Khalid Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> 32 lata minęło...
>
> Znajomy działacz podziemia ostatnio powiedział
> ,że wszystkiego się spodziewał ale nie tego
> ,że
> w wolnej Polsce ofiary tamtych lat nie doczekają
> się sprawiedliwości.
Dużo w tym wątku zostało już napisane.
Tak jak Żebrowski to dzisiaj ujął "Jeżeli komuniści do dzisiaj nie zostali pociągnięci do odpowiedzialności, tzn, że ówczesne podziały wyglądały inaczej niż sądziliśmy".
Cały czas to jest takie stanie w rozkroku, z jednej strony Komorowski zachęca do zapalania świeczek, z drugiej strony krzywdy "ludziom honoru" nie da zrobić.
Ten film oddaje ówczesne nastroje.
http://www.youtube.com/watch?v=IO60rNu6kEA
-
-
13 grudnia 1981 r. - Pamiętamy.
[quote]GTS Wisła klub który w czasie stanu wojennego stał po stronie ZOMO, szkolił SB-eków i był najbardziej zaangażowany spośród wszystkich polskich klubów w walkę przeciw wolności i niepodległości - dziś z przywilejów tej wolności najwięcej korzysta, mając największy majątek, najbogatszych sponsorów, najlepszą infrastrukturę i mocne poparcie plebsu, urzędników, biznesmenów i polityków.
Gdzie tu więc sprawiedliwość?! Skoro dziś triumfuje milicyjny mutant z R22, który wyrósł dzięki niesprawiedliwości, kolaboracji i zdradzie własnej ojczyzny. [/quote]
Ja bym to porównał do moralnej wzglednosci. Jako przyklad podalbym SLD - partia postkomunistyczna, a przeciez to oni wprowadzili nas do niby kapitalistycznej UE. Baranie jaja. :)
Nieupartyniajac to Jaruzelski jest dzis "bohaterem", przynajmniej oficjalnie, bo wybral mniejsze zło hah.
itd. Ja tego nie kupuje.
364 dni później
Dziś 33-rocznica tego smutnego dnia w dziejach Polski! Niech żywa pozostanie pamięć po Tych którzy zostali skrzywdzeni przez reżim socjalistyczny. Wielka szkoda że mały tchórzliwy bałwan z Żoliborza wymyślił sobie dziś zakłócanie tego historycznego dnia,szkoda że nie był taki odważny właśnie w 1981-szym tylko pozostał w domu u boku mamy i ...kotka!.
Tutaj można obejrzeć przemówienie Jaruzelskiego z 13 grudnia 1981 roku , tłumaczące wprowadzenie stanu wojennego :
https://www.youtube.com/watch?v=dKhITm9-5TU
Bełkot straszny 8-)
Czy Ukraińcy, którzy wyszli na Majdan, a wcześniej stworzyli pomarańczową rewolucję, protestowali przeciwko demokracji, czy też o tę demokrację walczyli? Reżim Janukowycza w 2004 r. fałszując na Ukrainie wybory, nazywał protestujących bandytami, oskarżał o działalność antypaństwową, groził nieobliczalnymi konsekwencjami. Nie zmieniło to jednak faktu, że to protestujący wywalczyli demokrację.
Dzisiaj władza w Polsce, która nie potrafi, a nawet nie za bardzo chce przeprowadzić uczciwych wyborów, wysuwa podobne argumenty wobec protestujących, jak Jaruzelski w stanie wojennym czy Janukowycz na Ukrainie. Oczywiście Polska nie przypomina dzisiaj ani nocy stanu wojennego, ani nawet tego, co działo się u naszego wschodniego sąsiada dziesięć lat temu. Niestety, nie przypomina też krajów o utrwalonej demokracji. Władza godzi się na wyborcze szwindle, widząc, że nie zostanie za to ukarana.
363 dni później
Dziś 34-ta rocznica tego smutnego wydarzenia, gen.Jaruzelski ma godnego następce. Żoliborski kontynuator niechlubnych tradycji będzie miał dziś gości pod domkiem http://www.se.pl/wiadomosci/polityka/demonstracje-pod-domem-kaczynskiego-w-obronie-demokracji_744291.html
Was naprawdę POpier.doliło i to konkretnie. Gdzie byłeś w czerwcu ????????????????
Orlean
Gdzie byłeś gdy Komorowski robił jaruzelskiego swoim doradcą? Gdzie byłeś gdy PO z Komorowskim żegnała go płaczliwie na pogrzebie?
