speedtest, tak, no ale nawet nie jest w stanie bo mu muli jak w latach 80'
chodzi o coś co jest w stanie monitorować ciągle i pokazać , że nie działa, a nie jednorazowe sprawdzenie
-
-
KUmaci komputerowcy po raz n-ty
Co to za internet? Komórkowy, stałe łącze? Jak jest podpięty do routera? Tak samo jest na wszystkich urządzeniach i rodzajach połączenia?
Jak mu wypada dramatycznie słaby wynik na speedtescie to tez powinno wystarczyć. Zrobić ze 4 próby o różnych porach i od tego można zacząć.
A niech puści w tle zrzut ping do pliku do przykładowo dns google.
Raczej trzeba szukać coś dla specjalistów, może coś z tej listy ma opcje która mu się przyda.
https://bitdefender.pl/5-najlepszych-programow-do-monitorowania-sieci/
78 dni później
Może coś doradzicie, na nowym kompie, win11 firefox, forum mi sie nie otwiera - mam kłódeczkę przekreśloną i mnie nie puszcza, że niby 'not secured connection'.
Wyguglowałem coś takiego:
Type in the address bar about:config (press Enter) (promise to be careful, if asked - but you already know the drill) Type and look for the preference : security.insecure_password.ui.enabled and set it's value to false
Innym pomogło, ale u mnie nic, ktoś może wie jak mam to obejść?
62 dni później
Nagrywać.
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2023-11/fb-img-1699321423307-jpg-72959788.jpg[/img]
Wyślę jej dźwięk łączenia przez modem do internetu. W życiu takiego orgazmy nie powtórzy.
125 dni później
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2024-03/image-png-33558953.png[/img]
150 dni później
- Edytowany
Po problemie😀
95 dni później
Dzień dobry,
Od wczoraj walczę z plikiem z excela i usługą one drive i nie mogę sobie poradzić. Może ktoś coś podpowie.
Problem: mam plik w excelu, w którym zapisuje wiele danych dotyczących mojej drużyny (listy obecności, kadry meczowe itp.). Od ponad miesiąca byłem na laptopie wylogowany z office'a, przez to dokumenty między urządzeniami mi się nie synchronizowały, cały czas na telefonie miałem plik z 3 października. Ale na laptopie cały czas sobie aktualizowałem i zapisywałem na dysku. Wczoraj wprowadziłem ostateczne zmiany, zapisałem plik i mówię: zaloguje się to mi się zaktualizuje na telefonie bo nie będę dzisiaj brał ze sobą laptopa.
Zalogowałem się, przekręciło się kółeczko i mi wrzuciło na laptopa wersje z 3 października - pewnie tożsamą z telefonem. W onedrive siłą rzeczy nie ma wersji, które tworzyłem. W historii zmian jest kilka punktów dostępowych ale w każdym jest dostępna wersja z 3 października.
czy macie jakiś pomysł na to by uzyskać wersję chociażby z listopada?
ja bym najchętniej cofnął windows o jeden dzień, znalazł ten plik, zapisał go poza zasięgiem onedrive i problem bym miał z głowy tak naprawdę.. tylko nie wiem czy to możliwe? nie mam chyba żadnych punktów dostępowych na laptopie bo nie skonfigurowałem opcji kopii zasapasowej systemu.
- Edytowany
Mnie to w ogóle dziwi, ze jak masz coś na dysku to nie masz historii wersji, ale nie wiem jak to działa w normalnym excelu
Ostatnio miałem podobną akcję, zżarło mi 8 godzin pracy, ale powiedzmy to trochę inny przypadek, bo ja mam wszystko na one drive, nic na loklanym dysku (w sensie nie w folderze one drive), a coś pierdolnęło i nagle ostatnia wersja była z 21h wstecz... a potem w ogóle mi stary plik zżarło
Ciekaw jestem czy jakiś pc guru coś powie, temat dla mnie codzienny, na razie po prostu sobie robie kopię zapasową w innym folderze, ręcznie, na pewno da się to jakoś mądrze ogarnąć, ale nie mam czasu ;)
W takich sytuacjach dobrze pytać czat GPT :
Rozumiem sytuację, to frustrujące, zwłaszcza gdy chodzi o ważne dane. Spróbujmy kilku rzeczy, aby odzyskać wersję pliku:
Historia wersji w OneDrive: Skoro historia wersji w OneDrive pokazuje tylko plik z 3 października, to niestety nie będzie tam nowszej wersji. Możesz jednak spróbować pobrać wersję lokalną z laptopa.
Przywracanie wersji pliku na komputerze:
Eksplorator plików: Znajdź plik na dysku lokalnym. Kliknij na nim prawym przyciskiem myszy, wybierz „Właściwości”, a następnie przejdź do zakładki „Poprzednie wersje” (jeśli jest dostępna). Może tam być wcześniejsza wersja zapisana lokalnie.
