Jest wlasnie swieto Beaujolais, zupelnie przeoczylem, ale uderzam na Krupnicza 14 po jakies winko dobre jak co roku.
-
-
Procenty %%%
[quote='KruszynaKSC' pid='1512535' dateline='1637403310']
Rany boskie co to sami abstynenci juz na forum ze watek spadl na 4 strone??
Wczoraj byla degustacja domowych przetworow spirytusowych ;) Naweki wyszly wyborne... Moje...Malinowka,wisniowka, mietowo-cytrynowa oraz pigwowa...
Brat oprocz wyzej wspomnianych z agrestu z porzeczki czarnej i czerwonej z czeresni i z mirabelek...
Hitem agrestowa!! i moja pigwowa... wiekszosc ma troszke ponad 40% Brata pigwowka ma mniej bo 30%...
Bawi sie ktos w takie trunki domowe??
[/quote]
Maceruje dziką różę ( rewelacja! w tym roku postawiłem 4 słoje 4,5l) oraz pigwówkę ( najlepsza z nalewek obok derenia).
Kruszyna masz przepis na agrestówke?
Jutro zapytam brata to napisze przepis co i jak...
Co do nalewki z róży... bratowa w tym roku oosadzila wzdłuż ogrodzenia sporo krzaczkow specjalnie wlasnie na nalewki na przyszły rok..
Ja mam miejsce 30km od Krk, gdzie jest tyle krzaków, że w ciągu 4h zbieram 10kg
[quote="manolo1" pid='1512672' dateline='1637516311']
Kruszyna masz przepis na agrestówke?
[/quote]
2 kg agrestu
1 kg cukru
1 litr spirytusu
wody w zaleznosci ile sie zrobi soku ...tak wedlug Ciebie jaki procent chcesz miec nalewki...
Owoce pozbawiamy ogonków nacinamy kazdy jeden i lekko zgniatamy...
Do słoja wsypujemy pognieciony agrest i zalewasz go spirytusikiem na 6- 7 dni.. pozniej zlewasz spirytus a agrest zasypujesz cukrem... ok 10 dni zostawiasz zeby sie sok wytracil... pozniej zlewasz sok...mieszasz ze spirytusikiem ktory wczesniej moczyl sie z agrestem i odstawiasz na miesiac czy tam dluzej zeby popracowalo wszystko razem i sie "przegryzlo" my probowalismy po ok miesiacu lezakowania..pyszna...
Aleś mi smaka zrobił tą agrestowką
Jeśli woda w zależności czy też na oko to mi pachnie 60% mocy :O
Jaki agrest najlepszy? Ten duży, zielony, kwaśny, czy mały, czerwony, słodki?
Caution! WET PAINT
U brata bylo wymieszane bo agrest mielismy z ogordka swojego ...a mamy wlasnie i czerwony i zielony..
215 dni później
No to siup
110 dni później
Dwa drinki Pana Tadeusza 0.5 z 0.5 fantastycznej fanty w kuflu dwa razy po pracy robi robote ;) zrywa pape z dachu ;)
Pani w żabce sie zapytala czy 0,5 fanty wystarczy...odpowiedzialem ze ..... w zupelnosci :D
W czwaretek winobranie plus od razu nastaw na winko... 2x 55 litrowe gąsiory na slodkie plus jeden 10l na wytrawne plus jeden 10l na switaczny stol..
robicie cos sami czy wszystko kupne??
sezon nalewkowy zakonczony... 3l wisnoweczki plus 2,5l mainoweczki.... pigwowke mam z zeszlego roku .... najwyzej dorobie cytrynowki bo dawno nie robilem i nie pilem.... dzieje sie... jaby wegla braklo czy gazu ogrzewanie mam z butelek ;)
- Edytowany
[quote]#post1552993
robicie cos sami czy wszystko kupne??
[/quote]
Wino z winogron fermentuje, 5kg pigwówki się maceruje, wiśniówka leżakuje, za niedługo zaczynam sezon warzenia piwa, nie zamarzniemy 😃
Cytrynówka z miodem i imbirem na zimę wyborna 😀
Aaaa właśnie kosztuję zeszłoroczne słodkie wino z dzikiej róży, rewelka :)
Kurcze nie mam gdzie nazbierac tej dzikiej rozy ... ponoc nalewka wyborna i wlasnie winko.... sam smak :)
[quote]#post1553385 Kurcze nie mam gdzie nazbierac tej dzikiej rozy ... ponoc nalewka wyborna i wlasnie winko.... sam smak :) [/quote]
Ja mam taką miejscówkę, tylko trzeba podjechać autem, ale róży bardzo dużo i z dala od dróg.
[attachment=138444]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2022-10/1-jpg-44229917.jpg[/attachment]
O prosze .. to za rok pojedziemy wspólnie moze na zbiory😉
142 dni później
PO szklaneczce?
[img]https://smaczajama.pl/environment/cache/images/0_0_productGfx_17159/1553679451-pliskabranfyxo-web.jpg[/img]
3 nadchodzi
[quote]#post1568359 PO szklaneczce?
[img]https://smaczajama.pl/environment/cache/images/0_0_productGfx_17159/1553679451-pliskabranfyxo-web.jpg[/img]
3 nadchodzi[/quote]
próbowałes? gdzie to mozna kupic?
Właśnie próbuję. Dostałem, leżało długo i czekało. W sobotę na dobicie odpalone dla tych co wolą brąz.
Uwielbiam Metaxe ale z czymś, tego tez bez colki nie daje rady. Z colką jeszcze gorzej. Nie mogę przestać testować.
[quote]#post1568362 Właśnie próbuję. Dostałem, leżało długo i czekało. W sobotę na dobicie odpalone dla tych co wolą brąz.
Uwielbiam Metaxe ale z czymś, tego tez bez colki nie daje rady. Z colką jeszcze gorzej. Nie mogę przestać testować.[/quote]
ja generalnie lubie pliske i budafoka bo to jedno i to samo. ale tego cudaka jeszcze nigdzie nie spotkałem
Przesłał bym ci szklaneczkę ale nie wiem czy moje wifi podoła z transferem. :L
W kolejce Chivasy 15 i 18 czekają i inne wynalazki.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)