Mam plan cos podzialac w tym kierunku, i mam pytanie czy ktos z Was wie cos na ten temat, tzn. czy moze braliscie, albo ktos z Waszych znajomych?
Jakies opinie, uwagi, warto?
-
-
Dotacje z UE-wlasna dzialalnosc.
rozpoczynasz działalność czy już prowadzisz działalność ?
Bo jeżeli rozpoczynasz to wątpie w dotacje z UE. (najlepiej sprawdzić w biurach doradztwa finansowego czy są dotacje dla rozpoczynających , w Krakowie jest kilka w internecie z łatwością wyszukasz).
Natomiast dla rozpoczynających w Krakowie są co najmniej 2 agencje, które udzielają kredytu: MARR na Kordylewskiego finansowany przez Urząd Wojewódzki oraz agencja na Krasińskiego przy jubilacie (nie pamiętam nazwy finansowana chyba przez miasto).
Są dotacje z Eurosojuzu dla rozpoczynających działalność gospodarczą ale trudno je dostać ( skomplikowane procedury)
Dość skomplikowane procedury, ale dziś w zasadzie na każdą działalność i na każdą budowę można otrzymać dotacje z UE. Tylko trzeba znaleźć kogoś, kto na tym się doskonale zna, bo często nawet mały błąd może całość przekreślić. Ale generalnie warto.
na poczatek zarejestruj firme w biednym wojewodztwie
w Kraku wawce zy Wrocku jest kasa proporcjonalnie mniejsza a konkurencja duza
kolejne terminy skladania wnioskow sa odw lywane bo cala pula jest przyznawana z reguly juz w pierwszym
a jak bedziesz przedsiebiorca z Podlasia to hoho
;)
Bredzicie gorzej jak zawsze :D
Za rozpoczecie dzialalnosci daja 12 [b]000[/b] bezzwrotnej pozyczki (z urzedu pracu przy wspolpracy z EFS).
nom :D
zera se policz
dają
hehe - przeczytaj drobnym drukiem
Ja tam jestem za UE. Zachód to bajkowy świat szybkich samochodów, szerokich autostrad, kolorowych neonów, samootwierających się drzwi do przepełnionych towarem supermarketów, niebosiężnych drapaczy chmur ze szkła i aluminium. U nas też się to zaczyna powoli wyłaniać, ale jak będziemy w UE, to się wyłoni szybciej. Ja tam wolę UE niż USA. Niech żyje Europa, dziedzictwo Smitha, Saint - Simona, Marxa, Hayeka! Czytam o Hayeku, faciu wcale nie był taki głupi. Europa to kapitalizm i socjalizm, dwa oblicza tego samego posągu. Dlatego kocham Europę. Żeby tylko tu się za dużo Arabusów nie pchało. Precz z islamizacją Europy!
AA - dzwoń do mnie.... w sumie sam jakieś piniądzory z UE biorę:):):)
przeca wyraźnie napisałem: [b]b[/b]iorę a nie [b]p[/b]iorę:):):):):):)
a co do tych 12 tysięcy z GUP-u... może załapiesz się za jakieś 5 lat:(:(:(
Moze, ale qui ne risque rien, n'a rien, nespa? :D
Dotacja z GUP jest dla zarejestrowanych jako bezrobotni i tutaj niestety są ogromne kolejki i w znacznej mierze decyduje "staż" bycia bezrobotnym.
Nie wiem jaki jest Twój status, ale dużo łatwiej uzyskać dotację z innego komponentu EFS, które realizuje cąły szereg instytucji wyłonionych w przetargu przez Urząd Maresząłkowski (co prawda obecna edycja się już powoli kończy, ale UM rozpisuje kolejny przetarg na nową edycję). Z grubsza rzecz biorąc te dotacje są przezanczone, dla studentów, absolwentów do 27 roku życia i osób zatrudnionych na umowę o pracę.
Jeśli chodzi o preferencyjne pożyczki, to w zasadzie obecnie tylko MARR i FPGRK (to drugie dla bezrobotnych). Inicjatywy "Mikro" (z al. Krasińskiego, o której pisął kolega powyżej) nie polecam - wysokie oprocentowanie.
właśnie GUP prowadzi rekrutację na kursy "Przedsiębiorczość...." Głównie absolewnci tego kursu (ogółem 110 osób) będą mogli liczyc na pieniądze na rozpoczęcie działalności gospodarczej - również z EFS-u
W programie sporo godzin dot. biznesplanów (zresztą każdy w trakcie taki sporządzi) oraz możliwości pozyskiwania środków unijnych.
Otoz to TeDe, otoz to :)
i z tego co mi wiadomo, wcale nietrudno te 12000 zdobyć. Trochę kursów, trochę papierków, konsultacje i po 3 miesiącach kasa na koncie. Wiem, bo mój luby dostał.
ANA... napisz mi na priva gdzie robił te kursy:):):)
Ja zlozylem wlasnie o te 12k.. Zobaczymy :D
AA
polecam:
[ing]http://www.magiczny.krakow.pl/komunikaty/?MODE=mpkom&TYPE=show&kom_id=2140[/i]
a szczególnie fragment:
[i]Osoby (...) mała przedsiębiorczość [b](osoby ubiegające się o dotacje)[/b][/i]... 18 kwiecień to już jutro!
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)