OneDrive na komputerze: Jeśli OneDrive wykonał lokalne kopie zapasowe na komputerze (np. synchronizował pliki z poprzedniego miesiąca), może znajdziesz tam starszą wersję.
Przywracanie systemu Windows: Możesz spróbować przywrócić system do punktu sprzed zalogowania się do OneDrive, ale jest jeden warunek — musisz mieć punkty przywracania systemu. Niestety, jeśli nie było włączone przywracanie systemu, to nie będzie dostępnych punktów, do których można cofnąć system. Warto sprawdzić:
Wejdź w „Ustawienia” -> „System” -> „Odzyskiwanie” -> „Przywracanie systemu” i sprawdź, czy masz jakikolwiek punkt przywracania.
Ręczne wyszukanie pliku tymczasowego Excel: Czasami Excel tworzy kopie zapasowe lub pliki tymczasowe podczas pracy z dokumentem:
Przejdź do katalogu, w którym pracowałeś z plikiem, i poszukaj plików z rozszerzeniem .tmp lub z nazwami typu ~plik.xlsx.
Możesz także wejść do folderu tymczasowego systemu (C:\Users\[Twoja nazwa użytkownika]\AppData\Local\Temp) i poszukać plików tymczasowych Excel. Czasem można tam znaleźć ostatnie wersje.
Specjalne narzędzia do odzyskiwania plików: Jeśli plik został nadpisany przez OneDrive, niektóre narzędzia do odzyskiwania plików, jak Recuva, mogą być w stanie przywrócić wcześniejszą wersję pliku z dysku.
Sprawdzenie w Office 365: Jeśli masz dostęp do konta Microsoft 365, zaloguj się tam i sprawdź, czy są jakieś dostępne kopie zapasowe pliku, zwłaszcza jeśli kiedyś był zapisany w OneDrive jako plik sieciowy.
Jeśli żadna z tych opcji nie przyniesie efektu, być może warto w przyszłości rozważyć dodatkowe kopie zapasowe ważnych plików na dyskach lokalnych lub w innych chmurach.
nic to nie dało. aktualnie zatem poszukuję sprawdzonego w boju programu do odzyskiwania danych. albo bym odzyskał faktyczny plik, który zapisałem 2 dni temu, 5 dni temu, a nawet tydzień temu. Albo wersję tego pliku tymczasowego, który się zapisuje w katalogu programu.
używał ktoś? to jest informatyczna robota czy można to czymś łatwym samemu zrobić? pamiętam, że kiedyś to oddawałem sprzęt do informatyka, żeby pliki odzyskał
- Edytowany
Spróbuj wspomnianego programu Recuva. Parę razy udało mi się odzyskać skasowane/zagubione pliki. Program jest chyba nadal darmowy i łatwy w obsłudze.
To powinno być spoko. Ja znam tylko kobyłę DMDE a to trochę rozbudowane. Choć są tutoriale na necie.
Nie używam chmury Billa więc nie jestem w stanie za wiele.powiedziec o zachowaniu i gdzie szukać pliku starego jak coś.
Obstawiam, że internet przeczesałeś w rozwiązaniu problemu więc ja już tego robić nie będę.
@SaNtO#842 spróbuj poszukać w takim katalogu plików:
C:\Users\[nazwa użytkownika]\AppData\Roaming\Microsoft\Excel
Przeszukaj też pliki na dysku po dacie kiedy modyfikowałeś.
[quote]#post1651816 @SaNtO#842 spróbuj poszukać w takim katalogu plików:
C:\Users\[nazwa użytkownika]\AppData\Roaming\Microsoft\Excel
Przeszukaj też pliki na dysku po dacie kiedy modyfikowałeś.[/quote]
w tym folderze jest tylko bieżący autozapis niestety, właśnie liczyłem na to, że tam będzie więcej plików tymczasowych
Tymczasowe są ukryte przez tyle na początku. Musisz włączyć opcję pokarz ukryte.
folder AppData też jest ukryty ;) włączyłem tą opcję. ni ma
A próbowałeś ten folder tym ww. programem przeszukać, zwłaszcza z opcją "głębokie skanowanie"?
jeszcze nie, jak wrócę do domu to spróbuję to odpalić i dam znać jak poszło ;)
program odnalazł mi plik, ale zyskałem do niego tylko minimalny podgląd i za jego przywrócenie trzeba zapłacić 250 zł na co nie mam szczególnej ochoty. nawet mnie to trochę zmotywowało i przysiadłem w nocy nad ręcznym odzyskiwaniem danych z zapisków, z głowy i innych darmowych narzędzi ;)
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)