Mam pytanko, czy jest szansa, aby obowiązkowe ubezpieczenie ZUS moglo być dziedziczone? Jestem młodym człowiekiem i się tak zastanawiam dlaczego ZUS nie ma takiej opcji jak OFE w postaci przejścia nagromadzonych środków w przyapdku np. śmierci ubezpieczonego -na osoby z najbliższej rodziny. Dlatego mnie to nurtuje, że środki, które płace rocznie - prawie 4 tys. zł na ZUS mogą sie poprostu zmarnowac i mnie to wnerwia;].
Moze można z tym coś zrobić - mam pytanie do obeznanych. Może tą sprawa powinien sie zająć np. trybunał konstytucyjny. Może poprostu płacenie tej "daniny" ( która w konsekwencji moze być nie wypłacona) jest niezgodne z konstytucją. Rozumie przecież płącenie skałdek zdrowotnych - służba zdrowia i też częsciowo ZUS-u - emerytura, ale w przypadku nei daj Boże śmierci te środki przpadną i moja rodzina nic ztego nie będzie miała.
Moze ktoś z szacownych forumowiczów zastanowiał sie kiedyś nad tym "problemem";].
Ps.Jeżeli ten temat kogoś śmieszy, prosze o pominięcie go;].
-
-
ZUS - czy środki mogą być dziedziczone, czy jestw ogóle taka szansa?
fen na Cracovię zapisz ;)
Zus nie posiada żadnych Twoich ...środków, wszystko co zus otrzymuje rozchodzi się na bieżąco na obecne emerytury. Jedyne co posiadasz w zusie to hipotetyczne prawo do otrzymania emerytury hmm... kiedyś, niemniej nawet nie ma możliwości wyliczenia jej wysokości na "dziś". Przepisy, kwoty bazowe, sposoby naliczenia zmieniają się rokrocznie. Nie istnieje również, żadna prawna możliwość "dziedziczenia" jakichkolwiek zusowskich składek, może poza jedną: małżonka może otrzymać emeryturę "po mężu" w wysokości 85% jego emerytury (jeśli np. sama ma mniejszą - wtedy rezygnuje ze "swojej" i bierze "jego")
a czy maż moze po małżonce...??:)
martw sie stary zeby Tobie cokolwiek wyplacili, bo jak braknie um kaski to podniosa wiek emerytalny np na 110 lat i zyj tu tyle czlowieku
Aqq, a niech idą na bieżacy ZUS, ale powinna być gwarancja wypłaty w przypadku np. śmierci. To mnie wkur..., jak sobie o tym pomysle.
W razie śmierci ZUS wypłaca 2000pln
Na pogrzeb styknie, więc just fun :)
Zdaje się że po rodzicach mogą dostawac jakies skromne swiadczenia uczące się dzieci. Tak przynajmniej kiedyś było...
Panowie, ale to są grosze,
załóżmy 3000 rocznie idzie na ZUS, załóżmy, ze człowiek przeparcuje 30 lat, czyli za całe życie Państwo zabiera 90000 zł. Teraz wiek emerytalny dla mężczyzn 65 lat, niedługo bedzie pewno 70, jak słusznie zaznaczył Jake Blue (społeczenstwo sie starzeje, więc i wpłat coraz mniej, kase skąś trzeba wziąść pzrecież).
ZUS bez dopłat z budżetu juz dawno by zbankrutował. A po reformie (II filar) tym bardziej.
Jedyne wyjście to powrót do jakiejś hybrydy prawa naturalnego i finansowego.
Inex: składki zarabiających dzieci + własne składki determinują finansowanie późniejszej
emerytury. Naturalna motywacja aby primo mieć duzo dzieci, secundo: jak najlepiej przygotowanych do życia. Proste.
723 dni później
[img]http://nczas.com/wp-content/uploads/2008/04/wasiukiewicz-duzy-14.jpg[/img]
Środki, które płacisz na ZUS to:
-składka emerytalna
-ubezpieczenie rentowe
-ubezpieczenie chorobowe
-ubezpieczenie zdrowotne (na NFZ)
A twój pracodawca dopłaca jeszcze ubezpieczenie wypadkowe i składkę na Fundusz Pracy (czyli na zasiłki dla bezrobotnych).
Ubezpieczenie nie może przejść na kogoś innego - to z definicji. Jest na konkretną osobę, czasem na rodzinę. Albo korzystasz albo masz szczęście i nie musisz.
Składka emerytalna idzie w dwóch nierównych kawałkach: na OFE i do ZUSu. Pierwszą cześć możesz dziedziczyć. Tą drugą dziedziczyć ciężko bo ... jej nie ma. Jest na bieżąco przeznaczana na wypłaty dla obecnych emerytów. ZUS tylko notuje ile Ty wpłaciłeś by, gdy już sam przejdziesz na emeryturę, płacić Ci proporcjonalnie do Twojego wkładu w emerytury innych.
To taki układ międzypokoleniowy. Ty płacisz innym, inni zapłacą Tobie. Do niedawna emerytura było tylko tak - nic się nie odkładało. Pewnie byłoby fajniej gdyby wszystko się odkładało do OFE (i wszystko można było dziedziczyć), ale tego nie da sie zrobić. Bo kto i z czego zapłaciłby obecnym emerytom?
[quote]To taki układ międzypokoleniowy. Ty płacisz innym, inni zapłacą Tobie. Do niedawna emerytura było tylko tak - nic się nie odkładało.[/quote]
Mniej wiecej do 70tych lat ZUS mial plynnosc finansowa - odkladalo sie na swoja emeryture, a emeryci dostawali pieniadze z tego co oni sobie odlozyli wczesniej. W czasach gierka jednak ta plynnosc finansowa stracil - pieniadze z niego byly wyciagniete na przerozne panstwowe inwestycje, przez co ZUS zaczal zyc na kredyt.
Co do OFE też nie należy mieć złudnych nadziei.
Mniemanie, że gdziekolwiek jakieś składki "się zbierają", to jedna z tzw. urban legends ;)
że zacytuję imć Gwiazdowskiego Roberta:
- Cały dowcip polega na tym, że ok. 70% składek (60% to ustawowe minimum), które trafiają do OFE, inwestują one w obligacje skarbu państwa, a ten te pieniądze od razu oddaje z powrotem do ZUS, żeby ZUS miał na wypłatę bieżących emerytur. Zatem mówienie, że te pieniądze pracują na nasze emerytury, jest jakimś nieporozumieniem, bo one zostały właśnie wydane na dzisiejsze emerytury. OFE twierdzą, że pieniądze są dobrze zainwestowane, bo obligacje są bezpieczne i dobrze oprocentowane, a ja się pytam, kto zapłaci te procenty. My sami za nie zapłacimy w przyszłości w postaci podatków, które będziemy musieli zapłacić, żeby państwo miało z czego wykupić te obligacje, czyli dzisiaj daliśmy pieniądze, a potem będziemy musieli zapłacić odsetki od własnych pieniędzy.
810 dni później
Panowie jest sposób na przejście na wczesniejszą emeryturę.
http://fronda.pl/news/czytaj/transseksualista_otrzymal_jako_kobieta_wczesniejsza_emeryture
Gdyby to nie było chore, to nawet byłoby śmieszne. Z tego co się orientuję w Polsce można mieć tylko jedną płeć.
Fakt, obleśle.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)