Koniec Konferencji. Szyszkowska była, referat miała nawet niezły. Kolega-Kibic W.isły też się pojawił, ale nie mieszkam z nim jak drzewiej planowano, ale jak zwykle z Pliszką. Jutro po południu wracam do Gliwic. Pozdrowionko z Krupówek.
PS
A kapitalizm i tak w tym stuleciu padnie.
-
-
Universytet, Polibuda i inne Academie
CIIICHO!
Od dziś mój Syn jest MAGISTREM.
Tylko nie mówcie o tym nikomu :):):)
No... Ludzie - cieszę się
133 dni później
Trwają pertraktacje na temat przyznania naszej Polibudzie (czyli praktycznie naszemu Wydziałowi, a ściślej naszej Katedrze) organizacji następnego Ogólnopolskiego Zjazdu Filozoficznego. Byłby to chyba pierwszy przypadek organizowania Zjazdu Filozofów przez Polibudę w Polsce. Mamy ponoć wielkie szanse. 3majcie za nas kciuki.
(Pytałem się Szefa czy mogę rozpowszechnić tą wiadomość, powiedział, że mogę.)
Geoś prosi:
[i]Mamy ponoć wielkie szanse. 3majcie za nas kciuki.[/i]
3mamy. Obama poinformował w CNN, że też 3ma. ;)
20 dni później
.
.
Mam następującą propozycję:
Proponuję powołać do życia czasopismo NAUKOWE o poluźnionych rygorach recenzji naukowej.
Czasopismo to działałoby na zasadzie sui generis burzy mózgów. Recenzentami byliby tylko najwybitniejsi profesorowie w danej dziedzinie. Zasada byłaby taka, że artyqł nie mógłby z jednej strony przekraczać granic naukowej przyzwoitości (artyqły ośmieszające naukę, infantylne, głupkowate etc byłyby kasowane), z drugiej strony jednak granica uzasadnionej fantazji, teoretycznej śmiałości mającej podstawy do tego, by być podłożem domniemanych przyszłych odkryć, byłaby bardzo szeroka. Myślę, że takie czasopismo, którego recenzowanie byłoby majstersztykiem lawirowania między Scyllą głupoty i Charybdą naukowej fantazji, przyczyniłoby się do rozwoju nauki.
Co wy na to?
84 dni później
A więc stało się. To o czym pisałem wyżej jest już ciałem. Polskie Towarzystwo Filozoficzne oficjalnie przyznało naszej Polibudzie (a więc w praktyce mojej katedrze, której szefuje Jacek Rąb) organizację Ogólnopolskiego Zjazdu Filozoficznego anno domini 2012.
(Po raz pierwszy w historii organizatorem ogólnopolskiego zjazdu filozofów została Polibuda.)
Ja mogę filozofów oprowadzać po knajpach Gliwic. Mam doświadczenie w tej qestii, bo jednegio z wybitniejszych polskich filozofów przychodziło mi notorycznie odprowadzać na konferencjach nawalonego do łóżka. (Oczywiście nie zdradzę, kto nim był.)
Geopijatyk-Fan Oderki Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Mam następującą propozycję:
>
> Proponuję powołać do życia czasopismo NAUKOWE
> o poluźnionych rygorach recenzji naukowej.
Wolna internetowa strefa zrzutu prac naukowych - absolutnie swobodna. Bez podziału na dyscypliny. Ocenialiby czytelnicy - sami naukowcy z doktoratem - przyznając gwiazdki. Oczywiście z jakim tam przelicznikiem, by ocena profesora była np równa 20 ocenom nie-profesorów. Anonimowo. Zakaz oceny przez kolegów i koleżanki z katedry. Prace ocenione na zero byłyby usuwane po np kwartale.
