Niektóre silniki benzynowe lepiej przyswajają gaz aniżeli benzynę , ale też nie każdy zagazujesz . Małe pojemności na lpg to lekka przesada ale silniki HEMI fajnie znoszą gaz a pod maską masz 8 dzwonów Zygmunta ;)
-
-
Samochody
Mazursky Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Ile kosztuje regeneracja turbiny ??
> Do LPG jakoś nie jestem przekonany, jedynie
> jeśli chodzi o jakiś samochodzik typu Corsa,
> który służy do dojazdów do pracy. Nie po to
> wymyślono samochód na benzynę, żeby dawać do
> niego gaz... ;)
w lagunie 1,9 dci płaciłem 1400 zł bodajże i padła po 2 miesiącach, potem regenerowałem na gwarancji i puściłem auto, pytanie czy nie lepiej się zastanowić nad nową turbiną, która jest niewiele droższa a ma dwa lata gwarancji bez limitu kilometrów, przy dobrym użytkowaniu, odpowiednim jej wychładzaniu przed wyłączaniem itp itd etc powinna wytrzymać 100-120k km
to był mój pierwszy i ostatni diesel jaki miałem w życiu, najlepsze silniki pod gaz to takie z przedziału 1,2 do 1,6, miałem nexie 1.5, miałem meganke 1.6 i na gazie super, miałem wrażenie, że nawet lepiej idą na gazie niż na benzynie, potem potem przyszło mitsubishi 2.4 z bezpośrednim wtryskiem, tego nie zagazujesz :D a i wir w baku na poziomie 12-13 litrów benzyny przy jeździe emeryta, teraz dożynam poldka 1.6 z wielopunktowym wtryskiem i sekwencją (kaprys poprzedniego właściciela), żadnej zbędnej elektryki i elektroniki, dwumas, turbin, fitrów dpf, skomplikowanego zawieszenia, jak się coś zepsuje to go naprawiam na chodniku przed sklepem z częściami samochodowymi a nie w serwisie ;)
diesel może jest i dobry jak się dużo jeździ a nie odpala na 5 minut, żeby dojechać do pracy
ja mam octavie 2.0 TDI z salonu, w marcu skonczy dwa lata, przekroczone 60 tysi i jeszcze sie nic nie zepsulo, wyskoczyl mi wlasnie przeglad to zareklamuje na gwarancji uszczelke od drzwi bo swista z tylu powyzej 180 km/h, w innych drzwiach uszczelki ok, wczesniej rowniez octavia tylko 1,9 TDI, ach co to byl za fajny silnik, a jeszcze wczesniej golf III 1,9 SDI - tego klekotka na zawsze bede pamietal, co prawda kiepsko sie zbieral, ale jak juz rozpedzil to pieknie sie go prowadzilo
25 dni później
http://allegro.pl/bmw-316-e36-i3896537190.html
Stan bardzo dobry!
Cena do negocjacji.
Pany, mam problem, 2 problemy w zasadzie z jednym lusterkiem
lusterka składane elektrycznie, lusterko od kierowcy które kiedyś było strzelone, czasami przy przekręcaniu kluczyka samoczynnie się rusza...
co więcej to samo lusterko przy rozkładaniu robi mi taki numer ze zamiast zatrzymać się we właściwej pozycji jedzie dalej:) i zatrzymuje się tak ze ktos stojący z boku moze się przeglądać:) wówczas musze wystawić rękę i po prostu zablokować je jak przejezdza przez to miejsce w którym ma stanąć....
macie pomysł co to kurna jest??
hamer Napisał(a):
> Pany, mam problem, 2 problemy w zasadzie z jednym
> lusterkiem
> lusterka składane elektrycznie, lusterko od
> kierowcy które kiedyś było strzelone, czasami
> przy przekręcaniu kluczyka samoczynnie się
> rusza...
> co więcej to samo lusterko przy rozkładaniu robi
> mi taki numer ze zamiast zatrzymać się we
> właściwej pozycji jedzie dalej:) i zatrzymuje
> się tak ze ktos stojący z boku moze się
> przeglądać:) wówczas musze wystawić rękę i
> po prostu zablokować je jak przejezdza przez to
> miejsce w którym ma stanąć....
> macie pomysł co to kurna jest??
Hamer, ja mysle, ze:
1. moze lusterko jest jakies nadpobudliwe, skoro staje, ale nie tak, jak 3ba...
2. ten typ tak ma, bo jest elektryczno - manualny. Startuje z pradu, zatrzymuje sie recznie... Moze oszczedza Twoj akumulator? Poczytaj instrukcje...
