i 2-letni kontrakt. Stworzenie w tym czasie drużyny, która zdobywa mistrzostwo ME otwarłoby przed Stawowym całkiem interesującą perspektywę, prawda?
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)