Pozwalam sobie wkleić w tym miejscu mój głos zabrany w innym temacie:
Decyzja Majchrowskiego to jedno. Oczywiście pieniądze z Miasta to podstawa. Ale myślę, że więcej inicjatywy powinniśmy wykazać my kibice, a także Zarząd klubu.
Jak najprędzej powinna ruszyć sprzedaż cegiełek(np w formie płyty z hymnem Cracovii). Czas nagli bo pozostał praktycznie tylko jeden mecz ligowy u siebie gdzie taką sprzedaż możnaby prowadzić.
Przed nami dwutygodniowa przerwa w rozgrywkach ligowych, można więc rozegrać sparing z atrakcyjnym rywalem (dochód z meczu na budowę stadionu). Myślę, że jasne określenie celu wpłat (budowa stadionu), usprawiedliwiałaby konieczność sprzedaży biletów na wszystkich sparingach granych przez Cracovię w przerwie zimowej.
Zbliża się karnawałowy bal Cracovii, może część z pieniędzy przeznaczonoby na stadion?!
Boleję nad tym, że warunki lokalowe nie pozwalają klubowi na prowadzenie kawiarenki (z pifkiem oczywiście), ale przecież jakiś przedsiębiorczy "restaurator" leje pianę przed wejściem głównym na stadion. Czy nie możnaby takiego dystrybutora umieścić przed stadionem i czerpać dochód z tej działalności? Każdy z chęcią zapłaci trochę więcej za pifko wiedząc, że wspiera w ten sposób budowę stadionu.
Wreszcie projektowane lokale usługowe w "niskiej" trybunie. Ich sprzedaż w naprawdę atrkcyjnym miejscu-może sfinansować budowę choćby tej jednej trybuny od strony błoń.
Myślę także, że podwyższenie ceny biletu o przysłowiową złotówkę (np za mały program meczowy, który dotychczas jest za darmo) nie spowoduje narzekań, a w znaczący sposób zapełni konto budowy.
Jeśli macie inne pomysły napiszcie.
-
-
Inicjatywa STADION
Oczywiście ktoś musi sprawować pieczę nad tymi pieniędzmi, bo inaczej boję się, że mogą zaginąć. Każda złotówka w tej bardzo ważnej sprawie musi być dokładnie przeliczona!
Uważam, że przez całą zimę należy prowadzić akcję medialną, w gazetach, w telewizji, w radiu. Sparingi powinny być grane z atrakcyjnymi przeciwnikami i rzeczywiście powinniśmy płacić za bilety, choćby 5zł, to już by się coś uzbierało. Jeśli chodzi o SMSy to również całkiem niezły pomysł.
Podobnie jeśli chodzi o konto. Należy takowe jak najszybciej założyć i jego numer podawać wszędzie gdzie się da. Na razie to tyle. Myślcie dalej, zróbmy "burzę mózgów" i wymyślmy jak najwięcej pomysłów, a na pewno niejeden z nich będzie dobry! Do boju!
W Tempie pisze ze wczoraj odbyło sie spotkanie działycz Wisły prezydentem Majhcrowskim i podobno odwiedli go od budowy stadionu miejskiego. Ktos tam powiedział ze Wisła dostanie iles pieniedzy na rozbudowe trybun za bram ka i budowe zadaszenia bo - ma juz wybudowane oświetlenie. O Kałuzy ani mru mru!! wrrr
a coscie mysleli, ze Wisla przyszla do Misiora wspolpracowac? :-) chyba po to, bysmy nie uderzali po "ich" pieniadze...
Te wszystkie pomysły są dobre, smsy, płatne sparngi, konto pocztowe, cegłówki. Można jeszcze wypuścić nową serię pamiątek klubowych (szaliki, koszulki (nie piłkarskie) kubki platakty) które były by związne właśnie z budową stadionu. Te wszytskie małe sprawy i małe pieniądze za nie (jeśli złożymy w całość) dadzą pewnie dość powarzną kwotę. Ziarnko do ziarnka... Musi zbierać każda nawet najmniejszą kwotę, każda złotówka jest potrzeba. Jeśli chodzi o wieksze dofinansowania to napewno totaliztor sportowy, trzeba spróbować w UE, może jeszcze jakieś instytucje wspierające sport...? Trzeba szukać także prywatnych firm np. budowlanych które za reklame na stodionie są w stanie obniżyć koszty wykonania jakiś tam prac. Musimy kombinować i załatwić kase z miasta bo bez tego nie ma szans....