Ułatwiłoby to punktację ministerstwu. Zamiast wydawać listy czasopism z punktami, które się nikomu nie podobają i które wszyscy krytykują - mielibyśmy odrębną punktację każdego artykułu. 31 grudnia każdego roku trzeba by tylko zrzut ekranu zrobić i rozdzielić środki na następny rok.
http://tech.wp.pl/kat,1009539,title,Gdzie-jest-Bin-Laden,wid,10868233,wiadomosc.html?ticaid=178a7
Fortek tu masz przykład teorii naukowej, która doskonale pasuje do takiego czasopisma (papierowego czy elektronicznego). Swoją drogą powyższy text nadaje się też do śmieszności. Inną teorią jak ulał pasującą do takiego magazynu może być prawicowa teoria głosząca, że Adam Michnik już w chwili narodzenia wiedział, że komunizm upadnie i wiedział jak się w takiej okoliczności ustawić.
Pozdrawiam z pracy z Zabrza. Siedzę przy kompie. Obok na ścianie wisi mapa Ameryki Północnej, a za moimi plecami wisi budka dla ptaków.
O 11.45 mam przeprowadzić wykład z przemiotu "Socjologiczna analiza ruchów społecznych". Wykład nosił będzie tytuł "Ruchy millenarystyczne i mesjaniczne". Będzie bardzo ciekawy. Podaję słowa kluczowe:
millenaryzm (chiliazm); mesjanizm; premillenaryzm, postmillenaryzm; qlt cargo, taniec ducha; adewntyzm; utopia; rewolucja
Oto fragment wykładu. Porównanie słownika marxistowskiego i judeochrześcijańskiego z "Historii filozofii Zachodu" B. Russella:
Jahwe = Diamat
Mesjasz = Marx
Naród Wybrany = Proletariat
Kościół = Partia Komunistyczna
Drugie Przyjście = Rewolucja
Piekło = Ukaranie Burżujów
Niebo = Wspólnota Komunistyczna
(Przepraszam, że tak dużo pisze, ale muszę się dziś porządnie napisac, bo od jutra robię przerwę 1 1/2 miesiąca.)
Plus ratio quam vis!
[img]http://img3.imageshack.us/img3/7985/p2260226.jpg[/img]
(1925)
90 dni później
Jedni pytają jakie liceum wybrać więc ja zapytam co polecacie do studiowania prawa lub politologii? Na wyniki matur jeszcze trzeba trochę poczekać, ale powoli też trzeba starać się podjąć jakąś decyzję.
Nie ma nic lepszego jak opinia i doświadczenie ludzi, którzy przeszli lub jeszcze przechodzą przez mury danej uczelni. W Krakowie znany jest mi UJ i KSW.
UJ to wiadomo uznana marka od lat, ale obawiam się, że nie podołałbym rywalizacji już pod względem wyników maturalnych z innymi.
O KSW to wiem, żeby to miejsce raczej omijać.
QQ (Sorry, to była próba mikrofonu)
Tofi, a co dokładnie chciałbyś wiedzieć?:) Tak się składa, że studiuję politologię na UJ-cie, więc mógłbym Ci udzielić paru informacji.
As_ksc priv
21 dni później
Gdzie w Krakowie studiować informatykę ?? AGH i UJ raczej odpadają :)
horcyk Napisał(a):
-------------------------------------------------------
AGH i UJ raczej odpadają
no to nigdzie, bo to bedzie strata czasu
BTW
PATu juz nie ma, jest Uniwersytet Papieski Jana Pawła II
96 dni później
[size=large][b]AGH: Studenci nie będą już zdawać egzaminów[/b][/size]
Zgodnie z nowym regulaminem studiów AGH, studenci nie będą już dawać egzaminów. Nowy regulamin przewiduje, że teraz będą je składać. Egzamin można złożyć (3,0-5,0) lub nie złożyć (2,0). Na AGH nie będzie kart egzaminacyjnych teraz będą się ona nazywać [i]Kartą okresowych osiągnięć studenta[/i]. Te istotne zmiany wchodzą w życie 1 października 2009.
A jak to czyta ktoś z AGH to teraz 50% daje 3,0, skasowano 6,0, wydziały jak chcą mogą przejść na rozliczenie roczne, a nie semestralne, a zajęcia nie muszą się odbywać w języku polskim.
Świat zwariował.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)