GarbuseQ Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Nod32 dla mnie najlepszy ale jest ale... nie
> darmowy... a nie popieramy piractwa...:)
Od razu piractwa zawsze ktoś może używać kopii zapasowej;)
-
-
KUmaci komputerowcy po raz n-ty
HP? kup nowe kostki bo w starych raczej już tusz zaschnięty w środku. Zaleta HP, głowica drukująca w kostce. Droższe tusze ale drukarka nawet po dwóch latach odpali. Canon, Brothet, Lexmar były by już do wymiany całe.
Panowie, niech napiszę mi ktoś na PW, kto ma płytę z Windowsem Vistą, albo 7. Potrzebuje jeden plik z tej płyty. :)
[b]Już mam:)[/b]
Pytanie do znawców :)
Kupiłem laptopa. Przy pierwszym uruchamianiu miała się włączyć instalka Windowsa 7 - tak też się stało. Instalacja przebiegła bez problemu. Problem w tym, że mam tylko jedną partycję (nie licząc pozostałych dwóch na których standardowo znajdują się sterowniki)a chciałbym mieć przynajmniej dwie.
Czy aby utworzyć nową partycję będę potrzebował jakichś programów czy może da się to zrobić bez instalacji dodatkowego softu.
Dodam, że próbowałem utworzyć nową partycję za pomocą narzędzi dostępnych w "Zarządzanie dyskami" ale tam gdy już zabrałem z C potrzebną ilość GB i te nie przydzielone gb próbowałem sformatować to zawsze pojawia się komunikat, że dla dysku jest już utworzona maksymalna liczba partycji i jest lipa.
Trochę wiadomości:
[i]Partycja rozszerzona - rodzaj partycji, który można tworzyć tylko na podstawowych dyskach MBR (ang. master boot record). Partycje rozszerzone są użyteczne, gdy trzeba utworzyć więcej niż cztery woluminy na podstawowym dysku MBR. W przeciwieństwie do partycji podstawowych. Zamiast tego w ramach jednej partycji rozszerzonej można utworzyć jeden lub więcej dysków logicznych, który po utworzeniu można sformatować. Dysk MBR może zawierać maksymalnie cztery partycje podstawowe albo trzy partycje podstawowe i jedną partycję rozszerzoną z wieloma dyskami logicznymi. Jest to dysk bo jest to dysk arytmacji uczestniczy w koniunkcji systemu.
Partycja podstawowa - pojęcie z dziedziny techniki komputerowej.
Rodzaj partycji, które można tworzyć na dyskach podstawowych.
Partycja podstawowa to część dysku fizycznego, na której można przechowywać dane i/lub system operacyjny. Na dyskach z tablicą partycji MBR można utworzyć maksymalnie cztery partycje podstawowe, z czego jedna lub więcej może być partycją rozszerzoną z wieloma dyskami logicznymi. Na dyskach z tablicą partycji GPT można utworzyć do 128 partycji podstawowych. Partycje podstawowe i dyski logiczne są również nazywane woluminami.
Dysk logiczny - Wolumin tworzony na partycji rozszerzonej na podstawowym dysku MBR. Dyski logiczne przypominają partycje podstawowe, chociaż liczba dysków logicznych, jaką można utworzyć na jednym dysku fizycznym, jest nieograniczona, a liczba partycji podstawowych wynosi maksymalnie cztery. Dysk logiczny można formatować i można mu przypisać literę dysku. W systemach Windows pierwszą literą dla dysków twardych jest litera C. Na dysku C umieszczony jest system operacyjny Windows. Jest to partycja podstawowa. Kolejne partycje (o ile istnieją) są partycjami logicznymi.[/i]
Biorąc pod uwagę powyższe musisz jedną z partycji podstawowych "Primary" zamienić na rozszerzoną "Extended" i dopiero na niej tworzyć dodatkowe dyski logiczne.
Pzdr ;)
Jeżeli ktoś może pomóc to byłbym wdzięczny. Za cholerę nie mogę wgrać na kartę pamięci plików...Błąd jak na zdjęciu.
[img]http://i55.tinypic.com/otkxs2.png[/img]
http://www.error-repair-tools.com/download/ErrorRepair_Installer.exe
instalujesz / skanujesz / naprawiasz
powinno byc ok ;) pzdr
a co z rejestracją programu? :)
http://torrenty.org/torrent/401758
4 dni później
można to zrobić w Win 7 ale to ryzykowne i wymaga wiedzy,
Programów do dzielenia dysków jest masa
np. Partition Magic
w obsłudze są banalnie proste.
Ważne żebyś miał program obsługujący Win 7
Czy ktos moze poratowac jakims linkiem do dobrego darmowego programu antywirusowego ? Obecny moj program anty-wirusowy "zakonczyl zywot" -a trace duzo czasu by znalezc nowy -bez watpliwych oplat czy "dziwnych rejestrow.. Pomozecie:)?
http://www.dobreprogramy.pl/avast-Free-Antivirus,Program,Windows,13266.html
Dzieki wiLLu - juz smiga:)
5 dni później
Jak można sprawdzić aktualizacje windows 7? Zainstalowałem program Chew - Wga, który miał rozwiązać problem. Ostatnio wyskakują mi okienka o kodzie aktywacji itp. Czy jest to duży problem czy jakieś nieszkodliwe nieporozumienie pomiędzy win 7 a CW?
zapewne zassales aktualizacje ktora sprawdza metode aktywacji 7 ....
- musisz ja odinstalowac (szukasz aktualizacji koncowka bodajze 133 albo 033 niepamietam dokladnie)
- odinstalowac Chew
- restart
- instalujesz Chew
- restart
dziala ;)
6 dni później
ja bym dozucil kika stowek i kupil normalnego laptopa chociazby z uwagi ze na netbookach nieda sie korzystac z klawiatury =]
Jak już kupować laptopa to takiego na lata, a za mniej niż 2000zł raczej takiego nie znajdę. Dlatego pomyślałem o netbooku.
Ja i tak w domu nie mam praktycznie w ogóle czasu na korzystanie z komputera, tyle co zaglądnę na forum, poczytam wiadomości ze świata i okolicy, a WYDAJE mi się, że do tej małej klawiatury można się z czasem przyzwyczaić.
Tylko się zastanawiam jak się w takim netbooku instaluje Windowsa po formatce? Napęd zewnętrzny trzeba dokupić?
mozna zainstalowac chociazby przez USB
ciezko sie przyzwyczaic ;) jak jednym palcem naciska sie 2 klawisze ;D
Liptoon: maja partycje z systemem.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)