Generalnie chyba trzeba działać w kilku kierunkach. Jeden kierunek to walczyć o kasę gdzie tylko można: miasto, UE, offset za F-16, Lotto, PZPN, Min Sportu itd. Drugi kierunek to pozyskiwanie środków własnych: cegiełki, loterie, zbiórki, pamiątki itp. itd. Trzeci kierunek to obniżanie kosztów budowy poprzez może jakieś umowy z firmami która mają to realizować. Reklamy nawet wieloletnie na stadionie, tytuły dla firm w stylu Przyjaciel Cracovii. Reklama dla wykonawcy, bo to chyba jednak prestiżowa inwestycja dla firmy budowlanej będzie. Można np. walnąć jakąś tabliczkę od łączki stadion ten wybudowała firma X. Budowę sponsorowały firmy X,X. Może ktoś na to pójdzie. Może jakiś tytularny sponsor stadionu coś Arena Skanska im. .... (to chyba jasne.) Może wtedy i Norbertanki trochę zmiękną wreszcie. Honorowe miejsca na stadionie za odpowiednią darowiznę.
Chłopaki, chwała Wam za te pomysły... ale skoro jest projekt i deklaracja za strony prezesa, to wg mnie, On już takie najwijmy to większe pomysły gdzieś tam ma... chodzi mi o to, zeby np.: płytki z hymnem... po co płacić jakiejś firmir za ich produkcję... większość z nas ma nagrywarki... kupujemy np.: po 20 płytek... przekazujemy Oprawcą, albo komukolwiek, na stadionie czy w klubie... płytki to jest nasz wkład, a single sprzedaje już klub czy obojętne kto... w ten sposób, nie tylko prace mamy jako wkład, płytki również = np 5 z taką płytkę... moim zdaniem trzeba szukać tego typu pomysłów, a nie szukać jakichś firm które może coś tam... oczywiście jestem jak najbardziej za większością ale zmieńmy tok "wymyślania", może tu będzie ciekawsza dyskusja...
Tak Szymciu, pomysły zapewne w klubie są doskonale znane i w 99% nie odkrywamy niczego nowego. Jeżeli jednak będziemy rzucać setkami pomysłów to może kilka będzie dobrych. Pomysłów każdego typu i takich na większą skalę i takich mniejszych. No i Twój może być dobry, jeśli tylko będzie opłacalny, bo to może być różnie. Pozdro.
Przychylam się do wielu tutaj pomysłow, ale powinniśmy myśleć jednak w skali mikro a nie makro. Fajnie, że projekt stadionu jest, lezc nikt tej kasy od zaraz nie wyłoży, ani żaden z pojawiających się tu pomysłow nie będzie w stanie sfinansować budowy nowego obiektu. Pomyślmy co od zaraz nam jest potrzebne na stadionie. Jest to w pierwszej kolejności boisko dostosowane do wymogów UEFA 68x105, zadaszenie częsci trybun i oświetlenie. Dlatego wydaje mi się, że w tym kontekście powinniśmy uprawiać wszystkie akcje propagandowe, poniewaz to jest absolutnie w zasięgu naszych możliwości. Co do nowego obiektu z wszystkimi bajerami nie mamy się co łudzić, że dostaniemy na to pieniądze z miast, ue czy totalizatora sportowego. Mamy nieuregulowany stan prawny gruntów, w kasie miasta nie ma pieniędzy (stąd tak usilnie forsowany przez prezydenta pomysł wybudowania stadionu miejskiego, bo nie wie jak wybrnąć z obietnic bez pokrycia, że Wiśle stadion wybuduje).
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów
Może Zarząd powinien rozwarzyć sprzedaż miejsc w autokarze z drużyną na wyjazdy na ten cel.