3. poczekaj do lata - jak sie zrobi goraco, nie wlaczaj klimy tylko wachluj sie lusterkami :)
4. zmien auto na mniej bite. Jako Hamer powinienes miec auto marki http://www.hummer.com :)
Pozdro i 3maj sie Wariacie!
a ja też mam pytanko,
jak sobie poradzić z parującymi szybami? bez sensu, żeby ciągle klimę włączać. jak miałem starsze samochody bez klimy to jakos taki problem nie występował.
wymiana filtra kabinowego wystarczy czy chodzi o co innego? nie chcę wymieniać niepotrzebnie i tracić kasy.
mam astrę 2
nie jeździsz przypadkiem z włączonym obiegiem zamkniętym ?
w sumei to trochę zacina mi się ten przycisk od obiegu zamkniętego. dzięki, podjadę sprawdzić do kogos
poza tym z ta klima to nie tak do konca bez sensu - bo raz ze uzywanie jej skutecznie zmniejsza parowanie, a dwa ze nie masz wilgoci w samochodzie, co rowniez ma wplyw na parowanie szyb.
ja np caly rok jezdze z wlaczona klima i znacznych roznic w spalaniu nie zauwazylem (mialem tez fure bez klimy :) )
jeżdżenie z obiegiem zamkniętym niestety sprzyja parowaniu szyb, są chyba też specjalne środki, którymi spryskuje się szyby i one nie parują lub parują w znacznie mniejszym stopniu ale nie wiem jak to wygląda bo nie stosowałem nigdy
klimatyzacja ma swoje plusy, grzanie klimą w zimie jest bardziej efektywne, szybciej robi się cieplej w aucie niż ze zwykłego nadmuchu z silnika, w lecie wiadomo, przyjemny chłodek tyle, że dochodzą dodatkowe koszty obsługi czyli minus klimy :) czyszczenie i odgrzybianie dobrze byłoby zafundować sobie dwa razy do roku a przynajmniej minimum raz w roku, do tego filtr i czynnik chłodzący, pasek klinowy od czasu do czasu trza wymienić, itd
Od 20 lat jezdze tylko z klima, wlaczam ja po wyjezdzie z salonu i nigdy nie wylaczam.
Roznice w zuzyciu paliwa albo mocy silnika? Chyba w tych przedwojennych modelach, ale nie mialem, wiec sie nie wypowiem...
Obieg zamkniety w automacie (czyli, jak jakis tam czujnik dedykowany wykrywa smrod ciezarowki albo autobusu, to sam sobie zamyka i otwiera, to co ma do zamykania i otwierania). Dziala samo, bo tak powinno, ingerencja ludzka nie jest wskazana...
Podsumowujac, w lecie w aucie chlodno, w zimie cieplo, wg potrzeb i ustawien.
[s]Zjawisko parowania szyb nie jest mi blizej znane...[/s] - po namysle wykreslam, starszaki beda wiedzialy o co kaman... ;)
I chyba o to chodzi, bo kierowca glownie powinien zajmowac sie kierowaniem :)
Chyab że jedzie do Grodziska to imprezką z piwem ;)
Aaaa, to sa Kolego bezpodstawne pomowienia i w dodatku brak na to dowodow ;)
Coś taqm kiedyś było o jakichś nożyczklach ;)
Ale wróćmy do tematu zaparowanych szyb. Mniej sexu w aucie zimą to nie będą tak parować.
21 dni później
[url=http://www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/1049328,Policja-skonfiskowala-Fiata-Uno-Osiagal-predkosc-300-kmgodz]Fiat Uno[/url]
14 dni później
Potrzebuję "zagazować" samochód. Poleci ktoś jakieś sprawdzone miejsce w Krakowie, gdzie solidnie zamontują instalację gazową? Byłoby miło gdyby przy okazji było również w miarę przystępnie cenowo... Ktoś, coś? :)
pamietaj tylko holenderski gaz :)
acidofilia Napisał(a):
> Potrzebuję "zagazować" samochód. Poleci ktoś
> jakieś sprawdzone miejsce w Krakowie, gdzie
> solidnie zamontują instalację gazową? Byłoby
> miło gdyby przy okazji było również w miarę
> przystępnie cenowo... Ktoś, coś? :)
Pegaz , na ul Przewóz 2, napisz priv to powiem Ci na kogo masz sie powoływac;) Bedzie bardzo dobrze i tanio.
Montowałem w Pegazie i jestem zadowolony.Polcam
63 dni później
Gdzie są szroty w Krakowie? Potrzebuje kilka używanych części.
przy wylocie na Warszawe i na Zakopane ale moge Ci od razu powiedziec zebys szukal na allegro, bo na szrotach nic nie ma, a jak juz cos maja to cena kosmos.
ok, dzięki Krystian.
przecieka mi tylna lampa do tego stopnia, że jak ją rozebrałem to nawet w żarówkach była woda...
nie wiem czy to kwestia uszczelnienia samej lampy czy może klapy od bagażnika?
Podobno w serwisach polecają właścicielom aut żeby wywiercili w lampie małą dziurkę żeby woda mogła wyciekać.
w jakim aucie ?
...a ja mam takie pytanko:
Moze ktos kompetentny i nie koniecznie mechanik polecic mi jakis PLYN DO DIESLA utrudniajacy osadzanie sie spalin lub cos do "przeczyszczenia rury"
Wrocilem od mechanika po stracie mocy w mojej Toyocie Avensis i uslyszalem diagnoze problemu.
