Tomasz Rząsa: Nie będzie żadnej partyzantki
- Mniej więcej znamy drogę, cel działania, do którego będziemy dążyć. Ale wiadomo, że chcieć to można wiele, nawet móc, a zrealizować to osobna kwestia... - mówi w rozmowie z Jackiem Żukowskim Tomasz Rząsa, dyrektor sportowy Cracovii.
[b]Za Panem już pierwszy transfer do Cracovii, sprowadził Pan Arkadiusza Radomskiego. Będą kolejne ruchy kadrowe?[/b]
To bardzo dobre otwarcie, a wiadomo, że pracujemy nad kolejnymi ruchami transferowymi.
[b]Dokonał Pan tego kroku już jako dyrektor sportowy. Przez ostatni rok był Pan pełnomocnikiem prezesa Cracovii do spraw sportowych. Ta funkcja to był przyczółek do obecnie sprawowanej?[/b]
Tak to było ustawione, przede wszystkim przyglądałem się, jak klub funkcjonuje. Nie było mnie 14 lat w kraju, chciałem więc poznać wszystko od podszewki. Musiałem się przyjrzeć pracy polskich menedżerów. Cały czas się uczę.
[b]Transfery to nie będzie tylko Pańska domena. Jest trener Ulatowski. Czy Pan będzie proponował szkoleniowcowi kandydatów, czy też wspólnie będziecie oglądać danego piłkarza?[/b]
Rozmawiałem z trenerem Ulatowskim, zanim objął funkcję szkoleniowca Cracovii. Mamy wspólną koncepcję, zgadzamy się jak na razie w stu procentach. Mniej więcej znamy drogę, cel działania, do którego będziemy dążyć. Ale wiadomo, że chcieć to można wiele, nawet móc, a zrealizować to osobna kwestia... By doszło do transferu, powinno się zbiec kilka rzeczy, nie wszystko przecież jest proste.
[b]Wasze działania będą ukierunkowane na sprowadzanie piłkarzy z kraju czy z zagranicy?[/b]
Będziemy podejmować różne działania, jest parę pomysłów. Mamy kilka nazwisk, wiemy czego chcemy, nie działamy metodami partyzanckimi.
[b]Piłkarze mają wolne do 21 czerwca. Czy nowy trener będzie mógł wtedy zacząć zajęcia ze wszystkimi nowymi piłkarzami?[/b]
Chcielibyśmy do 21 czerwca zamknąć wszystkie transfery, jednak z doświadczenia wiem, że wielu rzeczy nie można przewidzieć.
[b]Trener Ulatowski przyszedł z Bełchatowa, czy przyjdą z tego klubu jacyś piłkarze?[/b]
Nie chciałbym wchodzić w szczegóły, będziemy interesowali się piłkarzami z wielu klubów naszej ekstraklasy i niższych lig.
[b]Ma Pan współpracować ze sztabem szkoleniowym I drużyny. A co z ogólną koncepcją skautingu?[/b]
W wiekszosci polskich klubów nie wygląda to najlepiej. Nie jestem za to odpowiedzialny, mam być menedżerem i pełnić funkcje doradcze wobec profesora Filipiaka. Ale na pewno będę zwracał uwagę również na ten problem.
[b]Czy wykorzysta Pan kolegów, z którymi zdobywał Pan miCzy wykorzysta Pan kolegów z juniorskiej drużyny "Pasów", strzostwo Polski?[/b]
Będziemy działać na miarę możliwości. Uczymy się podejścia do pierwszej drużyny i do reszty problemów związanych ze szkoleniem i wyszukiwaniem młodzieży.
Rozmawiał Jacek Żukowski
-
-
Tomek RZĄSA
Jak narazie dla mnie start marzenie i oby wiecej newsow transferowych na takim "poziomie" pilkarskim.
Tomek przekonaj Sadloka by u nas chcial grac i jakiegos "balkana" na lewa pomoc ktory bedzie objawieniem naszej ligi i bedzie super:)
http://www.sportowefakty.pl/pilka-nozna/2010/06/02/tomasz-rzasa-z-serbami-zawsze-gralo-nam-sie-dobrze/
37 dni później
No i co niedowiarki ;-)
http://www.youtube.com/watch?v=hjfqi8Pz5UI
Brawo Tomek za wszystkie 4 transfery !!!
14 dni później
Odnośnie tytułu do wywiadu,który wkleił zac to mam nadzieję,żę Partizan(tka) jednak będzie:)
I druga sprawa,ma ktoś może,gdzieś w archiwach domowych zachowany wywiad z Tomkiem, z pierwszej połowy lat 90'tych zatytułowany:,,CRACOVII ODDAŁEM SERCE SWE''?
bardzo fajnie ze tomek jest z nami bo dzięki niemu nie musimy mieć dobrych skautów
A Pan Rząsa na wakacjach czy jak ? Bo transferowanie to na razie się kiepści i ślimaczy. A dziury w obronie same nie zarastają -zazwyczaj.
Za to na.pierdalacze nigdy nie mają wakacji :D
janczer Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Za to na.pierdalacze nigdy nie mają wakacji :D
święta prawda, napinacze napierdalacze ;-))
7 dni później
na.pierdalacze widać dalej na urlopach,temat upada,więc go podbijam, gratulując Tomkowi kolejnego super transferu!W przerwie zimowej jeszcze tego Grabarza z Belgradu za Polczaka poproszę:)
dzieki nam sie wziął do roboty :) teraz mogę powiedzieć, że sie myliłem, na poczatku jego funkcja w klubie była niewiadomą, moze był przygotowywany do nowej roli. świetne okienko transferowe i nic tylko mlask mlask mlask
Santo ewoluuje przyznał się do błędów jeszcze z 10 lat i może przestanie być pyszałkiem , brawo.
Dla Rząsy też zresztą brawo , najprawdopodobniej, no ale On nie jest tak ważny dla Klubu jak Santo.
[quote=Santo]
dzieki nam sie wziął do roboty
[/quote]
No cóż, grunt to skromność i właściwa ocena swojej roli :D
Nie wiem czy wiecie ale dzięki Santo zostaniemy Mistrzem w hokeju już załatwił pare tytułów teraz czas na piłke!!!
o Tomaszu marzy każdy polski klub, a i niejeden zagraniczny. a czy transfery będą trafione okaże się. trzymam kciuki.
Santo spokojnie akurat mialem na mysli tego osła,który podszywa się pod pływaka:)
dotychczasową pracę wykonaną przez Rząsę w klubie, oceniam na bardzo duży plus. Ostatni transfer, to już wysoka klasa przy pozyskaniu nowego zawodnika (a mam trochę na ten temat informacji). Miałem wątpliwości, co do słuszności tego wyboru, czy sobie poradzi - cóż, były kopacz Lato jest marnym prezesem PZPN-u ;)
Wiem, wiem, wiem - Lato jest dla kasy a Rząsa ma serce w Pasy więc to porównanie jest trochę na wyrost (oczywiście, za b.dobrą pracę, powinien być też odpowiednio wynagradzany)
Ps. Rozumiem, że "osioł" to o mnie ;), no cóż, nie nauczyła mamusia w domu zwrotów, nie każdy miał taką możliwość :)
Na tyle informacji co ja posiadam to Tomek podczas swojej kariery po treningach nie marnowal czasu na gry komputerowe, Playstation itp. jak robi to wiekszosc kopaczy.
Brawo brawo brawo!!!Ja jestem pod wrazeniem i to wielkim(choc nie widzialem jeszcze jak graja)dokonanych transferow przez Tomka i oby tak dalej prezentowala sie jego aktywnosc w kazdym oknie transferowym.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)