Mona by nop. na 7 dni przed wyjazdem robić aukcję on - line z ceną wywoławczą powiedzmy 500 zł. oczywiście limitowana ilość miejsc - np 5.
Wielu ludzi za taką możliwość na pewno chętnie by zapłaciła.
dobra myśl..
A mi do głwowy przyszedł następujący pomysł - znalelezienie inwestora w zamian za tereny przy al. 3 maja (te 4 ha, które nam pozostały). Nie wiem czy to dobry pomysł, czy zły oraz czy możliwy do zrealizowania... Rzucam tutaj hasło nie orientując się co dowartości tych terenów, chociaż i tak warte są tyle ile kto za nie może dać. Póki co, narazie z tych terenów nie mamy nic, a gdyby w zamian za nie mieć stadion z prawdziwego zdarzenia....Zdaje sobie, że w tym co piszę nie ma nic odkrywczego i jeżeli taki wariant jest mozliwy i opłacalny to na pewno jest brany pod uwagę.
mała poprawka w ostatnim zdaniu - choć to bez znaczenia porządek musi być:)))
Zdaje sobie sprawę, że w tym co piszę nie ma nic odkrywczego i jeżeli taki wariant jest mozliwy i opłacalny to na pewno jest brany pod uwagę.
Jeszcze jedna sprawa. Tak się zastanawiam, czy jeżeli taki wariant wchodzi w grę to czy wartośc tych terenów pokryje koszty modernizacji stadionu przynajmniej w większej części?
Sprawa własności gruntów, na których jest nasz stadion. Myślę że klub powinien rozpocząć poważne ale bardzo dobrze przygotowane i poufne pertraktacje z siostrzyczkami. Nie ma innej drogi. Takie negocjacje powinni prowadzić prawnicy, którzy:
1. Związani są emocjonalnie z klubem;
2. Należą do krakowskiej elity towarzyskiej;
3. Mają doświadczenia polityczne, w tym samorządowe;
4. Mają dostęp do struktur Kościoła.
Są tacy i jestem pewien, że Grupa 100 mogłaby nawet utworzyć "podgrupę prawniczą". Dla siostrzyczek i Kościoła - Nasza Ziemia - to tylko i wyłącznie kasa. Nic więcej.
Nacisk krakowskiej opinii publicznej + Comarch + przychylność i pomoc władz miejskich + umiejętne działania prawników - mogłyby rozwiązać problem własności raz na zawsze. A jeśli nie własności, to choćby poprzez wznowienie wieczystej dzierżawy, co nie jest trudne do osiągnięcia.
Ale może klub i sponsor mają już i realizują jakąś strategię?
Może jeszcze ruszymy głowami...???!!!!
filatelista pilnie poszukiwany!!!!!!
No ja powrócę do poysłu z nagrywaniem płytek. Jeśli zostaną nagrane na nagrywarkach to mogą być problemy z ich odtwarzaniem na starszym sprzęcie audio. Generalnie oczywiście pomysł z płytami, jako cegiełki uważam za bardzo dobry.
A może by tak vlepki rozprowadzać po 5 gr drożej i było by coś na modernizację...
To tylko luźny pomysł
spacerując przed chwilą Piotrkowską w Łodzi zauważyłem, że środkowa część ulicy pokryta jest płytkami z nazwiskami ofiarodawców.. takich płytek- cegiełek są setki, wpisane są tam nazwiska łodzian oraz logotypy firm, które dały na nie kasę.. może dałoby się zmodernizować nasz stadion poczynając od takiego kroku..? może zacznijmy modernizację sami, kupując coś, co będzie wmurowane w nowy stadion i na zawsze będzie świadczyć o naszym przywiązaniu do Pasów..
powiedzmy taka Grupa 100 wyrażona w cegiełkach.. cena 100 złotych za wmurowanie twojego nazwiska w Ziemię Świętą..
zacznijmy sami.. rzucam tylko pomysł..
i żeby nie było takiego samego pomysły od razu na forum (....) niniejszym zastrzegam sobie i Cracovii prawa do tego pomysłu..
pzdrw
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)