Toyota (d4-d 2.2l ) jest strasznie zamulona przez jazde tylko po miescie . Mechanik doradzil lac teraz LEPSZEGO DIESLA, PRZEGAZOWAC NA AUTOSTRADZIE I ......PLYN.
I tu wlasnie pytanie - JAKI?
bo diesel to ma latać w trasie a nie kisić się po mieście :)
ja lałem do renault 1,9 dci płyn do czyszczenia filtra cząsteczek stałych [b]Liqui Moly[/b], który przy okazji usuwał nagar z wydechu, nie wiem czy to o to Ci dokładnie chodzi :) aaa i przygotuj się na wydatek rzędu nawet 600 zł za 5-litrowy płyn ale swoją drogą lepiej raz na kilkadziesiąt tysięcy przedmuchać auto niż potem robić dpf za kilka tysięcy ;)
[url=http://sklep.intercars.com.pl/#/dynamic/sklep/ws_gru_clob.php?grukod=100085&wit=SKLEP&Lisc=0&KhPro=&od=0&gname=%8Crodek%20do%20czyszczenia%20DPF/FAP&leaf=333322]ceny w inter cars[/url]
minusy ? smród jak nie wiem i przez parę kilosów kopci jak ze starego jelcza :)
39 dni później
Potrzebuję szybę przednią, ktoś coś, gdzie szukać w KRK najlepiej?
Marco Polo - ul. Przewóz 2 (?)
http://www.szybysamochodowe.net.pl/41_Kontakt.htm
Na Zakopianskiej zaraz za hotelem Perla.
Polecil mi tam mechanik znajomy i do BMW za przednia zaplacilem 390 z zalozeniem.
jakies pol roku temu znajomy wymienial tam w Skodzie Superb i tez zadowolony ale ceny nie pamietam.
Podziękował, chociaż wolałabym nie mieć takich potrzeb :( ;)
I już wiem kto z XXX zwiał po potrąceniu kobiety ;)
vw polo. zapalam i od razu gasnie. nie dodaje nawet gazu ani nic. kiedys nawet taka sytuacja ze przyjechalem na trening, po treningu w auto na hale pod prysznic a po prysznicu juz nie odpalil. przyjezdzam na nastepny dzien, pyk kluczyk odpala od kopa
Nie bierz prysznica z polo.... w tedy zapali !
mechanikiem nie jestem ale moze byc pompa paliwowa.
Jesli od kopa nie pali to wiele wsazuje ze pompa paliwowa.mozliwe ze zapchala sie i ma jakies dziadostwo w filtrze.
SaNtO Napisał(a):
> vw polo. zapalam i od razu gasnie. nie dodaje
> nawet gazu ani nic. kiedys nawet taka sytuacja ze
> przyjechalem na trening, po treningu w auto na
> hale pod prysznic a po prysznicu juz nie odpalil.
> przyjezdzam na nastepny dzien, pyk kluczyk odpala
> od kopa
--------------------------------------------------------------
czujnik położenia wału szwankuje ;)
9 dni później
Koniec z nielegalnym parkowaniem "na inwalidę"
http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/bezpieczenstwo/news-koniec-z-nielegalnym-parkowaniem-na-inwalide,nId,1450461#utm_source=sg&utm_medium=referral&utm_campaign=test_a_automotive&iwa_item=8&iwa_img=0&iwa_hash=25067&iwa_block=automotive
craxik Napisał(a):
> SaNtO Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> -----
> > vw polo. zapalam i od razu gasnie. nie dodaje
> > nawet gazu ani nic. kiedys nawet taka sytuacja
> ze
> > przyjechalem na trening, po treningu w auto na
> > hale pod prysznic a po prysznicu juz nie
> odpalil.
> > przyjezdzam na nastepny dzien, pyk kluczyk
> odpala
> > od kopa
>
> --------------------------------------------------
> ------------
>
> czujnik położenia wału szwankuje ;)
to się zdaje potwierdzać :) a może ktoś podpowie z tej okazji gdzie w Krakowie można kupić ucho holownicze ?:P
Suarez ci nie pomoże pewnie (gryzie gdzie indziej) ale sprobowal bym z Tysonem -ten pewnie ucho przyniesie Ci po dobrej cenie.
13 dni później
Pracuje ktos w jakims zakladzie gdzie robi sie przeglad techniczny samochodu??
Chodzi mi o to zeby sprawdzic simerblocki na tylnej belce bo jak jade kolo 140km/h to auto mi lekko faluje. czuc tak jakby majdalo lekko samochodem w prawo i lewo.
Opony sprawdzalem juz i sa OK. Zbieznosc tez wiec zostaja simerblocki czy jakos tak. Potrzebowal bym poszarpac na szarpakach troszke tylna belke czy wyjda jakies luzy?
8 dni później
Witam!!! Potrzebuje porady w sprawie zaniżonego kosztorysu ubezpieczyciela, tył cały wgięty a oni mi proponują jakieś śmiesznie małe pieniądze. Jak się odwołać ? Czy macie namiary na jakiegoś niezależnego rzeczoznawcę ?
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)