Teraz sie obudził antykomunista bo TVN obejrzał:)))
Widzisz Zubergu, moim skromnym zdaniem robienie Jaruzelskiego doradcą przez Komorowskiego było błędem, ale to jego sprawa był internowany w czasie stanu wojenego jego prawem było robić tak czy inaczej po latach, "po" jak mawiasz płaczliwie żegnała gen.na pogrzebie, coż .. tego też nie pochwalam ( choć z tym przymiotnikem -płaczliwym bym nie przesadzał). Z drugiej strony zadam Ci proste pytanie czy podoba Ci sie że pierwsze dziś skrzypce w "pisie" grają tacy komunistyczni szmaciarze jak Kowalski, Piotrowicz ,Kryże czy kurdupel Łopiński? Sądze że nie i jakoś o tym nie trąbisz i nikt Cię nie pyta gdzie jesteś?
A mnie chodzi o to ( w wątku o stanie wojennym) że historia zatacza taki ciekawy krąg .Jaruzelskiego dziś nie ma a tchórzliwy awanaturnik ( który nigdy nie był poszkodowany przez komunę choć lekką ręką obecnie przywłaszcza sobie i swojemu obozowi zasługi dawnej opozycji) jakim zawsze był kaczyński, będzie wiecował na ulicach Warszawy a pod jego domem pikietować będą Ci którym nie podoba się postawa tego małego zakłamanego kuglarza.
orlean
[i]dziś skrzypce w "pisie" grają tacy[/i]
Nie grają pierwszych skrzypiec. Nie podoba mi się i nigdy mi się nie podobało. Pamiętam która partia dwa razy próbowała przeprowadzać lustrację i dekomunizację. Pamiętam też które to torpedowały....
Jak różowi robią źle, to jest to [b]błąd[/b], jak PiS popełnia błędy, to jest to zamach stanu.
Kwintesencja(tu)
Jarek Kaczyński miał pretensje do Jaruzela o to, że go nie internował. W wywiadzie dla Gazety Polskiej bodajże rok czy dwa lata temu, powiedział, że było to dla niego niemiłym zaskoczeniem, że nie był internowany Wynika z tego, że był zwolennikiem większych represji niż te co miały rzeczywiście miejsce w stanie wojennym. Jak się nazywa człowiek, który ma pretensje do komuchów, że internowali za mało ludzi? Coś chyba na Q.
Mijają lata ...
Rezydenci obcego mocarstwa albo dożyli swoich dni na wielotysiecznych emeryturach w luksusówych willach ...albo dożywają, inni przekazali albo powoli przekazują swoje majątki zdobyte na nomenklaturowym uwłaszczeniu spadkobiercom.
A Ci co walczyli o wolność po 13.12 czesto niemal dosłownie "zdychaja z głodu". Ot nasza Polska.
Kto to był rezydent obcego mocarstwa? Jak go zdefiniować? Jest to sprawa niezwykle istotna, jeżeli chcemy problem poruszony przez Khalida analizować. Bo jeżeli to to samo, co Pezetpeerowiec, który wtedy zaczął karierę, a później się dorobił majątq, to Filipiak mógłby pod tą kategorię podpaść. Podobnie, ci co walczyli o wolność po 13.12 często dosłownie "zdychają z głodu". Czy w Polsce (poza może jakimiś marginalnymi przypadkami) ktokolwiek zdycha z głodu. Czy jest jakaś statystyczna zależność między byciem w opozycji za PRL-u i współczesną złą sytuacją materialną człowieka?
Chętnie bym na ten temat podysqtował, więc prosiłbym Khalida o rozwinięcie swoich dość ogólnikowych i (przynajmniej dla mnie) nie oczywistych myśli, żeby można było od czegoś zacząć dysqsję.
PS Antycypując późniejszą wypowiedź garrego (żeby nie nabijać postów) powiem, że wczoraj też byłem w Grodzie Kraka i widziałem zomowców grzejących się przy koxioq niedaleko Bramy Floriańskiej.
Ja wczoraj, z resztą jak każdego 13 grudnia, zawitałem pod pomnik Bogdana Włosika.
Pod pomnikiem tłumy obrońców demokracji. Normalnie cała Huta zablokowana, PSL to z Igołomii nie mógł wyjechać takie korki.
Może kwiatów i zniczy.
A tak na serio, to bezpośrednio pod samym pomnikiem (nie mam na myśli parkingu jako takiego tylko ten sam placyk), więcej samochodów zaparkowanych niż zniczy.
garry
Przecież Ci "obrońcy demokracji" 13-XII to przedtem stali pod domem Jaruzelskiego i bronili przed "faszystami". Co ich tam jakiś Włosik interesuje...
https://www.youtube.com/watch?v=BoJ8QPl2Vxo Miechów.
362 dni później
Pamiętamy.
[url=https://www.youtube.com/watch?v=_exZCp40x9w]https://www.youtube.com/watch?v=_exZCp40x9w[/url]
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)